Ανακαλύπτοντας το Mind Food Eating στο δρόμο προς την ιδανική σιλουέτα

Η σημασία της ενσυνείδητης στάσης στο φαγητό

Όλοι μας τρώμε καθημερινά τουλάχιστον τέσσερα με πέντε γεύματα. Κάποιες φορές αυτά είναι οργανωμένα, και κάποιες φορές τα επιλέγουμε ανάλογα με την πείνα μας και την διαθεσιμότητα της τροφής. Η έντονη καθημερινότητα με τις πολλές υποχρεώσεις έχει συχνά σαν αποτέλεσμα, η τροφή μας να υπόκειται σε επιπόλαιες επιλογές.

Αν παρατηρήσουμε τον τρόπο που τρώμε συνήθως, θα διαπιστώσουμε, ότι καταναλώνουμε γρήγορα τα γεύματα μας. Δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο τι τρώμε. Αντίθετα, αυτό που μας απασχολεί είναι αν το φαγητό μας  είναι αρκετό και κυρίως αν είναι νόστιμο.

Ακόμα και μας ενδιαφέρει μόνο η νοστιμιά, συχνά τρώμε τόσο γρήγορα την τροφή, που στην ουσία την καταβροχθίζουμε. Παρακολουθώντας ειδήσεις, τηλεόραση, κατά την διάρκεια ενός μικρού  διαλείμματος στη δουλειά ή στο γραφείο, μπροστά στον υπολογιστή. Η συνέπεια; Ακόμα και αυτή η νόστιμη ιδιότητα της τροφής να χάνεται, καθώς η προσοχή μας βρίσκεται αλλού.

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι  να μασάμε μηχανικά, δίχως να αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα της τροφής που τρώμε. Έτσι, η αίσθηση της απόλαυσης δεν ικανοποιείται ποτέ λόγω της ελλιπούς συγκέντρωσης στο φαγητό μας. Κατά συνέπεια, αναζητούμε περισσότερη τροφή προκειμένου να καλύψουμε αυτήν την χαμένη απόλαυση.

Ένα υποθετικό σενάριο

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις σύγχρονες πληροφορίες για τη σημασία και την ευεργετική επίδραση της σωστής διατροφής. Πάραυτα, το 1953, ο πνευματικός Δάσκαλος Omraam Mikhaël Aïnanhom, είχε περιγράψει στους μαθητές του το ακόλουθο υποθετικό σενάριο:

“Υποθέστε ότι, για κάποιους λόγους, στερηθήκατε την τροφή επί σειρά ημερών. Έχετε πλέον εξαντληθεί τόσο πολύ ώστε δεν μπορείτε ούτε να περπατήσετε, σχεδόν ούτε καν να κινηθείτε. Έχετε τόσο πολύ βυθιστεί στην αδυναμία, που κινδυνεύετε πλέον από ώρα σε ώρα ακόμα και να πεθάνετε.

Ακόμα κι αν είστε εξαιρετικά μορφωμένοι, ακόμα κι αν είστε ένας μεγάλος επιστήμων, ακόμα κι αν διαθέτετε ιδιαίτερη σωματική δύναμη. Ούτε η γνώση σας, ούτε η εξουσία σας δεν αξίζουν τόσο εκείνη τη στιγμή, όσο ένα κομμάτι ψωμί ή ένα φρούτο. Δεν είναι καταπληκτικό; Δε βλέπετε ότι αυτή η τροφή είναι ένα μαγικό, εκπληκτικό στοιχείο; Μία και μόνη μπουκιά ενεργοποιεί μέσα μας τόσες δυνάμεις, τόσα εργοτάξια, που μια ολόκληρη ζωή δεν θα έφτανε για να μπορέσει κάποιος να τα απαριθμήσει όλα.”

Ο σύγχρονος άνθρωπος σπάνια αναλογίζεται για το τι είδους στοιχεία μπορεί να περιέχονται μέσα στην τροφή.  Για  το γεγονός ότι αυτή η τροφή, μπορεί να υπάρξει πιο δυνατή από σκέψεις και συναισθήματα. Ακόμα και πιο ισχυρή από την ίδια την θέληση. Η τροφή στην οποία αποδίδουμε μόνο ενστικτώδη σημασία και όχι διανοητική, συνειδητή σπουδαιότητα, δεν είναι σε θέση να μας ξαναδώσει δύναμη και υγεία.

Χάρη σε αυτήν την τροφή μπορούμε και πάλι να ενεργήσουμε, να μιλήσουμε, να αισθανθούμε και να σκεφτούμε. Χάρη στην δύναμη της τροφής, μπορούμε να δημιουργούμε, να γράφουμε βιβλία, να συνθέτουμε συμφωνικά έργα, να αποκτούμε δύναμη, πλούτο, δόξα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν καθημερινά. Δεν γνωρίζουν ότι οι πόνοι και τα προβλήματα σε μεγάλο βαθμό, προέρχονται από τον τρόπο με τον οποίο τρώνε. Αν κατά τη διάρκεια του γεύματος επικρατούν στιγμές έντασης, άγχος ή στρες, μία τέτοια συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για την υγεία. Επηρεάζει αρνητικά όλες τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η τροφή που καταναλώνουμε”.

Η σημασία ενός ήρεμου κλίματος κατά τη διάρκεια του φαγητού

Η τροφή που καταναλώνεται μέσα σε κλίμα έντασης, γρήγορα γίνεται τοξική. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στο σώμα με πρήξιμο, δυσφορία, υπνηλία. Ίσως και με ακόμα περισσότερη επιθυμία για τροφή, παρόλο που το στομάχι είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο.

Μετά τα πρώτα συμπτώματα της τοξικότητας της τροφής στα βασικά όργανα της πέψης, επηρεάζονται και άλλα σημεία του σώματος. Τα αγγεία, η καρδιά, συσσωρεύεται λίπος στα σπλάχνα προκαλώντας υπολειτουργία σε βασικά όργανα: συκώτι,  πάγκρεας, νεφρά.

Τέλος, ο συνδυασμός υπερβολικής συγκέντρωσης σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα από τα αυξημένα γεύματα, λειτουργεί ως τοξική ουσία. Σταδιακά αρχίζει και καταστρέφει πρώτα τα πιο μικρά αγγεία όπως αυτά που βρίσκονται στα μάτια, στον εγκέφαλο και τα νεφρά. Στην συνέχεια, τις μεγαλύτερες οδούς κυκλοφορίας του αίματος. Τις φλέβες και τις αρτηρίες των μυών και της καρδιάς.

Ακόμα κι αν η τροφή που μπορεί να φάει ένας άνθρωπος έχει τις καλύτερες προδιαγραφές όσων αφορά την ποιότητα, μπορεί να γίνει εξίσου τοξική με μία οποιαδήποτε άλλη τροφή χαμηλής Θρεπτικής και υψηλής θερμιδικής αξίας αν δεν καταναλωθεί μέσα σε ένα κλίμα ηρεμίας και γαλήνης .

Ένας στους τρείς υποφέρουν

Δεν είναι τυχαίο που ένα υγιεινό γεύμα όπως μία σαλάτα μπορεί να προκαλέσει αισθήματα δυσφορίας, πρηξίματος και δυσπεψίας σε μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων σήμερα. Από τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος υποφέρουν σήμερα σχεδόν ο ένας στους τρεις ανθρώπους του Δυτικού κόσμου.

Η σημασία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από περισπασμούς όπως τα συνεχή notifications του τηλεφώνου μας, είναι σημαντική. Αλλιώς, δεν μπορούμε να λάβουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες από την τροφή που καταναλώνουμε.

Πρέπει λοιπόν ο καθένας μας να προετοιμαστεί κατάλληλα, με τις καλύτερες δυνατόν διαθέσεις και συνθήκες πριν την κατανάλωση ενός γεύματος. Ακόμα και η πρώτη μπουκιά θέτει εσωτερικά σε κίνηση όλους τους μηχανισμούς της πέψης. Συνεπώς, αυτή η διεργασία θα πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν ξεκινήσουμε τρώγοντας με ηρεμία τις πρώτες μπουκιές, πιθανότατα και το υπόλοιπο γεύμα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σε αρμονικό περιβάλλον. Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα,  είναι να μασήσει κάποιος πάρα πολύ καλά την πρώτη μπουκιά φαγητού. Η καλή μάσηση διευκολύνει όχι μόνο την πέψη, αλλά προετοιμάζει ολόκληρο το σώμα να δεχθεί τις ευεργετικές επιδράσεις της τροφής.

Το στόμα είναι το πρώτο που έρχεται σε επαφή με την τροφή. Είναι το πιο σημαντικό εργαστήριο σε ό,τι αφορά την συνολική διαδικασία της πέψης. Σε ένα άλλο επίπεδο, παίζει το ρόλο ενός αληθινού στομάχου. Το στόμα είναι αυτό που θα κατανοήσει τα πιο αιθέρια στοιχεία της τροφής. Θα δώσει αυτόματα τις απαραίτητες πληροφορίες στο στομάχι να εκκρίνει τα κατάλληλα υγρά για εύκολη και γρήγορη πέψη.

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας νηστικοί για αρκετές ώρες, εξαντλημένοι. Μόλις έρθει η στιγμή να ξεκινήσουμε επιτέλους να τρώμε, από τις πρώτες μπουκιές, αισθανόμαστε την δύναμη και την ζωτικότητα να επανέρχονται. Αυτή την μαγική ιδιότητα όπως και πολλές άλλες, μπορούμε να την βρούμε κυρίως στις πρώτες μπουκιές ενός γεύματος. Αν επικεντρωθούμε μέσω της διαδικασίας της καλής μάσησης στα στοιχεία που κρύβονται στην πρώτες μπουκιές που καταναλώνουμε πολύ πριν το στομάχι λάβει την τροφή, ήδη το νευρικό μας σύστημα θα έχει ξεκινήσει να τρέφεται και να επαναλειτουργεί σε καλύτερες συνθήκες. Αν για οποιοδήποτε λόγο χαθεί αυτή η πρώτη αίσθηση της ποιότητας της τροφής στις πρώτες μπουκιές, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτή αυτή η πληροφορία στη συνέχεια.

Το ταξίδι της τροφής προς το μήνυμα του κορεσμού και της πληρότητας

Κάθε μπουκιά τροφής που καταναλώνουμε, αξιοποιείται σε μονάδες ενέργειας. Οι περισσότεροι από εμάς τις γνωρίζουμε ως θερμίδες. Το σώμα όμως θα αξιοποιήσει τις θερμίδες από την τροφή που καταναλώσαμε αφού συλλέξει από την τροφή όλα τα απαραίτητα δομικά συστατικά:

  • Πρωτεΐνες
  • Λίπη
  • Υδατάνθρακες
  • Βιταμίνες
  • Ιχνοστοιχεία και μέταλλα

Η ενέργεια που λαμβάνουμε από τις τροφές έχει ως μοναδικό σκοπό να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της καθημερινότητας. Είναι σαν τα καύσιμα που λαμβάνουμε από ένα πρατήριο βενζίνης. Τα αποθηκεύουμε στο ντεπόζιτο για να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια. Όπως λοιπόν το κάθε όχημα διαθέτει μία μηχανή εσωτερικής καύσης, παράγοντας ενέργεια, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς το σώμα χρησιμοποιεί τα συστατικά της τροφής.

Το σώμα μας χρησιμοποιεί κυρίως τα μόρια των υδατανθράκων για να δώσει ενέργεια.  Για να αξιοποιηθούν οι θερμίδες και να μετατραπούν σε ενέργεια το σώμα χρειάζεται το οξυγόνο. Όσο περισσότερο οξυγόνο δίνουμε στο σώμα μας κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, τόσο καλύτερα θα αξιοποιηθεί η τροφή που καταναλώνουμε ως ενέργεια.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, το σώμα θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών. Ο τεμαχισμός της τροφής σε μικρά κομμάτια που θα γίνουν μικρές μπουκιές και θα μεταφερθούν μία προς μία μέσα στο στόμα, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την μέγιστη αξιοποίηση της τροφής.

Η πρώτη μπουκιά

Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτή η πρώτη μπουκιά. Πριν την μασήσουμε, να την κρατήσουμε λίγο στο στόμα μας προκειμένου να νιώσουμε την υφή της τροφής που θα καταναλώσουμε.

Αρχικά, κρατάμε λίγα δευτερόλεπτα την πρώτη μπουκιά χωρίς να δαγκώσουμε ώστε να νιώσουμε την υφή της τροφής. Στην συνέχεια, ας πάρουμε μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή και ας ξεκινήσουμε να μασάμε.

Να υπολογίσουμε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις βαθιές εισπνοές και εκπνοές, μασώντας σχολαστικά, προσπαθώντας να καταπιούμε τα τελευταία υπολείμματα με το τέλος της τρίτης η τέταρτης εκπνοής. Όσες περισσότερες εισπνοές καταφέρουμε να πάρουμε, τόσο περισσότερο οξυγόνο θα δώσουμε στο σώμα προκειμένου να αξιοποιήσει σωστά την κάθε μπουκιά.

Η  ιδανική εναλλαγή μεταξύ κάθε προηγούμενης και επόμενης μπουκιάς είναι κάτι λιγότερο από 1 λεπτό. Έτσι πετυχαίνουμε μία διαρκή αρμονία μεταξύ των τεμαχισμένων ποσοτήτων τροφής  που λαμβάνουμε στο πρώτο σταθμό της πέψης, το στόμα μας.

Από το στόμα λοιπόν, σταδιακά, ξεκινάει το ταξίδι της η τροφής μέχρι να φτάσει στον δεύτερο σταθμό που είναι το στομάχι. Η διαδικασία να φτάσει η τροφή στο στομάχι για την επεξεργασία και διάλυσή της, έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτά.

Τα μικροσκοπικά στοιχεία της τροφής θα περάσουν στο λεπτό έντερο, προκειμένου να  ξεκινήσει η απορρόφηση τους. Από εκεί, με τη βοήθεια του συκωτιού θα μετατραπούν σε μόρια γλυκόζης και  άλλα θρεπτικά συστατικά. Έπειτα, τα θρεπτικά συστατικά της τροφής θα περάσουν στο αίμα και κάποια από αυτά θα μεταφερθούν μέχρι τον εγκέφαλο. Η διάρκεια αυτού του επιπλέον ταξιδιού των στοιχείων της τροφής μέχρι τον εγκέφαλο είναι περίπου άλλα 10 λεπτά.

Το συνολικό αυτό ταξίδι της τροφής από τον πρώτο σταθμό μέχρι τον τέταρτο σταθμό στον εγκέφαλο, όπου ο τελευταίος θα πληροφορηθεί για την επάρκεια, την ποιότητα και την ποικιλία των συστατικών που έλαβε το σώμα, έχει μία ελάχιστη διάρκεια 20 λεπτά.

Αυτός είναι και ο ελάχιστος απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται το σώμα ώστε μέσω του εγκεφάλου να δώσει την πληροφορία ότι η κατανάλωση τροφής είναι ήδη αρκετή, άρα μπορούμε να σταματήσουμε την αναζήτηση και την λήψη τροφής. Αν για οποιοδήποτε λόγο, κάποιος έχει ολοκληρώσει την σερβιρισμένη ποσότητα φαγητού που είχε στο πιάτο του σε λιγότερο από 20 λεπτά, τότε είναι εύλογη η ανάγκη του για επιπλέον τροφή. Αυτό συμβαίνει διότι το οριστικό μήνυμα του κορεσμού και της διακοπής λήψης φαγητού, δεν πρόλαβε να δοθεί εγκαίρως. Ως συνέπεια έχουμε την πιθανή ανάγκη για επιπλέον κατανάλωση τροφής.

Η διαδικασία για μια αίσθηση πληρότητας

Για να καταφέρει κάποιος να βιώσει την αίσθηση της πληρότητας στο φαγητό, δεν εξαρτάται μόνο από τον χρόνο που κάνει το ταξίδι της τροφής από το στόμα μέχρι την τελική πληροφορία στον εγκέφαλο. Παίζει σπουδαίο ρόλο και η σύνθεση ενός γεύματος. Ο στόχος δεν είναι να χορτάσει κάποιος επειδή γέμισε το στομάχι του με πολύ τροφή μέχρι του σημείου να μη μπορεί να φάει ούτε μία  επιπλέον μπουκιά. Για να πετύχουμε το αίσθημα πληρότητας, είναι απαραίτητο να υπάρχουν τρόφιμα από τέσσερις διαφορετικές ομάδες τροφών:

  • μία φρέσκια τροφή όπως ένα φρούτο ή κάποιο λαχανικό
  • μία πρωτεϊνούχο τροφή όπως κάποιο γαλακτοκομικό ή μία μερίδα κρέας ή ψάρι
  • μία μερίδα καλής πηγής άμυλου όπως το πλήρες ρύζι, το παξιμάδι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • μία καλή πηγή ενός λιπαρού συστατικού όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή οι ξηροί καρποί και το ταχίνι

Τα συστατικά από τις τέσσερις αυτές σημαντικές ομάδες τροφών αποτελούν τον πιο ουσιαστικό παράγοντα ώστε κατά τη διάρκεια του γεύματος να ξεκινήσει να παράγεται  ένας σπουδαίος νευροδιαβιβαστής ο οποίος ονομάζεται σεροτονίνη. Η ουσία αυτή ως τελικό μήνυμα δίνει στον εγκέφαλο τις ακόλουθες τρεις πληροφορίες:

  1. είμαι χορτάτος
  2. έχω τον έλεγχο
  3. είμαι καλά

Αν λείπει έστω και ένα τρόφιμο από αυτό τον συνδυασμό των ομάδων, το σώμα δεν μπορεί να παράξει αυτήν την σημαντική ουσία του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης. Η συνέπεια είναι να εξακολουθεί να υπάρχει για πολλές ώρες αργότερα το αίσθημα του πείνας.

Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τους συνδυασμούς που παράγουν τον φυσικό νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης στα βιβλία Thin positive – Μυστικά Ελέγχου της Πείνας και της Διατροφής και Διατροφική Νοημοσύνη

Ένα σχέδιο ζωής για την καθημερινή αυτοβελτίωση 

Κάθε φορά λοιπόν που επιλέγεις ένα γεύμα, είναι σημαντικό αυτό να περιλαμβάνει από όλες τις ομάδες τροφών προκειμένου να υπάρχει μία επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το σώμα μας, δεν μας παρακινεί προς αναζήτηση τροφής απλώς και μόνο για να γεμίσει το στομάχι. Αντίθετα, αυτό που αναζητά είναι να καλύψει μέσα στην ημέρα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη. Η διαρκής αυτή αναζήτηση των πιο σημαντικών θρεπτικών στοιχείων για τη ζωή συμβαίνει προκειμένου ο οργανισμός μας, να τα αξιοποιήσει όχι μόνο για ενέργεια αλλά και για να μπορέσει να διορθώσει κατά τη διάρκεια του ύπνου όλες τις φθορές και τις ελλείψεις που προκλήθηκαν τη μέρα που προηγήθηκε.

Τα σωστά οργανωμένα γεύματα τα οποία συνήθως είναι τέσσερα με πέντε κατά τη διάρκεια μιας μέρας, είναι ικανά για να καλύψουν όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Έτσι, η τροφή που καταναλώνουμε στο σύνολό της είναι ευεργετική για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας.

Ακόμα και μία έλλειψη ενός συστατικού όπως ο σίδηρος, μπορεί να προκαλεί ακατανόητη εξάντληση, αυξημένη τάση για φαγητό, πνευματική κόπωση. Από την άλλη, η έλλειψη κάποιων βιταμινών όπως αυτές του συμπλέγματος Β, μπορεί να μας οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης. Να εμποδίσει την απορρόφηση πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα επηρεάζουν αρνητικά  το ανοσοποιητικό σύστημα με συνέπεια να αρρωσταίνουμε όλο και πιο συχνά. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης, η επάρκεια σε βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε ακόμα και αν κολλήσουμε, να τα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Ένας επαγγελματίας Διαιτολόγος σίγουρα μπορεί να σε βοηθήσει ώστε  να σχεδιάσει ένα προσωπικό διαιτολόγιο σύμφωνα με τις ξεχωριστές ανάγκες της δικής σου καθημερινότητας. Οι βασικές όμως οδηγίες για μια καθημερινή σωστή διατροφή ήδη περιγράφηκαν σε αυτό το κεφάλαιο.

Η σωστή θρέψη, η τακτική και προσαρμοσμένη άσκηση στο σωματότυπο μας και ο καλός ύπνος αποτελούν τα τρία πρώτα βασικά στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του σώματος, του μυαλού και της ψυχής.

Από σήμερα λοιπόν, καθώς διαβάζεις αυτές τις πληροφορίες, ελπίζω να έχεις αναθεωρήσει ότι η τροφή δεν αποτελεί απλώς το μέσο για να γεμίσουμε το στομάχι μας ή ακόμα και την πεποίθηση ότι το φαγητό κάποιες φορές γίνεται φίλος ή εχθρός ανάλογα με την διάθεση μας.  Αντίθετα, η σωστά επιλεγμένη τροφή, τα σχεδιασμένα γεύματα και η ενσυνείδητη στάση απέναντι στην τροφή, αποτελεί το μέσο ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα πιο όμορφα και τα πιο σημαντικά πράγματα για τα οποία έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Μέσα από την αλλαγή όχι μόνο των διατροφικών μας συνηθειών αλλά γενικότερα της συνολικής μας στάσης απέναντι στο πως φροντίζουμε το σώμα μας , ο στόχος θα πρέπει είναι «η συνολική επίτευξη της υγείας». Μέσα σε αυτό το «σχέδιο ζωής» σαφώς και περιλαμβάνεται ένα υγιές και όμορφο σώμα.

Τελικά εγώ πότε θα αδυνατίσω;

Γιατί στην ερώτηση “Τελικά εγώ πότε θα αδυνατίσω;” υπάρχει πάντα μία και μόνη απάντηση. Ο ιδανικός τρόπος για να ζυγιστεί κάποιος είναι να ξαπλώσει, να βάλει ως προσκέφαλο την ζυγαριά και αν αυτή ανέβει τότε πάει να πει ότι έχει βάλει μυαλό…

Είναι γεγονός ότι όσο καλύτερα φροντίζουμε το σώμα μας, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής μπορούμε να πετύχουμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Η ενσυνείδητη στάση απέναντι στην τροφή και γενικότερα στο φαγητό, μπορεί όχι μόνο να μας χαρίσει ποιοτική ενέργεια αλλά ταυτόχρονα να μας διασφαλίσει και ένα καλύτερο μέλλον σε οτιδήποτε κι αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε.

Περισσότερα για την Ενσυνείδητη Στάση σε Σχέση με το Φαγητό μπορείς να δεις στην εξαιρετική εφαρμογή Mindfulness Greece.  Αποτελεί την 4η πιο δημοφιλή εφαρμογή για smart phones στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών συμμετέχει στο Mindful Eating με τα ηχογραφημένα εκπαιδευτικά μαθήματα και τους επιλεγμένους διαλογισμούς των καθηγητών του:

  • της Ψυχολόγου δρ. Μαργαρίτας Αγγελικής Σχινά, Επιστημονικής Υπεύθυνης της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders
  • του Διαιτολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα, διευθύνοντα Συμβούλου

Δες ΕΔΩ  το εισαγωγικό βίντεο για το πρόγραμμα Mindful Eating

Κάνε click στην εικόνα  για να μεταβείς σε Google Play ή App store ανάλογα με τη συσκευή σου για να κατεβάσεις το δωρεάν module της εφαρμογής ή πάτησε στο ακόλουθο link https://appurl.io/3JMq2L_Xw

Στο Mindful Eating , έχουμε ετοιμάσει μία σειρά από επιλεγμένους διαλογισμούς που θα σε καθοδηγήσουν με εξαιρετικό τρόπο προκειμένου να εξασκηθείς στη διαδικασία αλλαγής προς μια περισσότερο ενσυνείδητη στάση απέναντι στην τροφή.

 

 

Ανακαλύπτοντας το Mind Food Eating στο δρόμο προς την ιδανική σιλουέτα | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Κλέλια Ρένεση αποθέωσε τη «συμμορία» του Οικονομίδη και ο Μπισμπίκης αντέδρασε

Ο Γιάννης Οικονομίδης, επιστρέφει σύμφωνα με τις πληροφορίες με νέα ταινία, την οποία συνυπογράφει με τον Βασίλη Μουρίκη.

Η κατάσταση του Μπρους Γουίλις επιδεινώνεται και η Μουρ ετοιμάζεται για συναισθηματικό αποχαιρετισμό

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Μπρους Γουίλις αποσύρθηκε από την υποκριτική, μετά από διάγνωση με αφασία.

Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους – Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε

Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους - Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε Μαρία Ηλιάκη: Η φωτογραφία με τον Στέλιο Μανουσάκη στην αρχή της σχέσης τους - Πού να φανταζόμασταν τι μας περίμενε, έγραψε Δείτε την ανάρτησή της στο Instagram Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα νέα προγράμματα

Γιάννα Τερζή για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε στη Eurovision το 2018: Οι περισσότεροι πέφτετε μέσα για το άτομο

Γιάννα Τερζή για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε στη Eurovision το 2018: Οι περισσότεροι πέφτετε μέσα για το άτομο Με κακοποίησε ψυχικά με τον πιο χυδαίο και αισχρό τρόπο, είπε σε συνέντευξή της η τραγουδίστρια Η Γιάννα Τερζή μίλησε για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχτηκε από άτομο της ομάδας της, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στη

Γιάννης Στάνκογλου: “Κάνω και παστουρμαδόπιτα, είναι πολύ επιτυχημένη και μου τη ζητούν διάφοροι φίλοι μου”

Γιάννης Στάνκογλου: «Κάνω και παστουρμαδόπιτα, είναι πολύ επιτυχημένη και μου τη ζητούν διάφοροι φίλοι μου» "Έχω παρασκευάσει συνταγές από διάφορες κουζίνες, από σούσι και ταϋλανδέζικο μέχρι παέγια" δήλωσε ο Γιάννης Στάνκογλου. Ο Γιάννης Στάνκογλου έδωσε συνέντευξη στο Wine Guru και στην Μία Κόλλια και μίλησε για τις μαγειρικές του ικανότητες και πόσο τον ηρεμεί να

Χριστίνα Κοντοβά: “Άργησα να έχω συναισθήματα για το παιδί”

Η Χριστίνα Κοντοβά άνοιξε την καρδιά της στο Marie Claire και στη δημοσιογράφο Εβίτα Τσιλοχρήστου και μίλησε για την υιοθεσία

Η νέα σέξι φωτογράφιση της Ντούα Λίπα με εσώρουχα και ζαρτιέρες

LIFESTYLE 24 λ. πριν Νέο παράθυρο Η νέα σέξι φωτογράφιση της Ντούα Λίπα με εσώρουχα και ζαρτιέρες ΚΟΣΜΟΣ 53 λ. πριν Νέο παράθυρο Φονική φωτιά σε σπίτι στο Οχάιο – Οι φερόμενοι εμπρηστές πιάστηκαν σε βίντεο να διαφεύγουν από το σημείο ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 2 ω. πριν Νέο παράθυρο Ισοφάρισαν στις ασυλίες οι Κόκκινοι στο Survivor –

Τζώρτζογλου – Μαριόλα: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη

Ο Στράτος Τζώρτζογλου και η Σοφία Μαριόλα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα και ερωτευμένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz.