Το Ισραήλ εγκρίνει φάρμακο του HIV για τη θεραπεία του COVID-19 με αμφιλεγόμενα όμως αποτελέσματα

Το Ισραήλ ενέκρινε τη χορήγηση άδειας για μια γενική έκδοση ενός φαρμάκου για τον ιό HIV για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό την Πέμπτη, παρά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του στις δοκιμές.

Το αντι-ιικό φάρμακο Kaletra, που παράγεται από την AbbVie Inc, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για το COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μετά την έκδοση προκαταρκτικής άδειας.

Ενώ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας AbbVie για το Kaletra στο Ισραήλ τελειώνει το 2024, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Ινδία, έχει λήξει.

Ήταν η πρώτη φορά που ο γενικός εισαγγελέας της χώρας επέτρεψε τη χρήση μιας γενικής εκδοχής ενός φαρμάκου που προστατεύεται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο Ισραήλ, όπου υπάρχουν 529 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωναϊού.

“Η εταιρεία με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ο επίσημος εισαγωγέας στο Ισραήλ δεν είναι σε θέση να παράσχει τον απαραίτητο κατάλογο για αυτό το φάρμακο, το οποίο είναι πολύ σοβαρο ζήτημα σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες”, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δήλωση.

“Ως εκ τούτου … το κράτος θα είναι σε θέση να εισάγει γενόσημα υποκατάστατα από χώρες όπου το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει λήξει”.

Είπε ότι το γενικό Kaletra θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη θεραπεία του κοροναϊού και όχι του HIV, για την προστασία του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι το φάρμακο δεν ήταν αποτελεσματικό ως μια πιθανή θεραπεία για κοροναϊό.

Η δοκιμή των Κινέζων ασθενών με σοβαρό COVID-19 βρήκε ότι οι 99 που έλαβαν το Kaletra, ένα συνδυασμό φαρμάκων για το HIV λοπιναβίρη και ριτοναβίρη, δεν προχώρησαν καλύτερα από τα 100 που έλαβαν βασική φροντίδα.

Εκείνα τα φάρμακα έδειξαν κλινική βελτίωση μετά από διάμεσο 15 ημερών σε σύγκριση με 16 ημέρες με πρότυπη περίθαλψη, μια διαφορά που οι ερευνητές είπαν ότι ήταν “σημαντική, αν και μέτρια”.

Η Johnson & Johnson έχει δοκιμάσει ένα παρόμοιο φάρμακο HIV, γνωστό ως αναστολέα πρωτεάσης, κατά του νέου κορωναϊού.

Σε ένα πάνελ που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Παρασκευαστών και Συλλόγων, ο Paul Stoffels, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της J & J, δήλωσε ότι το φάρμακο Prezista του HIV δεν φαίνεται να επηρεάζει το COVID-19.

«Γνωρίζουμε από την επιστημονική δουλειά μας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα στο COVID-19″, δήλωσε ο Stoffels στους δημοσιογράφους. “Είναι πολύ απίθανο να υπάρχει κάποιο όφελος από αναστολείς πρωτεάσης”, πρόσθεσε.

Αποθάρρυνε τη χρήση φαρμάκων για το HIV για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19 εάν αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματικα.

“Τα άτομα που πάσχουν από τον ιό HIV θα στερηθούν από το φάρμακο, αν χρησιμοποιηθούν με μη αναγκαίο τρόπο σε αυτό το ξέσπασμα.”