Τα 5 καλύτερα φυσικά γλυκαντικά: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, μύθοι και αλήθειες

Date:

Με τη συνειδητοποίηση για τις επιπτώσεις της επεξεργασμένης ζάχαρης στην υγεία να αυξάνεται διαρκώς, τα φυσικά γλυκαντικά έχουν ενισχύσει τη θέση τους ως εναλλακτικές στην καθημερινή διατροφή. Και καθώς η χρήση τους μεγαλώνει, μεγαλώνουν και οι μύθοι που τα συνοδεύουν.

Ποια είναι τα οφέλη τους; Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους και ποια τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά; Η εξερεύνηση των φυσικών γλυκαντικών είναι ένα ουσιαστικό βήμα για πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Το Superfoodly παρουσιάζει τα πέντε δημοφιλέστερα φυσικά γλυκαντικά: τη στέβια, το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη καρύδας και το σιρόπι αγαύης. Η κατανάλωση του καθενός προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί να κρύβει και κάποιες παγίδες. Κατανοώντας τις ιδιότητές τους, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις τους.

1. Στέβια

Η στέβια προέρχεται από το φυτό Stevia rebaudiana, ένα εγγενές φυτό της Νότιας Αμερικής. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά, καθώς έχει μηδενικές θερμίδες και γι’ αυτό αναγνωρίζεται ως μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση βάρους.

Επιπλέον, δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που είναι ευεργετικό για άτομα με διαβήτη. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως μπορεί να συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και την καταπολέμηση ορισμένων μυκητιάσεων.

Σε αντίθεση με ορισμένους μύθους, η στέβια υψηλής ποιότητας δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι μέθοδοι εκχύλισης από το φυτό είναι ασφαλείς και διατηρούν τη φυσική ακεραιότητα των γλυκών συστατικών. Είναι επίσης μη καρκινογόνο, όπως επιβεβαιώνεται από πολλαπλές μελέτες, και είναι ασφαλές για τακτική κατανάλωση.

2. Μέλι

Ο τύπος του ανθού από τον οποίο συλλέγουν οι μέλισσες το νέκταρ για να παράγουν μέλι, επηρεάζει τη γεύση, το χρώμα αλλά και τις ιδιότητες του μελιού που φτάνει στο τραπέζι μας.

Πέρα από τη γλυκύτητα που προσφέρει, το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων οργανικών οξέων και φαινολικών ενώσεων που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Περιέχει επίσης ίχνη βιταμινών και μετάλλων.

Η παραδοσιακή ιατρική αξιοποιεί τις φαρμακευτικές του ιδιότητες για την επούλωση των πληγών και την καταπραϋντική δράση του στον πονόλαιμο. Το δε μέλι μάνουκα είναι γνωστό και για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Η αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία εγκαυμάτων και δερματικών λοιμώξεων έχει τεκμηριωθεί με μια σειρά από επιστημονικές μελέτες.

Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει πολλές θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα φυσικά γλυκαντικά, και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο από όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Επίσης, δεν είναι κατάλληλο για βρέφη κάτω του ενός έτους λόγω του κινδύνου αλλαντίασης, αλλά παραμένει μία ασφαλής και υγιεινή επιλογή για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

3. Σιρόπι σφενδάμου

Εξάγεται από τους χυμούς των δέντρων σφενδάμου και είναι μια βιώσιμη γλυκαντική ουσία, καθώς τα δέντρα δεν βλάπτονται κατά τη διαδικασία εκχύλισης. Πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό που υποστηρίζει τη διαχείριση των δασών και τη βιώσιμη γεωργία.

Σύμφωνα με έρευνες, το σιρόπι σφενδάμου περιέχει έως και 24 διαφορετικά αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Περιλαμβάνει επίσης μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό. Ο δε γλυκαιμικός του δείκτης είναι χαμηλότερος από την κανονική ζάχαρη, γεγονός που το καθιστά καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι όλα τα σιρόπια σφενδάμου είναι τα ίδια, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει διαφορά μεταξύ του αγνού σιροπιού και αυτών με πρόσθετα σάκχαρα ή σιρόπι καλαμποκιού. Η επιλογή καθαρού σιροπιού είναι αυτή που διασφαλίζει ότι θα επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Τα προϊόντα απομίμησης δεν παρέχουν τις ίδιες θρεπτικές αξίες και μπορεί να είναι παραπλανητικά στις ετικέτες των συστατικών.

4. Ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από τους χυμούς του κοκοφοίνικα και η παραγωγή της θεωρείται βιώσιμη, καθώς απαιτεί λιγότερο νερό. Είναι λιγότερο επεξεργασμένη από την κανονική ζάχαρη και διατηρεί μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην καρύδα, τον καρπό του κοκοφοίνικα. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία έστω μικρή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Ωστόσο, το βασικό όφελός της είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: 35, όταν της κλασικής ζάχαρης είναι 65, του σιροπιού σφενδάμου 54 και του μελιού -ανάλογα με το είδος και την ποιότητα- κυμαίνεται από 32 έως και 87, με μέση τιμή το 55. Αυτό το στοιχείο την καθιστά προτιμητέα επιλογή για όσους παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Επιπλέον, περιέχει ινουλίνη, ένα είδος διαιτητικών ινών που βοηθά στην πέψη και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί πως παρότι η ζάχαρη καρύδας διατίθεται στο εμπόριο ως μια υγιεινή εναλλακτική, εξακολουθεί να είναι ζάχαρη και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η ζάχαρη καρύδας δίνει περίπου 15 θερμίδες ανά κουταλάκι γλυκού, ενώ η συμβατική ζάχαρη περίπου 16.

5. Σιρόπι αγαύης

Το σιρόπι αγαύης προέρχεται από το ομώνυμο φυτό που συνήθως φύεται στα νότια μέρη της Βόρειας Αμερικής. Και σε αυτήν την περίπτωση, η δημοφιλία του οφείλεται στον πολύ χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, μόλις 12 κατά μέσο όρο. Επειδή είναι κυρίως φρουκτόζη, το σιρόπι αγαύης δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό το κάνει μία πολύ καλή επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη ή οποιονδήποτε θέλει να διαχειριστεί την πρόσληψη ζάχαρης.

Όπως και στο σιρόπι σφενδάμου, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν προϊόντα 100% καθαρού σιροπιού αγαύης για να αποφύγουν τα πρόσθετα και την αραίωση με άλλα σάκχαρα.

Το συγκεκριμένο σιρόπι έχει ωστόσο και ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο προκύπτει από το ισχυρό του πλεονέκτημα. Ενώ επαινείται για τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που οφείλεται στη φρουκτόζη, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως η υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το σάκχαρο (σχεδόν 90%) μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του ήπατος. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να το χρησιμοποιείτε με φειδώ.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Βίκυ Καγιά έκανε την πιο κομψή εμφάνιση της Άνοιξης – Αυτές είναι οι μπαλαρίνες που θα φορεθούν!

Η Βίκυ Καγιά έκανε ακόμα μία νέα εμφάνιση, προκάλεσε χαμό και μας έδωσε άπλετη έμπνευση για την επόμενή μας έξοδο! Η Βίκυ Καγιά παρευρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη στο Cine Paris με τίτλο «Πολύδροσο», στην οποία και πρωταγωνιστεί, κάνοντας μία μοναδική εμφάνιση, η οποία συζητήθηκε πολύ! Βίκυ Καγιά: Η πρώτη δημόσια

Νίκος Πολυδερόπουλος: «Θέλω να γίνω πατέρας και μάλιστα στο άμεσο μέλλον»

Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη νέα σειρά του Open «Σαν Ψέμα», ο Νίκος Πολυδερόπουλος, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του για τη σειρά ενώ εξομολογείται πως θέλει να γίνει μπαμπάς. Πες μας λίγα λόγια για τον ρόλο σου… Εγώ κάνω τον μπαμπά της μικρής Αλίκης, ο οποίος ζει σε μια αγχώδη διαταραχή για το

Παντελής Τουτουντζής: Θα παντρευτούμε το καλοκαίρι στην Κρήτη – Κουμπάρα μας θα είναι η Ελένη Φουρέιρα

Παντελής Τουτουντζής: Θα παντρευτούμε το καλοκαίρι στην Κρήτη - Κουμπάρα μας θα είναι η Ελένη Φουρέιρα Παντελής Τουτουντζής: Θα παντρευτούμε το καλοκαίρι στην Κρήτη - Κουμπάρα μας θα είναι η Ελένη Φουρέιρα Θα παντρευτούμε το καλοκαίρι ξυπόλητοι στην παραλία Κομμό, δίπλα στα Μάταλα, δήλωσε ο make-up artist για τον σύντροφό του Ο Παντελής Τουτουντζής αποκάλυψε

Λένα Δροσάκη: Κατά τη διάρκεια του ΜeΤoo υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έφυγαν από κοντά μου, θεωρώ, λόγω φόβου

Λένα Δροσάκη: Κατά τη διάρκεια του ΜeΤoo υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έφυγαν από κοντά μου, θεωρώ, λόγω φόβου Μπορεί να μην είχαν τη δύναμη να μιλήσουν και εκείνοι και αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τη δική μου πράξη, ανέφερε η ηθοποιός H Λένα Δροσάκη μίλησε για το κίνημα του MeToo στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση

Προξενιό της Ιουλίας: Ο Γιωργίκης μαθαίνει την αλήθεια για την Ιουλία και τον Γρηγόρη

Προξενιό της Ιουλίας, Πέμπτη 16 Μάϊου, Νέο επεισόδιο: Η Στάσα παίρνει μια απόσταση από όσα έχουν συμβεί με τον Κωστή...

Γιάννης Ζουγανέλης: “Πρέπει να τελειώσουμε την πολιτική ορθότητα για να πάμε μπροστά”

"Έχω αμβλύνει πια πολύ τον λόγο μου και δεν αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, ντρέπομαι" εξομολογείται ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Πώς να μετράτε σωστά την πίεση στο σπίτι

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης σήμερα (17 Μαΐου) και το θέμα της εφέτος είναι «Μετρήστε με ακρίβεια την αρτηριακή πίεση, ελέγξτε την και ζήστε περισσότερο» (Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer). Η επιλογή του θέματος δεν είναι τυχαία. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), η υπέρταση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την

Το σπάνιο βίντεο της Έλενας Παπαρίζου από τις πρόβες του «My number one» – Δεν το είχα ξαναδεί, λέει η ίδια

Η Έλενα Παπαρίζου έκανε μια δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, με ένα βίντεο που της προκάλεσε συγκίνηση καθώς, όπως δήλωσε η ίδια, δεν το είχε δει ποτέ. Το βίντεο είναι από τις πρώτες πρόβες που έκανε η Έλενα Παπαρίζου για τη συμμετοχή της στη Eurovision το 2005 με το τραγούδι «Μy number one» που κατέκτησε

Υπέρταση: Τα 7 κρυφά σημάδια του «σιωπηλού δολοφόνου»

Σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται πως υποφέρουν από υπέρταση, η οποία είναι υπεύθυνη για σχεδόν 28.000 θανάτους ημερησίως. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν υπέρταση εκτιμάται σε περίπου 3,3 εκατομμύρια. Το 30% εξ αυτών αγνοούν πως είναι υπερτασικοί και γι’ αυτό συχνά η πάθηση αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος», αφού ένα μεγάλο ποσοστό δεν

Αμερικάνικα διπλοψημένα χοιρινά παϊδάκια (Spare Ribs)

Προσθήκη στα αγαπημένα Συστατικά 2 ½ κιλά περίπου παϊδάκια χοιρινά (Spare Ribs) 1 λίτρο (4 φλ.) ζωμός κότας (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο) 2/3 φλ. χυμός μήλου (100% φυσικός χυμός από συσκευασία) 6 κουταλιές γούστερ σος (Worcestershire Sauce) Γλάσο: 1 φλ. ουίσκι μπέρμπον (Bourbon), ή σκωτσέζικο ουίσκι 2 φλ. καστανή ζάχαρη 1 φλ. ελαφρά συμπυκνωμένος

Σιεφταλιές

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 1 κιλό χοιρινό κιμά (με λίπος) 350γρ καθαρισμένα κρεμμύδια 100γρ μαϊντανό (φύλλα) 50γρ φρυγανιά 1 κουταλάκι τσαγιού κανέλα Αλάτι Φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι Πάννα αρνιού (μπόλια) Ξύδι Χυμό λεμονιού Εκτέλεση Πλένουμε την πάννα με κρύο νερό και λίγο ξύδι. Τη βάζουμε σε λεκάνη με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού και την αφήνουμε στην

Μπίλι Ζέιν: Η εντυπωσιακή ομοιότητα με τον Μάρλον Μπράντο στην ταινία για τον μεγάλο ηθοποιό

Μπίλι Ζέιν: Η εντυπωσιακή ομοιότητα με τον Μάρλον Μπράντο στην ταινία για τον μεγάλο ηθοποιό Μπίλι Ζέιν: Η εντυπωσιακή ομοιότητα με τον Μάρλον Μπράντο στην ταινία για τον μεγάλο ηθοποιό Ο 58χρονος ηθοποιός υποδύεται τον Μάρλον Μπράντο στην ταινία Waltzing with Brando Thema Insights Σοβάς, o… μπασίστας του βαψίματος Η Vitex προσφέρει μια γκάμα σοβάδων, ιδανικών