Καρκίνος του οισοφάγου: Ανίχνευση με φορητή ηλεκτρονική «μύτη»;

Ερευνητές στην Ολλανδία δημιούργησαν μια φορητή ηλεκτρονική «μύτη», που για πρώτη φορά είναι σε θέση να ανιχνεύσει -μέσω της αναπνοής του ασθενούς- την παρουσία του «οισοφάγου Μπάρετ», μιας πρόδρομης πάθησης για τον καρκίνο του οισοφάγου. Η νέα φθηνή και μη επεμβατική τεχνική διάρκειας μόλις πέντε λεπτών μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο.

Τα νέα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου έχουν εξαπλασιαστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες και δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση, όταν πια ο καρκίνος είναι προχωρημένος και δύσκολα αντιμετωπίσιμος. Ο «οισοφάγος Μπάρετ», στον οποίο τα υγιή κύτταρα του οισοφάγου υφίστανται προκαρκινικές αλλοιώσεις, αποτελεί μια από τις συχνότερες πρόδρομες παθήσεις για καρκίνο σε αυτή την περιοχή του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος κατά τουλάχιστον 11 φορές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ο «οισοφάγος Μπάρετ», ο οποίος συχνά δεν έχει συμπτώματα και είναι πιο συχνός σε άτομα με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, κυρίως υπέρβαρους άνδρες άνω των 50 ετών, μπορεί να διαγνωστεί μέσω ενός μακριού και εύκαμπτου ενδοσκοπίου με κάμερα. Όμως η επεμβατική διαδικασία είναι δαπανηρή και δυσάρεστη για τους ασθενείς, γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλη για ευρεία χρήση στον πληθυσμό.

Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάλυση των οργανικών πτητικών ουσιών, οι οποίες παράγονται από τις διαδικασίες μεταβολισμού του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, η φλεγμονή και η ανώμαλη κυτταρική δραστηριότητα είναι δυνατό να ανιχνευθούν στην αναπνοή του ανθρώπου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πέτερ Σιρσέμα του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό “Gut“, έκαναν κλινική δοκιμή της νέας τεχνικής σε 402 ανθρώπους, από τους οποίους 129 είχαν «οισοφάγο Μπάρετ», 141 γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και 132 ήσαν υγιείς.

Οι συμμετέχοντες ανέπνευσαν επί πέντε λεπτά στην ηλεκτρονική «μύτη», η οποία -με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης- αποδείχθηκε ικανή να «πιάσει» τις περιπτώσεις του «οισοφάγου Μπάρετ» σε ποσοστό 91%. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι «όπως δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης, οι ασθενείς με οισοφάγο Μπάρετ έχουν στην αναπνοή τους διαφορετικό αποτύπωμα οργανικών πτητικών ουσιών από εκείνους χωρίς αυτή την πάθηση».

Μολονότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο με ποιο τρόπο οι οργανικές πτητικές ουσίες αντανακλούν τις αρχόμενες καρκινικές κυτταρικές αλλοιώσεις στον οισοφάγο, το νέο τεστ έχει ακρίβεια ανάλογη με τις εξετάσεις για τη διάγνωση των καρκίνων του μαστού και του εντέρου. Θα χρειαστεί πάντως επιβεβαίωση των ευρημάτων από μια ήδη σχεδιαζόμενη πολύ μεγαλύτερη μελέτη σε 1.000 άτομα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ηλεκτρονική «μύτη» είναι πολλά υποσχόμενη για να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς σε δύο έως τρία χρόνια.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ανίτα Μπραντ: Μόλις γέννησα το πρώτο παιδί έπαθα επιλόχειο κατάθλιψη, είναι μεγάλη αλλαγή για μια γυναίκα

Ανίτα Μπραντ: Μόλις γέννησα το πρώτο παιδί έπαθα επιλόχειο κατάθλιψη, είναι μεγάλη αλλαγή για μια γυναίκα Ανίτα Μπραντ: Μόλις γέννησα το πρώτο παιδί έπαθα επιλόχειο κατάθλιψη, είναι μεγάλη αλλαγή για μια γυναίκα Τι απάντησε, επίσης, στο ενδεχόμενο ενός τρίτου παιδιού με τον Χάρη Χριστόπουλο Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα σοκολατένια αυγά που είναι γεμάτα αγάπη

Νένα Χρονοπούλου: Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, πήγα να πεθάνω από ακατάσχετη αιμορραγία

Ζήτησα να τον αεροβαπτίσουν και, επειδή τον είχα ταμένο στον Ιησού, τον βάπτισαν επί τόπου Χρήστο, σημείωσε η ηθοποιός

Αλλεργία: Πως γίνεται η διάγνωση και πως μπορούμε να την προλάβουμε

Η αλλεργία είναι μία από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζεται σχεδόν στο 1/3 του πληθυσμού. Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί έντονη αντίδραση υπερευαισθησίας ενάντια σε συνήθως αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον, στον αέρα που εισπνέουμε, στις τροφές που καταναλώνουμε, σε τσιμπήματα εντόμων

Κώστας Αποστολάκης: «Είπα ότι προτιμώ να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό και αυτό παρεξηγήθηκε πάρα πολύ»

Ο Κώστας Αποστολάκης μίλησε για την έννοια του έρωτα, αλλά και τη δήλωση που είχε κάνει ότι θα «ήθελε να είναι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό». Ο ηθοποιός ήταν καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Καλύτερα αργά» το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 30 Απριλίου. «Έχεις κάνει μια δήλωση, η οποία είναι αδιανόητη για τη σόουμπιζ: ότι “δεν θέλω να ερωτευτώ”

«Λύγισε» η Νένα Χρονοπούλου: «Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, πήγα να πεθάνω από ακατάσχετη αιμορραγία»

Η Νένα Χρονοπούλου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, το πρωινό της Μ. Τετάρτης στον Alpha. Η γνωστή ηθοποιός δεν έκρυψε τη συναισθηματική της φόρτιση μιλώντας για τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο ο γιος της, Χρήστος. «Ο γιος μου γεννήθηκε 25 εβδομάδων, δηλαδή 5,5 μηνών. Θα λογιζόταν ως αποβολή. Έτρωγε τέσσερα μπουκάλια γάλα. Όταν γεννήθηκε

Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του

Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του Ο παρουσιαστής διοργάνωσε ένα πάρτι για τα 43α χρόνια του Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα σοκολατένια αυγά που είναι γεμάτα αγάπη Έκφραση αγάπης και λόγος απόλαυσης, αναπόσπαστο κομμάτι των γαστρονομικών εθίμων

Τηλεθέαση Τρίτης: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών

Τηλεθέαση Τρίτης: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών Τηλεθέαση Τρίτης: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών Ποιες εκπομπές προτίμησαν οι τηλεθεατές - Ποια δελτία ειδήσεων επέλεξαν για την ενημέρωσή τους την Τρίτη 30.04.2024 * τελικά νούμερα Δείτε αναλυτικά τα νούμερα τηλεθέασης των καναλιών την Τρίτη 30.04.2024 Δυναμικά κοινά (ηλικίες 18-54) (%) Γενικό σύνολο τηλεθέασης (%) Mega 11,2

Cash or Trash: Συλλέγει… πρωτιές στην τηλεθέαση

Το επιτυχημένο τηλεπαιχνίδι του Star ξεχώρισε και τον μήνα Απρίλιο στους πίνακες της Nielsen.