Ποια είναι η ιδανική εβδομαδιαία μεταβολή βάρους

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε εμείς οι διαιτολόγοι να απαντήσουμε από το πρώτο κιόλας ραντεβού με τον πελάτη είναι η εξής «Πόσα κιλά πρέπει να χάνω την εβδομάδα ή τον μήνα?», βάζοντας έτσι έναν στόχο για την ιδανική απώλεια βάρους. Η απάντηση φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πολλές φορές καλό θα ήταν να βάζουμε τον διαιτώμενο σε μια διαδικασία περαιτέρω σκέψης σε ότι έχει να κάνει με το βάρος αλλά και τον στόχο που έχει.

Αυτό που παρατηρούμε ρωτώντας τον διαιτώμενο τι ακριβώς θέλει να πετύχει μέσα από αυτή του τη προσπάθεια ή με τι σωματικό βάρος θα ήταν ικανοποιημένος, η απάντηση ως επί το πλείστον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε μια φυσιολογική απώλεια βάρους. Τις περισσότερες φορές οι διαιτώμενοι βάζουν σαν στόχο την μεγάλη και γρήγορη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο φυσικά και είναι λάθος ενώ σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Κοιτάμε λοιπόν ο στόχος μας να είναι εφικτός, συγκεκριμένος, μετρήσιμος και φυσικά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι όχι μόνο το τελικό νούμερο που θα δείξει η ζυγαριά αλλά η απώλεια λίπους, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αλλαγή της σχέσης του ατόμου με την τροφή.

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν οι οποίες υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και με βάση τις πιο πρόσφατες συστάσεις για τη διατροφή, σε περίπτωση που έχουμε επιπλέον βάρος ο στόχος μας θα πρέπει να είναι αρχικά η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η συνολική μείωση του βάρους μας κατά 5-10% από το αρχικό το οποίο κυρίως να είναι λίπος.

Μια ασφαλής απώλεια βάρους είναι το 0,5-1 κιλό την εβδομάδα ή αλλιώς το 1% του σωματικού μας βάρους, για παράδειγμα μια γυναίκα 60 κιλών καλό θα ήταν να χάνει 0,60 κιλά την εβδομάδα ένας άντρας 90 κιλών καλό θα ήταν να χάνει 0,9 κιλά την εβδομάδα. Επίσης η συνολική απώλεια ανά μήνα θα πρέπει να είναι 2-4 κιλά και όχι περισσότερο.

Μισό κιλό λίπους αποδίδει 3500kcal θερμίδες οπότε για να χάνουμε 0,5 κιλό την εβδομάδα χρειαζόμαστε μείωση 500 θερμίδων την ημέρα (500kcal X 7 μέρες=3.500 kcal). Αντίστοιχα για να χάσουμε 1 κιλό την εβδομάδα χρειαζόμαστε μείωση 1000 θερμίδων την ημέρα. Βέβαια πολύ σημαντικό είναι η διατροφή που θα ακολουθήσουμε να μην είναι κάτω από 1200kcal για τις γυναίκες και 1500kcal για τους άντρες.

Δίαιτες κάτω από αυτές τις θερμίδες δεν μπορούν να μας καλύψουν σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη φυσιολογική λειτουργιά του οργανισμού μας (όπως τη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου κτλ). Ακόμη η διατροφή – δίαιτα που θα ακολουθήσουμε εκτός από τις θερμίδες θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες) στις επιτρεπόμενες αναλογίες.

Επίσης θα πρέπει να είναι πλήρης σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον φροντίζουμε να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας, να ελαττώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, ενώ παράλληλα να βελτιώσουμε την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε επιλέγοντας τοπικά προϊόντα εποχής, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα-τυποποιημένα τρόφιμα.

Συμπερασματικά μια απώλεια βάρους 0,5-1 κιλό/ εβδομάδα ή συνολικά η απώλεια του 5-10% του βάρους μας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σε συνδυασμό φυσικά με τη μείωση του σωματικού λίπους και τη μείωση της περιμέτρου μέσης. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι ότι συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης, στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών.

Βιβλιογραφία:

  • «Dietary guidelines for Americans 2015-2020, eight edition», USDA, chapter 1
  • «Want to lose weight?», food fact sheet, British dietetic association (BDA), 2019, bda.uk.com/foodfacts
  • «Position of the American Dietetic Association: Weight Management», 2009 Journal of the American Dietetic Association, 0002-8223/09/10902-0016$36.00/0, doi: 10.1016/j.jada.2008.11.041
  • «Beneficial health effects of modest weight loss.» Goldstein DJ, PMID:1322866, [01 Jun 1992, 16(6):397-415], https://europepmc.org/abstract/med/1322866

 

Ποια είναι η ιδανική εβδομαδιαία μεταβολή βάρους | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Μπακοδήμου: Η ξεχωριστή σχέση με τους γιους της: «Δε γίνεται να μη λυγίσεις»

Για τη σχέση με τους γιους της, Νικήτα και Άρη, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Μαρία Μπακοδήμου.

Μουζουράκης – Κόζαρη: Το Πάσχα στην Αίγινα, το όνομα της κόρης τους και οι νονοί

Με μάτια γεμάτα αγάπη ο Πάνος Μουζουράκης μίλησε για τις δύο γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγό του Μαριλού Κόζαρη που βρισκόταν στο πλευρό του στην παρουσίαση του νέου του δίσκου, αλλά και για την οκτώ μηνών κορούλα του. «Το πιο συγκινητικό τραγούδι για εμένα είναι το "Τρυφερά", το πιο αλέγκρο είναι το "Πυροτέχνημα". Αυτά

Τζένιφερ Άνιστον για τα social media: Έχουμε καλές και κακές μέρες, καλύτερα να είσαι αυτός που είσαι

Δεν θα εγγραφώ σε κάτι άλλο που θα καταστρέψει τη ζωή μου ή τη ζωή κάποιου άλλου, πρόσθεσε για το TikTok

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Η σταρ αναφέρθηκε επίσης, στο φλερτ του Έλβις Πρίσλεϊ, τον οποίο και απέρριψε στο παρελθόν Η Σερ έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την προτίμησή της στους νεότερους από εκείνη, άνδρες. Η 77χρονη τραγουδίστρια που βγαίνει τον τελευταίο καιρό με τον 38χρονο

Δημήτρης Καλλιβωκάς: Ανάσταση στην Τήνο για τον 94χρονο ηθοποιό μετά τον Γολγοθά της υγείας του

Οι θεράποντες ιατροί δεν πίστευαν πως ο Δημήτρης Καλλιβωκάς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της χειρουργικής επέμβασης.

Δανάη Μπάρκα: “Αν ήταν η μαμά μου τόσο παντοδύναμη, θα της έλεγα να με έχει εδώ με τόσα άγχη;”

"Κάποιος θα βρεθεί να μου σχολιάσει: επειδή η μαμά σου είναι ηθοποιός. Εκεί λες: τόσα έχεις να μου προσάψεις, σε αυτό μένεις;", σχολιάζει η Δανάη Μπάρκα.

Κατερίνα Καινούργιου: «Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω»

Η Κατερίνα Καινούργιου γιόρτασε την Πρωτομαγιά τα γενέθλιά της στο πλατό της εκπομπής «Super Κατερίνα». «Κλείνω τα 39, είμαι λίγο πριν τα 40. Υπό άλλες συνθήκες, σήμερα, Πρωτομαγιά, θα είχα βάλει τα φορέματά μου, θα είχαμε εδώ ανθοδέσμες, θα είχαμε βάλει στεφάνια, αλλά επειδή είναι Μεγάλη Τετάρτη, μία πολύ σημαντική ημέρα, θα κρατήσουμε λίγο χαμηλούς τόνους. Δεν

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πώς πρέπει να μοιράζουμε τις ώρες μας για καλή υγεία. Επιστήμονες από την Αυστραλία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ακριβώς πόσες ώρες πρέπει να διαθέτουμε την ημέρα για να καθόμαστε, να κοιμόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι και να γυμναζόμαστε, για να έχουμε γερή καρδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι