Τα νήπια, έχουν έμφυτο ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες φωνές και μία φυσική τάση να ακούνε. Πώς μπορούμε ωστόσο εμείς οι γονείς να το βοηθήσουμε να μιλήσει σε περίπτωση που έχει καθυστερήσει ή δεν μιλάει ακόμη καθαρά;
Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν τους πιο βασικούς τρόπους.
1. Να μιλάτε όσο το δυνατό πιο πολύ και πιο συχνά απευθυνόμενοι στο νήπιό σας και να προσπαθείτε να έχετε και κατ’ ιδίαν συζητήσεις μαζί του.
2. Όταν του μιλάτε να το κοιτάζετε. Να μπορεί να βλέπει το πρόσωπο και τις εκφράσεις σας.
3. Δώστε στο νήπιο να καταλάβει τι εννοείτε συνδυάζοντας τα λεγόμενα σας με τις κινήσεις σας. Για παράδειγμα, όταν του πείτε: «Έλα να βγάλουμε τα παπούτσια σου», την ίδια στιγμή να του βγάζετε τα παπούτσια.
4. Δώστε στο νήπιο να καταλάβει τι νιώθετε συνδυάζοντας τα λεγόμενά σας με τις εκφράσεις του προσώπου σας.
5. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η ομιλία είναι πάντα επικοινωνία. Αν μιλάτε μόνοι σας χωρίς να περιμένετε απάντηση ή χωρίς να δείχνετε ότι θέλετε απάντηση ή αν δεν μπαίνετε στον κόπο να απαντήσετε όταν σας μιλάει το παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, επόμενο είναι να νομίζει ότι οι λέξεις είναι σκέτοι ήχοι δίχως νόημα.
6. Αποφύγετε τις ομιλίες ως υπόκρουση. Αν σας αρέσει να έχετε το ραδιόφωνο ανοιχτό όλη μέρα, προσπαθήστε να περιοριστείτε στη μουσική, εκτός αν όντως το ακούτε. Αν το ακούτε, δείξτε στο παιδί ότι λαμβάνετε σημαίνοντα μηνύματα από τη φωνή που δεν βλέπει.
7. Γίνετε διερμηνέας του νηπίου σας. Εσείς θα καταλαβαίνετε τη γλώσσα του πιο εύκολα από τους ξένους και εκείνο θα καταλαβαίνει πιο εύκολα εσάς και άλλους «ξεχωριστούς» ανθρώπους από ό,τι τους ξένους.
8. Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει το γενικό νόημα των λεγομένων σας. Δεν έχει σημασία αν καταλαβαίνει επακριβώς τις λέξεις ή όχι. Αν μαγειρέψετε, στρώσετε το τραπέζι και μετά απλώσετε το χέρι σας προς το μέρος του λέγοντας «είναι ώρα για φαγητό», θα καταλάβει ότι ετοιμάστηκε το φαγητό του και θα έρθει στην καρέκλα του. Αν απουσίαζαν οι υπόλοιπες συνοδευτικές ενδείξεις, μπορεί να μην καταλάβαινε τις λέξεις «ώρα για φαγητό». Καθώς θα κατανοεί τις λέξεις, ξανά και ξανά, μέσα από τα κατάλληλα συμφραζόμενα, θα μαθαίνει και την έννοιά τους.
9. Δείξτε τον ενθουσιασμό σας, τα συναισθήματά σας και δώστε χρώμα στη φωνή σας. Είτε εκφράζετε πολύ εκδηλωτικά την αγάπη σας για το παιδί είτε αναφωνείτε βλέποντας ένα σμήνος παράξενων πουλιών στον ουρανό, αυτό που θα αιχμαλωτίσει την προσοχή του και θα το ωθήσει να προσπαθήσει να καταλάβει τι λέτε είναι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του λόγου.
-: «Τα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού μας», Leach Penelope, Εκδόσεις Παπαζήση
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]