Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μαμάς για τις μετέπειτα σχέσεις των παιδιών

Date:

Η σχέση της μητέρας με τους εφήβους ενδέχεται να προφυλάσσει αυτά τα παιδιά από βίαιες συμπεριφορές και σχέσεις αργότερα στη ζωή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Buffalo που δημοσιεύθηκε στο Journal of Interpersonal Violence.

Η νέα μελέτη ανακάλυψε ότι η σχέση του παιδιού με τη μητέρα ενισχύει την αυτοεκτίμησή του πρώτου, εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Jennifer Livingston.

«Τα παιδιά σχηματίζουν εσωτερικά μοντέλα για τους εαυτούς τους και τους άλλους βασιζόμενα στην ποιότητα της σχέσης με τους γονείς τους. Αν η κηδεμονία περιλαμβάνει βίαια και προσβλητικά στοιχεία, τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως απωθητικούς και τους άλλους εχθρικούς και αναξιόπιστους. Αλλά αν βιώσουν θετική γονεϊκή συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από αποδοχή και θαλπωρή, τότε τα παιδιά σχηματίζουν θετικά μοντέλα για τους εαυτούς τους θεωρώντας τους αξιαγάπητους και άξιους σεβασμού», προσθέτει η ερευνήτρια.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη παρεμβάσεων που προφυλάσσουν τους εφήβους από το να βιώνουν σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίησης στις σχέσεις τους. «Περισσότεροι από το 30% των εφήβων είναι θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης από τους ερωτικούς τους συντρόφους», δηλώνει η Δρ. Livingston.

Οι προστατευτικές επιδράσεις της μητρικής αγάπης

Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από 140 εφήβους των οποίων οι γονείς είχαν παντρευτεί ή συζούσαν την περίοδο της γέννησής τους.

Οι οικογένειες που συμμετείχαν στη μελέτη αποτελούσαν μέρος μίας εν εξελίξει μελέτης για την ανάπτυξη των παιδιών που οι γονείς τους ήταν εθισμένοι στο αλκοόλ. Οι μισοί εκ των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον ένα γονέα, συνήθως ο πατέρας, που αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού.

«Παρότι ο εθισμός των γονέων στο αλκοόλ δεν είχε σχετιστεί άμεσα με την βία στις εφηβικές ερωτικές σχέσεις, τα παιδιά βίωναν μεγαλύτερη έκθεση σε συντροφικές διαμάχες και ανεπαρκή ανατροφή σε σύγκριση με παιδιά οικογενειών όπου δεν αντιμετωπιζόταν πρόβλημα αλκοολισμού. Είναι σαφές ότι δεν εμπλέκονταν όλα τα παιδιά από οικογένειες με πρόβλημα αλκοολισμού στα περιστατικά βίας των σχέσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν και προστατευτικοί παράγοντες. Αυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες πρέπει να εντοπιστούν για να προωθήσουν τις προσπάθειες πρόληψης.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια όταν ήταν 14, 16 και 18 ετών αναφέροντας τη συχνότητα διενέξεων μεταξύ των γονέων τους, την οπτική τους για τη σχέση με τη μητέρα τους και οποιαδήποτε ανάμειξη σε βία στις σχέσεις τους.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι τα παιδιά που βίωναν θετικές συμπεριφορές από τη μητέρα τους στην ηλικία των 14 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εμπλακεί σε περιστατικά βίας στις σχέσεις τους ως έφηβοι, ακόμα και όταν υπήρχαν υψηλά επίπεδα διενέξεων στους γάμους των γονέων τους.

Τα χαμηλότερα επίπεδα θαλπωρής και υποστήριξης από τις μητέρες δεν μείωναν τις επιβλαβείς επιδράσεις των ενδοοικογενειακών διενέξεων στα παιδιά τους.

Η επίδραση των γονεϊκών διενέξεων και της σχέσης με τη μητέρα δείχνουν την ανάγκη για μία προσέγγιση που προωθεί τη λύση της επικοινωνίας και της θετικής γονεΐκής συμπεριφοράς προς τα παιδιά. Οι γονείς που είναι ικανότεροι στην επικοινωνία και την επίλυση των διαφωνιών, έχουν λιγότερες ενδοοικογενειακές διενέξεις και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τα παιδιά τους και για μεγαλύτερη ικανότητα επίλυσης διενέξεων. Η ικανότητα επιτυχούς επίλυσης των συγκρούσεων θα έπρεπε επίσης να μειώνει το στρες και να επιτρέπει στους γονείς να έχουν καλύτερη απόκριση στις ανάγκες των παιδιών τους.

Μελλοντικές μελέτες αναμένεται να εξετάσουν τη διαφορά στις επιδράσεις των ενδοοικογενειακών διενέξεων σε αγόρια και κορίτσια, ή αν οι προστατευτικές επιδράσεις της θετικής ανατροφής παραμένουν αν η μητέρα είναι ο γονέας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο καύσωνας καλά κρατεί και η Νίκη Κάρτσωνα δίνει συμβουλές για το κατάλληλο ντύσιμο

Η αλήθεια είναι πως με δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις με το μαγιό στους δρόμους της Αθήνας, λύσεις όμως υπάρχουν και μας τις προτείνει η Νίκη Κάρτσωνα.

Η εξομολόγηση του Κόκλα: «Είχα τον χρόνο να γλείψω τις πληγές μου… Θεράπευσα ψυχικά μου κομμάτια»

Ο Κώστας Κόκλας βρέθηκε καλεσμένος στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και την εκπομπή The 2Night Show και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της ζωής του με ειλικρίνεια και θάρρος.  Ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Μετά τα 50 αρχίζεις να ισορροπείς μέσα σου και να νιώθεις καλά. Αποδέχεσαι αυτό που είσαι, ξέρεις τι σου αρέσει και σου

Survivor: Τα περιθώρια στένεψαν ασφυκτικά και η κάλπη τον “πρόδωσε”

Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα της εβδομάδας.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποχαιρέτησε συγκινημένος το κοινό του: “Κρατήστε τα τραγούδια κι εμένα ξεχάστε με!”

"Μη στεναχωριέστε! Ζήστε τη στιγμή! Ζήστε το παρόν! Σα να μην υπάρχει αύριο", είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Ανδρέας Γεωργίου: Πίστευα ότι ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας ξινός άνθρωπος

Ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη στην τελευταία για τη φετινή σεζόν «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA. Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών, Ανδρέας Γεωργίου συνάντησε τη Νίκη Λυμπεράκη και με φόντο την Ακρόπολη μίλησε για τα επόμενα προσωπικά και επαγγελματικά του σχέδια. «Με έναν μαγικό τρόπο έδεσε η ομάδα μας με τον Κούλη

«Σε στέλνουν στο νοσοκομείο και με μια συγγνώμη άφεση αμαρτιών;» ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά για τον Απόστολο Λύτρα

Σπόντα κατά της Ζήνας Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του άφησε η Ρούλα Κορομηλά. Ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά μέσω X (πρώην Twitter) για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο. Η κορυφαία παρουσιάστρια στέλνει μήνυμα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα

Η Κιμ Κατράλ στην Αθήνα – Οι ελληνικές στιγμές της Σαμάνθα του Sex and the City με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο σύντροφό της

Η Σαμάνθα από το Sex and the City, η Κιμ Κατράλ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε κατενθουσιασμένη από το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα μας. Η Κιμ Κατράλ, η Σαμάνθα του Sex and the City πέρασε ένα τριήμερο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Ράσελ Τόμας. Όπως ήταν λογικό, γνώρισε αρκετά την

Απόστολος Λύτρας – Ο Νίκος Συρίγος ξεσπά για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό: “Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες”

"Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι όντως έπεσε από τις σκάλες...", σχολιάζει ο Νίκος Συρίγος.

Σοφία Πολυζωγοπούλου – Οι πρώτες δηλώσεις στο δελτίο του Star μετά την αποκάλυψη του ξυλοδαρμού: “Δεν γινόταν άλλο”

«Είμαι χάλια και ψυχολογικά και σωματικά. Δεν είμαι καλά, πώς να είμαι καλά;», εξομολογείται η Σοφία Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό της.

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου-Κίμων Κουρής: Το ερωτικό τους ταξίδι στη Νέα Υόρκη & οι απίθανες φωτό!

Μοναδικές στιγμές βιώνουν η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Κίμων Κουρής στη Νέα Υόρκη, μία πόλη ιδιαίτερα οικεία στην ηθοποιό αφού έζησε για αρκετό καιρό στις ΗΠΑ

H εξομολόγηση της Τούνη: «Είμαι εντελώς πελαγωμένη… Δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα»

Μία εξομολόγηση από καρδιάς έκανε η Ιωάννα Τούνη, στέλνοντας συγχρόνως και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις μανούλες μικρών παιδιών όπως έχει και εκείνη, τον γλυκύτατο Πάρη.  Μπορεί ο πιτσιρικάς να είναι όλη της η ζωή και να μην τον αποχωρίζεται ποτέ, όμως, όπως είπε, περνάει μία περίεργη φάση. Η Ιωάννα Τούνη με τρύπιες κάλτσες: «Είμαι

Survivor – Δώρα για την ασυλία: Ας κερδίσει ο καλύτερος, είναι ψυχοφθόρο να είμαι κάθε φορά υποψήφια

Θα βάλω τα δυνατά μου όπως και να 'χει, θα παλέψω για να μπορέσω να παραμείνω, πρόσθεσε η παίκτρια