Health

Κορωνοϊός: Πως θα καταλάβετε αν έχετε παρατεταμένη COVID. Τα επίσημα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πόσα και ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της εμμένουσας COVID. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί ότι κάποια επίμονα συμπτώματα οφείλονται στον κορωνοϊό.

Επίσημο κλινικό ορισμό στην παρατεταμένη COVID των ενηλίκων έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Με την κίνηση αυτή ο Π.Ο.Υ. αναγνωρίζει ότι πολλοί ασθενείς χρειάζονται μήνες για να αναρρώσουν, καθώς ταλαιπωρούνται από δυσίατα συμπτώματα.

Σε ανάρτησή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, ο Π.Ο.Υ. παραθέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις για να πάσχει ένας ασθενής από παρατεταμένη COVID (ή εμμένουσα ή μακροχρόνια):

  1. Να έχει συμπτώματα επί τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός
  2. Να έχουν διαρκέσει αυτά τα συμπτώματα επί τουλάχιστον 2 μήνες το καθένα
  3. Να επηρεάζουν τα επίμονα συμπτώματα την καθημερινή λειτουργικότητά του

Ωστόσο τα επίμονα συμπτώματα δεν χρειάζεται να είναι ίδια με εκείνα που είχε παρουσιάσει ο ασθενής κατά την αρχική, οξεία φάση της λοίμωξης. Μπορεί να είναι και διαφορετικά. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να είναι σταθερά. Μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις και να υποτροπιάζουν.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο Π.Ο.Υ. εξηγεί την παρατεταμένη COVID ως μία κατάσταση που εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα όταν τους πρωτομόλυνε ο κορωνοϊός. Υπογραμμίζει επίσης ότι η διάγνωση της κατάστασης αυτής πρέπει να γίνεται, όταν αποκλειστούν οι άλλες πιθανές αιτίες για τα προβλήματα των ασθενών.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Στο σχετικό έγγραφό του ο Π.Ο.Υ. παραθέτει 45 πιθανές εκδηλώσεις, οι τρεις συχνότερες εκ των οποίων είναι:

  • Η κόπωση
  • Η δύσπνοια
  • Η νοητική δυσλειτουργία

Πολύ συχνά είναι όμως και πολλά άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Ο βήχας
  • Τα προβλήματα μνήμης
  • Οι μυϊκοί πόνοι και σπασμοί
  • Η κακουχία μετά την σωματική καταπόνηση
  • Οι διαταραχές ύπνου
  • Καρδιολογικές εκδηλώσεις, όπως η ταχυπαλμία και τα «φτερουγίσματα» της καρδιάς

Όχι πια «long COVID»

Στον ορισμό του, ο Π.Ο.Υ. προτείνει επίσης να μην χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «long COVID». Εισαγάγει τον όρο «post COVID condition», υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για μία διαταραχή που εκδηλώνεται μετά την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τι σημασία έχει η θέσπιση ενός ορισμού; Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ο κλινικός ορισμός της διαταραχής αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί θα ανιχνεύουν και θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο πλήρης ορισμός

Ο πλήρης ορισμός που έδωσε ο Π.Ο.Υ. στην παρατεταμένη COVID είναι ως εξής:

«Η κατάσταση μετά την COVID-19 εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης μόλυνσης από τον SARS CoV-2 (σ.σ. η επίσημη ονομασία του νέου κορωνοϊού), συνήθως 3 μήνες από την εμφάνιση της συμπτωματικής COVID-19 και με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση. Στα συνηθισμένα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται κόπωση, δύσπνοια, νοητική δυσλειτουργία και άλλα και γενικά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργικότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι νεοεμφανιζόμενα μετά την αρχική ανάρρωση από ένα οξύ επεισόδιο της COVID-19 ή να επιμένουν από την αρχική ασθένεια. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή υποτροπές με την πάροδο του χρόνου».

Ο Π.Ο.Υ. διευκρινίζει τέλος ότι ο ορισμός αυτός ενδεχομένως δεν ισχύει για τα παιδιά, για τα οποία μπορεί να ισχύει κάτι διαφορετικό.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Οι πέντε συνήθειες που είναι απολύτως καθοριστικές για το πόσο καλά ή πόσο θα ζήσουμε

admin

Τσιμπούρια: Είναι η εποχή τους – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

admin

Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια: Πού οφείλονται και τι μπορεί να σημαίνουν

admin

Στο Ερρίκος Ντυνάν υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση ασθενής 100 ετών – «Αποτελεί πρότυπο για όλους μας»

admin

Εγκρίθηκε νέα γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία Β

admin

Εργατικά ατυχήματα: 4.400 τραυματίες, 20 νεκροί τον χρόνο στην Ελλάδα

admin

Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που σταματά τον καρκίνο στο δέρμα

admin

Πώς να διαχειριστείτε το συναίσθημα της ζήλιας

admin

12 τροφές με εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

admin

Γρίπη των πτηνών: Μολυσμένα 1 στα 5 δείγματα παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ

admin

Επιταχύνουν τη γήρανση τα παιδιά; Τι απαντούν οι ειδικοί

admin

Τερηδόνα: Μπορώ να την προλάβω και πώς;

admin