Health

Έχετε ανεξήγητη δύσπνοια και κόπωση; Μιλήστε με τον γιατρό σας

Που μπορεί να οφείλονται αυτά τα μη-ειδικά συμπτώματα. Τι κίνδυνος υπάρχει όταν προκαλούνται από μία εξελικτική νόσο στις αρτηρίες των πνευμόνων. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς.

Αισθάνεστε διαρκώς ανεξήγητη δύσπνοια και κόπωση; Αν ναι, μιλήστε με τον γιατρό σας, διότι πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία σπάνια, εξελικτική και απειλητική για τη ζωή νόσο, την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνει στο κοινό η φαρμακευτική εταιρεία Janssen Ελλάδος στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί για τη νόσο. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση. Στόχος της είναι να ενημερωθούν τυχόν πάσχοντες και να σπεύσουν δίχως καθυστέρηση στον γιατρό, διότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην έκβασή τους.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μία προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος. Σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, δηλαδή στα αγγεία των πνευμόνων που τους τροφοδοτούν με αίμα. Οι αλλαγές αυτές προκαλούν μείωση στη ροή αίματος προς τους πνεύμονες και αύξηση της πίεσης στις πνευμονικές αρτηρίες. Το επακόλουθο είναι να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς με επίμονη δύσπνοια και κόπωση αναβάλλουν την επίσκεψή τους στον γιατρό, μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Πόσο μάλλον που τα συμπτώματα αυτά είναι μη-ειδικά, δηλαδή θα μπορούσαν να οφείλονται σε πολλές αναπνευστικές και καρδιακές καταστάσεις και η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι η τελευταία που θα περνούσε από το μυαλό των πασχόντων.

Η συνέπεια είναι καθυστέρηση της διάγνωσης, με ορατό τον κίνδυνο να εξελιχθεί η νόσος. Αν όμως συμβεί αυτό, η πρόγνωση για τους ασθενείς θα είναι φτωχή. Επομένως, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού είναι σήμερα πιο απαραίτητες παρά ποτέ.

Η ενημερωτική εκστρατεία της Janssen Ελλάδος για τη νόσο άρχισε το 2020, σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία. Ακριβώς αυτές οι συνθήκες, όμως, την καθιστούν εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Κεντρικό εικαστικό της εκστρατείας είναι μια νεαρή γυναίκα, που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα της τελειώνει. Η ανάδυσή της υποδηλώνει την ανεξήγητη δυσκολία που νιώθει στην αναπνοή του ο ασθενής με αδιάγνωστη πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Σπάνια νόσος

Η ΠΑΥ είναι μία σπάνια και ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια των αρτηριών των πνευμόνων, η οποία επηρεάζει και την καρδιά, και προσβάλλει περίπου 5-10 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατ’ έτος, στην Ευρώπη. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 50 έως 65 έτη, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Ακόμα και όταν η αντιμετώπιση είναι η βέλτιστη, η επιβίωση περιορίζεται και η καθημερινότητα του ασθενή διαταράσσεται. Δυστυχώς, υπάρχει σχετικά περιορισμένη επίγνωση των σημείων και των συμπτωμάτων της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, γεγονός που συμβάλλει στην καθυστέρηση της διάγνωσης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της νόσου. Η ιδιοπαθής (σημαίνει ότι δεν είναι γνωστή η αιτία της) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Λιγότερες από μία στις 10 περιπτώσεις αποδίδονται σε οικογενειακή προδιάθεση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις, όπως με συγγενή καρδιοπάθεια ή νόσο του συνδετικού ιστού. Ανεξάρτητα από τον τύπο της, πάντως, οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν οι ίδιες.

Related posts

Εγκρίθηκε νέα γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία Β

admin

Εργατικά ατυχήματα: 4.400 τραυματίες, 20 νεκροί τον χρόνο στην Ελλάδα

admin

Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που σταματά τον καρκίνο στο δέρμα

admin

Πώς να διαχειριστείτε το συναίσθημα της ζήλιας

admin

12 τροφές με εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

admin

Γρίπη των πτηνών: Μολυσμένα 1 στα 5 δείγματα παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ

admin

Επιταχύνουν τη γήρανση τα παιδιά; Τι απαντούν οι ειδικοί

admin

Τερηδόνα: Μπορώ να την προλάβω και πώς;

admin

Εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο: Δεν είναι μόνο του HPV

admin

ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από κορονοϊό και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης την τελευταία εβδομάδα

admin

Η καραντίνα «πλήγωσε» τα παιδιά και τους εφήβους στην Γερμανία – Αυξάνονται ανησυχητικά τα ψυχολογικά προβλήματα

admin

Νόσος των λεγεωνάριων: Mέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία – Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

admin