Health

Τα υπνωτικά χάπια μπορεί να βλάπτουν σοβαρά τη μνήμη, προειδοποιούν επιστήμονες

Νέα μελέτη δείχνει πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια, αναλόγως με τη συχνότητα λήψης

Οι άνθρωποι που παίρνουν υπνωτικά χάπια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, προειδοποιούν επιστήμονες από την Καλιφόρνια. Μάλιστα όσο συχνότερα τα λαμβάνουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Η σχετική μελέτη έδειξε πως από τους σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες που έπαιρναν υπνωτικά, το 20% εκδήλωσαν τελικά άνοια. Όσοι τα λάμβαναν «συχνά» ή «σχεδόν καθημερινά» είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξουν!

Η μελέτη αυτή δεν είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι τα υπνωτικά «κοιμίζουν» τελικά το μυαλό. Τα ευρήματά της δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται τα υπνωτικά μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease. Η σχετική μελέτη διήρκησε 15 χρόνια και διεξήχθη σε 3.068 ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) τους ρώτησαν σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές αν λάμβαναν υπνωτικά χάπια. Αναλόγως με τις απαντήσεις τους, τους ταξινόμησαν σε ομάδες ως εξής:

  • Ποτέ
  • Σπανίως (1 φορά τον μήνα ή σπανιότερα)
  • Μερικές φορές (2-4 φορές τον μήνα)
  • Συχνά (5-15 φορές τον μήνα)
  • Σχεδόν καθημερινά (16-30 φορές τον μήνα)

Τα ευρήματα

Οι 172 από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έπαιρναν υπνωτικά «συχνά» ή «σχεδόν καθημερινά».

Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας συμμετέχων δεν έπασχε από άνοια. Μετά από 15 χρόνια, όμως, 617 είχαν διαγνωστεί με αυτή τη νευρολογική διαταραχή.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εθελοντές που λάμβαναν υπνωτικά χάπια συχνότερα από 5 φορές τον μήνα, διέτρεχαν ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με όσους τα λάμβαναν σπανιότερα από 1 φορά τον μήνα είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι ορισμένα υπνωτικά συσχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από άλλα. Ωστόσο συνεχίζουν την έρευνά τους για να αποσαφηνίσουν τον κίνδυνο.

Επιπλέον, τονίζουν ότι η μελέτη τους κατέδειξε απλώς μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Πρώτα η ιατρική αξιολόγηση

«Ασφαλώς χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποσαφηνίσουμε τους νοητικούς κινδύνους ή οφέλη από τα υπνωτικά χάπια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Yue Leng, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο UCSF. «Εν τούτοις, οι πάσχοντες από διαταραχές ύπνου πρέπει να το σκέφτονται καλά πριν στραφούν στα φάρμακα αυτά».

Όπως εξήγησε, πρώτα πρέπει να απευθύνονται σε έναν ειδικό ύπνου για να μάθουν από τι είδους διαταραχή πάσχουν. Ενδέχεται επίσης να χρειασθούν εξέταση σε Ιατρείο Ύπνου, εάν υπάρχει περίπτωση να πάσχουν από υπνική άπνοια.

«Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η πρώτη θεραπευτική επιλογή είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία», πρόσθεσε. «Αν αυτή δεν βοηθήσει, τότε ο ειδικός ιατρός θα συστήσει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή».

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ψωρίαση και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί και πώς συνδέονται – Συμπτώματα

admin

Κορωνοϊός: Απαραίτητος ο καρδιολογικός έλεγχος μετά την COVID-19

admin

Σπονδυλική στένωση: Συμπτώματα, αίτια και επιλογές αντιμετώπισης

admin

Μισοφωνία: Το 20% του πληθυσμού δεν αντέχει να ακούει απλούς, καθημερινούς ήχους

admin

Λέμφωμα παχέος εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση – Πόσο σοβαρό είναι

admin

Άνδρας ψήλωσε σχεδόν μισό μέτρο μετά την αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλό του

admin

Μπετόβεν: Τούφες από τα μαλλιά του έλυσαν το μυστήριο του θανάτου του

admin

Ισπανός δρομέας με εγκεφαλική παράλυση τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Βαρκελώνης

admin

Πόνος στο στήθος: Πότε συνδέεται με αναιμία και τι θα νιώσετε

admin

Ισχαιμία: Πώς επηρεάζει καρδιά, εγκέφαλο, έντερο και άκρα

admin

Δάση και χώροι πρασίνου μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με νέα έκθεση

admin

Κορωνοϊός: «Εξαφανισμένα» δεδομένα από τις αρχές της πανδημίας δείχνουν την προέλευσή του

admin