Μπράβο κοπέλα μου: Από τις Ράχες Στυλίδας, επικεφαλής Γενετικών ερευνών στο Χάρβαρντ

Date:

Μπράβο κοπέλα μου: Από τις Ράχες Στυλίδας, επικεφαλής Γενετικών ερευνών στο Χάρβαρντ

Την “τράπουλα” του παρελθόντος των ελεφάντων αποκαλύπτει μία νέα διεθνής γενετική έρευνα, με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα από τις Ράχες Φθιώτιδας, ειδική στα μαμούθ.







Ο λόγος για την 32χρονη παλαιογενετίστρια Ελευθερία Παλκοπούλου, από τις Ράχες Φθιώτιδας, είναι επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας από διάφορες χώρες (Η.Π.Α., Ρωσία, Καναδά, Σουηδία), που «διάβασε» το πλήρες γονιδίωμα του τριχωτού μαμούθ.

Ειδικότερα, η ανάλυση του αρχαίου γονιδιώματός τους αποκαλύπτει νέα, άγνωστα έως τώρα, στοιχεία που οδηγούν στο να ξαναγραφτεί το οικογενειακό δέντρο των γιγάντων του ζωικού βασιλείου.

Οι σύγχρονοι ελέφαντες ταξινομούνται σε τρία είδη: τον ασιατικό (Elephas maximus) και δύο αφρικανικούς, ένα των δασών (Loxodonta cyclotis) και ένα της σαβάνας (Loxodonta africana). Ο διαχωρισμός των αφρικανικών ελεφάντων σε δύο ξεχωριστά είδη έγινε μόλις το 2010 (έως τότε θεωρούνταν ένα ενιαίο είδος).







Η ανακάλυψη προηγούμενων απολιθωμάτων είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας αρχαίος πρόγονος του ελέφαντα με σχεδόν ίσιους χαυλιόδοντες (Paleoloxodοn antiquus), που ζούσε στα ευρωπαϊκά δάση πριν περίπου 100.000 χρόνια και ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν στενός συγγενής του ασιατικού ελέφαντα.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως δείχνει η νέα γενετική ανάλυση, με επικεφαλής την παλαιογενετίστρια Ελευθερία Παλκοπούλου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο αρχαίος ευρωπαϊκός ελέφαντας συγγενεύει πολύ πιο στενά με τοναφρικανικό των δασών. Μάλιστα οι σημερινοί αφρικανικοί ελέφαντες των δασών είναι πιο στενοί συγγενείς με τους εξαφανισμένους πλέον ευρωπαϊκούς ελέφαντες, από ό,τι με τους σημερινούς ελέφαντες της αφρικανικής σαβάνας.

Ακόμα, όπως αποκαλύπτει η σύγκριση με γονιδιώματα των μαμούθ, στο παρελθόν πολλά διαφορετικά είδη ελεφάντων και μαμούθ ήλθαν σε επιμιξίες. Ειδικά οι αρχαίοι ευρωπαϊκοί ελέφαντες είχαν διασταυρωθεί τόσο με ασιατικούς ελέφαντες, όσο και με τριχωτά μαμούθ. Ενώ οι αφρικανικοί ελέφαντες των δασών και της σαβάνας διασταυρώνονταν εδώ και χιλιάδες χρόνια (και συνεχίζουν ακόμη).

Η Ελευθερία Παλκοπούλου και οι συνεργάτες της από το Χάρβαρντ και το γερμανικό πανεπιστήμιο του Πότσνταμ έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο Βιομοριακής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, σύμφωνα με το «Nature». Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA δύο αρχαίων ευρωπαϊκών ελεφάντων που ζούσαν στη Γερμανία πριν από 120.000 χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές παρουσίασαν τη γενετική ανάλυση τεσσάρων τριχωτών μαμούθ (Mammuthus primigenius) και, για πρώτη φορά, την ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος ενός βορειοαμερικανικού μαμούθ (Mammuthus columbi) και δύο βορειοαμερικανικών μαστοδόντων (Mammut americanum).

Η ανακοίνωση της Ελ.Παλκοπούλου θεωρείται ορόσημο στην παλαιογενετική, όπως ανέφεραν άλλοι επιστήμονες στο συμπόσιο της Οξφόρδης. Και αυτό, μεταξύ άλλων, επειδή παρουσίασε την ανάλυση του αρχαιότερου μέχρι σήμερα γονιδιώματος προερχόμενου από ζεστό περιβάλλον, όπου το DNA αποσυντίθεται πιο εύκολα.

Στο παρελθόν έχει αναλυθεί πολύ παλαιότερο DNA, από ένα οστό αλόγου προ 560.000 έως 780.000 ετών, το οποίο όμως ζούσε στο παγωμένο περιβάλλον του αρκτικού Καναδά. Το γεγονός ότι κατέστη εφικτή μια τόσο υψηλής ποιότητας ανάλυση του γονιδιώματος ελεφάντων ηλικίας 120.000 ετών, με αλληλούχιση όλων των «γραμμάτων» του DNA τους, χαρακτηρίσθηκε σημαντικό επίτευγμα.

Ο καθηγητής εξελικτικής γενετικής Λόβε Ντάλεν, του σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι η νέα μελέτη θα επιφέρει αλλαγές στο… ελεφάντινο οικογενειακό δέντρο, ενώ ο εξελικτικός γενετιστής Τομ Γκίλμπερτ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Δανίας στην Κοπεγχάγη, ανέφερε πως «κανείς έως τώρα δεν είχε τολμήσει να διαβάσει το DNA των ελεφάντων με ίσιους χαυλιόδοντες. Είναι τρελό να πάει κανείς τόσο πίσω στο χρόνο».

Πέρυσι μια διεθνής ερευνητική ομάδα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Σουηδία), με επικεφαλής την Ελ.

Παλκοπούλου, «διάβασε» για πρώτη φορά το πλήρες γονιδίωμα του τριχωτού μαμούθ. Τότε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα διεθνώς, είχε πάρει συνέντευξη από τη νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς.

Η Ελευθερία Παλκοπούλου, που κατάγεται από τις Ράχες γεννήθηκε το 1984 και αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ενώ πήρε το διδακτορικό της στη Συστηματική Ζωολογία από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Η έρευνά της διεξήχθη στο Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με έμφαση στην παλαιογενετική, δηλαδή στην αξιοποίηση των εργαλείων της γενετικής για την καλύτερη μελέτη των ευρημάτων της παλαιοντολογίας, ιδίως όσον αφορά τα μαμούθ.

Από πέρυσι τον Μάιο, μετακινήθηκε στις ΗΠΑ ως μεταδιδακτορική συνεργάτης στο εργαστήριο του πρωτοπόρου γενετιστή David Reich, στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ρικατόνι με καπνιστό σολομό

Υλικά 500 γρ. Ρικατόνι Μιτσίδη 1 πακέτο καπνιστό σολομό σε κύβους 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από 1 λεμόνι 1 ½ φλ. κρέμα πιπέρι και αλάτι 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. βούτυρο 1 κ.γ. chives ψιλοκομμένα chives για γαρνιρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τα Ρικατόνι Μιτσίδη σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες ψησίματος του πακέτου και τα

Χτένια «St Jacques» µε κρέµα κουκιών

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 6 χτένια από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND 1 ½ κιλό κουκιά φρέσκα 100 γρ. κρέµα γάλακτος Aργκανέλαιο (προαιρετικό) Αρεσκοτριµµένο πιπέρι, θαλασσινό αλάτι ½ κουταλάκι βούτυρο κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου (για γαρνίρισµα) Λίγο θυµάρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουµε τα κουκιά, τα ξεφλουδίζουµε, τα ζεσταίνουµε για λίγο µαζί µε την κρέµα γάλακτος και τα βάζουµε στο

Ναταλία Αργυράκη: “Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερα να μπαίνουν τελείες και μετά να γίνονται ανακοινώσεις”

Ναταλία Αργυράκη: «Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερα να μπαίνουν τελείες και μετά να γίνονται ανακοινώσεις» Παρασκευή, 4.7.2025, 15:22 Zappit@ZAPPIT_ "Νομίζω ότι και πολύ συζητήθηκα, βλέποντας γύρω μου τι γίνεται" παραδέχθηκε, παράλληλα, η Ναταλία Αργυράκη. Η Ναταλία Αργυράκη παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star και τη Σοφία Μανουσακίδου το πρωινό της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων, δε

Συγκινημένη η Ελένη Τσολάκη, αποχαιρέτησε το Open μετά από 5 χρόνια – Τίτλοι τέλους για το Πρωινό ΣουΣου

Τίτλοι τέλους στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» έπεσαν σήμερα στο Open. Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η Ελένη Τσολάκη είπε αντίο...

Πνευμοθώρακας: H πάθηση που είχε ο Ντιόγκο Ζότα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι είναι και που οφείλεται ο πνευμοθώρακας. Τι συμπτώματα προκαλεί και τι ισχύει για τα αεροπορικά ταξίδια. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής Ντιόγκο Ζότα (Diogo Jota), που σκοτώθηκε σε ένα φρικτό τροχαίο στη βόρεια Ισπανία μαζί με τον 26χρονο αδελφό του Αντρέ, έπασχε από μία πάθηση των πνευμόνων που δεν του επέτρεπε να ταξιδέψει με αεροπλάνο. Η

Ζήνα Κουτσελίνη: «Είμαι η ambassador του cheeseburger στην Ελλάδα – Τρώγοντας ένα, ξεχνάς τα πάντα»

Με αυτοσαρκασμό επέλεξε να αποχαιρετήσει τους τηλεθεατές η Ζήνα Κουτσελίνη. Το πλατό της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» γέμισε με cheeseburger κι εκείνη είπε: «Μου το φυλάγατε για την τελευταία εκπομπή. Δεν ήμουν ενήμερη για αυτό. Αν ήταν έξυπνοι οι διαφημιστές, θα έπρεπε να με κάνουν ambassador του cheeseburger στην Ελλάδα. Θα μπορούσα και διεθνώς». Στη

Γιάννης Πάριος: Αν ζούσε ο Καζαντζίδης δεν θα επέτρεπε να γίνει η ζωή του ταινία, εκμεταλλευόμαστε ανθρώπους για να κόψουμε εισιτήρια, φτάνει

Μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Πάριος και μίλησε για όλες τις πλευρές της ζωής του, τους έρωτες, τα παιδιά του, ενώ παράλληλα σχολίασε το γεγονός ότι γίνονται ταινίες και συναυλίες για σπουδαίους καλλιτέχνες που έχουν «φύγει» από τη ζωή. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής έδωσε συνέντευξη στη Φαίη Σκορδά και την εκπομπή «Buongiorno» και μίλησε

Η Αντελίνα Βαρθακούρη με λευκό μπικίνι από τις διακοπές της – Δείτε την ολόσωμη φωτογραφία της

H Αντελίνα Βαρθακούρη βρίσκεται στο εξωτερικό και απολαμβάνει τις διακοπές της μαζί με τις κόρες της. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία από την παραλία ποζάροντας με λευκό μπικίνι. «Με μια καινούργια φίλη, που είπαμε τις αλήθειες μας και με έκανε σοφότερη και πλουσιότερη σε αγάπη. Ο πραγματικός πλούτος κρύβεται στις καρδιές των ανθρώπων»

Σία Κοσιώνη: «Με τον Κώστα Μπακογιάννη έχουμε μία σχέση πολύ βαθιά, πολύ ουσιαστική»

Μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε η Σία Κοσιώνη και μίλησε για τη σχέση της με τον σύζυγό της, Κώστα Μπακογιάννη, ενώ αναφέρθηκε και στην τηλεοπτική της πορεία, αναφέροντας ότι παραμένει στον ΣΚΑΪ, όπου είναι 19 χρόνια. Η γνωστή δημοσιογράφος μίλησε το πρωί της Παρασκευής (04.07.2025) στην κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» και στη δημοσιογράφο, Έλενα

Μποφίλιου από τη Λευκωσία: «Λευτεριά στην Κύπρο και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς»

Ενδιαφεροντα ΚΥΠΡΟΣ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Μποφίλιου από τη Λευκωσία: «Λευτεριά στην Κύπρο και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς» Στην ίδια συναυλία ανέβηκε στη σκηνή ο πρέσβης της Παλαιστίνης και έβαλε στους ώμους της ερμηνεύτριας μια καφίγια Τζωρτζίνα Φράγκου 04.07.2025 | 14:26 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Στην ίδια συναυλία ανέβηκε στη σκηνή ο πρέσβης της Παλαιστίνης και έβαλε στους

Έκλαψε ο Γιώργος Παπαδάκης στο φινάλε του «Καλημέρα Ελλάδα» μετά από 34 χρόνια

Ενδιαφεροντα ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Έκλαψε ο Γιώργος Παπαδάκης στο φινάλε του «Καλημέρα Ελλάδα» μετά από 34 χρόνια Γιώργος Παπαδάκης: Τέλος εποχής, συγκινητική αυλαία μετά από 34 χρόνια για το «Καλημέρα Ελλάδα» Τζωρτζίνα Φράγκου 04.07.2025 | 14:22 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Γιώργος Παπαδάκης: Τέλος εποχής, συγκινητική αυλαία μετά από 34 χρόνια για το «Καλημέρα Ελλάδα». «Καλημέρα Ελλάδα για τελευταία φορά»: