Image default
Health

Καρκίνος του παγκρέατος: Όλα τα συμπτώματα

Το να εντοπιστεί εγκαίρως ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολο, επειδή οι ασθενείς σπανίως εμφανίζουν σημάδια μέχρι να έχει προχωρήσει ο καρκίνος.

Επομένως, ο καρκίνος του παγκρέατος συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια, καθιστώντας τα ποσοστά επιβίωσης πολύ χαμηλότερα από άλλους καρκίνους.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ακριβή τοποθεσία του όγκου

Η θέση του όγκου στο πάγκρεας επηρεάζει τους τύπους των συμπτωμάτων και το πόσο σύντομα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται. Για παράδειγμα, συμπτώματα ίκτερου μπορεί να εμφανιστούν όταν ο όγκος εμποδίζει την κεφαλή του παγκρέατος.

Εάν ο όγκος βρίσκεται στο σώμα, ή την ουρά του παγκρέατος, τότε πόνος και απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο πιθανά συμπτώματα. Ο καρκίνος του παγκρέατος στο σώμα, ή την ουρά του οργάνου μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προκαλέσει συμπτώματα, επιτρέποντας στον όγκο περισσότερο χρόνο, για να αναπτυχθεί ή να δώσει μετάσταση, προτού εντοπιστεί.

καρκίνος του παγκρέατος

Καρκίνος του παγκρέατος: Τα πιο κοινά συμπτώματα

Τα ακόλουθα είναι τα πιο κοινά σημάδια εξωκρινούς καρκίνου του παγκρέατος (ειδικά για το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος). Αυτός ο καρκίνος ξεκινά από τους πόρους του παγκρέατος και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% όλων των διαγνώσεων. Οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι πολύ λιγότερο συχνοί και μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα και δεν θα πρέπει να περιμένουν να εκδηλώσουν όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται εδώ.

Πόνος στο στομάχι και στην πλάτη

Ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ένας θαμπός πόνος “ που έρχεται και φεύγει” στην άνω κοιλιακή χώρα, ή στην μέση, ή στο άνω μέρος της πλάτης. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από έναν όγκο που έχει σχηματιστεί στο σώμα ή την ουρά του παγκρέατος επειδή μπορεί να πιέσει τη σπονδυλική στήλη.

Μερικοί ασθενείς περιγράφουν πόνο που ξεκινά από την μέση της κοιλιάς και ακτινοβολεί στην πλάτη. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος, όταν ξαπλώνετε και συχνά μπορεί να μειώνεται όταν σκύβετε προς τα εμπρός.

Ίκτερος

Αν και πολλά συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος αρχικά αποδίδονται σε κάτι άλλο (π.χ. γαστρεντερικά προβλήματα, ή στρες), τα συμπτώματα που προκαλούνται από ίκτερο συνήθως δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο ίκτερος στον καρκίνο του παγκρέατος είναι ανώδυνος και εμφανίζεται όταν ο όγκος στην κεφαλή του παγκρέατος αποκλείει τον χοληδόχο πόρο, προκαλώντας συμπτώματα όπως:

  • κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών
  • σκούρα ούρα
  • χλωμά, λιπαρά κόπρανα, που επιπλέουν στην τουαλέτα
  • κνησμός (φαγούρα στο δέρμα)

Απώλεια βάρους

Η ακούσια/ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συνήθως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα. Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα

Ορισμένα συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να προκληθούν από την πίεση του όγκου στο στομάχι, ή σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος, καθώς ο όγκος εξαπλώνεται. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • απώλεια όρεξης
  • δυσπεψία
  • ναυτία
  • εμετός
  • φούσκωμα, ή πρήξιμο στην κοιλιά

Κόπωση

Η υπερβολική κούραση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος, αλλά είναι επίσης ένα κοινό σημάδι άλλων καταστάσεων. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ανεξήγητη κόπωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Διαβήτης

Όταν συμβαίνει μια πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, είναι συνήθως επειδή εντοπίστηκε από ιατρική απεικόνιση για άλλη πάθηση, ή άλλη ύποπτη διάγνωση, όπως ο διαβήτης.

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο διαβήτη, που δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους, ή και όψιμο διαβήτη χωρίς προφανή αιτία. Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κάθε ασθενής με νέα, ραγδαία και ύποπτη διάγνωση διαβήτη θα πρέπει να αξιολογηθεί, για να αποκλειστεί ο καρκίνος του παγκρέατος.

-: https://www.hopkinsmedicine.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Είναι κληρονομικός; Τι ρόλο παίζει αν έχετε πρώτα παγκρεατίτιδα; Απαντήσεις από ογκολόγο

Παγκρεατίτιδα: Σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στο πάγκρεας – Τι μπορείτε να κάνετε

Αποτοξίνωση στο πάγκρεας: Με ποιες τροφές γίνεται

Καρκίνος του παγκρέατος: Νέα μέθοδος διάγνωσης μέσω ανάλυσης του εντερικού μικροβιώματος

Related posts

Μην μπερδεύετε αυτές τις δερματικές παθήσεις με την ευλογιά των πιθήκων: Εικόνες – παραδείγματα για να ξεχωρίζετε τα σημάδια

admin

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς όταν κολυμπάτε. Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ

admin

Κορονοϊός: Υποστελέχη της παραλλαγής Όμικρον εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής

admin

Πιθανό σημάδι πρώιμου Αλτσχάιμερ αυτή η αλλαγή στην όραση, προειδοποιούν ειδικοί

admin

Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται από επιφάνειες; Τι πρέπει να ξέρετε

admin

Ναυτία στο ταξίδι: Που να καθίσετε και άλλες συμβουλές προστασίας από τον ΕΟΔΥ

admin

Διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για τους διαβητικούς με καρδιαγγειακή νόσο

admin

Προσοχή στα μάτια σας στην πισίνα και τα θαλάσσια πάρκα. Τι κίνδυνος υπάρχει

admin

Παλμοί καρδιάς: Τι συμβαίνει αν η καρδιά ξαφνικά χτυπάει γρήγορα ή δυνατά

admin

6 σημάδια ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

admin

Προγραμματίζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε

admin

Πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια: Αίτια και αντιμετώπιση

admin