Κορωνοϊός Τσιόδρας: Καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό χρειάζονται οι ασθενείς στο σπίτι

Date:

Τι είπε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Αναλυτικά οι οδηγίες που έχει εκδώσει έως σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Έκκληση προς τους ασθενείς που μένουν σπίτι με ήπια συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, να επικοινωνούν καθημερινά με τον γιατρό τους, απηύθυνε χθες ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, τόνισε πως οι ασθενείς αυτοί πρέπει να παρακολουθούν στενά την υγεία τους. Και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να συνομιλούν κάθε ημέρα με τον γιατρό τους. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Στα 20 τα θύματα στην Ελλάδα – 48 τα νέα κρούσματα, 743 στο σύνολο

Κορονοϊός: 40χρονη μητέρα τριών παιδιών το νεαρότερο θύμα της νόσου COVID-19 έως τώρα

Αφορμή για την επισήμανση αυτή αποτέλεσε ο θάνατος μίας νεαρής γυναίκας στη Βόρειο Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό, η 40χρονη μητέρα τριών παιδιών κατέληξε το περασμένο Σάββατο στην Καστοριά. Μετά θάνατον διαπιστώθηκε ότι αιτία ήταν ο κορωνοϊός Covid-19.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας ενημερώθηκε ότι η γυναίκα έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Δράττοντας την ευκαιρία τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία» για τους ανθρώπους που νοσεί ο κορωνοϊός να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.

Τη σύσταση αυτή αντανακλούν οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με αυτές, προϋπόθεση για τη νοσηλεία στο σπίτι είναι η καθημερινή επικοινωνία του ασθενούς με τον γιατρό. Αυτό ισχύει τόσο για τα επιβεβαιωμένα όσο και για τα ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι, να έχουν επικοινωνία με τον γιατρό τους, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι και έχουν μια ήπια κλινική εικόνα, πρέπει να υπάρχει μια καθημερινή επικοινωνία με το γιατρό τους ώστε σε επιδείνωση να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια».

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι «ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία και την εξέλιξη της νόσου με την έγκαιρη παρέμβασή του. Θυμίζω βέβαια εδώ ότι, αν κάποιος άνθρωπος έχει υποκείμενο νόσημα, ούτως ή άλλως ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και έλεγχος για τη νόσο».

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι «ο κορωνοϊός δεν σέβεται καμία ηλικία» και πως «μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους». Η καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό «είναι μεγάλης σημασίας ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω προβλήματα στην υγεία μας, αλλά και στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ στις οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες συνιστά, μεταξύ άλλων, να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό, εάν εκδηλώσουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Και αυτό διότι απαιτείται ιατρική αξιολόγηση.

Επιπλέον, στις οδηγίες για τη φροντίδα ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τονίζει ότι στο σπίτι κατά προτίμηση νοσηλεύονται:

  • Ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία
  • Ασθενείς χωρίς σοβαρό υποκείμενο νόσημα (π.χ. καρδιακό, αναπνευστικό, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή)
  • Συμπτωματικοί ασθενείς που ολοκληρώνουν τη νοσηλεία στο νοσοκομείο

Ωστόσο πρέπει να προηγείται «προσεκτική κλινική αξιολόγηση». Πρέπει επίσης να έχουν εξασφαλιστεί:

  • Οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι
  • Η τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία επαγγελματία υγεία με τους ασθενείς.

Όπως εξ άλλου συνιστάται στις στενές επαφές τους να παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δυο φορές την ημέρα), έτσι και οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν τη δική τους.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγνώριστη η Λάουρα Νάργιες – Η θεαματική αλλαγή στην εμφάνισή της!

Αγνώριστη η Λάουρα Νάργιες! Έγινε ξανθιά και πιο fit από ποτέ!

Κοντιζάς – Κουτσόπουλος: Η casual εμφάνιση στο κέντρο της Αθήνας & το break από το MasterChef

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε τον Σωτήρη Κοντιζά και τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο στο κέντρο της Αθήνας!

Ελεονώρα Μελέτη: “Έχω φάει μπούλινγκ και απειλές από ακροδεξιούς, με αποκαλούσαν σκουπίδι της κοινωνίας”

"Δεν μπορείς να φανταστείς τι έχω ακούσει! Ας αποφασίσουν όμως τι από όλα είμαι γιατί εγώ ξέρω τι είμαι" δηλώνει η Ελεονώρα Μελέτη.

Maestro – Ο Σπύρος λάβωσε τον Αντώνη ζητώντας του χωρισμό: “Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί σου”

Συντάραξε η πρώτη σκηνή έντασης ανάμεσα στο ομοφυλόφιλο ζευγάρι του Maestro, στην πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου, στο MEGA. Πίσω στην τηλεοπτική μας ζωή επανήλθε το δημοφιλές σίριαλ «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τη νύχτα της Πέμπτης, μέσα από το πρόγραμμα του Μεγάλου Καναλιού. Σε αυτή την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου της σειράς, μάλιστα, το ομοφυλόφιλο

Ρένος Χαραλαμπίδης για τα «Φτηνά τσιγάρα»: Ήμουν λίγο πιο προχωρημένος από ότι έπρεπε το 1999

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του, Νίκου Χατζηνικολάου Ενώπιος Ενωπίω το βράδυ της Πέμπτης όπου παραχώρησε συνέντευξη και μεταξύ άλλων ο ηθοποιός μίλησε για την ταινία «Φτηνά τσιγάρα». Ειδικότερα, ο Ρένος Χαραλαμπίδης τόνισε πως «έφαγαν μόνο ξύλο εκείνη την εποχή τα Φτηνά Τσιγάρα, ένα αστεράκι πήρα. Θριάμβευσε όμως 20 ολόκληρα χρόνια αργότερα και

Καίτη Πάνου: Το «παιδί-θαύμα», η εξαφάνιση για 6 χρόνια και η καθιέρωση ως «σύζυγος» του Κωνσταντάρα

Πολλοί την γνώρισαν ως γυναίκα του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Όμως, η γνωστή ηθοποιός, Καίτη Πάνου ήταν πολλά περισσότερα.

Δύο χρόνια χωρίς τον Βαγγέλη Παπαθανασίου – Η καριέρα, οι συνθέσεις παγκόσμιας αναγνώρισης & η ΝΑSA

Πριν από 2 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και από τότε ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει μείνει φτωχότερος.

Ρένος Χαραλαμπίδης: “Μετανιώνω που ασχολήθηκα με την πολιτική, σοκαριστικά τραυματική εμπειρία”

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Μετανιώνω που ασχολήθηκα με την πολιτική, σοκαριστικά τραυματική εμπειρία» Παρασκευή, 17.5.2024, 01:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ήταν λάθος μου αν και ηθικά δεν το μετάνιωσα ποτέ, γιατί δεν πήρα πίσω τα λόγια μου" παραδέχθηκε ο Ρένος Χαραλαμπίδης. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης προχώρησε σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση όταν συνάντησε τον Νίκο Χατζηνικολάου, τη νύχτα της Πέμπτης, στο

Survivor: Έδειξε πρώτη φορά τα δόντια του και παρέμεινε – θριαμβευτής στο ριάλιτι

Παρασκευή, 17.5.2024, 01:04 Zappit@ZAPPIT_ Ποιοι παίκτες "κλείδωσαν" την παραμονή και ποιος ή ποια βρίσκεται στο εξής με το ένα πόδι εκτός Survivor; Στον στίβο μάχης… νύχτα, αυτόν της παραμονής στο Survivor, ρίχθηκαν τέσσερις παίκτες στο νέο επεισόδιο που παρακολουθήσαμε το βράδυ της Πέμπτης στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Ο λόγος για

Επιμένει το Ισραήλ: Πρωτοφανής η επίδειξη μίσους εναντίον μας από άλλες χώρες στην Eurovision

Επιμένει το Ισραήλ: Πρωτοφανής η επίδειξη μίσους εναντίον μας από άλλες χώρες στην Eurovision Μας άσκησαν πίεση μόνο και μόνο γιατί είμαστε Ισραηλινοί και γιατί ήμασταν εκεί, αναφέρει σε δήλωσή του ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας Η ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Eurovision αντιμετώπισε μια «άνευ προηγουμένου επίδειξη μίσους» από άλλες χώρες και τους συμμετέχοντες, ισχυρίστηκε ο

Γιάννης Ζουγανέλης: Πρέπει να τελειώσουμε την πολιτική ορθότητα για να πάμε μπροστά

Έχω αμβλύνει πια πολύ τον λόγο μου και δεν αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, ντρέπομαι, παραδέχτηκε

Ρένος Χαραλαμπίδης: “Έκλαιγα έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου”

"Είδαν την ταινία οι κριτικοί, μου έβαλαν ένα αστεράκι και κάτι κουτάκια και η ταινία πέρασε στο ντούκου" θυμάται ο Ρένος Χαραλαμπίδης.