Κορονοϊός Συμπτώματα: Διαφορές ανάμεσα σε COVID-19, εποχική γρίπη και κοινό κρυολόγημα

Date:

Ο κορονοϊός και η εποχική γρίπη μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους.

Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί τη νόσο COVID-19. Τόσο αυτή, όσο και η γρίπη είναι ασθένειες του αναπνευστικού που εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τις διαφορές μεταξύ της νόσου COVID-19 και της γρίπης.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε τους χώρους του σπιτιού για να μείνουμε με ασφάλεια για αρκετές μέρες

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες στις οθόνες αφής!

Κορονοϊός – Γρίπη – Κρυολόγημα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κορονοϊού έχουν κάποιες διαφορές.

Τα άτομα που έχουν γρίπη θα παρουσιάσουν συμπτώματα εντός 1-4 ημερών. Τα συμπτώματα για τη νόσο COVID-19 μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ 1-14 ημερών. Ωστόσο, η διάμεση περίοδος επώασης για τον νέο κορονοϊό είναι 5,1 ημέρες. Συγκριτικά, η περίοδος επώασης για το κοινό κρυολόγημα είναι 1-3 ημέρες.

Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι παρόμοια τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως πυρετό και πιο ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή και βήχας.

Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει συγκριτικά τα συμπτώματα του κορονοϊού, της εποχικής γρίπης και του κοινού κρυολογήματος:

COVID-19 ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Περίοδος επώασης 1-14 μέρες 1-4 μέρες 1-3 μέρες
Πρώτα συμπτώματα Σταδιακά Απότομα Σταδιακά
Πυρετός Κοινό Κοινό Σπανίως
Βήχας Κοινό Κοινό Ήπιος έως μέτριος
Κούραση Κοινό Κοινό Μερικές φορές
Συνάχι Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Μπούκωμα Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Διάρροια Μερικές φορές Μερικές φορές Σπανίως
Πόνοι στο σώμα Μερικές φορές Κοινό Ελαφρώς
Πονόλαιμος Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Πονοκέφαλος Μερικές φορές Κοινό Σπανίως
Απώλεια όρεξης Μερικές φορές Κοινό Μερικές φορές
Δυσκολία στην αναπνοή Κοινό Μερικές φορές Ήπια
Προβλήματα στο αναπνευστικό Κοινό Μερικές φορές Μερικές φορές

Κορονοϊός – Γρίπη: Βαρύτητα της νόσου και θνησιμότητα

Τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού και της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως ήπια συμπτώματα της COVID-19 εκείνα που δεν αναγκάζουν τον ασθενή να νοσηλευτεί. Ο ΠΟΥ ταξινομεί τις ήπιες αυτές περιπτώσεις με συμπτώματα όπως:

  • πυρετός
  • βήχας
  • κούραση
  • απώλεια της όρεξης
  • ρινική συμφόρηση
  • πονόλαιμος
  • πονοκέφαλος

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 15% των περιπτώσεων COVID-19 είναι σοβαρές και το 5% είναι πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται αναπνευστήρα για να αναπνέουν. Η πιθανότητα σοβαρής και κρίσιμης μόλυνσης είναι υψηλότερη στην COVID-19 παρά στην εποχική γρίπη.

Ο νέος κορονοϊός είναι επίσης πιο θανατηφόρος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας για τη νόσο COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλότερο από εκείνο της γρίπης. Σε σύγκριση με τη γρίπη, η έρευνα για τον κορονοϊό βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της. Αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν με το χρόνο.

Κορονοϊός – Γρίπη: Μετάδοση

Τόσο ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής  βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ικό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

Κορονοϊός – Γρίπη: Θεραπευτική αγωγή

Δεδομένου ότι η γρίπη υπάρχει πολύ περισσότερο καιρό από τη νόσο COVID-19, υπάρχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατά 1-2 ημέρες. Αυτά τα αντιιικά φάρμακα βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τον ιό. Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και μειώνουν τη διάρκεια της ασθένειας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που να έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου COVID-19, αν και οι επιστήμονες ερευνούν επί του παρόντος αρκετά φάρμακα σε δοκιμές. Παρόλο που δεν υπάρχει επί του παρόντος εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβολιασμός για τη νόσο COVID-19, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε στη θεραπεία των συμπτωμάτων και τυχόν επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν.

Για τις ήπιες περιπτώσεις, ένα άτομο πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τηρεί κοινωνική απόσταση από τους άλλους υγιείς ανθρώπους γύρω του. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιπυρετικά φάρμακα για να μειώσουν τον πυρετό. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο, ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Κορονοϊός – Γρίπη: Πρόληψη

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι μέσω του εμβολιασμού.

Πολλά στελέχη της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Τα πιο κοινά στελέχη ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Οι επιστήμονες προσπαθούν κάθε χρόνο να προβλέψουν ποια στελέχη θα είναι πιο κοινά την επόμενη σεζόν, για να επιλέξουν τα σωστά συστατικά του εμβολίου.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την COVID-19. Ο νέος κορονοϊός είναι νέος και η ανάπτυξη ασφαλών εμβολίων απαιτεί χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 περιλαμβάνει:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σωστό τρόπο
  • Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας
  • Να διατηρείτε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται
  • Να καλύπτεται το στόμα σας στο εσωτερικό του αγκώνα σας, όταν φτερνίζνεστε ή βήχετε
  • Να ΜΕΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, ειδικά εάν αισθανθείτε αδιαθεσία
  • Να εργάζεστε από το σπίτι αν είναι δυνατόν
  • Να αποφεύγετε τον συγχρωτισμό οποιασδήποτε κλίμακας

-: https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Προσοχή στις καθημερινές σας συναλλαγές – Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός COVID-19

Κορονοϊός: Πώς φοράμε μια μάσκα προσώπου

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ανδρομάχη: H στιγμή που έμαθε ότι είναι έγκυος – «Ηλεκτρίστηκε όλο μου το είναι»

Η Ανδρομάχη και ο Γιώργος Λιβάνης περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Το ζευγάρι, βρέθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή της Ράνιας Κωστάκη και η τραγουδίστρια περιέγραψε τη στιγμή που έμαθε ότι είναι έγκυος! Αρχικά ανέφερε: «Νύσταζα αλλά δεν είχα καταλάβει κάτι και είχα και κάποιες ημέρες καθυστέρηση. Έχει ξανατύχει ο ίδιος αριθμός ημερών οπότε υπέθεσα ότι είναι

Γιώργος Λιβάνης: Οι πρώτες δηλώσεις για την εγκυμοσύνη της Ανδρομάχης, το φύλο του μωρού & το όνομα

Η Ανδρομάχη και ο Γιώργος Λιβάνης θα γίνουν γονείς για πρώτη φορά!

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά σε γυναίκες στα γυρίσματα της ταινίας «Megalopolis»

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά σε γυναίκες στα γυρίσματα της ταινίας «Megalopolis» Έβαζε γυναίκες να κάθονται στα πόδια του και προσπαθούσε να φιλήσει κάποιες που δεν φορούσαν το σουτιέν τους Ο διάσημος σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας

Γιώργος Λιβάνης: Έχουμε μάθει το φύλο του μωρού με την Ανδρομάχη

Έχουμε βρει νονά και νονό, ανέφερε ο τραγουδιστής

Γαρυφαλλιά Καληφώνη κατά Γιώργου Λιάγκα: «Κάποιες δηλώσεις του ήταν προσβλητικές»

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου της καταστήματος ρούχων, η Γαρυφαλλιά Καληφώνη μίλησε στους ρεπόρτερ που έδωσαν το παρών.

Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: «Είναι πολύ λάθος ο τρόπος που ο Άρης Σοϊλέδης αντιμετωπίζει τα πράγματα»

Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: «Είναι πολύ λάθος ο τρόπος που ο Άρης Σοϊλέδης αντιμετωπίζει τα πράγματα» Παρασκευή, 17.5.2024, 08:45 Zappit@ZAPPIT_ «Η Μαρία Αντωνά κρατάει τη σιωπή της για το χωρισμό της και αυτό θέλει να κάνουν και οι κοντινοί της άνθρωποι», λέει η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου. Σε βραδινό event έδωσε το παρών η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου. Μία από τις

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: Θα γίνει γρήγορα καλά

«Πιστεύω θα γίνει γρήγορα καλά» επεσήμανε το πρωί της Παρασκευής 17/5 η Ματίνα Παγώνη μιλώντας για την κατάσταση υγείας του Δημήτρη Σταρόβα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ο καλλιτέχνης «θα πάει στο σπίτι του» άμεσα. «Η γρήγορη μεταφορά του στο νοσοκομείο και η αντιμετώπιση από την ιατρική ομάδα της νευρολογικής κλινικής του Τζανείου

Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου: Η Μαρία Αντωνά κρατάει τη σιωπή της για το χωρισμό της και αυτό θέλει να κάνουν και οι κοντινοί της άνθρωποι

«Είναι πολύ λάθος ο τρόπος που ο Άρης Σοϊλέδης αντιμετωπίζει τα πράγματα», λέει η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου. Η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου έδωσε το παρών σε βραδινό event. Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους ρεπόρτερ, ήταν και για το χωρισμό της Μαρίας Αντωνά από τον Άρη Σοϊλέδη. «Η Μαρία κρατάει τη σιωπή της για το χωρισμό

To «like» της Τζένιφερ Λόπεζ που πυροδότησε τις φήμες διαζυγίου με τον Μπεν Φλεκ

Δεν λένε να κοπάσουν οι φήμες που θέλουν τη Τζένιφερ Λόπεζ και τον Μπεν Άφλεκ να χωρίζουν μετά από σχεδόν δύο χρόνια γάμου, κι ένα like της τραγουδίστριας έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.  Η Τζένιφερ Λόπεζ πυροδότησε τις φήμες διαζυγίου με τον Μπεν Άφλεκ καθώς έκανε «like» σε μία καυστική ανάρτηση στο Instagram με

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Ευθύνεται για εκατομμύρια πρόωρους θανάτους – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για ασθενείς

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και άνοια. Στην Ελλάδα πάνω από το 1/3 των Ελλήνων

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet». Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου το

Η επική αντίδρασή της Μαρίας Σολωμού όταν άκουσε το όνομα του Γιώργου Λιάγκα

Στα εγκαίνια γνωστού καταστήματος ρούχων βρέθηκε χθες, 16 Μαΐου, η Μαρία Σολωμού. Η ηθοποιός, μάλιστα, αντέδρασε με έναν επικό τρόπο όταν άκουσε το όνομα του Γιώργου Λιάγκα. «Ντύνομαι πάρα πολύ απλά, έως… δεν ντύνομαι. Δεν ξέρω τι πάει να πει μόδα, φοράς ότι σου πάει. Σε ένα γάμο ή σε μια δεξίωση θα ντυθώ καλά