Κορονοϊός: Τέσσερις λόγοι για να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι

Date:

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο COVID-19 αυξάνεται και το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τον αριθμό των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας πανδημίας, η αίσθηση που μας κατακλύζει από όλες τις πληροφορίες είναι αρνητική. Αλλά οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται πολύ σκληρά για να κατανοήσουν, να θεραπεύσουν και να αποτρέψουν τον νέο κορονοϊό.

Η σημασία της λήψης μέτρων προφύλαξης και διατήρησης της ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας που έχει φέρει ο κορονοϊός πρέπει να υπερθεματιστεί. Είναι χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά σε κάθε αναδυόμενη έρευνα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική θεραπεία και πρόληψη.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε τους χώρους του σπιτιού για να μείνουμε με ασφάλεια για αρκετές μέρες

Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες στις οθόνες αφής!

Σε αυτό το κείμενο παραθέτουμε μερικές από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο ολόκληρης της ανθρωπότητας απέναντι στον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Τα μέτρα ελέγχου της μόλυνσης λειτουργούν

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο που είχε το ξέσπασμα σε 43 δημόσια νοσοκομεία εκεί.

Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί: Στις πρώτες 6 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας, 413 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ασχολήθηκαν με 42 επιβεβαιωμένα περιστατικά με νόσο COVID-19. Από αυτά, τα 11 είχαν απροστάτευτη έκθεση στο νέο κοροναϊό.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών για τον έλεγχο των λοιμώξεων (καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας), κανένας από το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης δεν κόλλησε τον κορονοϊό κατά την περίοδο της μελέτης. Επιπλέον, δεν εμφανίστηκαν λοιμώξεις που να είχαν αποκτηθεί από κάποιο νοσοκομείο.

Ο δρ. Vincent C.C. Ο Cheng, από το Τμήμα Μικροβιολογίας στο Νοσοκομείο Queen Mary στο Χονγκ Κονγκ, και οι συνάδελφοί του καταλήγουν:

Τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του κορονοϊού, που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη […] Η επαγρύπνηση στην καλή πρακτική υγιεινής των χεριών, η χρήση χειρουργικών μασκών στο νοσοκομείο και η κατάλληλη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στην περίθαλψη ασθενών […] αποτελούν βασικά μέτρα ελέγχου της λοίμωξης για την αποτροπή της νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού”.

Κορονοϊός: Αν κάποιος περάσει τη νόσο COVID-19 έχει καλές πιθανότητες να αναπτύξει αντισώματα και να προστατευθεί από νέα μόλυνση

Μια μελέτη σε τέσσερις πιθήκους μακάκους έδειξε, ότι αν κάποιος προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2, τότε προστατεύεται σημαντικά από μελλοντικές επιμολύνσεις.

Οι επιστήμονες μόλυναν εκ νέου με τον κορονοϊό δύο από τους τέσσερις πιθήκους 28 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση.

Το σύνολο “96 ρινοφαρυγγικών και πρωκτικών επιχρισμάτων είχε αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επανεμφάνιση του SARS-CoV-2, αναφέρουν οι ερευνητές.

“Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι η κύρια μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά από πιθανές μελλοντικές επαν-εκθέσεις στον ιό. Αυτό έχει ζωτικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό των εμβολίων και στην πρόγνωση των ασθενειών από τον SARS-CoV-2″, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

Κορονοϊός: Οι εν εξελίξει δοκιμές για εμβόλια είναι πολλές

Μια δοκιμή πραγματοποιείται ήδη σε ανθρώπους για ένα πιθανό εμβόλιο για τον ιό SARS-CoV-2. Τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) χρηματοδότησαν την εν λόγω δοκιμή, η οποία διεξάγεται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente στο Σιάτλ.

Στη δοκιμή, 45 υγιείς εθελοντές θα λάβουν ένα εμβόλιο που περιέχει τμήμα γενετικού κώδικα του ίδιου του ιού SARS-CoV-2. Καθώς το εμβόλιο δεν περιέχει τον πραγματικό ιό SARS-CoV-2, οι συμμετέχοντες δεν θα νοσήσουν με COVID-19.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν 12-18 μήνες προτού το εμβόλιο φτάσει στην αγορά και εξηγούν, ότι ο κύριος σκοπός αυτής της τρέχουσας δοκιμής είναι να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, πολλές άλλες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την παραγωγή νέων εμβολίων και έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τι έρευνες και δοκιμές γίνονται για εμβόλια και φάρμακα – Πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή

Κορονοϊός: Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μπορούσε να νικήσει τον SARS-CoV-2

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, τεκμηριώνει την περίπτωση μιας ασθενούς με COVID-19, η οποία ξεπέρασε τη νόσο μέσα σε λίγες μέρες.

Η ασθενής ήταν μια 47χρονη γυναίκα που είχε προσβληθεί από τον ιό στην πόλη Wuhan της Κίνας και οι ερευνητές εξέτασαν την ανοσολογική της αντίδραση στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την ανάκαμψή της.

Η καθηγήτρια Katherine Kedzierska, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανθρώπινων Τ-λεμφοκυττάρων στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης της Αυστραλίας, και οι συνεργάτες της, διαπίστωσαν αύξηση των ανοσοσφαιρινών (ο πιο συνηθισμένος τύπος αντισωμάτων) στα δείγματα αίματος της γυναίκας.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης έναν μεγάλο αριθμό βασικών κυττάρων ανοσίας, όπως τα εξειδικευμένα βοηθητικά Τ κύτταρα, τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β κύτταρα, με το πέρας 7-9 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του νέου κορονοϊού.

“Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του τι οδηγεί την ίαση της νόσου COVID-19. Ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους μας για να κατανοήσουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις ασθενών σε μεγαλύτερη κλίμακα και επίσης να καταλάβουν τι λείπει σε αυτούς που καταλήγουν εξαιτίας της νόσου.

-: https://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Προσοχή στις καθημερινές σας συναλλαγές – Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο ιός COVID-19

Κορονοϊός: Πώς φοράμε μια μάσκα προσώπου

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγνώριστη η Λάουρα Νάργιες – Η θεαματική αλλαγή στην εμφάνισή της!

Αγνώριστη η Λάουρα Νάργιες! Έγινε ξανθιά και πιο fit από ποτέ!

Κοντιζάς – Κουτσόπουλος: Η casual εμφάνιση στο κέντρο της Αθήνας & το break από το MasterChef

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε τον Σωτήρη Κοντιζά και τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο στο κέντρο της Αθήνας!

Ελεονώρα Μελέτη: “Έχω φάει μπούλινγκ και απειλές από ακροδεξιούς, με αποκαλούσαν σκουπίδι της κοινωνίας”

"Δεν μπορείς να φανταστείς τι έχω ακούσει! Ας αποφασίσουν όμως τι από όλα είμαι γιατί εγώ ξέρω τι είμαι" δηλώνει η Ελεονώρα Μελέτη.

Maestro – Ο Σπύρος λάβωσε τον Αντώνη ζητώντας του χωρισμό: “Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί σου”

Συντάραξε η πρώτη σκηνή έντασης ανάμεσα στο ομοφυλόφιλο ζευγάρι του Maestro, στην πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου, στο MEGA. Πίσω στην τηλεοπτική μας ζωή επανήλθε το δημοφιλές σίριαλ «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τη νύχτα της Πέμπτης, μέσα από το πρόγραμμα του Μεγάλου Καναλιού. Σε αυτή την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου της σειράς, μάλιστα, το ομοφυλόφιλο

Ρένος Χαραλαμπίδης για τα «Φτηνά τσιγάρα»: Ήμουν λίγο πιο προχωρημένος από ότι έπρεπε το 1999

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του, Νίκου Χατζηνικολάου Ενώπιος Ενωπίω το βράδυ της Πέμπτης όπου παραχώρησε συνέντευξη και μεταξύ άλλων ο ηθοποιός μίλησε για την ταινία «Φτηνά τσιγάρα». Ειδικότερα, ο Ρένος Χαραλαμπίδης τόνισε πως «έφαγαν μόνο ξύλο εκείνη την εποχή τα Φτηνά Τσιγάρα, ένα αστεράκι πήρα. Θριάμβευσε όμως 20 ολόκληρα χρόνια αργότερα και

Καίτη Πάνου: Το «παιδί-θαύμα», η εξαφάνιση για 6 χρόνια και η καθιέρωση ως «σύζυγος» του Κωνσταντάρα

Πολλοί την γνώρισαν ως γυναίκα του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Όμως, η γνωστή ηθοποιός, Καίτη Πάνου ήταν πολλά περισσότερα.

Δύο χρόνια χωρίς τον Βαγγέλη Παπαθανασίου – Η καριέρα, οι συνθέσεις παγκόσμιας αναγνώρισης & η ΝΑSA

Πριν από 2 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και από τότε ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει μείνει φτωχότερος.

Ρένος Χαραλαμπίδης: “Μετανιώνω που ασχολήθηκα με την πολιτική, σοκαριστικά τραυματική εμπειρία”

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Μετανιώνω που ασχολήθηκα με την πολιτική, σοκαριστικά τραυματική εμπειρία» Παρασκευή, 17.5.2024, 01:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ήταν λάθος μου αν και ηθικά δεν το μετάνιωσα ποτέ, γιατί δεν πήρα πίσω τα λόγια μου" παραδέχθηκε ο Ρένος Χαραλαμπίδης. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης προχώρησε σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση όταν συνάντησε τον Νίκο Χατζηνικολάου, τη νύχτα της Πέμπτης, στο

Survivor: Έδειξε πρώτη φορά τα δόντια του και παρέμεινε – θριαμβευτής στο ριάλιτι

Παρασκευή, 17.5.2024, 01:04 Zappit@ZAPPIT_ Ποιοι παίκτες "κλείδωσαν" την παραμονή και ποιος ή ποια βρίσκεται στο εξής με το ένα πόδι εκτός Survivor; Στον στίβο μάχης… νύχτα, αυτόν της παραμονής στο Survivor, ρίχθηκαν τέσσερις παίκτες στο νέο επεισόδιο που παρακολουθήσαμε το βράδυ της Πέμπτης στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Ο λόγος για

Επιμένει το Ισραήλ: Πρωτοφανής η επίδειξη μίσους εναντίον μας από άλλες χώρες στην Eurovision

Επιμένει το Ισραήλ: Πρωτοφανής η επίδειξη μίσους εναντίον μας από άλλες χώρες στην Eurovision Μας άσκησαν πίεση μόνο και μόνο γιατί είμαστε Ισραηλινοί και γιατί ήμασταν εκεί, αναφέρει σε δήλωσή του ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας Η ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Eurovision αντιμετώπισε μια «άνευ προηγουμένου επίδειξη μίσους» από άλλες χώρες και τους συμμετέχοντες, ισχυρίστηκε ο

Γιάννης Ζουγανέλης: Πρέπει να τελειώσουμε την πολιτική ορθότητα για να πάμε μπροστά

Έχω αμβλύνει πια πολύ τον λόγο μου και δεν αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, ντρέπομαι, παραδέχτηκε

Ρένος Χαραλαμπίδης: “Έκλαιγα έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου”

"Είδαν την ταινία οι κριτικοί, μου έβαλαν ένα αστεράκι και κάτι κουτάκια και η ταινία πέρασε στο ντούκου" θυμάται ο Ρένος Χαραλαμπίδης.