11 λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα μας προστατεύουν από καρκίνο, καρδιοπάθεια

Date:

Τα ευρήματα της μεγαλύτερης έως σήμερα ανάλυσης, που συμπεριέλαβε δεδομένα από 30 εκατομμύρια ανθρώπους

Ένας στους δέκα πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται, εάν όλοι οι ενήλικες αφιέρωναν έστω 11 λεπτά την ημέρα για να ασχοληθούν με μια απλή άσκηση, όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από 196 προγενέστερες μελέτες με περισσότερα από 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Η διάρκεια των μελετών ήταν 10 χρόνια κατά μέσον όρο.

Το συμπέρασμα των ειδικών του Κέιμπριτζ ήταν ότι η προαναφερθείσα άσκηση είναι αρκετή για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος αναπτύξεως:

  • Καρδιοπάθειας
  • Εγκεφαλικού
  • Διαφόρων μορφών καρκίνου

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ετησίως ευθύνονται για 17,9 εκατομμύρια απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κυριότερη θανάτου στον κόσμο. Ετησίως κοστίζει  περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ζωές.

Η συστηματική άσκηση προστατεύει και από τα μεν και από τον δε. Για καλή υγεία οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον:

  • 150 λεπτά μετρίας εντάσεως άσκηση την εβδομάδα ή
  • 75 λεπτά υψηλής εντάσεως άσκηση την εβδομάδα

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι και μετρίας εντάσεως να είναι τα 75 λεπτά γυμναστικής, τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά.

Τα ευρήματα αναλυτικά

Η νέα ανάλυση είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για το θέμα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι:

  • Οι δύο στους τρεις συμμετέχοντες γυμνάζονται με μέτρια ένταση λιγότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα
  • Λιγότεροι από 1 στους 10 κατορθώνουν να γυμνασθούν επί περισσότερο από 300 λεπτά την εβδομάδα

Ωστόσο μετά τα 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα, τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία ήταν οριακά. Αντιθέτως, τα οφέλη έστω και από την μισή από την συνιστώμενη διάρκεια (δηλαδή τα 75 λεπτά με μέτρια ένταση) ήταν εντυπωσιακά. Ειδικότερα, ακόμα και η λιγοστή μετρίας εντάσεως άσκηση σχετιζόταν με μείωση:

  • Κατά 23% του κινδύνου πρόωρου θανάτου
  • Κατά 17% του κινδύνου αναπτύξεως καρδιοπάθειας
  • Κατά 7% του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου γενικώς

Για ορισμένες μορφές καρκίνου, όμως, τα οφέλη που παρείχε η άσκηση ήταν πολύ σημαντικότερα. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος μειωνόταν:

  • Κατά 14-26% για τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου, τη μυελογενή λευχαιμία, το μυέλωμα και τους γαστρικούς καρκίνους
  • Έως 11% για τους καρκίνους του πνεύμονα, του ήπατος, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του μαστού

Πόσο μειώνονται οι θάνατοι

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι με τα 150 λεπτά μετρίας άσκησης την εβδομάδα που συνιστώνται για καλή υγεία, μπορεί να αποτραπεί:

  • Το 15,7% των πρόωρων θανάτων
  • Σχεδόν ένα στα εννέα κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου (το 11%)
  • Ένα στα 20 κρούσματα καρκίνου (το 5%)

Ωστόσο έστω και με τη μισή από αυτή την άσκηση μπορεί να αποτραπεί:

  • Το 10,1% των πρόωρων θανάτων
  • Ένα στα 20 κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου (το 5%)
  • Σχεδόν ένα στα 30 κρούσματα καρκίνου (το 3%)

«Ξέραμε ότι η άσκηση κάνει καλό, ιδίως όταν γίνεται με αρκετή ένταση ώστε να κτυπά πιο γρήγορα η καρδιά. Ανακαλύψαμε όμως ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη ακόμα και όταν κάποιος της αφιερώνει πρακτικά ένα δεκάλεπτο την ημέρα», δήλωσε ο ερευνητής Dr. James Woodcock, καθηγητής Μεταφορών & Μοντελοποίησης Υγείας στο Κέιμπριτζ.

Ποια είδη ασκήσεως ωφελούν

Ως μετρίας έντασης άσκηση θεωρείται αυτή που επιταχύνει λίγο τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή, αλλά χωρίς να παρεμποδίζει τη συζήτηση. Παραδείγματα είναι:

  • Το περπάτημα με γρήγορο βήμα
  • Ο χορός
  • Η απλή ποδηλασία
  • Το τένις
  • Η πεζοπορία

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Αλεξανδρής: Στα πολύ μεγάλα ντέρμπι ποδοσφαίρου δεν πήγαινα να δω τον αδελφό μου

Υπήρχε μία ένταση και πριν και μετά τον αγώνα που δεν ήθελα να είμαι κοντά, συμπλήρωσε ο ηθοποιός και αδελφός του Ηλία Πουρσανίδη

Θοδωρής Μαραντίνης: Δεν θα ήθελα να παντρευτώ ξανά

Θοδωρής Μαραντίνης: Δεν θα ήθελα να παντρευτώ ξανά Θοδωρής Μαραντίνης: Δεν θα ήθελα να παντρευτώ ξανά Αυτή την περίοδο είμαι μόνος μου, ανέφερε ο τραγουδιστής Ο Θοδωρής Μαραντίνης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την προσωπική του ζωή και το ενδεχόμενο να παντρευτεί για δεύτερη φορά. Ο τραγουδιστής ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Γεια σου» το μεσημέρι του

Γαλήνη Τσεβά: H Σόφη του Ντόλτσε βίτα βάφτισε το 2ο εγγόνι της – Η σημερινή εμφάνιση & η ηλικία

Η Γαλήνη Τσεβά συστήθηκε στο ευρύ κοινό με το ρόλο της στη σειρά του Mega «Ντόλτσε Βίτα». Η ηθοποιός που υποδυόταν τη Σόφη, τη γραμματέα της Χριστίνας Μαρκάτου έμεινε στην ιστορία με τις ατάκες της. Η ίδια έγινε γραμματέας για την θρυλική σειρά σε ηλικία μόλις 28 ετών ενώ σήμερα παραμένει εντυπωσιακή στα 57 της χρόνια.

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Λύγισε με την ερώτηση του Τάσου Ιορδανίδη – «Έχω μια βέρα, αλλά…»

Στην εκπομπή «Μπαμπά-δες» στην ΕΡΤ με τον Τάσο Ιορδανίδη βρέθηκε καλεσμένη η Αντιγόνη Κουλουκάκου το μεσημέρι του Σαββάτου 18/5.

Κατερίνα Λέχου: H ηθοποιός εξήγησε τον λόγο που δεν έκανε παιδιά

Κατερίνα Λέχου: H ηθοποιός εξήγησε τον λόγο που δεν έκανε παιδιά Δεν ξέρω αν η παρουσία ενός παιδιού θα άλλαζε τη σχέση μου με τον σύζυγό μου, είπε σε άλλο σημείο η ηθοποιός Η Κατερίνα Λέχου μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για την παιδεία στη σημερινή εποχή και τον λόγο που δεν έκανε παιδιά. Η ηθοποιός

“Έσπασε” η Αντιγόνη Κουλουκάκου για την πιο δύσκολη απώλεια της: “Είναι ο πραγματικός λόγος που δεν παντρεύομαι”

«Έσπασε» η Αντιγόνη Κουλουκάκου για την πιο δύσκολη απώλεια της: «Είναι ο πραγματικός λόγος που δεν παντρεύομαι» Σάββατο, 18.5.2024, 18:55 Zappit@ZAPPIT_ "Θες να βάλω τα κλάματα! Φοράω μια βέρα αλλά δεν έχω παντρευτεί ποτέ" εξήγησε η Αντιγόνη Κουλουκάκου στον Τάσο Ιορδανίδη. Την καλή του φίλη και συμπρωταγωνίστρια στην «Γη της ελιάς» του MEGA, Αντιγόνη Κουλουκάκου συνάντησε

Τάσος Νούσιας: “Όλο αυτό είναι στρεσαριστικό, η πρώτη αντίδραση ήταν να μην το κάνω στη Μάγισσα”

"Κάθε φορά που καλούμαστε να διαχειριστούμε βίαιες σκηνές, μας απασχολεί πολύ γιατί έχει βία, σώμα, ήχο" ομολογεί ο Τάσος Νούσιας.

«Ο μοναχός που έβρισε τον Λάκη Γαβαλά έχει ποινικό μητρώο» – «Αυτοί είναι απατεώνες» ξεσπά ο σχεδιαστής

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς στην κάμερα του «Γειά σου» το Σάββατο 18 Μαΐου. Ο σχεδιαστής μόδας περιέγραψε αναλυτικά το περιστατικό, ισχυρίστηκε ότι οι μοναχοί που τον προσέβαλαν δεν ανήκουν στην πραγματικότητα στους ιερατικούς κύκλους, αλλά είναι «απατεώνες». και κάλεσε την Εκκλησία να προχωρήσει στη λύση του ζητήματος και να καταδικάσει

Έμμα Στόουν στις Κάννες: Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου και όχι το αντίστροφο

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι η μούσα μου και όχι το αντίστροφο, δήλωσε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα ηθοποιός Έμμα Στόουν στις Κάννες. Η Έμμα Στόουν και ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζονται εδώ και πολύ καιρό με την διάσημη ηθοποιό να κερδίζει ένα Όσκαρ για την ταινία “Poor Thinks”. “Είναι η μούσα μου”, δήλωσε χαμογελώντας κατά τη διάρκεια

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Φοράω μια βέρα, αλλά δεν έχω παντρευτεί ποτέ

«Δεν ήθελα ανέκαθεν να γίνω μανούλα, όχι» ομολογεί η Αντιγόνη Κουλουκάκου. Για την απόφαση να γίνει για πρώτη φορά μανούλα αλλά και για τον λόγο που δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε γάμο μίλησε, μέσα σε όλα, η Αντιγόνη Κουλουκάκου όταν συνάντησε ο Τάσος Ιορδανίδης στην εκπομπή “Μπαμπα-δες” της ΕΡΤ το απόγευμα του Σαββάτου (18.05.2024). 

«Ίσως γι’ αυτό δεν έκανα παιδιά»: H Κατερίνα Λέχου για την οικογένεια και τη σχέση της με τον σύζυγό της

Για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά και τη σχέση της με τον σύζυγό της μίλησε η Κατερίνα Λέχου στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» «Ίσως γι’ αυτό δεν έκανα παιδιά. Ένιωθα ανασφαλής σε σχέση με μένα, τι θα τους εμφυσήσω και θεωρώ ότι είναι το πιο δύσκολο έργο από όλα το να είσαι γονιός.