Έρχεται σε κυκλοφορία αναμνηστικό 2ευρω για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου μαθηματικού Κων/νου Καραθεοδωρή

Date:





Το 2023 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Καραθεοδωρή (13 Σεπτεμβρίου 1873) τα οποία θα εορτασθούν και από το Νομισματοκοπείο θα κυκλοφορήσει νόμισμα των 2 ευρώ με τη μορφή του.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» (έως 745.500 τεμάχια)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ: Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και πέθανε στο Μόναχο στις 2 Φεβρουαρίου 1950.

Προσωπικότητα ταλαντούχα, πολυσχιδής. Από τα πανεπιστήμια του Βελγίου και της Γερμανίας, βρέθηκε να οργανώνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη και να εργάζεται ως μηχανικός στο εργοτάξιο του φράγματος στο Ασουάν. Είχε φιλικές σχέσεις με τον Αϊνστάιν και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ διέπρεψε ως καθηγητής μαθηματικών.







Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.

Από το 1891 έως το 1895, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, στις Βρυξέλλες.

Με την αποφοίτησή του, το 1895, αποδέχτηκε την πρόσκληση του θείου του, Αλέξανδρου Στεφάνου Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης, και τον επισκέφθηκε στα Χανιά. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στην συνέχεια πήγε στη Μυτιλήνη, όπου μετείχε στην κατασκευή έργων οδοποιίας, ενώ το 1898 πήγε στην Αίγυπτο, για να εργαστεί ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν.

Στην Αίγυπτο συνέχισε να μελετά μαθηματικά συγγράμματα, ενώ έκανε και μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα, τις οποίες και δημοσίευσε.

Στην Αίγυπτο, ο Καραθεοδωρή κατάλαβε πόσο μεγάλη γοητεία και επιρροή ασκούσαν επάνω του τα Μαθηματικά και συνειδητοποίησε πως η δουλειά του μηχανικού δεν ήταν εκείνη που αναζητούσε το ανήσυχο πνεύμα του. Έτσι το 1900, ο 27χρονος πια Καραθεοδωρή, προς μεγάλη έκπληξη των δικών του, αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του μηχανικού και να πάει στην Γερμανία για να σπουδάσει Μαθηματικά.







Για δύο χρόνια παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Η φήμη του ως μαθηματικού, τον έφερε σε φιλική και επαγγελματική επαφή με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Οι δύο άνδρες γνωρίσθηκαν το 1915 διατήρησαν μια επιστημονική σχέση, στηριγμένη στην αλληλοεκτίμηση και σεβασμό.

Το 1913 έγινε καθηγητής στην έδρας της Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γκέντινγκεν, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1918. Το 1920, με πρόσκληση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ανέλαβε να οργανώσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Η απόφαση του Καραθεοδωρή να επιστρέψει στην πατρίδα του προκειμένου να της φανεί χρήσιμος, παρόλο που μεσουρανούσε στη Γερμανία, είναι μάλλον ενδεικτική της αγάπης του για την Ελλάδα.

Στην Σμύρνη, ο Καραθεοδωρή έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, τον Αύγουστο του 1922. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο Καραθεοδωρή κατόρθωσε να διασώσει τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου και να τα μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1922 διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1923 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Απογοητευμένος από την κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1924, για να αναλάβει θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που εκείνο τον καιρό ήταν το 2ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και δίδασκαν σ’ αυτό κορυφαία ονόματα.

Το 1930, πάλι με πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του πρώτου και στην οργάνωση του νεοσύστατου δεύτερου.

Το 1932, επέστρεψε στην έδρα του στο Μόναχο και παρέμεινε στην πόλη αυτή, ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Δεκέμβριο του 1949, έδωσε την τελευταία του διάλεξη στο Μόναχο. Πέθανε δύο μήνες αργότερα. Η σωρός του ενταφιάστηκε, στις 2 Φεβρουαρίου του 1950, στο Κοιμητήριο Waldfriedhof του Μονάχου.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σταμάτης Κραουνάκης: Η νέα ανάρτηση για τον θάνατο της Παναγιωτοπούλου

Ο Σταμάτης Κραουνάκης επέστρεψε μέσω facebook, με μία νέα ανάρτηση για την Άννα Παναγιωτοπούλου.

Άννα Παναγιωτοπούλου – Η σοκαριστική εξομολόγηση: «Είμαι καταθλιπτική. Φοβάμαι να ζήσω χωρίς χάπια»

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον καπετάνιο του Τιτανικού, Bernard Hill

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον καπετάνιο του Τιτανικού, Bernard Hill Την δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε ο ατζέντης του Σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο ηθοποιός Bernard Hill, ο οποίος υποδύθηκε σημαντικούς ρόλους, όπως τον καπετάνιο στη ταινία για τον Τιτανικό αλλά έπαιξε και στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο ατζέντης του Lou

Μαρία Μπακοδήμου: Έκανα δύο σχέσεις μετά τον Δημήτρη, η μία έφτασε πολύ κοντά στο γάμο

Ενώ τόνισε, ότι το σέξι δεν είναι μόνο το ντεκολτέ και τα πόδια αλλά και η αίσθηση που σου αφήνει ο άλλος

Το διαφορετικό Πάσχα του Πύρρου Δήμα και της Αφροδίτη Σκαφίδα: Η τρυφερή φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη τους

Διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα για τον Πύρρο Δήμα και την Αφροδίτη Σκαφίδα καθώς κρατάνε στην αγκαλιά τους το παιδί τους. Το ζευγάρι, πριν λίγες εβδομάδες απέκτησαν ένα υγιέστατο κοριτσάκι, με τον χρυσό Ολυμπιονίκη να γίνεται πατέρας για πέμπτη φορά. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα (5/5) ο Πύρρος Δήμας δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο

«Και τώρα σιωπή ή πιο σωστά σιλάνς! Η Μαντάμ Σουσού δεν μένει πια εδώ» – Το X αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου

«Κάποιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ, γιατί ζουν μέσα από όλους όσοι τους αγάπησαν πολύ». Αυτή είναι μόνο μια από τις φράσεις που κατέκλυσαν τον κόσμο του X απ’ όταν έγινε γνωστός ο θάνατος της Άννας Παναγιωτοπούλου. Οι ατάκες της στις κωμικές σειρές, το σπουδαίο υποκριτικό της ταλέντ και το έργο το οποίο άφησε πίσω της

Στέφανος Τσιτσιπάς-Πάουλα Μπαντόσα: Τίτλοι τέλους για το ζευγάρι – Η ανακοίνωση του χωρισμού

Να τραβήξουν χωριστούς δρόμους αποφάσισαν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Πάουλα Μπαντόσα. Η ανακοίνωση του χωρισμού έγινε από την Πάουλα Μπαντόσα

Άννα Παναγιωτοπούλου: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της ‑ Από τι έπασχε η ηθοποιός;

H Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου 4/5. Την είδηση έκανε γνωστή ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.  Σύμφωνα με πληροφορίες η σπουδαία κυρία του θεάτρου και της τηλεόρασης, έπασχε από Αλτσχάιμερ που οδήγησε σταδιακά στον θάνατο της. Η Άννα Παναγιωτοπούλου πρωταγωνίστησε στις

Μετά το Πάσχα: 5 πανεύκολα βήματα για ολική επαναφορά

Το παρακάνατε το Πάσχα με το φαγητό, το αλκοόλ και τις πάσης φύσεως υπερβολές; Μην ανησυχείτε! Για να επιστρέψετε γρήγορα στη φυσιολογική σας κατάσταση μετά την κραιπάλη του Πάσχα και να νιώσετε καλύτερα, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια εντυπωσιακή και δύσκολη δίαιτα αποτοξίνωσης. Αφήστε τον οργανισμό σας να κάνει μόνος του, όλη αυτή τη

Άννα Παναγιωτοπούλου – Σταμάτης Κραουνάκης: «Άννα για πάντα»

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε χθες από τη ζωή στα 76 της χρόνια, με τον Σταμάτη Κραουνάκη να είναι αυτός που έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση της απώλειας της σπουδαίας ηθοποιού. Σήμερα, ανήμερα του Πάσχα, ο μουσικοσυνθέτης έκανε μια νέα ανάρτηση για να στείλει τις ευχές του για την Ανάσταση, την οποία συνόδευσε με μια σπάνια φωτογραφία του

Τα τρία καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Αυτά ψήφισαν οι ταξιδιώτες

Τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2024 ψήφισαν σύμφωνα με τους ταξιδιώτες. Τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2024 ψήφισαν οι ταξιδιώτες μέσω του Tripadvisor, βαθμολογώντας τις εγκαταστάσεις, τις υπηρεσίες και την άνεση των δωματίων. Πρώτο στη λίστα των Travelers’ Choice Awards με την υψηλότερη βαθμολογία αναδείχθηκε το Hotel Colline de France, στο

Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου συναντήθηκαν στο Μάλμε και τραγούδησαν μαζί

Στη γενέτειρά της, την Σουηδία βρίσκεται η Έλενα Παπαρίζου όπου και συνάντησε τη Μαρίνα Σάττι λίγες μέρες πριν ανέβει στην σκηνή της Eurovision προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι «ZARI». Οι δύο τραγουδίστριες απαθανάτισαν την συνάντησή τους και τραγούδησαν μαζί. Η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε το ρεφρέν από το «ZARI» όταν η Έλενα Παπαρίζου