Τελικά υπάρχουν κοριτσίστικα και αγορίστικα παιχνίδια;

Date:

Παρόλο που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα τα παλαιότερα στερεότυπα σχετικά με τι είδους παιχνίδια «πρέπει» να παίζουν τα αγόρια και τα κορίτσια εξακολουθούν να υπάρχουν. Γονείς, συγγενείς, η κοινωνία και οι κατασκευαστές παιχνιδιών περιμένουν ότι τα αγόρια θα παίζουν με αυτοκινητάκια, τρένα, δεινόσαυρους, μπάλες και ρομπότ, ενώ τα κορίτσια θα παίζουν με κούκλες, κουζινικά, ρούχα/παιδικά καλλυντικά/κοσμήματα και κουκλόσπιτα. Ο φόβος των περισσότερων γονιών είναι ότι αν το μικρό παιδάκι του παίζει με παιχνίδια που παραδοσιακά έχουν σχεδιαστεί για το άλλο φύλο, αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά και ότι ίσως υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για το παιδί. Ας δούμε τι λέει η επιστήμη!

Από επιστημονική άποψη είναι σημαντικό για αγόρια και κορίτσια να έχουν την ευκαιρία να παίξουν με διαφορετικά είδη παιχνιδιών και να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έχουν υψηλότερες επιδόσεις στην εξελικτική τους πορεία.

Τα παιχνίδια και τα διαφορετικά είδη παιχνιδιών είναι για όλους! Είναι φυσιολογικό για ένα αγοράκι να παίζει με τις κούκλες-μωρά στο κουκλόσπιτο ή με κούκλες-σούπερ ήρωες, ή να μαγειρεύει και εξίσου φυσιολογικό για ένα κορίτσι να παίζει με αυτοκινητάκια, σιδηρόδρομους και δεινόσαυρους. Δε χρειάζεται να είμαστε στενόμυαλοι και να θεωρούμε ότι αυτό σημαίνει κάτι «αρνητικό» για την εξέλιξη του παιδιού, γιατί ΔΕ σημαίνει τίποτα τέτοιο!

Αντίθετα, τα παιδιά που έχουν την ευκαιρία να παίξουν με διαφορετικά παιχνίδια αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν να δρουν πιο αυτόνομα, εξελίσσουν την ικανότητά τους να λύνουν «προβλήματα», όπως αυτά εμφανίζονται στο παιχνίδι, και επίσης αναπτύσσουν κοινωνικές, επικοινωνιακές, συναισθηματικές και συνεργατικές ικανότητες.

Ένα παιδάκι, αγόρι ή κορίτσι, που παίζει στην παιδική κουζινούλα και «μαγειρεύει» φαγητά, ευχαριστιέται να βοηθάει την μητέρα του ή τον πατέρα του στην κουζίνα του σπιτιού και να συμμετέχει ενεργά με μικροδουλίτσες. Μέσα από αυτό το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει ότι μπορεί να βασιστεί στον εαυτό του για τη σίτισή του, κάτι που θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αργότερα, πχ., στην φοιτητική του ζωή. Αντίστοιχα, το παιχνίδι με κούκλες-μωρά βοηθάει το μικρό παιδί να εξοικειωθεί με την ιδέα ενός αληθινού μωρού στο σπίτι (το μικρό αδερφάκι), αλλά και είναι μία μίνι προπόνηση για το πώς θα είναι να έχει αυτό το παιδί, αγόρι ή κορίτσι, το δικό του μωρό όταν ενηλικιωθεί και έρθει εκείνη η ώρα. Παιχνίδια όπως τα τουβλάκια ή τα κυβάκια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εξέλιξη των παιδιών, αφού εξασκούν οπτικοκινητικές δεξιότητες, τη λεπτή κινητικότητα, αλλά και τη φαντασία τους. Τα παιδιά επικοινωνούν μέσα από το παιχνίδι, εξασκούν ικανότητες και δεξιότητες, εκφράζουν τον συναισθηματικό τους κόσμο και βρίσκουν τον τρόπο να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Το σημαντικό κριτήριο για τη συμβολή του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι το είδος του παιχνιδιού, αλλά το αν είναι εξελικτικά κατάλληλο για τη φάση ζωής του παιδιού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να παίζει με παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του και την εξελικτική φάση στην οποία βρίσκεται: ένα δίχρονο δε μπορεί να ωφεληθεί από ένα επιτραπέζιο ή ηλεκτρονικό παιχνίδι για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Το παιχνίδι βοηθάει το παιδί να εξασκήσει και να βελτιώσει εξελικτικές ικανότητες


• Δίνουμε στο παιδί ένα φρίσμπι ή μια μπάλα και το βοηθάμε με την αδρή κινητικότητα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό.


• Δίνουμε στο παιδί χαρτί και ξυλομπογιές και το βοηθάμε να αναπτύξει τη φαντασία και τη λεπτή κινητικότητα.


• Δίνουμε στο παιδί τουβλάκια και κύβους και ενθαρρύνουμε την ικανότητα να κάνει στο μυαλό του ένα σχέδιο, να περιμένει ένα αποτέλεσμα και παράλληλα να κατασκευάζει με τα χέρια του.


• Δίνουμε στο παιδί παζλ, επιτραπέζια, ή παιχνίδια που απαιτούν ταίριασμα (χρώμα, σχήμα, αριθμό) και βοηθάμε την ανάπτυξη των γνωστικών του ικανοτήτων.

Υπάρχει πρόβλημα αν ένα αγόρι παίζει με «κοριτσίστικα» παιχνίδια;


Η επιστημονική απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι»! Η πιθανότερη συνέπεια όταν ένα αγοράκι παίζει και με κούκλες είναι…. να εξασκήσει αυτό το αγοράκι ικανότητες όπως να φέρεται όμορφα στους άλλους, να νοιάζεται και να φροντίζει τους ανθρώπους γύρω του.

Υπάρχει πρόβλημα αν ένα κορίτσι παίζει με «αγορίστικα» παιχνίδια;


Η επιστημονική απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι»! Η πιθανότερη συνέπεια όταν ένα κοριτσάκι παίζει με αυτοκινητάκια και εργαλεία είναι…. να εξασκήσει τις οδηγητικές και επισκευαστικές της ικανότητες αργότερα.

Δύο κίνδυνοι που σχετίζονται με το είδος του παιχνιδιού που παίζουν τα αγόρια ή τα κορίτσια


Ο πρώτος κίνδυνος που υπάρχει όταν αγόρια και κορίτσια συναντούν κοινωνικά στερεότυπα και απαγορεύσεις από τους γονείς τους με ταμπέλες τύπου «τα αγοράκια/κοριτσάκια δεν παίζουν με αυτό το παιχνίδι» είναι ότι αυτά τα παιδιά αυτά έρχονται σε σύγκρουση με τους γονείς τους ήδη από την προσχολική ηλικία! Ένας από τους βασικούς στόχους του παιχνιδιού είναι το συναισθηματικό δέσιμο γονιού-παιδιού. Αν ο γονιός αρχίσει τις απαγορεύσεις και την κριτική, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει και ρήξη της σχέσης.

Ο δεύτερος κίνδυνος που υπάρχει όταν αγόρια και κορίτσια συναντούν κοινωνικά στερεότυπα και απαγορεύσεις από τους γονείς τους με ταμπέλες τύπου «τα αγοράκια/κοριτσάκια δεν παίζουν με αυτό το παιχνίδι» είναι ότι αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν στερημένα από την ευκαιρία να παίξουν και να πειραματιστούν με διαφορετικά είδη παιχνιδιών. Αυτά τα παιδιά θα μάθουν από πολύ νωρίς να μην εμπιστεύονται τον εαυτό τους, την κρίση τους, την κλίση τους, αλλά να υπακούουν τυφλά σε ξεπερασμένα κοινωνικά στερεότυπα (να θυμίσω εδώ ότι πριν κάποιες δεκαετίες η κοινωνία δε θεωρούσε σωστά να φοράνε παντελόνια τα κορίτσια και οι γυναίκες!).

Ο κόσμος αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και εμείς μαζί του. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει όταν στερούμε από ένα παιδί τη δυνατότητα να παίξει με τα παιχνίδια που θέλει είναι ότι τελικά του στερούμε την ευκαιρία να εξασκήσει και να βελτιώσει και κάποιες άλλες εξελικτικές ικανότητες που ταιριάζουν με την ηλικία του.

Η επιστήμη αναγνωρίζει τη σημασία του παιχνιδιού ως τον καλύτερο τρόπο για να στηρίξουμε το παιδί στις δεξιότητες της πρώιμης μάθησης και να βάλουμε τα θεμέλια της γνωστικής του ανάπτυξης και σχολικής επιτυχίας, ενώ ταυτόχρονα το κάνουμε ψυχολογικά πιο δυνατό και ανθεκτικό.

*Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Αντωνά: Η πρώτη αντίδραση μετά το χακάρισμα του προφίλ της – Δεν είμαι σε φάση να…

H κάμερα του Πρωινού Σουσού τσάκωσε τη Μαρία Αντωνά κατά την επιστροφή της από το ταξίδι της στο Ντουμπάι για τις ημέρες του Πάσχα και ρωτήθηκε για το χακάρισμα στο Instagram όπου τα έχωνε κάποιος μέσω του προφίλ της στον πρώην της, Άρη Σοϊλέδη. «Αρούλη μου όπως έστρωσες κοιμήσου! Απορώ πως ήμουν μαζί σου τόσα

Κρυσταλλία: Ανακοίνωσε τον χωρισμό της από τον Δημήτρη Πλατανιά- Θέλω να ζω μια αληθινή & υγιή σχέση

Η Κρυσταλλία μίλησε στο Breakfast@star και μεταξύ άλλων αποκάλυψε τον χωρισμό της από τον Δημήτρη Πλατανιά .

Zaf: Υπάρχουν φορές που κοπέλες το παρατραβάνε στο θέμα προσωπικού χώρου και αγγίγματος

Ο Zaf μίλησε για τη ζωή και την καριέρα του σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» την Τετάρτη 8 Μαΐου. Αρχικά, μίλησε για το νέο τραγούδι του: «Το τραγούδι "Χρόνος" είναι το πρώτο τραγούδι από το άλμπουμ που ετοιμάζω φέτος, το έγραψα με βάση το τι ακριβώς νιώθω αυτήν την περίοδο. Ο στίχος

Eurovision 2024: Aύριο ο δεύτερος ημιτελικός και η μεγάλη στιγμή της Μαρίνας Σάττι

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, στις 22:00, θα προβληθεί στην ΕΡΤ1 ο Β’ Ημιτελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, στον οποίο εμφανίζεται η Ελλάδα στην 3η θέση, με τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «ZARI», να διεκδικούν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό. Τον Β’ Ημιτελικό και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν

Zaf: «Οι κοπέλες συνήθως το παρατραβάνε στο θέμα προσωπικού χώρου και αγγίγματος»

«Κάποιες φορές ο κόσμος δεν έχει όρια», λέει ο Zaf. Συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και τον Αντώνη Λαγουδάκη παραχώρησε ο Zaf. Ο τραγουδιστής μίλησε για τη ζωή και την καριέρα του. «Το τραγούδι ‘Χρόνος’ είναι το πρώτο τραγούδι από το άλμπουμ που ετοιμάζω φέτος, το έγραψα με βάση το τι ακριβώς νιώθω αυτήν την

Αλέξης Γεωργούλης: «Η καταγγελία είναι ψευδής 100%»

«Δικαστικά, δεν υπάρχει ούτε καν κατηγορία, δεν έχει γίνει κάτι. Δεν υπάρχει καν συζήτηση για να γίνει δικαστήριο», λέει ο Αλέξης Γεωργούλης. Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Κοινωνία ώρα Mega» ήταν σήμερα ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο γνωστός ηθοποιός, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, απάντησε, μεταξύ άλλων, και για την καταγγελία που είχε

Βασιλική Μιλλούση: Κάθε ημέρα ήταν ένα νέο μάθημα και οι επιτυχίες και οι  αποτυχίες

“Τρώμε πολύ υγιεινά στο σπίτι και δεν έχουν μπει διάφορες σοκολάτες στο σπίτι για τα παιδιά. Με τα πάρτι ξεκίνησαν να χαλάνε τα παιδιά” είπε η Βασιλική Μιλλούση. Την Βασιλική Μιλλούση φιλοξένησε η Σταματίνα Τσιμτισλή στο Happy Day. Η ολυμπιονίκης μίλησε για τις θυσίες που έχει κάνει για τον πρωταθλητισμό και τα φαγητά που επιλέγει

«Η παιδεία είναι τα παπούτσια στα οποία πρέπει να μπεις για να περπατήσεις – Η σημερινή κοινωνία είναι αμόρφωτη»

Αδίστακτος και δολοπλόκος. Δίχως φραγμούς. Σκληρός και πονηρός. Ο Ευάγγελος Αρδίτης είναι ένας αριστοκράτης με σκιώδη κυβερνητικό ρόλο στη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα. Δύο πράγματα τον ενδιαφέρουν: η ευτυχία της κόρης του και η δύναμη της εξουσίας. Θεωρεί πως με το δεύτερο θα πετύχει το πρώτο. Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος φέρνει στα μέτρα του το κοστούμι

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου στους νέους και μεσήλικες της Ευρώπης

Τι δείχνουν νέα δεδομένα της Eurostat. Τι ισχύει σε άνδρες, γυναίκες και ηλικιωμένους. Περισσότεροι από 800.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας κάτω των 65 ετών έχασαν το 2021 τη ζωή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η κυριότερη αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 240.000 ανθρώπους. Η θνησιμότητά του ήταν

Eurovision 2024: Ο Σουηδός καλλιτέχνης Eric Saade ανέβηκε στη σκηνή με παλαιστινιακό keffiyeh – Η αντίδραση της ΕBU

Η εμφάνισή του δεν αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του διαγωνισμού στο Instagram

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: Θα κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ

Το ντεμπούτο του στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ με το νέο θεατρικό έργο τού βραβευμένου με Πούλιτζερ Αγιάντ Ακτάρ «McNeal» ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο σταρ της Marvel Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, πρόκειται για την ιστορία ενός ταλαντούχου συγγραφέα που «παλεύει με τον αποξενωμένο γιο του, με ένα νέο μυθιστόρημα, με παλαιούς λογαριασμούς

Λιάγκας για Καλουτά – Αλευρά: «Δύο άνθρωποι που δεν αγαπάνε την Eurovision, που δεν είναι διαβασμένοι»

«Ήταν το χιούμορ άκομψο, τα λάθη ήταν πολλά, φαίνονταν ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σχέση με την Eurovision», είπε ο Γιώργος Λιάγκας για τον Θανάση Αλευρά και τον Ζερόμ Καλουτά για την παρουσίαση του ημιτελικού της Eurovison 2024. «Χθες μας κακοφάνηκε λίγο η παρουσίαση και από τους δύο αυτούς κυρίους που ήταν το χιούμορ άκομψο