100% επιβίωση στη θανατηφόρα βακτηριακή πνευμονία με μικρορομπότ! Έρευνα-σταθμός δείχνει το μέλλον

Date:

Νανομηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), δημιούργησαν μικροσκοπικά ρομπότ (ονομάζονται μικρορομπότ) που μπορούν να κολυμπούν στους πνεύμονες, να παρέχουν φάρμακα και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή περιπτώσεων βακτηριακής πνευμονίας.

Τα μικρορομπότ εξάλειψαν με ασφάλεια τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία σε πειραματόζωα-ποντίκια, με αποτέλεσμα ποσοστό επιβίωσης 100%. Αντίθετα, τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μικρορομπότ απεβίωσαν τρεις ημέρες μετά την μόλυνση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Materials.

Τα μικρορομπότ κατασκευάζονται από κύτταρα φυκιών των οποίων οι επιφάνειες είναι γεμάτες με νανοσωματίδια που περιέχουν αντιβιοτικά.

Τα φύκια παρέχουν κινητικότητα, επιτρέποντας στα μικρορομπότ να κολυμπούν και να εγχύουν τα αντιβιοτικά κατευθείαν σε περισσότερα βακτήρια στους πνεύμονες. Οι μικροσκοπικές και βιοαποδομήσιμες πολυμερείς σφαίρες που αποτελούν τα νανοσωματίδια με τα αντιβιοτικά είναι επικαλυμμένες με κυτταρικές μεμβράνες ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων.

πνευμονία

Έγχρωμη εικόνα SEM ενός μικρορομπότ που καταπολεμά την πνευμονία. Είναι κατασκευασμένο από κύτταρα φυκιών (πράσινο) καλυμμένα με βιοδιασπώμενα νανοσωματίδια πολυμερούς (καφέ). Τα νανοσωματίδια περιέχουν αντιβιοτικά και είναι επικαλυμμένα με κυτταρικές μεμβράνες ουδετερόφιλων.

Αυτές οι κυτταρικές μεμβράνες είναι μοναδικές στο ότι απορροφούν και εξουδετερώνουν τα φλεγμονώδη μόρια που δημιουργούνται από βακτήρια και από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Ως αποτέλεσμα, τα μικρορομπότ είναι καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τις πνευμονικές λοιμώξεις, καθώς μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή.

Οι Joseph Wang και Liangfang Zhang, καθηγητές νανομηχανικής στην σχολή Μηχανικής Jacobs του UCSD, συνεργάστηκαν στο έργο. Ο Wang είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της μικρο- και νανο-ρομποτικής και ο Zhang είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη νανοσωματιδίων που μοιάζουν με ζωντανά κύτταρα για τη θεραπεία λοιμώξεων και ασθενειών.

Μαζί, πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη μικροσκοπικών ρομπότ μεταφοράς φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ζωντανά ζώα για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων στο στομάχι και στο αίμα. Η θεραπεία βακτηριακών πνευμονικών λοιμώξεων είναι το πιο πρόσφατο αντικείμενο μελέτης τους.

“Στόχος μας είναι να κάνουμε στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων στα πιο δύσκολα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες. Και θέλουμε να το κάνουμε με τρόπο που να είναι ασφαλής, εύκολος, βιοσυμβατός και μακράς διαρκείας”, είπε ο Zhang. “Αυτό δείξαμε σε αυτήν τη δουλειά”.

Χρησιμοποίησαν μικρορομπότ για να θεραπεύσουν ποντίκια με οξεία και δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή πνευμονία που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa.

Αυτή η μορφή πνευμονίας επηρεάζει συνήθως ασθενείς που είναι σε μηχανικό αερισμό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ερευνητές χορήγησαν τα μικρορομπότ στους πνεύμονες των ποντικών μέσω ενός σωλήνα που είχε εισαχθεί στην τραχεία τους. Οι λοιμώξεις εξαφανίστηκαν πλήρως μετά από μία εβδομάδα.

Όλα τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με τα μικρορομπότ επέζησαν πέραν των 30 ημερών, ενώ τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία πέθαναν μέσα σε τρεις ημέρες.

Η θεραπεία με τα μικρορομπότ ήταν επίσης πιο αποτελεσματική από μια ενδοφλέβια ένεση αντιβιοτικών στην κυκλοφορία του αίματος. Η τελευταία απαιτούσε μια δόση αντιβιοτικών που ήταν 3.000 φορές υψηλότερη από εκείνη που χρησιμοποιούσαν τα μικρορομπότ για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Για να καταλάβετε, μια “δόση” μικρορομπότ παρείχε 500 νανογραμμάρια αντιβιοτικών ανά ποντίκι, ενώ μια ενδοφλέβια ένεση παρείχε 1.644 χιλιοστόγραμμα αντιβιοτικών ανά ποντίκι.

Η προσέγγιση είναι τόσο αποτελεσματική επειδή τοποθετεί το φάρμακο εκεί ακριβώς που πρέπει να πάει αντί να το διαχέει στο υπόλοιπο σώμα.

“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν το πώς η στοχευμένη χορήγηση φαρμάκου σε συνδυασμό με την ενεργή κίνηση από τα μικροφύκια βελτιώνει τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα”, είπε ο Wang.

Με μια ενδοφλέβια ένεση, ένα μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα αντιβιοτικών θα φτάσει να εισέλθει στους πνεύμονες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές τρέχουσες αντιβιοτικές θεραπείες για την πνευμονία δεν λειτουργούν όσο χρειάζεται, οδηγώντας σε πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στους πιο άρρωστους ασθενείς”, δήλωσε ο Victor Nizet, καθηγητής στην σχολή Ιατρικής και στην σχολή Φαρμακολογίας και Φαρμακευτικών Επιστημών Skaggs του UCSD. Είναι συν-συγγραφέας στην μελέτη και επιστημονικός συνεργάτης των Wang και Zhang. “Με βάση αυτά τα δεδομένα από την έρευνα σε ποντίκια, βλέπουμε ότι τα μικρορομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν τη διείσδυση των αντιβιοτικών για να σκοτώσουν βακτηριακά παθογόνα και να σώσουν τη ζωή περισσότερων ασθενών.

Οι ερευνητές λένε ότι η όλη μέθοδος είναι ασφαλής: Μετά τη θεραπεία, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αφομοιώνουν αποτελεσματικά τα φύκια, μαζί με τυχόν εναπομείναντα νανοσωματίδια. “Τίποτα τοξικό δεν μένει πίσω”, είπε ο Wang.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της “απόδειξης της ιδέας”.

Η ομάδα σχεδιάζει να κάνει περισσότερη βασική έρευνα για να κατανοήσει ακριβώς το πώς αλληλεπιδρούν τα μικρορομπότ με το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν επίσης μελέτες για την επικύρωση της θεραπείας με μικρορομπότ και την κλιμάκωση της πριν από τη δοκιμή της σε μεγαλύτερα ζώα και τελικά σε ανθρώπους.

-: https://scitechdaily.com

κεντρική -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά τα 4 εμβόλια προστατεύουν από την πνευμονία – Ποιοι πρέπει να τα κάνουν

Γιατί η πνευμονία είναι τόσο επικίνδυνη: Πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε

Καταπολεμούν τον καρκίνο με… νανορομπότ! Μεγάλη επιτυχία σε νέα έρευνα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Αλιμπέρτη: Εντυπωσιακή με animal print ολόσωμο μαγιό μια ανάσα πριν βουτήξει στη θάλασσα!

Ένα υπέροχο βίντεο μοιράστηκε με το διαδικτυακό της κοινό η Σοφία Αλιμπέρτη. Η παρουσιάστρια έκανε την εμφάνιση της στην παραλία με ολόσωμο μαγιό

4+1 Έλληνες ηθοποιοί ποζάρουν για πρώτη φορά με τις μητέρες τους & οι φωτό είναι πολύ cute!

"Μάνα είναι μόνο μία" κι αυτή τη φράση την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν αρκετοί celebrities της ελληνικής showbiz! Ποιοι είναι εκείνοι που μας σύστησαν στη μητέρα τους και μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν;  Δήμητρα Ματσούκα Η Δήμητρα Ματσούκα με τη μητέρα της, Ελένη, έχουν αναπτύξει μία πολύ όμορφη και τρυφερή σχέση, καθώς

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για Μαρίνα Σάττι: Το «σας πήγε τάπα» δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη

Να έχουμε τέτοιο απόηχο μετά την Eurovision για μια εβδομάδα δεν έχει ξαναγίνει, σχολίασε μεταξύ άλλων

Έχετε εποχικές αλλεργίες; Τι να προσέχετε με τα φάρμακα που παίρνετε

Γιατί να λαμβάνετε φάρμακα μόνο για τα συμπτώματα που έχετε και τι να προσέξετε με τις δραστικές ουσίες. Οι πάσχοντες από εποχικές αλλεργίες παίρνουν διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα, όπως ο βήχας, το συνάχι, το «μπούκωμα» και ο κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, τη μύτη ή τον λαιμό. Ωστόσο συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται και κανείς δεν ξέρει γιατί

Οι εγκέφαλοι των σύγχρονων ανθρώπων είναι περίπου 13% μικρότεροι από εκείνους των homo sapiens που ζούσαν πριν από 100.000 χρόνια. Άραγε αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή σε κάποιες από τις δεξιότητες που αποκτήσαμε; Παραδοσιακά, αναφέρει ανάλυση του BBC, πιστεύεται ότι ο «μεγάλος εγκέφαλος» του ανθρώπου είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από τα άλλα ζώα.

10 τροφές για την υγεία του θυρεοειδούς και 3 που πρέπει να αποφύγετε

Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ιώδιο, κινδυνεύετε από υποθυρεοειδισμό ή βρογχοκήλη (ένας θυρεοειδής αδένας που διογκώνεται για να αντισταθμίσει την έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών). Αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο (πχ. για την καλή υγεία της

Δανάη Μπάρκα: Φόρεσε το ιδανικό σορτς για αυτή την εποχή! Δες πώς το συνδύασε

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δανάη Μπάρκα μας εντυπωσιάζει με τις στιλιστικές της επιλογές.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το μικρό κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια!

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια! Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, το χαμογελαστό κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το «Greek Idol». Αντιγόνη Ψυχράμη: Αυτός είναι ο λόγος που δεν δίνει συνεντεύξεις! Ακόμα να την αναγνωρίσετε; Είναι η... Αντιγόνη Ψυχράμη! Instagram

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Και να με καλούσε, όχι, δεν θα πήγαινα στον γάμο του Κασσελάκη

“Έχω εκφράσει κατά καιρούς κάποια πιστεύω μου και δεν τα παίρνω πίσω” εξηγεί ο Αργρύρης Παπαργυρόπουλος. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη με τον οποίο συμπορεύεται πλέον εκλογικά ο γιος του, Νάσος και στον επικείμενο του γάμο αναφέρθηκε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος μιλώντας στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και την δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη. Ποια είναι η

Αλτσχάιμερ: Δύο ασθενείς νίκησαν την ασθένεια, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής τους

Ποιες αλλαγές πιστεύουν ότι τους βοήθησαν περισσότερο. Τι λένε οι γιατροί που τους παρακολουθούν. Δύο πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν την εξέλιξή της ή την αντέστρεψαν, κάνοντας ριζικές, αν και απλές, αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Οι δύο ασθενείς μίλησαν στο ντοκιμαντέρ The Last Alzheimer’s Patient του CNN, περιγράφοντας πως νιώθουν με όσα