Φακές

Date:

Οι φακές όπως και όλα τα όσπρια είναι μια πανάρχαιη τροφή, η καλλιέργεια των οποίων άρχισε σχεδόν παράλληλα με αυτή των δημητριακών.

Τα όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, χάρη στην σημαντική βιολογική τους αξία, αλλά και στο χαμηλό κόστος παραγωγής τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η χρησιμοποίησή τους ήταν και είναι ευρύτατη και αποτέλεσαν την βασική τροφή για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες.

Σε περιόδους οικονομικής δυσκολίας ή σε πολέμους, τα όσπρια έθρεψαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Η Ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη συνταγές μαγειρικής με βάση τα όσπρια και η φαντασία και η τέχνη των προγόνων μας έχει αφήσει μια τεράστια κληρονομιά. Κλασικό παράδειγμα, οι φακές.

Υλικά για 4-5 μερίδες φακές

  • 250 γραμμάρια φακές
  • 150 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό
  • 150 γραμμάρια καρότο
  • 150 γραμμάρια πατάτα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 ντομάτα 200 γραμμάρια περίπου
  • από ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με το νερό να πάρουν μια βράση. Χύνουμε το νερό (αυτό πού βγαίνει συνήθως μαύρο) και αντικαθιστούμε με 4 -5 ποτήρια ζεστό νερό.

Κόβουμε τα καρότα και την πατάτα στο μπλέντερ ή τα τρίβουμε στο τρίφτη που είναι προτιμότερο. Βράζουμε τις φακές μας περίπου 45 λεπτά. Λίγο πριν τις κατεβάσουμε ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι και την ρίγανη.

Οι φακές όπως όλα τα όσπρια συνδυάζονται θαυμάσια με μία κουταλιά της σούπας κοφτή ταραμοσαλάτα ή λίγο ψάρι ή με λίγο τουρσί και πέντε ελιές. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τον συνδυασμό με τυρί γιατί το ασβέστιο που περιέχει το τυρί δυσκολεύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Όπως είναι γνωστό, οι φακές περιέχουν μία ποσότητα σιδήρου που όμως δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αυτό συμβάινει γιατί περιέχει πολλές φυτικές ίνες που τον δεσμεύουν και αποβάλλεται μαζί με αυτές με τα κόπρανα. Για να πετύχουμε μεγαλύτερη απορρόφηση προσθέτουμε λίγο καρότο που περιέχει πολύ βιταμίνη Α και ενισχύει την απορρόφησή.

Προσθέτουμε και την πατάτα που περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες Β και λίγο άμυλο που επίσης βοηθούν στην μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου και συμπληρώνουν τις φακές σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα κάνοντας την ένα πλήρες γεύμα.

- Φακές - Diatrofi.gr.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Παντρεύεται ο Γιάννης Παπαμιχαήλ – Ποια είναι η γυναίκα που του έκλεψε την καρδιά;

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του. Πότε θα ανέβει το ζευγάρι τα σκαλιά της εκκλησίας;  Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ και η σύντροφός του ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους, το οποίο είναι ο γάμος. Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Πραγματοποιήθηκε η τελευταία του επιθυμία! NDPPHOTO www.ndpphoto.gr Σύμφωνα με την αναγγελία που εξέδωσε ο 54χρονος

Ο Χατζηγιάννης εύχεται «καλή Ανάσταση» με τον πιο ξεχωριστό τρόπο… τραγουδώντας Γιώργο Νταλάρα!

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ευχήθηκε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο "καλή Ανάσταση" στους followers του!

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύεται τη σύντροφό του – Η αναγγελία του γάμου του

Τα σκαλιά της εκκλησίας αναμένεται να ανέβει σύντομα ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, ο οποίος αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη σχέση του.

Μαίρη Βυτινάρος: Μαγνήτισε όλα τα βλέμματα στη νυχτερινή της βόλτα στα Ματογιάννια

Στην Μύκονο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το εντυπωσιακό μοντέλο Μαίρη Βυτινάρος. Η κάμερα του Mykonos Live TV την “τσάκωσε” να κάνει...

27 χρόνια γάμου γιορτάζουν η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης Σχοινάς – Το μήνυμα αγάπης της τραγουδίστριας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ 2 λ. πριν Νέο παράθυρο Διώχνει Τερίμ και φέρνει τον δικό του… Μεντιλίμπαρ ο Αλαφούζος από την Ισπανία ΑΘΛΗΤΙΚΑ 8 λ. πριν Νέο παράθυρο Ολυμπιακός: Τι δήλωσε ο Έμερι για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς στο Καραϊσκάκη LIFESTYLE 16 λ. πριν Νέο παράθυρο 27 χρόνια γάμου γιορτάζουν η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης

Μαγειρίτσα

ΥΛΙΚΑ • 1 αρνίσιο κεφαλάκι• 1 αρνίσια συκωταριά• Αρνίσια εντεράκια (καθαρισμένα)• 150 γρ. ρύζι γλασέ• 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα• 50 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο• Αλάτι και πιπέρι• 5 αυγά• 80-100 γρ. χυμό λεμονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε το κεφαλάκι και το βάζουμε σε κατσαρόλα με 3 1/2 λίτρα κρύο νερό. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις βράσει

Καρπασίτικα κουλούρια με αναρή

Υλικά 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο 1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι 2 ξύλα κανέλα 6 γαρύφαλλα 1/4 κουταλάκι τσαγιού μέχλεπι 1/4 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα 1 κουταλάκι τσαγιού γλυκάνισο 50 γρ. βούτυρο 11 γρ ξηρή μαγιά 350 γρ. γάλα 300 γρ αναρή φρέσκια και ανάλατη 100 γρ. ζάχαρη 100 γρ. σησάμι 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε το

Δύσκολες στιγμές για τη Δανάη Μπάρκα: «Θα είσαι πάντα δίπλα μου το ξέρω»

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα, εχθές όμως, Μεγάλη Παρασκευή, ήταν μία ξεχωριστή ημέρα.

Πάσχα στη Μύκονο! Το νησί ζει τις παλιές ένδοξες στιγμές – «Πλημμύρισαν» τα Ματογιάννια από celebs

Για το Πάσχα ετοιμάζονται οι αγαπημένοι μας celebrities και η Μύκονος φαίνεται να ζει τις παλιές ένδοξες μέρες, καθώς αποτελεί τον top προορισμό για το 2024! Το νησί των ανέμων απ' ό,τι φαίνεται αποτελεί την πρώτη επιλογή των celebrities της εγχώριας showbiz, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν επιλέξει για τη σύντομη απόδραση

Βέφα Αλεξιάδου: «Η Ελένη Μενεγάκη με πίκρανε στην τελευταία της εκπομπή»

Βέφα Αλεξιάδου: «Η Ελένη Μενεγάκη με πίκρανε στην τελευταία της εκπομπή» 7618151 «Όλοι με ρωτούσαν γιατί μάλωσα με την Ελένη Μενεγάκη», λέει η Βέφα Αλεξιάδου. Η Βέφα Αλεξιάδου έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τον Βαγγέλη Καράλη. Η γνωστή μαγείρισσα μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την Ελένη Μενεγάκη. Εκτός από θετικές στιγμές στην καριέρα σας

Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι χέρι στα στενά της Μυκόνου

trending Home / Showbiz / Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι χέρι στα στενά της Μυκόνου Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι χέρι στα στενά της Μυκόνου Το αγαπημένο ζευγάρι ταξίδεψε στο νησί των ανέμων για να περάσει το Πάσχα. Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης επέλεξαν την Μύκονο για να περάσουν το φετινό

«Καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή – «Μας κλέβει την ανάσα, μέχρι το 2050 οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως»

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές οφείλονται σε μαζικές φυσικές καταστροφές, με 38.000 να αφορούν θανάτους στην τρίτη ηλικία στα πλαίσια του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μόνο για την περιοχή της Μεσογείου, η αύξηση