Ιγμορίτιδα: Πως μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή. Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

Date:

Τι συνέπειες έχουν οι λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων στον οργανισμό και πως μπορεί αυτές να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία. Πως μπορούν οι πάσχοντες να βελτιώσουν την κατάσταση, σύμφωνα με έναν κορυφαίο ειδικό από τις ΗΠΑ.

Οι λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων, όπως η χρόνια ιγμορίτιδα, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ερωτική ζωή, διότι όχι μόνο προκαλούν γενικευμένο αίσθημα κακουχίας στους ασθενείς, αλλά πλήττουν και μία αίσθηση σημαντική για τον ερωτισμό: την όσφρηση.

Αυτό αναφέρει ένας ειδικός από το Ινστιτούτο Κεφαλής & Τραχήλου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, επισημαίνοντας πως μελέτες της Κλινικής έχουν δείξει πως η αλλεργική ρινίτιδα και η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα) μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στο σεξ.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση, που προκαλεί διόγκωση και κνησμό στη ρινική οδό. Συνήθως προκαλείται από αλλεργιογόνα που υπάρχουν στην σκόνη, τη γύρη και το τρίχωμα των ζώων. Οι κύριες εκδηλώσεις της είναι το συνάχι και η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα).

Στην χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, η προκαλούμενη φλεγμονή προκαλεί αποχρωματισμένα εκκρίματα από τη μύτη, ρινική συμφόρηση και αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο. Η κατάσταση έχει πολλές αιτίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται λοιμώξεις, αλλεργίες και περιβαλλοντικοί ερεθιστικοί παράγοντες.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 40% των ενηλίκων πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα. Άλλοι ένας στους δέκα, εξ άλλου, έχουν χρόνια ιγμορίτιδα.

Οι συνέπειες

«Οι πάσχοντες από αυτές τις καταστάσεις δεν αισθάνονται καλά. Συχνά ταλαιπωρούνται από χρόνια κόπωση, καθώς ο ύπνος τους διαταράσσεται από τα συμπτώματά τους», αναφέρει ο Dr. Michael Benninger, καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας & Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner της Cleveland Clinic.

Επιπλέον, «ακόμα και ένα φιλί γίνεται δυσάρεστη διαδικασία όταν κάποιος έχει ιγμορίτιδα με ρινική συμφόρηση ή συνάχι. Και αυτό γιατί το τελευταίο που χρειάζεται όποιος δεν μπορεί να πάρει ανάσα, είναι να αρχίσει να φιλιέται», συνεχίζει.

Η απουσία της όσφρησης αποτελεί εμπόδιο και στην σεξουαλική διέγερση. «Η αίσθηση της όσφρησης παίζει συνειδητό και ασύνειδο ρόλο στο σεξ», εξηγεί ο καθηγητής. «Από τη μια υπάρχουν οι φερομόνες, οι ορμόνες που κρύβονται πίσω από τη «χημεία» που νιώθουν τα ζευγάρια. Από την άλλη, ρόλο παίζουν οι οικείες μυρωδιές του ερωτικού συντρόφου μας, π.χ. το άρωμα που φοράει. Οι μυρωδιές αυτές χάνονται δίχως όσφρηση και μαζί τους χάνεται η ερωτική έλξη».

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ανακτήσετε την ερωτική επιθυμία σας, εάν καταπολεμήσετε τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα και η χρόνια ιγμορίτιδα.

Και οι δύο καταστάσεις μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο ωτορινολαρυγγολόγος ιατρός, τονίζει ο Dr. Benninger. Στα πιθανά φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν αναλόγως με την περίπτωση, συμπεριλαμβάνονται:

  • Αντισταμινικά
  • Ρινικά κορτικοστεροειδή
  • Συστηματικά κορτικοστεροειδή
  • Αποσυμφορητικά
  • Ανταγωνιστές λευκοτριενίων (είναι ειδικά φάρμακα για τις αλλεργίες και το άσθμα)
  • Αντιβιοτικά
  • Ανοσοθεραπεία (στα αλλεργικά άτομα)
  • Άλλα ρινικά φάρμακα

Και χειρουργική επέμβαση

Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα πρέπει επίσης να γνωρίζουν σε ποιες ουσίες είναι αλλεργικοί, ώστε να τις αποφεύγουν. Επομένως χρειάζονται αξιολόγηση από αλλεργιολόγο ιατρό.

Οι ασθενείς με χρόνια ιγμορίτιδα, εξ άλλου, ενδέχεται να χρειασθούν χειρουργική θεραπεία. Αυτή συνήθως είναι ελάχιστα επεμβατική και γίνεται για να αφαιρεθεί ο παθολογικός βλεννογόνος και να διευρυνθούν οι παραρρίνιοι κόλποι.

Μελέτη του Dr. Benninger έδειξε ότι μετά την επέμβαση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η ερωτική ζωή πολλών ασθενών. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρόνια ιγμορίτιδα παρεμπόδιζε την ερωτική ζωή των πασχόντων:

  • «Κατά περιόδους» στο 33% εξ αυτών
  • «Συνεχώς» στο 9% από αυτούς

«Μετά την επέμβαση, τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν μειωθεί σε 19% και 1% αντιστοίχως», εξηγεί ο Dr. Benninger. «Αυτό οφείλεται στο ότι οι ασθενείς ένιωθαν και κοιμόντουσαν καλύτερα, ενώ είχαν ανακτήσει σε σημαντικό βαθμό την όσφρησή τους. Το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργούν πιο φυσιολογικά, γεγονός που είχε ωφελήσει σημαντικά και την ψυχολογία τους».

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπάμπης Στόκας: «Δεν θα συνεργαζόμουν με τράπερ, οι στίχοι τους είναι χυδαίοι»

Συνέντευξη στο Secret των Παραπολιτικών παραχώρησε ο Μπάμπης Στόκας. Ο γνωστός τραγουδοποιός μίλησε εξήγησε μεταξύ άλλων τον λόγο που δεν θα συνεργαζόταν με κάποιον καλλιτέχνη της τραπ μουσικής. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι πολλοί τραγουδιστές κάνουν διαφημίσεις, είναι influencers δηλαδή; Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει και είτε παίρνει τα εύσημα είτε όχι. Επανεκτελεί τραγούδι του

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Στη θάλασσα με τον σύντροφό της, Νίκο Ράικο και τον δυο μηνών γιο τους

Η πρωταγωνίστρια της σειράς Η γη της Ελιάς, Αντιγόνη Κουλουκάκου, ζει τις ομορφότερες στιγμές της ζωής της. Η ίδια έγινε μανούλα για πρώτη φορά πριν από λίγο καιρό και μαζί με τον σύντροφό της, Νίκο Ράικο, είναι πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη της συνέντευξη μετά τον ερχομό του παιδιού της είπε: «Κάθε

Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή

Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή Το βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram Η Κατερίνα Διδασκάλου ανέβασε ένα βίντεο με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 3  Μαΐου, η ηθοποιός, καλημέρισε τους ακολούθους της στο Instagram και στην πορεία, τους απήγγειλε το ποίημα

Κωνσταντίνος Βασάλος: Ποζάρει σε εξωτική παραλία

Τα στιγμιότυπα που δημοσίευσε από τις διακοπές του

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

"Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης.

Κώστας Αποστολάκης: “Η φωνή μου δημιουργήθηκε με νύχτα, κατάπτωση, υπερβολή και ποτό”

"Έτσι φτιάχνεται αυτή η φωνή! Όλα τα πράγματα στη ζωή φτιάχνονται με κόπο" παραδέχεται ο Κώστας Αποστολάκης.

Μελ Μπρουκς – Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards

Μελ Μπρουκς - Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards O κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα λάβει το φετινό Βραβείο Πίμποντι Επιτεύγματος Σταδιοδρομίας Ο Μελ Μπρουκς και η Κουίντα Μπράνσον θα είναι δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα, στα  Peabody Awards. O ηθοποιός κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Πίμποντι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Στην Πάρο με τους γιους της – Οι φωτογραφίες που ανέβασε

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου περνάει τις διακοπές του Πάσχα μαζί με τους δύο γιους της, Φίλιππο και Διονύση Πηλαδάκη. Η ηθοποιός και τα παιδιά της ταξίδεψαν στην Πάρο, όπως έκανε γνωστό μέσα από φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Instagram. Μητέρα και γιοι, ποζάρουν μαζί από την Πάρο κοιτάζοντας χαμογελαστοί τον φακό, ενώ σε άλλο στιγμιότυπο, φαίνεται να είναι

Λίλα Τριάντη: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συμβαίνει στην προσωπική της ζωή

"Είμαι εργασιομανής. Έχω να πάω για καφέ πάρα πολλά χρόνια. Δεν κυκλοφορώ πολύ λόγω της αναγνωρισιμότητας, προτιμώ να μένω σπίτι", δηλώνει η Λίλα Τριάντη.

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος» Παρασκευή, 3.5.2024, 15:00 Zappit@ZAPPIT_ "Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης. Για την απόφαση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του… στην Ευρωβουλή μίλησε ο Μιχάλης Αεράκης στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Μέσα σε όλα

Πώς η άσκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και δυναμώνει την καρδιά  

Η σωματική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν τους δύο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την ευεξία και την καρδιαγγειακή υγεία του κάθε ατόμου. Μέσω της άσκησης, εξάλλου, απελευθερώνονται οι ενδορφίνες – που είναι γνωστές και ως ορμόνες της χαράς- προκαλώντας χαλάρωση και μείωση του άγχους. Νέα έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση»

Ενδιαφεροντα ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση» «Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη "http://www.diaforetiko.gr/"Μαύρη Μέρα" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση Ιλιάδα Νομικού 03.05.2024 | 17:04 Στον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής που είναι μουντός και