Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη; Ένας ειδικός εξηγεί

Date:

Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα είναι μια πάθηση που επηρεάζει συχνά την άρθρωση αυτή, συνήθως μετά τα 40 και πιο συχνά στις γυναίκες.

Ο παγωμένος ώμος μπορεί να επηρεάσει άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 σε αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τα άτομα χωρίς την νόσο. Το ίδιο ισχύει και για όσους βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του προδιαβήτη, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

Επίσης, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη πορεία και γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα και να λαμβάνουν πιο εντατική φροντίδα, αφού ο πόνος και η έλλειψη λειτουργικότητας μπορεί να επιμείνουν, καθιστώντας τον παγωμένο ώμο ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα είναι μια πάθηση που επηρεάζει συχνά την άρθρωση αυτή, συνήθως στην 4η έως 6η δεκαετία της ζωής. Στον γενικό πληθυσμό η συχνότητα εμφάνισής του κυμαίνεται μεταξύ 2%-5%, αν και η μεταβλητότητα των διαγνωστικών κριτηρίων δεν επιτρέπει την ακριβή εκτίμηση.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουν από τους άνδρες. Στο 6% έως 17% πλήττει και στον ετερόπλευρο ώμο, συνήθως εντός 5 ετών από την ανάρρωση του ώμου που την παρουσίασε αρχικά.

Προκαλείται από την εμφάνιση φλεγμονής στον αρθρικό θύλακα, η οποία οδηγεί σε οίδημα και απώλεια των αρθρικών υγρών. Δημιουργεί συμφύσεις, με συνέπεια την εμφάνιση έντονου πόνου στο άνω μέρος του βραχίονα και στον ώμο, ο οποίος αναπτύσσεται και επιδεινώνεται σταδιακά, και δυσκαμψίας που περιορίζει την κινητικότητα της άρθρωσης», εξηγεί ο δρ Παναγιώτης Πάντος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

Παγωμένος ώμος: Τα 3 στάδια της πάθησης

Η πάθηση έχει 3 στάδια. Το 1ο χαρακτηρίζεται από την έναρξη του πόνου που περιορίζει τις κινήσεις, το 2ο από μείωση του πόνου και αύξηση της δυσκαμψίας που καθιστά δύσκολες ακόμα και απλές δραστηριότητες, και το 3ο από επαναφορά της κίνησης και υποχώρηση του πόνου.

Συχνά, αλλά λανθασμένα, θεωρείται μια πάθηση που με την πάροδο του χρόνου υποχωρεί χωρίς ιατρική παρέμβαση. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των ατόμων με παγωμένο ώμο που υποφέρουν από μακροχρόνιο πόνο και περιορισμό της κίνησης είναι αξιοσημείωτο.

Η διάγνωση τίθεται βάσει συμπτωμάτων. Κατά την κλινική εξέταση συνυπολογίζεται το ιστορικό έναρξης των συμπτωμάτων και αξιολογείται το ενεργητικό και παθητικό εύρος κίνησης, όπου και τα δύο περιορίζονται σημαντικά, ιδιαίτερα η έξω στροφή. Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως οι ακτινογραφίες, ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία, διενεργούνται για να αποκλείσουν άλλα προβλήματα στην άρθρωση που προκαλούν πόνο, όπως ρήξη του στροφικού πετάλου και όχι για να διαγνώσουν τον παγωμένο ώμο.

Δείτε επίσης: Ξαφνικός πόνος στον ώμο: Που μπορεί να οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ο παγωμένος ώμος αντιμετωπίζεται αρχικά με συντηρητικές μεθόδους, όπως με αναλγητικά, τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών ή PRP για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ήπια κινητοποίηση και άσκηση, για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου. Οι περιπτώσεις που είναι ανθεκτικές στη συντηρητική θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά με αρθροσκόπηση του ώμου.

«Αν και η ακριβής αιτιολογία εμφάνισης της πάθησης παραμένει ασαφής, έχουν βρεθεί διάφοροι παράγοντες, όπως τραύμα, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικοί παράγοντες και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις. Η έρευνα αποκάλυψε ότι υψηλό ποσοστό ανθρώπων με παγωμένο ώμο είναι διαβητικοί. 

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες και ανασκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και όλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι οι διαβητικοί έχουν πιο σοβαρή και δυσεπίλυτη μορφή της, πονούν περισσότερο, έχουν πιο περιορισμένο εύρος κίνησης και χειρότερη κινητικότητα σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη. Ο λόγος για τον οποίο έχουν μικρότερο εύρος κίνησης και χειρότερη κινητικότητα θα μπορούσε να είναι επειδή βιώνουν εντονότερο πόνο, ο οποίος εμποδίζει την ικανότητά τους να κάνουν τις ασκήσεις που συνιστώνται ως θεραπεία», διευκρινίζει.

Γιατί όμως ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί παγωμένο ώμο;

Οι δύο επικρατέστεροι λόγοι είναι είτε επειδή η υπεργλυκαιμία προάγει τη γλυκοζυλίωση των ιστών του θύλακα, με αποτέλεσμα τη διασύνδεση κολλαγόνου (δεσμοί μεταξύ των ινών κολλαγόνου), η οποία θα εξηγούσε την παρατηρούμενη ίνωση του θύλακα στον παγωμένο ώμο, είτε επειδή η φλεγμονή που προκαλεί ο διαβήτης ξεκινά τη φλεγμονώδη-ινωτική διαδικασία που αποτελεί τη βάση της παθογένεσης του παγωμένου ώμου.

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο, όχι μόνο με τον διαβήτη τύπου 2, θα μπορούσε να ξεκινήσει την ανάπτυξη του παγωμένου ώμου, αφού και άλλες διαταραχές του συνδρόμου (υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία) απαντώνται πολύ συχνά στα άτομα με παγωμένο ώμο.

Τι έδειξε μεγάλη μελέτη

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2025 στο BMC Musculoskeletal Disorders επιχείρησε να το εξετάσει. Περιλήφθηκαν 43.977 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και 43.977 άτομα χωρίς διαβήτη, με στόχο να βρεθεί εάν υπάρχει βάση στην άποψη ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2 και άλλους μεταβολικούς παράγοντες προδιαθέτει για την ανάπτυξη παγωμένου ώμου.

Μετά από παρακολούθηση των διαβητικών για 8,2 έτη και 9,1 έτη των μη διαβητικών συμμετεχόντων, κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι αιτία του παγωμένου ώμου, αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι σχετίζεται και με άλλους μεταβολικούς παράγοντες.

«Το 30% των ατόμων με παγωμένο ώμο είναι διαβητικοί. Μεταξύ των διαβητικών, η συχνότητα εμφάνισης του παγωμένου ώμου έχει εκτιμηθεί στο 13,4%. Με αυτά τα υψηλά ποσοστά και της αύξησης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα αίτια εμφάνισής του, καθώς και εάν και γιατί η πορεία διαφέρει από εκείνη των ατόμων χωρίς διαβήτη, προκειμένου να διαχειριστούμε την πάθησή τους αποτελεσματικότερα. Η έρευνα συνεχίζεται και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα απαντήσεις. 

Διαβάστε επίσης: Οι διατάσεις σε ώμους και πλάτη μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση [μελέτη]

Δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων που έχει ο παγωμένος ώμος στην ποιότητα ζωής, η εμφάνιση πόνου στην άρθρωση θα πρέπει να κινητοποιεί αμέσως τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη, όπως και όσους δεν πάσχουν από αυτές τις νόσους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οφείλεται σε παγωμένο ώμο. Γιατί η έγκαιρη παρέμβαση από έναν εξειδικευμένο στις παθήσεις του ώμου ορθοπαιδικό μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων», καταλήγει ο δρ Πάντος.

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Το μέλλον στη θεραπεία

Οι κιρσοί των κάτω άκρων μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με laser και σύγχρονες ενδαγγειακές μεθόδους. Με ιδιαίτερη έμφαση στις ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές θεραπείες φλεβικών παθήσεων, στην αισθητική φλεβολογία, στην αγγειακή απεικόνιση και στη φροντίδα φλεβικών ελκών, ο κ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, MD, PhD, MSc, Αγγειοχειρουργός – Ενδαγγειακός Χειρουργός, διευθυντής της Δ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Ενδοαυλικού Laser

Η Κάβουρα για την κόρη της: «Eίναι 20 μηνών και έχει κόλλημα με τον Άγιο Παΐσιο–Κάθε βράδυ θέλει…»

Την Βίκυ Κάβουρα φιλοξένησε στο «Πρωινό» την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ο Γιώργος Λιάγκας. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη μητρότητα και την καθημερινότητά της με την κόρη της. Όπως αποκάλυψε, έχει αποκτήσει ένα κοριτσάκι 20 μηνών με τον Γιώργος Τζαβέλλας, το οποίο έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Άγιος Παΐσιος. Η Βίκυ Κάβουρα ανέφερε με

Eurovision 2026: Τα 7 μεγάλα φαβορί για να περάσουν στον τελικό της Κυριακής με βάση τα στοιχήματα

Eurovision 2026 - Το Sing for Greece 2026 επιστρέφει απόψε 13/2 με τον Β’ Ημιτελικό και υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη μουσική και eurovisionική λάμψη.

Πέθανε ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος. Τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του δημοσιογράφου γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Ο Αριστείδης Μανωλάκος γεννήθηκε στον Ασωπό Λακωνίας, το 1938. Έπειτα από την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Μολάων, σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αποκάλυψε στην κάμερα το φύλο του μωρού του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έδωσε το παρών στην 1η Ημερίδα Άμυνας και Γεωπολιτικής των Capital και Forbes, με τη δημοσιογράφο Αναστασία Ζάρκα να τη ρωτά για την εγκυμοσύνη της Αλεξάνδρας Νίκα. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Ο Θεός να τους ευλογεί. Ένα υπέροχο ζευγάρι, καταπληκτικοί άνθρωποι και γονείς», είπε αρχικά η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είπε στη

Eurostat: Η Ελλάδα γέρασε 3,8 χρόνια σε μια δεκαετία – Πόσο αυξήθηκαν οι ηλικιωμένοι

Πόση ήταν η μέση ηλικία στη χώρα μας το 2015 και πόση το 2025. Η κατάσταση στην υπόλοιπη ΕΕ. Η μέση ηλικία του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έφτασε στα 44,9 χρόνια, την πρώτη ημέρα του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,1 χρόνια σε σύγκριση με το 2015, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat). Πρακτικά αυτό

Η απαιτητική προπόνηση του Χάρι Στάιλς: Πώς «έσπασε» το φράγμα των 3 ωρών σε μαραθώνιο

FITNESS Πώς προπονείται ο Χάρι Στάιλς για να τερματίζει μαραθώνιο σε λιγότερο από 3 ώρες και να αντέχει στις απαιτητικές περιοδίες; Η αερόβια βάση, η ενδυνάμωση και το μυστικό της επιτυχίας του Ο χρόνος του Harry Styles στον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2025 προκάλεσε αίσθηση, αποδεικνύοντας ότι ο διεθνής σταρ δεν διαπρέπει μόνο στη σκηνή

Στέφανος Κωνσταντινίδης σε Ανέστη Ευαγγελόπουλο: «Δεν μου αρέσει η Ιωάννα Τούνη γιατί έχω κόρη»

Ο Ανέστης Ευαγγελόπουλος ρώτησε στον αέρα της εκπομπής «Super Κατερίνα» τον Στέφανο Κωνσταντινίδη για ποιο λόγο δεν συμπαθεί τον Ιωάννα Τούνη «Γιατί ρε Στέφανε δεν σου αρέσει η Τούνη; Όπως λες για τον Νίκο Μουτσινά ότι διαμορφώνει το τηλεοπτικό χρηματιστήριο ψηλά, εγώ θα πω ότι η Ιωάννα Τούνη διαμορφώνει όλο το χρηματιστήριο της showbiz ψηλά», ανέφερε

Το ζεστό νερό βοηθά στην απώλεια βάρους και καθαρίζει το δέρμα; Ειδικοί καταρρίπτουν τους μύθους

Τον τελευταίο καιρό ένα καινούργιο trend κυκλοφορεί στα social media. Αυτή τη φορά το νέο «φάρμακο» για όλα είναι το ζεστό νερό! Από απώλεια βάρους και πιο καθαρό δέρμα έως ανακούφιση από κράμπες περιόδου και πονόλαιμο, η νέα μόδα είναι ότι ένα ποτήρι ζεστό νερό την ημέρα κάνει καλό σε όλα. Η κατανάλωση ζεστού (όχι

Λιάγκας κατά του Στάνκογλου για τον Σμαραγδή: «Είσαι εμμονικούλης, επειδή είναι δεξιούλης»

Ο Γιώργος Λιάγκας έστρεψε τα βέλη του κατά του Γιάννη Στάνκογλου, μετά την ανάρτηση που έκανε για τον Γιάννη Σμαραγδή και την συνάντηση που είχαν πριν από αρκετά χρόνια. Ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 ανέφερε αρχικά: «Ένας σκηνοθέτης χωρίς μνήμη δεν είναι κατ’ ανάγκη, κακός σκηνοθέτης. Επίσης, πολλές φορές συναντάμε κάποιους ανθρώπους πριν από χρόνια, το παθαίνω κι

Φεβρουάριος – Μήνας Πρόληψης κατά του Καρκίνου

Ο Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος διεθνώς στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο, ως μια ουσιαστική υπενθύμιση ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με αφορμή τον μήνα αυτό, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σχεδιάζει και διαθέτει πακέτα προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη αποτελεί βασικό πυλώνα φροντίδας της υγείας.

«Καταπέλτης» ο Λιάγκας για τον Στάνκογλου–«Είσαι εμμονικούλης-Ο Σμαραγδής κόβει χιλιάδες εισιτήρια»

Στην αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Σμαραγδή και του Γιάννη Στάνκογλου αναφέρθηκε ο Γιώργος Λιάγκας μαζί με την ομάδα του στην εκπομπή Πρωινό, το πρωί της Παρασ