Πηγές προβιοτικών

Date:

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που βρίσκονται σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, και είναι παρόμοια με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, και εγκαθίστανται στο έντερο. Εκεί, ενισχύουν τη δράση της εντερικής μικροχλωρίδας μας, και καταπολεμούν τα παθογόνα βακτήρια, χαμηλώνουν το pH του εντέρου και ζυμώνουν την τροφή, παράγοντας ουσίες χρήσιμες για τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν περισσότερα από 500 διαφορετικά ειδή μικροοργανισμών στο πεπτικό μας σύστημα. Τα είδη που συναντώνται συχνότερα, και φαίνεται να έχουν ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας είναι οι Saccharomyces, οι Lactobacillus και τα Bifobacterium.

Προβιοτικά θα βρείτε στα τρόφιμα ζυμωμένα από μικροοργανισμούς. Οι κυριότερες πηγές στη διατροφή μας είναι:

Γιαούρτι: είναι το πιο γνωστό και ευρέως καταναλώσιμο τρόφιμο με προβιοτικά, λόγω της απαλής γεύσης και μυρωδιάς του. Η ύπαρξη πέτσας στο γιαούρτι, υποδηλώνει ότι έχει ζωντανούς μικροοργανισμούς.

Κεφιρ: Πρόκειται για ζυμωμένο γάλα, το οποίο μοιάζει με ρευστό γιαούρτι. Έχει μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικών σε σχέση με το γιαούρτι και μπορεί είτε να αγοραστεί, είτε να παρασκευαστεί από τον καθένα στο σπίτι, προσθέτοντας στο γάλα, ζωντανά βακτήρια.

Πίκλες: Οι πίκλες, οι οποίες προέρχονται από αγγούρι, είτε από άλλα λαχανικά, όπως καρότο και πιπεριά, αποτελούν μια vegan επιλογή πλούσια σε προβιοτικά και βιταμίνες. Ωστόσο, επειδή έχουν αρκετό αλάτι, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε.

Sauerkraut ή ξινολάχανο: Πρόκειται για ζυμωμένο λάχανο, πλούσιο σε Λακτοβάκιλλους, το οποίο παραδοσιακά παράγεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και καταναλώνεται ως συνοδευτικό στα λουκάνικα ή στα hot dog.

Συμπληρώματα: Παρόλο που δεν είναι τρόφιμα, αποτελούν πηγή προβιοτικών, και μάλιστα καλή, αφού δίνουν τη δυνατότητα επιλογής να επιλέξουμε το είδος των μικροοργανισμών που θα καταναλώσουμε, καθώς και την ποσότητα τους.

Παρά τα παραπάνω, δεν περιέχουν όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα προβιοτικά. Εάν το προϊόν βρίσκεται εκτός ψυγείου, έχει ψηθεί, ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία, υπάρχει πιθανότητα να μην περιέχει πλέον ευεργετικά μικρόβια. Προκειμένου λοιπόν να το διαπιστώσετε, αρκεί να διαβάσετε την ετικέτα τροφίμων και να βρείτε αναγραφή «περιέχει ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια».

Τέλος, παρόλο που τα προβιοτικά έχουν οφέλη για την υγεία μας, δεν υπάρχει ακόμα συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη προβιοτικών. Έτσι, η γενική κατευθυντήρια γραμμή είναι να προσθέτετε όσο το δυνατόν περισσότερες ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή διατροφή σας.

Πηγές προβιοτικών | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν έχω αυτί, το πτερύγιο έχει απανθρακωθεί και ψάχνω λύση στο εξωτερικό

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μίλησε για τη ζωή της μετά την επίθεση με το βιτριόλι που δέχτηκε το 2020, ενώ έκανε και μερικές αποκαλύψεις για τις θεραπείες που ακολουθεί στο εξωτερικό, σχετικά με το αυτί που έχασε. Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, ήταν καλεσμένη στο «Στούντιο 4» και μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η αποκατάστασή της είναι δαπανηρή

Βίκυ Κάβουρα: Κάνει pilates λίγο καιρό πριν γεννήσει το πρώτο της παιδί

Η ηθοποιός δείχνει τη φουσκωμένη κοιλιά της, ενώ γυμνάζεται 

Πώς είναι σήμερα, 47 χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές της σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Κάθε χρόνο η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» προβάλλεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Όσα χρόνια και αν περάσουν και όσες φορές και αν έχου δει τη συγκεκριμένη σειρά οι τηλεθεατές, δεν παύουν να θέλουν να την ξαναπαρακολουθήσουν, γι' αυτό και τα κανάλια την εντάσσου στο πρόγραμμά

Σοφία Παυλίδου: Πήγε Ρώμη και εντυπωσίασε με το νέο της κούρεμα, λίγο πριν το Πάσχα

Ένα ταξίδι στη Ρώμη έκανε η Σοφία Παυλίδου και μοιράστηκε μαζί μας στιγμιότυπα μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.