Καρδιακός αποκλεισμός: Το πρόβλημα με τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς – Συμπτώματα

Date:

Τα ηλεκτρικά σήματα ελέγχουν τους χτύπους της καρδιάς σας. “Λένε” στον καρδιακό σας μυ πότε να συστέλλεται, μια διαδικασία γνωστή ως αγωγιμότητα. Ο φυσιολογικός συγχρονισμός των καρδιακών παλμών δημιουργείται στον άνω θάλαμο της καρδιάς (κόλποι) σε μια δομή που ονομάζεται φλεβόκομβος.

Ο καρδιακός αποκλεισμός (ή κολποκοιλιακός αποκλεισμός) συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα στα ηλεκτρικά σήματα από τους κόλπους προς τις κοιλίες της καρδιάς. Αυτά τα σήματα λένε στην καρδιά σας πότε πρέπει να χτυπήσει. Αυτό είναι γνωστό ως διαταραχή αγωγιμότητας.

Εάν τα ηλεκτρικά σήματα δεν μπορούν να μετακινηθούν από τους κόλπους στις κοιλίες, δεν μπορούν «να πουν» στις κοιλίες πότε να συστέλλονται και να αντλούν αίμα σωστά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις καρδιακού αποκλεισμού, τα σήματα επιβραδύνονται, αλλά δεν σταματούν εντελώς.

Ο καρδιακός αποκλεισμός κατηγοριοποιείται ως πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού:

1. Ο καρδιακός αποκλεισμός πρώτου βαθμού είναι ο λιγότερο σοβαρός. Τα ηλεκτρικά σήματα επιβραδύνονται καθώς μετακινούνται από τους κόλπους προς τις κοιλίες. Μπορεί να μην απαιτεί κανενός είδους θεραπεία.

2. Καρδιακός αποκλεισμός δευτέρου βαθμού σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών μπορεί κατά διαστήματα να διακόπτονται εντελώς. Εδώ, υπάρχουν δύο υποτύποι καρδιακού αποκλεισμού δεύτερου βαθμού:

  • Mobitz τύπου I: Τα ηλεκτρικά σήματα γίνονται όλο και πιο αργά μεταξύ των παλμών. Τελικά η καρδιά σας χάνει έναν χτύπο.
  • Mobitz τύπου II: Τα ηλεκτρικά σήματα κάποιες φορές φτάνουν στις κοιλίες και κάποιες άλλες όχι. Δεν υπάρχει προοδευτική επιβράδυνση του ηλεκτρικού σήματος. Αυτός ο τύπος καρδιακού αποκλεισμού μπορεί συχνά να εξελιχθεί σε καρδιακό αποκλεισμό τρίτου βαθμού.

3. Ο καρδιακός αποκλεισμός τρίτου βαθμού είναι ο πιο σοβαρός. Τα ηλεκτρικά σήματα δεν πηγαίνουν καθόλου από τους κόλπους στις κοιλίες. Υπάρχει πλήρης αστοχία ηλεκτρικής αγωγιμότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη παλμό ή σε πολύ αργό παλμό.

Καρδιακός αποκλεισμός: Αίτια

Εάν έχετε γεννηθεί με το πρόβλημα αυτό, τότε λέγεται ότι έχετε συγγενή καρδιακό αποκλεισμό. Είτε μια πάθηση που είχε η μητέρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, είτε καρδιακά προβλήματα με τα οποία γεννηθήκατε, προκαλούν αυτήν την κατάσταση.

Για τους περισσότερους, ο καρδιακός αποκλεισμός αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνουν τα “καλώδια” που συνδέουν το πάνω και το κάτω μέρος της καρδιάς. Αυτά μπορεί να αναπτύξουν ίνωση και τελικά να καταστραφούν. Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβεί λόγω προχωρημένης ηλικίας. Οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να βλάψει αυτά τα “καλώδια” της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό αποκλεισμό.

Η στεφανιαία νόσος (με και χωρίς έμφραγμα) είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες καρδιακού αποκλεισμού. Η μυοκαρδιοπάθεια (νόσος που αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη των καλωδίων της καρδιάς. Οποιαδήποτε νόσος που μπορεί να διεισδύσει στην καρδιά, όπως η σαρκοείδωση και ορισμένοι καρκίνοι, ή οποιαδήποτε νόσος που οδηγεί σε καρδιακή φλεγμονή, όπως ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες ή λοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό αποκλεισμό. Οι ανωμαλίες στα επίπεδα ηλεκτρολυτών (ιδιαίτερα τα υψηλά επίπεδα καλίου) μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αστοχία του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς.

Καρδιακός αποκλεισμός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πέραν του συγγενούς καρδιακού αποκλεισμού, η νόσος μπορεί να προκληθεί και λόγω κάποιας άλλης κατάστασης ή συμβάντος όπως:

  • προχωρημένη ηλικία
  • έμφραγμα ή στεφανιαία νόσος
  • καρδιομυοπάθεια
  • σαρκοείδωση
  • νόσος του Lyme
  • υψηλά επίπεδα καλίου
  • σοβαρός υπερθυρεοειδισμός
  • ορισμένες κληρονομικές νευρομυϊκές παθήσεις
  • φάρμακα που επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό
  • μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Καρδιακός αποκλεισμός: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο του καρδιακού αποκλεισμού που έχετε.

1. Ο καρδιακός αποκλεισμός πρώτου βαθμού μπορεί να μην έχει ενοχλητικά συμπτώματα.

2. Ο καρδιακός αποκλεισμός δεύτερου βαθμού μπορεί να προκαλέσει:

  • ζάλη
  • λιποθυμία
  • αίσθηση ότι η καρδιά σας χάνει παλμούς
  • πόνος στο στήθος
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ναυτία
  • κόπωση

3. Ο καρδιακός αποκλεισμός τρίτου βαθμού, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος, μπορεί να προκαλέσει:

  • έντονη κόπωση
  • ακανόνιστο καρδιακό παλμό
  • ζάλη
  • λιποθυμία
  • καρδιακό επεισόδιο

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρδιακός αποκλεισμός

Η θεραπεία σας εξαρτάται από τον τύπο του καρδιακού αποκλεισμού που έχετε:

  1. Με καρδιακό αποκλεισμό πρώτου βαθμού, μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία.
  2. Με καρδιακό αποκλεισμό δεύτερου βαθμού, μπορεί να χρειαστείτε βηματοδότη εάν υπάρχουν συμπτώματα ή εάν παρατηρηθεί καρδιακός αποκλεισμός Mobitz II.
  3. Με καρδιακό αποκλεισμό τρίτου βαθμού, πιθανότατα θα χρειαστείτε βηματοδότη.

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει αλλαγές σε οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε.

Μπορεί να προληφθεί ο καρδιακός αποκλεισμός;

Οι έγκυες μητέρες που είναι γνωστό ότι πάσχουν από μια αυτοάνοση νόσο ίσως μπορούν να λάβουν συγκεκριμένη θεραπεία που θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού αποκλεισμού στα μωρά τους.

Η πρόληψη του καρδιακού αποκλεισμού επικεντρώνεται κυρίως στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου. Ο υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στη συνολική καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς. Ασκηθείτε, ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή και μην καπνίζετε. Η κατανόηση των κινδύνων των φαρμάκων σας και η επανεξέτασή τους με τον γιατρό σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού αποκλεισμού που προκαλείται από φάρμακα.

Πότε υπάρχει επείγον πρόβλημα

Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα αν έχετε αυτά τα συμπτώματα:

  • ακραία κόπωση
  • ζάλη
  • λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος

Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org, http://www.onasseio.gr

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής: Βήμα-βήμα όλα όσα πρέπει να καταλάβετε

Γιατί ο κρύος καιρός επιδεινώνει τα προβλήματα στην καρδιά

Αυτό είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα εμφράγματος, που οι περισσότεροι δεν του δίνουν σημασία

Μεγάλο όφελος για την καρδιά, όταν κάνετε αυτό στο μπάνιο: Σχεδόν 1 στους 3 γλιτώνει έτσι το έμφραγμα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δώρα Τσαμπάζη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: “Τα παιδιά ήταν μικρά, θα ήταν τραυματικό να βρίσκονται στην κηδεία του”

Δώρα Τσαμπάζη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: «Τα παιδιά ήταν μικρά, θα ήταν τραυματικό να βρίσκονται στην κηδεία του» Σάββατο, 18.5.2024, 13:51 Zappit@ZAPPIT_ "Εγώ μετά την κηδεία του Αλέξανδρου, έφυγα στις Σέρρες για να πάω να βρω τα παιδιά μου. Δεν είχα περιθώριο να πενθήσω" δήλωσε η Δώρα Τσαμπάζη. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα

Κατερίνα Λέχου: “Ίσως για αυτό δεν έκανα παιδιά”

An error occurred. Sorry, the page you are looking for is currently unavailable. Please try again later. If you are the system administrator of this resource then you should check the error log for details. Faithfully yours, nginx.

5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας

Τα μεσαιωνικά κτίρια γοτθικού χαρακτήρα στο Εδιμβούργο συνυπάρχουν αρμονικά και εκείνα του γεωργιανού ρυθμού και αποπνέουν μια αίσθηση μυστηρίου, μεταφέροντας τους επισκέπτες νοερά σε μια άλλη εποχή. Ο λόγος για την πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Μια μαγευτική πόλη που αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε. Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο

Στέφανος Κυριακίδης για Άντζελα Γκερέκου: Πιστεύω ότι έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός

«Μου άφηνε πιο πολύ τα ευαίσθητα μου κομμάτια να βγουν στο έργο γιατί αισθάνεσαι πως σε παρακολουθούν καμιά φορά οι πολιτικοί αλλά δεν μπορώ να την πω πως είναι πολιτικός» δήλωσε ο Στέφανος Κυριακίδης. Ο Στέφανος Κυριακίδης φιλοξενήθηκε στο Καλύτερα Αργά με την Αθηναϊδα Νέγκα στο Action 24. Με αφορμή τη θεατρική του σύμπραξη με

Γιώργος Λάνθιμος: Στο photocall των Καννών μαζί με το καστ του Kinds of Kindness

Η πρεμιέρα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Φεστιβάλ των Καννών

Ντέμι Μουρ: Βγήκε το teaser της νέας της ταινίας μαζί με τη Μάργκαρετ Κουάλεϊ

Το Substance σε σκηνοθεσία της Κοραλί Φαρζά θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών

Χρήστος Βασιλόπουλος: “Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι”

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Δύο στις 10» και μίλησε για τη ζωή του μετά το χωρισμό του.

Μπέττυ Μαγγίρα: “Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου”

Μπέττυ Μαγγίρα: «Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου» Σάββατο, 18.5.2024, 12:11 Zappit@ZAPPIT_ "Σε κάνει να πατήσεις πιο γερά στα πόδια σου. Σίγουρα παίζει ρόλο και η ηλικία και ότι ωριμάζεις μεγαλώνοντας, οπότε μπορείς να το διαχειριστείς διαφορετικά" δήλωσε η Μπέττυ Μαγγίρα. Με αφορμή την εξομολόγηση της Φωτεινής Δάρρα για την απώλεια

Προσδόκιμο ζωής Ελλάδα: Πόσο θα ζούμε το 2050, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

Ποιες θα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και πόσα χρόνια θα ζούμε υγιείς. Τι αναφέρει το Lancet. Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση χθες νέας παγκόσμιας έρευνας που υπολόγισε ότι το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 5 χρόνια έως το 2050. Τι ισχύει όμως για την Ελλάδα; Πόσα χρόνια περισσότερα θα ζούμε έως τότε και

Τσαπαρέλη: Το περίεργο 1ο ραντεβού με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη: «Κοιμήθηκα στον καναπέ του»

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μίλησε στην Αθηναΐδα Νέγκα για την πρώτη γνωριμία της με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη με τον οποίο είναι παντρεμένοι εδώ και χρόνια

Στέφανος Κυριακίδης: «Πιστεύω ότι η Άντζελα Γκερέκου έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός»

Την ανάγκη του ίδιου αλλά και της Άντζελας Γκερέκου με την οποία συνεργάστηκε πρόσφατα και στο θέατρο μίλησε ο Στέφανος Κυριακίδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλύτερα αργά και στην Αθηναΐδα Νέγκα.  Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την Άντζελα Γκερέκου, ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε: «Με την Άντζελα Γκερέκου είχαμε συνεργαστεί πιο μπροστά και στη «Γη

Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Ένα ωραίο love story που οδεύει σε bad ending

«Εδώ μιλάμε για έναν έρωτα μεγάλο» λέγαμε και ξαναλέγαμε και το πιστεύαμε. Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Άφλεκ ερωτεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χώρισαν, παντρεύτηκαν με άλλους, έκαναν παιδιά, ξαναέσμιξαν σχεδόν 30 χρόνια μετά και μας έκαναν να πιστεύουμε ξανά σε παραμύθια. Ίσως μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης της