Λαχανοντολμάδες  με κόκκινη κολοκύθα

Date:

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα λατρεμένο φαγητό από μικρούς και μεγάλους.

Ο  καιρός αρχίζει να κρυώνει και πολλοί από εμάς αναζητούμε καινούριες συνταγές για  τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά και χειμερινά λαχανικά. Ένα υψηλής διατροφικής αξίας λαχανικό, που συνήθως το βρίσκουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι και η κόκκινη κολοκύθα.

Κόκκινη κολοκύθα και λαχανοντολμάδες;

Στην Ελλάδα είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν την κόκκινη κολοκύθα στην μαγειρική τους. Είναι χαμηλή σε θερμίδες καθώς έχει μόνο 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία των ματιών και του δέρματος μας.

Η κολοκύθα παίρνει το πορτοκαλί χρώμα από τα β-καροτένια, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα μας από  την φθορά του χρόνου. Επίσης, είναι πλούσια σε κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, ουσίες με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. 

Όταν λοιπόν παντρεύουμε την κολοκύθα με  το λάχανο, ένα ακόμα λαχανικό «υπερτροφή», πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε  θερμίδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, έχουμε ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό αποτέλεσμα.  

Οι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και γέμιση ρυζιού με κιμά είναι ένα κλασικό φαγητό πολλών που στην συγκεκριμένη συνταγή θα δούμε πώς μπορούν να γίνουν και με κόκκινη κολοκύθα.

Η παραλλαγή αυτή είναι νόστιμη, θρεπτική και εύκολη. Είναι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό γεμάτο χρώματα και αρώματα.

Υλικα που θα χρειαστείτε για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 μέτριο λάχανο
  • 1 κιλό κόκκινο κολοκύθι
  • Μισή κούπα ρύζι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • Αλάτι και πιπέρι

Πώς να φτιάξετε τους λαχανοντολμάδες

Βράζουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσει και τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι , το λάδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Ζυμώνουμε και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Τους  βράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι μας.

Σερβίρουμε με λίγο λεμόνι στιμένο. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να αυγοκόψει το φαγητό χρησιμοποιώντας ένα αυγό και 1 λεμόνι. Καλή απόλαυση!

- Λαχανοντολμάδες  με κόκκινη κολοκύθα - Diatrofi.gr.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δανάη Μπάρκα: Στο χωριό για Πάσχα! Αγουροξυπνημένη με μια… καρδούλα στον καφέ της

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα. «Όταν ο καφές σου υπενθυμίζει την αγάπη»

Σίσσυ Φειδά: Στη Μύκονο με την κόρη της, σε μια σπάνια εμφάνισή τους

Η Σίσσυ Φειδά κάνει ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και απολαμβάνει μερικές μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης στην Μύκονο. Μαζί της είναι η πολυαγαπημένη κόρη της, Διώνη. Η κάμερα του Mykonos Live TV τις εντόπισε να βολτάρουν στα γραφικά σοκάκια μαζί με μια φίλη της interior designer. Σίσσυ Φειδά: «Όταν πηγαίνω επίσκεψη σε κάποιο

Αναστασία: “Με φλερτάρoυν με μηνύματα αλλά από κοντά με σέβονται περισσότερο”

Παρασκευή, 3.5.2024, 12:05 Zappit@ZAPPIT_ "Ο έρωτας είναι από τα πιο ωραία συναισθήματα και πρέπει να τον ζούμε στο 100%" παραδέχεται η Αναστασία. Με αφορμή την επερχόμενη συνεργασία με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, το φετινό καλοκαίρι, η Αναστασία παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Hello και τη δημοσιογράφο Σόνια Μαγγίνα. Μέσα σε όλα, η νεαρή τραγουδίστρια αναφέρθηκε στο κομμάτι του

Τερέζα: “Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη”

"Μετά η σχέση μεταμορφώθηκε και έγινε αγάπη, έγινε φιλία. Τώρα πια, όποτε τον βλέπω, θέλουμε πέντε, έξι ώρες για να μιλάμε..."