Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Θήβα. Κατασκεύαζε 800.000 ηλεκτρικές συσκευές ετησίως

Date:

Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Θήβα. Κατασκεύαζε 800.000 ηλεκτρικές συσκευές ετησίως

Ο εξηλεκτρισμός άνοιξε την πόρτα στην εξέλιξη. Έδωσε το κίνητρο ώστε η καθημερινότητα της νοικοκυράς να απλουστευτεί.







Από το 1951 έφτασε ο “πολιτισμός στο σπίτι” μέσω της ελληνικής εταιρείας Ιζόλα, που πλάσαρε την πρώτη ηλεκτρική κουζίνα και λίγο αργότερα ψυγεία και τηλεοράσεις. Ήταν μια ριζοσπαστική αλλαγή του Γεωργίου Δράκου, που εκτός από την πρακτική διευκόλυνση άνοιξε και νέες θέσεις εργασίας.

Οι πρώτοι πωλητές προσέγγιζαν τα νοικοκυριά και πουλούσαν με δόσεις. Η μόνιμη έκθεση βρισκόταν στην οδό Αμερικής, όπου εκεί παρουσιάζονταν τα νέα προϊόντα, ενώ έκανε και κατ’ οίκον επιδείξεις συσκευών.

Το έξυπνο μάρκετινγκ της Ιζόλα

Για να μπορέσει να πείσει το αγοραστικό της κοινό και να κάνει τα προϊόντα της περιζήτητα η Ιζόλα έκανε πρωτοποριακές για την εποχή προωθητικές ενέργειες. Ραδιοφωνικές καμπάνιες, έντυπα, ακόμα και διαφημίσεις στον κινηματογράφο. Έδινε γευστικές συνταγές στις νοικοκυρές που θα γέμιζαν το οικογενειακό τραπέζι. Καλομαγειρεμένο φαγητό με κουζίνες Ιζόλα!







Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, ανέφερε στη “ΜτΧ”:

“Τέλη του 50 και του 60 περνάμε σε μία διαφορετική προσέγγιση του κοινού. Αρχίζουν σιγά-σιγά και οι μικρές ενέργειες μάρκετινγκ με κάποιες παρουσιάσεις. Και κυρίως με προσωπική πώληση. Δηλαδή ο πωλητής του πλυντηρίου ή του ψυγείου αναλαμβάνει να εξοπλίσει όλη την νεόκτιστη οικοδομή”.

Διαφημίσεις της εποχής για τις ηλεκτρικές συσκευές ΙΖΟΛΑ. Από το αρχείο της Μηχανής του Χρόνου

Μετρώντας αρχικά δύο μονάδες παραγωγής υψηλής δυναμικότητας, ένα εργοστάσιο στην Καλλιθέα και ένα στη Θήβα, υπολογίζεται ότι κατασκεύαζε περίπου 800.000 συσκευές ετησίως, ενώ απασχολούσε περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Το 1974, έπειτα από 23 χρόνια λειτουργίας, η εταιρεία βρισκόταν στον πίνακα των 100 μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών, δίνοντας στον όμιλο την 5η θέση από πλευράς απασχολήσεως, την 7η από πλευράς ιδίων κεφαλαίων, την 9η από πλευράς συνολικών κεφαλαίων και τη 13η από πλευράς εξαγωγών. Αερολήψη: CHRIS.P-LifeAfterGravity

Η έλευση της τηλεόρασης

Η τηλεόραση συντέλεσε στην αύξηση της κατανάλωσης. Μπήκε καθυστερημένα στη ζωή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του 1966. Η πρώτη παρουσίαση της όμως έγινε το 1960, στη διάρκεια της 65ης ΔΕΘ. Η Ιζόλα είχε δυναμική παρουσία και σε αυτόν τον τομέα, πλασάροντας τις δικές της τηλεοράσεις, μαζί με την ΕΣΚΙΜΟ.

Όπως εξήγησε ο ιστορικός Γιάννης Στογιαννίδης  στη “Μτχ”: “Το 1959 η εργοστασιακή παραγωγή μεταφέρεται στο Ρέντη όπου αρχίζει την παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και το 1968 θα προχωρήσει και στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις. Ουσιαστικά μαζί με την Ιζόλα και την Εσκιμό θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού και ειδικά σε μία νέα κατηγορία συσκευής που είναι η τηλεόραση, ένα νέο μέσο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας του ελληνικού κοινού”.

Η πτώση 

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να φαίνονται με τη μεταπολίτευση και η Ιζόλα όπως και τα άλλα ελληνικά σήματα άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα.

Σε αυτό συνέβαλε η οικονομική κρίση που επήλθε μετά τον πόλεμο, αλλά και η εξαγορά της “Πίτσος” από τους Γερμανούς, που κλιμάκωσε τον ανταγωνισμό στο χώρο.

Ότι απέμεινε από το εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Θήβα. Η φθορά του χρόνου είναι εμφανής. Αερολήψη: CHRIS.P-LifeAfterGravity

Η Ιζόλα, που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φιγουράριζε στη λίστα με τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αρχίζει να δέχεται τον ανταγωνισμό από την Πίτσος, ειδικά μετά την εξαγορά της τελευταίας από τους Γερμανούς.

Η διοίκηση της Ιζόλα επιτίθεται με εκσυγχρονισμό του εργοστασίου που διέθετε στη Θήβα, κίνηση που δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το 1977  ενώνει τις δυνάμεις της με την έτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, την Εσκιμό, και δημιουργούν την εταιρεία Ελίντα, στην οποία συμμετέχει και η Εθνική Τράπεζα.

Στην πραγματικότητα αυτή είναι η αρχή του τέλους και για τις δύο εταιρείες: το 1984 η Ελίντα περνάει στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων για τις λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις.

Σήμερα η εμπορική αναβίωση της φίρμας ΙΖΟΛΑ από την εταιρεία εταιρία Γ.Ε Δημητρίου Α.Ε.Ε, είναι γεγονός. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής είναι στην Πολωνία. Οι συσκευές της εταιρείας διατηρούν κάποια ρετρό στοιχεία από την παλιά αίγλη, αλλά ακολουθούν την σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη.

Δείτε το βίντεο με τις πρώτες εγκαταστάσεις της Ιζόλα. Από εκεί ο “πολιτισμός έφτασε σε κάθε ελληνικό σπίτι”:

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Αντωνά: Οι πρώτες φωτό από το σπίτι όπου μετακόμισε μετά τον χωρισμό της από τον Σοϊλέδη

Οριστικό φαίνεται να είναι το τέλος της σχέσης του Άρη Σοϊλέδη με τη Μαρία Αντωνά, καθώς η ίδια μετακόμισε από το σπίτι που διέμεναν.

Φεστιβάλ Καννών – Λάνθιμος: Θερμή υποδοχή για τη νέα του ταινία – Τα καρέ με Νταφόε & Έμα Στόουν

Με μεγάλη προσμονή και ενθουσιασμό περίμεναν οι φαν του Γιώργου Λάνθιμου την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας με τίτλο “Kinds of Kindness” (“Ιστορίες Καλοσύνης”) που έγινε στο Φεστιβάλ Καννών χθες (17/5). Ούτε σ' αυτήν την ταινία ο Γιώργος Λάνθιμος εμπιστεύτηκε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε άλλους ηθοποιούς εκτός από τη μούσα του Emma Stone και τον

Λουκία Πιστιόλα: “Με τις Ψυχοκόρες θα τελειώσω την τηλεοπτική μου καριέρα”

Λουκία Πιστιόλα: «Με τις Ψυχοκόρες θα τελειώσω την τηλεοπτική μου καριέρα» Σάββατο, 18.5.2024, 09:11 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν έχω κάτι εναντίον της τηλεόρασης αλλά δεν τα πάω καλά με τον φακό. Οι Ψυχοκόρες είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει μέχρι στιγμής". Συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου παραχώρησε η Λουκία Πιστιόλα. Η σπουδαία ηθοποιός, που

“Λύγισε” η Καλομοίρα – Το παράπονο για τον πατέρα της: “Πολύ καλός πατέρας αλλά…”

"Ήθελα το μπράβο από τον μπαμπά μου και μου πήρε τόσα χρόνια να το αποδεχτώ. Στη Eurovision δεν ήρθε, γιατί δούλευε. Έλεγα: έτσι είναι, με αγαπάει από μακριά", εξομολογείται η Καλομοίρα.

2 + 1 επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής

Εδώ και πολλές δεκαετίες τα επιτραπέζια παιχνίδια γίνονται το επίκεντρο της διασκέδασης για κάθε παρέα που συγκεντρώνεται γύρω από ένα τραπέζι. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως είναι ίσως η πιο διαχρονική μορφή σπιτικής διασκέδασης – και πολλά από αυτά έχουν χαρακτηρίσει την παιδική μας ηλικία! Ειδικότερα, στα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, η δεξιότητα λήψης αποφάσεων

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να θεραπευτούν με «μαγικά μανιτάρια»

Τα «μαγικά μανιτάρια» είναι γνωστά για την παραισθησιογόνο επίδρασή τους. Ωστόσο, η ψιλοκυβίνη, μια ένωση που εμπεριέχεται σε αυτά, μπορεί να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου 2024, στο BMJ. Πρόκειται για μία σημαντική είδηση, δεδομένων των επιπτώσεων της κατάθλιψης από την οποία εκτιμάται

Γιάννης Ζουγανέλης για Δημήτρη Σταρόβα: Ελπίζω τάχιστα να ξαναείναι κοντά μας

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε για τον φίλο του, Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από λίγες ημέρες. Ο ηθοποιός και μουσικός δήλωσε ότι πάει καλύτερα η κατάσταση της υγείας του και πως ελπίζει ο Δημήτρης Σταρόβας να επιστρέψει γρήγορα στην καθημερινότητά του, μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «Super

Συγκινεί ο Άγγελος Παπαδημητρίου για τον Κωνσταντίνο Τζούμα: “Τον πλήγωσε πολύ αυτό”

"Είχε πέσει και έσπασε το σαγόνι του, έφυγαν όλα τα δόντια. Το "πες, πες" και οι βρισιές, είδατε καμιά φορά;" τόνισε ο Άγγελος Παπαδημητρίου.

Πωλίνα: “Θεωρήθηκε το πιο άσχετο τεύχος Playboy και φυσικά δεν πήρα μία”

Παρασκευή, 17.5.2024, 19:52 Zappit@ZAPPIT_ "Η συμφωνία ήταν να πάμε Σεϋχέλλες, να κάνω φωτογράφιση και να έχω την απόλυτη επιλογή των φωτογραφιών" αποκαλύπτει η Πωλίνα. Η Πωλίνα έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου. Μέσα σε όλα, δε, η αγαπημένη τραγουδίστρια μίλησε για την διαχείριση

Ανδρέας Μπάρκουλης και Καίτη Γκρέυ όταν ήταν ζευγάρι – Νέοι και ερωτευμένοι στα 60s

Με ευγενική φυσιογνωμία και φυσική γοητεία, ο Ανδρέας Μπάρκουλης ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Κι αν για χάρη του δημιουργήθηκε το ιστορικό σλόγκαν «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!», το σίγουρο είναι πως ήταν προικισμένος με αστείρευτο ταλέντο και ικανότητα να ξεχωρίζει σε δραματικές αλλά και κωμικές ταινίες. Στην προσωπική του ζωή

Πρέπει να τρώτε πριν και μετά τη γυμναστική;

Η διατροφή που κάνετε πριν και μετά μία προπόνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα προσωπικό ρεκόρ και έναν τραυματισμό. Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοση, την ανάρρωση των μυών και τη γενική υγεία. Είναι επίσης σαφές ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή πριν και