Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη; Υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Date:

Τι αποκαλύπτει μεγάλη, πολυετής μελέτη για τον ρόλο του τρόπου ζωής στον κίνδυνο εκδηλώσεως και θανάτου από καρκίνο του προστάτη στους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ο καρκίνος του προστάτη εκδηλώνεται με αυξημένη συχνότητα σε άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Μία νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν, προσέχοντας ορισμένους παράγοντες στον τρόπο ζωής τους.

Υπολογίζεται ότι το περίπου 10% των περιστατικών καρκίνου του προστάτη εκδηλώνονται σε άνδρες με οικογενειακό ιστορικό. Όσοι έχουν πατέρα ή αδελφό με τη νόσο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να την εκδηλώσουν και οι ίδιοι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους δίχως οικογενειακό ιστορικό.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν ο πάσχων είναι αδελφός. Είναι όμως πολύ μεγαλύτερος σε όσους έχουν περισσότερους του ενός πάσχοντες συγγενείς, ιδίως όταν αυτοί ήσαν νέοι την εποχή που διαγνώστηκαν.

Ωστόσο ο καρκίνος του προστάτη είναι λιγότερο πιθανό να κοστίσει τη ζωή αν οι άνδρες με αυξημένη κληρονομικότητα ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Αυτό σημαίνει λ.χ. ότι:

  • Θα γυμνάζονται συστηματικά
  • Θα αποφεύγουν το κάπνισμα
  • Θα διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό βάρος τους
  • Θα προτιμούν ψάρια έναντι των επεξεργασμένων κρεατικών

Η μελέτη έδειξε πως στους άνδρες που έκαναν τα ανωτέρω, οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής ήταν 1,6%. Σε όσους όμως ζούσαν ανθυγιεινά, ήταν 5,3%. Ωστόσο ο καρκίνος του προστάτη δεν φάνηκε να είναι λιγότερο συχνός στους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό που ζούσαν υγιεινά.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες δίχως οικογενειακό ιστορικό έχουν 2,4% πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο επιθετικός καρκίνος του προστάτη

«Τα ευρήματά αυτά υποδηλώνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Adam Kibel, καθηγητής Χειρουργικής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ συχνός. Υπολογίζεται ότι τον εκδηλώνουν ένας στους οκτώ άνδρες, κυρίως μετά τα 60 τους χρόνια. Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 12.411 άνδρες, οι οποίοι συμμετέχουν σε μακροχρόνιες έρευνες. Κατά την ένταξή τους σε αυτές είχαν ηλικία 45 ετών και πάνω.

Όλοι τους είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους. Είχαν επίσης δώσει δείγματα αίματος για να αναλυθεί το γονιδίωμά τους.

Έπειτα από 27 χρόνια παρακολούθησης, καταγράφηκαν 3.005 περιστατικά καρκίνου του προστάτη και 435 θάνατοι εξαιτίας του.

Τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση European Urology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές εξέτασαν αν ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζεται από έξι συνήθειες του τρόπου ζωής:

  • Διατήρηση του σωματικού βάρους κάτω από τα όρια της παχυσαρκίας
  • Συστηματική γυμναστική, όπως το τζόκινγκ
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Συστηματική κατανάλωση λιπαρών ψαριών (π.χ. σαρδέλες, σολομός)
  • Συστηματική κατανάλωση τομάτας και προϊόντων τομάτας
  • Περιορισμός των επεξεργασμένων κρεατικών

Οι συνήθειες αυτές επελέγησαν διότι σε προγενέστερες μελέτες σχετίσθηκαν με μειωμένες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες θανάτου από αυτόν. Ωστόσο ο τρόπος ζωής είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο που διέτρεχαν.

Όσοι ακολουθούσαν τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι συνήθειες, μείωναν τις πιθανότητες αυτές κατά 45%, έναντι όσων δεν ακολουθούσαν καμία.

Κάθε συνήθεια επηρέαζε σε διαφορετικό βαθμό τον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του προστάτη φάνηκε να αναχαιτίζεται περισσότερο με την άσκηση. Το υγιές σωματικό βάρος ήταν το δεύτερο σημαντικότερο.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Αλιμπέρτη: Εντυπωσιακή με animal print ολόσωμο μαγιό μια ανάσα πριν βουτήξει στη θάλασσα!

Ένα υπέροχο βίντεο μοιράστηκε με το διαδικτυακό της κοινό η Σοφία Αλιμπέρτη. Η παρουσιάστρια έκανε την εμφάνιση της στην παραλία με ολόσωμο μαγιό

4+1 Έλληνες ηθοποιοί ποζάρουν για πρώτη φορά με τις μητέρες τους & οι φωτό είναι πολύ cute!

"Μάνα είναι μόνο μία" κι αυτή τη φράση την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν αρκετοί celebrities της ελληνικής showbiz! Ποιοι είναι εκείνοι που μας σύστησαν στη μητέρα τους και μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν;  Δήμητρα Ματσούκα Η Δήμητρα Ματσούκα με τη μητέρα της, Ελένη, έχουν αναπτύξει μία πολύ όμορφη και τρυφερή σχέση, καθώς

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για Μαρίνα Σάττι: Το «σας πήγε τάπα» δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη

Να έχουμε τέτοιο απόηχο μετά την Eurovision για μια εβδομάδα δεν έχει ξαναγίνει, σχολίασε μεταξύ άλλων

Έχετε εποχικές αλλεργίες; Τι να προσέχετε με τα φάρμακα που παίρνετε

Γιατί να λαμβάνετε φάρμακα μόνο για τα συμπτώματα που έχετε και τι να προσέξετε με τις δραστικές ουσίες. Οι πάσχοντες από εποχικές αλλεργίες παίρνουν διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα, όπως ο βήχας, το συνάχι, το «μπούκωμα» και ο κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, τη μύτη ή τον λαιμό. Ωστόσο συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται και κανείς δεν ξέρει γιατί

Οι εγκέφαλοι των σύγχρονων ανθρώπων είναι περίπου 13% μικρότεροι από εκείνους των homo sapiens που ζούσαν πριν από 100.000 χρόνια. Άραγε αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή σε κάποιες από τις δεξιότητες που αποκτήσαμε; Παραδοσιακά, αναφέρει ανάλυση του BBC, πιστεύεται ότι ο «μεγάλος εγκέφαλος» του ανθρώπου είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από τα άλλα ζώα.

10 τροφές για την υγεία του θυρεοειδούς και 3 που πρέπει να αποφύγετε

Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ιώδιο, κινδυνεύετε από υποθυρεοειδισμό ή βρογχοκήλη (ένας θυρεοειδής αδένας που διογκώνεται για να αντισταθμίσει την έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών). Αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο (πχ. για την καλή υγεία της

Δανάη Μπάρκα: Φόρεσε το ιδανικό σορτς για αυτή την εποχή! Δες πώς το συνδύασε

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δανάη Μπάρκα μας εντυπωσιάζει με τις στιλιστικές της επιλογές.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το μικρό κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια!

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια! Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, το χαμογελαστό κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το «Greek Idol». Αντιγόνη Ψυχράμη: Αυτός είναι ο λόγος που δεν δίνει συνεντεύξεις! Ακόμα να την αναγνωρίσετε; Είναι η... Αντιγόνη Ψυχράμη! Instagram

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Και να με καλούσε, όχι, δεν θα πήγαινα στον γάμο του Κασσελάκη

“Έχω εκφράσει κατά καιρούς κάποια πιστεύω μου και δεν τα παίρνω πίσω” εξηγεί ο Αργρύρης Παπαργυρόπουλος. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη με τον οποίο συμπορεύεται πλέον εκλογικά ο γιος του, Νάσος και στον επικείμενο του γάμο αναφέρθηκε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος μιλώντας στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και την δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη. Ποια είναι η

Αλτσχάιμερ: Δύο ασθενείς νίκησαν την ασθένεια, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής τους

Ποιες αλλαγές πιστεύουν ότι τους βοήθησαν περισσότερο. Τι λένε οι γιατροί που τους παρακολουθούν. Δύο πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν την εξέλιξή της ή την αντέστρεψαν, κάνοντας ριζικές, αν και απλές, αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Οι δύο ασθενείς μίλησαν στο ντοκιμαντέρ The Last Alzheimer’s Patient του CNN, περιγράφοντας πως νιώθουν με όσα