Πώς επηρεάζει η ψωριασική αρθρίτιδα τα πόδια σας

Date:

Η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις και το δέρμα, και ανήκει στις αυτοάνοσες νόσους. Παρόλο που πρόκειται για μια νόσο με πολύπλευρες εκδηλώσεις, σε πάνω από τους μισούς πάσχοντες τα πόδια επηρεάζονται σημαντικά, προκαλώντας δυσκαμψία, πρήξιμο, πόνο και αλλοιώσεις στην κινητικότητα και τη στάση του σώματος.

Σύμφωνα με το National Psoriasis Foundation, έως και 70% των ασθενών με ΨΑ θα παρουσιάσουν βλάβες στα πόδια, ενώ το 65% εμφανίζει χαρακτηριστικό πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών (δακτυλίτιδα).

Κλινική εικόνα: Πώς εκδηλώνεται η ΨΑ στα πόδια

Τα πόδια αποτελούν συχνά το πρώτο σημείο στο οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα της ΨΑ. Οι πιο χαρακτηριστικές κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • Δακτυλίτιδα: Ένα ή περισσότερα δάχτυλα των ποδιών διογκώνονται συμμετρικά, αποκτώντας κυλινδρικό, διογκωμένο σχήμα που θυμίζει λουκάνικο. Πρόκειται για μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση που περιλαμβάνει αρθρώσεις, τένοντες και τους περιβάλλοντες ιστούς (American College of Rheumatology, 2023).
  • Παραμορφώσεις: Το μεγάλο δάχτυλο μπορεί να υπερεκτείνεται προς τα πάνω ή προς τα πίσω, ενώ τα υπόλοιπα να φαίνονται πιο κοντά ή να αποκτούν σχήμα νυχιού. Η ποδική καμάρα συχνά ισιώνει (πλατυποδία), με τον αστράγαλο να κυλά προς τα μέσα, δημιουργώντας πίεση στο έξω χείλος του ποδιού (Mayo Clinic, 2024).
  • Αλλοιώσεις στο δέρμα και στα νύχια: Εμφανίζονται ψωριασικές πλάκες στα πέλματα, αλλά και ονυχοδυστροφίες, όπως η ονυχομυκητίαση – παχιά, εύθραυστα, δύσοσμα νύχια που αποκολλώνται από την κοίτη (Cleveland Clinic, 2024).
  • Κάλοι και υπερκερατώσεις: Ιδιαίτερα πάνω από τις μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις (αρθρώσεις μεταξύ των οστών των δακτύλων), ως αποτέλεσμα της πίεσης και παραμόρφωσης.

Λειτουργικός αντίκτυπος: Πόνος, περιορισμένη κινητικότητα, καθημερινή δυσκολία

Η ψωριασική αρθρίτιδα στα πόδια προκαλεί σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες, με έντονες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής:

  • Δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα
  • Πόνος κατά τη βάδιση, την ορθοστασία ή την άσκηση
  • Επώδυνες πλάκες στα πέλματα
  • Πόνος στον αχίλλειο τένοντα ή στη φτέρνα, που μιμείται την πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • Κάλους ή τραυματισμούς σε φλεγμαίνουσες αρθρώσεις
  • Αίσθημα «κλειδώματος» στις αρθρώσεις (mechanical joint locking)

Όπως αναφέρει το Arthritis Foundation, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικό περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ το περπάτημα με ακατάλληλα παπούτσια επιδεινώνει περαιτέρω την εικόνα (Arthritis Foundation, 2024).

Εκτός ποδιών: Συστημικές επιπτώσεις της ΨΑ

Η ΨΑ δεν περιορίζεται μόνο στα σημεία με πόνο ή πλάκες. Εφόσον παραμείνει αδιάγνωστη ή υποθεραπευμένη, μπορεί να επιδεινώσει τη συνολική υγεία:

  • Αυξημένος καρδιολογικός κίνδυνος: Σύνδεση με έμφραγμα, στηθάγχη, υπέρταση
  • Μεταβολικό σύνδρομο: Παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Κατάθλιψη και κόπωση: Ψυχολογική επιβάρυνση λόγω χρόνιου πόνου και λειτουργικών περιορισμών
    (Journal of Rheumatology, 2023, Cleveland Clinic, 2024)

Η συνολική θνησιμότητα είναι αυξημένη σε ασθενείς με ΨΑ σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης.

Διάγνωση: Πώς επιβεβαιώνεται η ΨΑ στα πόδια

Δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση που να επιβεβαιώνει την ΨΑ. Αντιθέτως, η διάγνωση βασίζεται σε πολλαπλά διαγνωστικά εργαλεία:

  • Κλινική εξέταση: Ο γιατρός ελέγχει πρήξιμο, ερυθρότητα, θερμότητα, πόνο στις αρθρώσεις και δερματικές αλλοιώσεις.
  • Απεικονιστικός έλεγχος: Ακτινογραφίες, υπέρηχοι ή μαγνητικές τομογραφίες για να εντοπιστεί οστική ή αρθρική φθορά.
  • Αιματολογικές εξετάσεις:
  • CRP και ΤΚΕ για έλεγχο φλεγμονής
  • Ρευματοειδής παράγοντας (RF) και αντισώματα anti-CCP για τον αποκλεισμό ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Ανάλυση αρθρικού υγρού για αποκλεισμό ουρικής αρθρίτιδας ή λοιμώξεων
    (EULAR Guidelines, 2023)

Η σωστή διάγνωση απαιτεί εξειδικευμένη ρευματολογική αξιολόγηση, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα είναι άτυπα ή ήπια.

Θεραπευτικές επιλογές: Από τη φαρμακευτική αγωγή στην καθημερινή υποστήριξη

Η ψωριασική αρθρίτιδα δεν θεραπεύεται, αλλά μπορεί να γίνει αποτελεσματική διαχείριση με την κατάλληλη παρέμβαση.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση:

  • ΜΣΑΦ (π.χ. ναπροξένη, ιβουπροφαίνη) για την ανακούφιση πόνου και φλεγμονής
  • DMARDs (π.χ. μεθοτρεξάτη) για επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου
  • Βιολογικοί παράγοντες (TNF ή IL-17 αναστολείς) για ρύθμιση του ανοσοποιητικού
  • Κορτικοστεροειδείς ενέσεις σε τοπικά προσβεβλημένες αρθρώσεις
    (European League Against Rheumatism, 2023)

Υποστηρικτικές παρεμβάσεις

  • Άσκηση χαμηλής έντασης: Γιόγκα, κολύμβηση, υδρογυμναστική και ποδηλασία μειώνουν την πίεση στις αρθρώσεις χωρίς επιπλοκές.
  • Διαχείριση βάρους: Η απώλεια βάρους μειώνει την καταπόνηση στις αρθρώσεις και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
  • Ορθοπεδικά υποδήματα: Υποστήριξη, αντικραδασμικό πέλμα και καλή εφαρμογή είναι ζωτικής σημασίας. Η συμβουλή ποδιάτρου κρίνεται πολύτιμη.
  • Ποδόλουτρα με άλατα: Αν και επιστημονικά τα δεδομένα είναι μικτά, πολλοί ασθενείς αναφέρουν προσωρινή ανακούφιση.
  • Αποφυγή καπνίσματος: Οι καπνιστές εμφανίζουν πιο σοβαρή πορεία ΨΑ και μειωμένη ανταπόκριση στα φάρμακα (Mayo Clinic, 2024).
  • Ψυχολογική υποστήριξη: Ο χρόνιος πόνος σχετίζεται με κατάθλιψη. Η συμβουλευτική ή η ένταξη σε ομάδες υποστήριξης βελτιώνει την προσαρμογή και τη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Συμπέρασμα: Προσοχή στα πόδια, όχι μόνο στις αρθρώσεις

Η ψωριασική αρθρίτιδα στα πόδια δεν είναι απλή ενόχληση. Είναι δείκτης μιας ευρύτερης φλεγμονώδους διαδικασίας, με επιπτώσεις όχι μόνο στην κινητικότητα αλλά και στη γενική υγεία του ασθενούς.

Η έγκαιρη διάγνωση, η εξατομικευμένη θεραπεία και η πολυεπιστημονική παρακολούθηση (ρευματολόγος, ποδίατρος, φυσικοθεραπευτής) είναι κεντρικά σημεία για την πρόληψη των επιπλοκών.

Μην αγνοείτε τα σημάδια στα πόδια. Μπορεί να είναι το πρώτο, και ίσως το πιο ηχηρό, καμπανάκι κινδύνου της ψωριασικής αρθρίτιδας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να εκπαιδεύσει το σώμα μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις

Ένα νέο πείραμα δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ενεργοποιήθηκε για να τους προστατεύει από λοιμώξεις, αφού εισήλθαν σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας (VR) με άτομα που φαινόταν να είναι άρρωστα. Η επαφή με άρρωστα άτομα μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα – ακόμα και αν τα άρρωστα άτομα δεν είναι πραγματικά, σύμφωνα

Με πέντε δάχτυλα λιγότερα και ατσάλινη θέληση: Η τενίστρια Φράντσεσκα Τζόουνς νίκησε στο Παλέρμο και μπήκε στο Top-100

ΥΓΕΙΑ Με μόλις 8 δάχτυλα στα χέρια και 7 στα πόδια, λόγω ενός σπάνιου συνδρόμου, η Τζόουνς μπήκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Top-100 της παγκόσμιας κατάταξης Η Φραντσέσκα Τζόουνς δεν έπρεπε –σύμφωνα με τους γιατρούς– να παίξει ποτέ τένις. Όμως η 24χρονη Βρετανίδα δεν αρκέστηκε ποτέ στα «δεν μπορείς». Αντιθέτως, απέδειξε πως ακόμη και όταν

Ανιδρωσία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαταραχή που οδήγησε στη θερμοπληξία τον 15χρονο στο Μέτσοβο

Η ανιδρωσία είναι μια κατάσταση στην οποία οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε για να απομακρύνουν τη θερμότητα και να δροσίσουν το σώμα. Η υπερθέρμανση του σώματος μπορεί να είναι επικίνδυνη και ακόμη και απειλητική για τη ζωή. Η ανιδρωσία είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν μπορείτε να ιδρώνετε κανονικά σε μία

Η ζέστη αυξάνει τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα: Τι δείχνει ανάλυση για την Ελλάδα

Τους τελευταίους μήνες, μια ανάλυση των θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων που συνέβησαν στην Ελλάδα τα έτη 2023-2024 έρχεται να ρίξει φως σε μια σιωπηλή αλλά αιματηρή συνέπεια της κλιματικής αλλαγής: την επίδραση της θερμικής καταπόνησης στην ασφάλεια των εργαζομένων. Η ανάλυση για τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab

Η ηπατίτιδα θερίζει την Ευρώπη: Πάσχουν 5 εκατ. άνθρωποι, έξι στους δέκα δεν το ξέρουν

Χάνονται 50.000 ασθενείς το χρόνο. Τι αναφέρουν το ECDC και ο ΕΟΔΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C – λοιμώξεις που αποτελούν κύριες αιτίες κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως

Πώς η προπόνηση ενδυνάμωσης βοήθησε μια ερευνήτρια να ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού

Πώς η προπόνηση ενδυνάμωσης βοήθησε μια ερευνήτρια να ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού FITNESS Η LaShae Rolle, αθλήτρια powerlifting και ερευνήτρια, συνέχισε την προπόνηση ενδυνάμωσης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας της, μετατρέποντας την άσκηση σε όπλο ενάντια στον καρκίνο Η ερευνήτρια LaShae Rolle/ Sylvester Comprehensive Cancer Center Η LaShae Rolle είναι μια αθλήτρια που αγωνίζεται

Πολλαπλούν μυέλωμα: Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία για την υψηλού κινδύνου ασυμπτωματική νόσο

Δίχως θεραπεία, το 50% των ασθενών με ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα εξελίσσονται σε ενεργό νόσο. Την πρώτη θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα που δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά φέρει υψηλό κίνδυνο για εξέλιξη σε συμπτωματική νόσο, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα θεραπεία είναι το φάρμακο daratumumab (δαρατουμουμάμπη), που αποτελεί νέα θεραπευτική επιλογή σε μία φάση της

Φρικτός θάνατος για 59χρονη γυναίκα που κόλλησε λύσσα στις διακοπές της

Πώς μεταδίδεται η λύσσα και τι πρέπει να προσέχουμε. Τι να κάνουμε αν μας δαγκώσει άγνωστο ζώο. Φρικτό θάνατο βρήκε μία 59χρονη Βρετανίδα, η οποία κόλλησε λύσσα στις διακοπές της όταν την γρατζούνισε στο πόδι ένα αδέσποτο σκυλάκι. Το συμβάν συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μαρόκο, όπου παραθέριζε με τον σύζυγό της η  άτυχη Yvonne

Πάνω από έξι στους 10 νέους θέλουν να πάρουν φάρμακα για να αδυνατίσουν

Πολλοί απ' όσους τα αναζητούν δεν πληρούν τα κριτήρια για την λήψη τους, αναφέρουν βρετανοί φαρμακοποιοί. Η συντριπτική πλειονότητα των νεαρών ενηλίκων επιθυμούν να πάρουν φάρμακα για να χάσουν τα περιττά τους κιλά, παρότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι γι’ αυτά, προειδοποιεί η βρετανική Εθνική Ένωση Φαρμακοποιών (ΝΡΑ). Σε έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε

Ζουμερές γαρίδες με ψητό τσίλι και σάλτσα αβοκάντο

ΥΛΙΚΑ 910 γρ. γαρίδες περίπου(21/30) καθαρισμένες, χωρίς φλέβες, μαζί με τις ουρές. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 3 πιπεριές τσίλι τύπου Anaheim, η κάθε μια περίπου 15 εκατοστά σε μήκος 1 ώριμο αβοκάντο χοντροκομμένο 60 ml κρέμα γάλακτος 60 ml μαγιονέζα 2 κουταλιές χοντροκομμένος φρέσκος μαϊντανός 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, χοντροκομμένη  ½ κουταλάκι αλάτι ¼ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο

Wrap με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 2 μεγάλες τορτίγιες 150 γρ. καπνιστός σολομός σε φέτες 100 γρ. τυρί κρέμα 2 φλ. φρέσκο baby σπανάκι (πλυμένο και στεγνωμένο) 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος + λίγος επιπλέον για διακόσμηση 1 κ.γ. χυμός λεμονιού Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ανακατέψτε το τυρί κρέμα με τον άνηθο, τον χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι. Τοποθετήστε

Μακρυπούλια: Η βουτιά της Zέτας σε κρυστάλλινα νερά & το ήσυχο νησί που επέλεξε

Μετά από μία ακόμη άκρως επιτυχημένη σεζόν στον ΑΝΤ1 με το Ρουκ Ζουκ η Ζέτα Μακρυπούλια ξεκίνησε και επίσημα τις διακοπές της και μάλιστα μοιράστηκε βίντεο