Μελάνωμα στο μάτι: Συμπτώματα και θεραπεία – Ελάχιστοι το εντοπίζουν διότι δεν φαίνεται!

Date:

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα σας το χρώμα του.

Εκτός από το δέρμα, έχουν και τα μάτια κύτταρα που παράγουν μελανίνη και μπορούν να αναπτύξουν μελάνωμα. Το οφθαλμικό μελάνωμα ονομάζεται επίσης οφθαλμικό μελάνωμα.

Τα περισσότερα μελανώματα των ματιών σχηματίζονται στο μέρος του ματιού που δεν μπορείτε να δείτε όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Αυτό καθιστά το μελάνωμα στο μάτι δύσκολο να εντοπιστεί. Επιπλέον, συνήθως δεν προκαλεί πρώιμα σημάδια και συμπτώματα.

Υπάρχει θεραπεία για το μελάνωμα στο μάτι. Η θεραπεία για ορισμένα μικρά μελανώματα των ματιών μπορεί να μην επηρεάσει την όρασή σας. Ωστόσο, η θεραπεία για τα μεγάλα μελανώματα των ματιών συνήθως προκαλεί κάποια απώλεια όρασης.

Μελάνωμα στο μάτι: Συμπτώματα

Είναι πιθανό αρχικά να μην προκληθούν συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν, κατά κανόνα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Μια αίσθηση εκλάμψεων ή κηλίδων σκόνης στην όρασή σας, σαν φωτεινά αιωρούμενα σωματίδια
  • Ένα ολοένα αυξανόμενο σκοτεινό σημείο στην ίριδα
  • Αλλαγή στο σχήμα του μαύρου κύκλου (κόρη) στο κέντρο του ματιού
  • Κακή, ή θολή όραση στο ένα μάτι
  • Απώλεια της περιφερειακής όρασης

Πότε να δείτε γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, εάν έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Οι ξαφνικές αλλαγές στην όρασή σας σηματοδοτούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επομένως αναζητήστε άμεση φροντίδα σε αυτές τις καταστάσεις.

Μελάνωμα στο μάτι: Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο από τι προκαλείται το οφθαλμικό μελάνωμα.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι εμφανίζεται, όταν αναπτύσσονται σφάλματα στο DNA των υγιών οφθαλμικών κυττάρων. Τα σφάλματα στο DNA “δίνουν οδηγίες” στα κύτταρα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Έτσι τα μεταλλαγμένα κύτταρα συνεχίζουν να ζουν, όταν κανονικά θα πέθαιναν. Τα μεταλλαγμένα κύτταρα συσσωρεύονται στο μάτι και σχηματίζουν ένα μελάνωμα.

Πού ακριβώς εμφανίζεται το μελάνωμα στο μάτι

Το οφθαλμικό μελάνωμα αναπτύσσεται συχνότερα στα κύτταρα του μεσαίου στρώματος του ματιού. Αυτό ονομάζεται ραγοειδής χιτώνας, έχει τρία μέρη και το καθένα μπορεί να επηρεαστεί ξεχωριστά από το μελάνωμα:

  • Η ίριδα, που είναι το χρωματιστό κομμάτι στο μπροστινό μέρος του ματιού
  • Το χοριοειδές στρώμα, το οποίο είναι το στρώμα των αιμοφόρων αγγείων και του συνδετικού ιστού μεταξύ του σκληρού χιτώνα και του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ραγοειδούς χιτώνα
  • Το ακτινωτό σώμα, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του ραγοειδούς χιτώνα και εκκρίνει το διαφανές υγρό στο μάτι

Το μελάνωμα στο μάτι μπορεί επίσης να εμφανιστεί:

  • στο πιο εξωτερικό στρώμα στο μπροστινό μέρος του ματιού (επιπεφυκότας)
  • στην υποδοχή που περιβάλλει τον βολβό του ματιού και
  • στο βλέφαρο

Ωστόσο, αυτοί οι τύποι μελανώματος των ματιών είναι πολύ σπάνιοι.

Μελάνωμα στο μάτι: Θεραπεία

Οι επιλογές θεραπείας θα εξαρτηθούν από τη θέση και το μέγεθος του μελανώματος, καθώς και από τη συνολική σας υγεία.

Ένα μικρό μελάνωμα στο μάτι μπορεί να μην απαιτεί άμεση θεραπεία. Εάν είναι μικρό και δεν αυξάνεται, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να περιμένετε και να σας εξετάζει τακτικά για σημάδια ανάπτυξης.

Εάν το μελάνωμα μεγαλώσει, ή προκαλέσει επιπλοκές, μπορείτε να επιλέξετε να υποβληθείτε σε θεραπεία εκείνη τη στιγμή.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ενέργεια υψηλής ισχύος, όπως πρωτόνια και ακτίνες γάμμα, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για μικρού έως μεσαίου μεγέθους μελάνωμα στο μάτι.

Η ακτινοβολία συνήθως χορηγείται στον όγκο τοποθετώντας μια ραδιενεργή πλάκα στο μάτι σας, απευθείας πάνω από τον όγκο. Η πλάκα συγκρατείται στη θέση της με προσωρινά ράμματα. Η πλάκα μοιάζει με καπάκι μπουκαλιού και περιέχει αρκετούς ραδιενεργούς σπόρους. Η πλάκα παραμένει στη θέση της για τέσσερις έως πέντε ημέρες προτού αφαιρεθεί.

Η ακτινοβολία μπορεί επίσης να προέλθει από ένα μηχάνημα που κατευθύνει ακτινοβολία, όπως δέσμες πρωτονίων, στο μάτι. Αυτός ο τύπος ακτινοθεραπείας χορηγείται συχνά για αρκετές ημέρες.

Θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία που χρησιμοποιεί λέιζερ για να σκοτώσει τα κύτταρα του μελανώματος μπορεί να είναι μια επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένας τύπος θεραπείας με λέιζερ, που ονομάζεται θερμοθεραπεία, χρησιμοποιεί υπέρυθρο λέιζερ και μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία.

Φωτοδυναμική θεραπεία

Η φωτοδυναμική θεραπεία συνδυάζει φάρμακα με ειδικό μήκος κύματος φωτός. Το φάρμακο καθιστά τα καρκινικά κύτταρα ευάλωτα στο φως. Η θεραπεία βλάπτει τα αγγεία και τα κύτταρα που συνθέτουν το μελάνωμα των ματιών. Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιείται σε μικρότερους όγκους, καθώς δεν είναι αποτελεσματική για μεγαλύτερους καρκίνους.

Χειρουργική επέμβαση

Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μελανώματος των ματιών περιλαμβάνουν διαδικασίες αφαίρεσης μέρους του ματιού ή διαδικασία αφαίρεσης ολόκληρου του ματιού. Το σε ποια διαδικασία θα υποβληθείτε εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του μελανώματος. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μελανώματος και μιας μικρής περιοχής υγιούς ιστού: Επιλέγεται κατά κανόνα για χειρουργική θεραπεία μικρών μελανωμάτων.
  • Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ολόκληρου του ματιού: Χρησιμοποιείται συχνά για μεγάλους όγκους των ματιών.

Αφότου αφαιρεθεί το μάτι που έχει μελάνωμα, ένα ταιριαστό εμφύτευμα εισάγεται στην ίδια θέση και οι μύες που ελέγχουν την κίνηση του ματιού συνδέονται με το εμφύτευμα, το οποίο επιτρέπει και στο εμφύτευμα να κινηθεί ομοιόμορφα με το υγιές μάτι.

-: https://www.mayoclinic.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αποκαλύπτουν τα μάτια για την υγεία σας: Τι σημαίνει το κάθε σημάδι

Δυστροφία του Fuchs: Τι συμβαίνει στα μάτια σας αν βλέπετε” φωτοστέφανο”, γύρω από αμυδρού φωτισμού λάμπες

Arcus senilis: Το σημάδι στα μάτια που είναι καμπανάκι για αυξημένη χοληστερόλη

Νόσος Stargardt: Τι προκαλεί η σπάνια ασθένεια στα μάτια και τι “βλέπουν” οι ασθενείς – Συνδέεται με την βιταμίνη Α

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λασκαράκη:«Λίγο πριν βγει η ανακοίνωση του χωρισμού μου, ο Μελέτης κοιτούσε το κινητό του και…»

Η Βάσω Λασκαράκη και ο Μελέτης Ηλίας έδωσαν κοινή συνέντευξη στην Ελένη και μίλησαν για τη γνωριμία, τη φιλία τους αλλά και τις διαφορές του χαρακτήρα τους. «Την πρώτη φορά που είδα την Βάσω εκτός δουλειάς ήταν όταν μας κάλεσε σπίτι της. Είδα μια Βάσω νοικοκυρά που τα έκανε όλα μονή της. Δεν είναι εύκολη

Super Κική: Αυτός είναι ο νέος σύντροφός της – «Ήμουν θαυμάστριά του και του την έπεσα χύμα»

Η Super Κική είναι ξανά ερωτευμένη και μας σύστησε τον νέο της σύντροφο.

Η Σίσσυ Χρηστίδου τραγουδάει Θοδωρή Μαραντίνη μέσα στο αυτοκίνητό της – Δείτε το βίντεο

Η Σίσσυ Χρηστίδου ξάφνιασε πολλούς στο Instagram καθώς δημοσίευσε στα Stories ένα βίντεο όπου τραγουδούσε ένα τραγούδι του Θοδωρή Μαραντίνη καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητό της. Η παρουσιάστρια φαινόταν σε πολύ χαρούμενη διάθεση και το τραγούδι «Καλοκαίρι» των Onirama με τους Locomondo ήταν στη διαπασών. Θοδωρής Μαραντίνης και Σίσσυ Χρηστίδου αποφάσισαν το 2019 να χωρίσουν μετά από

Σία Κοσιώνη: Θεωρώ τρομερά μαζοχιστικό που άνθρωποι της τηλεόρασης είναι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή

Η Σία Κοσιώνη μίλησε για το νέο της παιδικό βιβλίο, την παραμονή της στον ΣΚΑΪ, αλλά και τα τηλεοπτικά πρόσωπα που είναι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές. Η δημοσιογράφος μίλησε στην εκπομπή «Breakfast@Star» και ανέφερε: «Στον γιο μου δεν χρειάστηκε να εξηγήσω τι δουλειά κάνω, το έχει καταλάβει από τα γεννοφάσκια του». Όσο για το τηλεοπτικό

Η Ελένη Βιτάλη ακύρωσε συναυλία στο Ισραήλ και προκάλεσε οργή

Σε συναυλία προς τιμήν γνωστού τραγουδιστή επρόκειτο να συμμετάσχει η Ελένη Βιτάλη αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην πάει στο Ισραήλ και τη θέση της θα πάρει η Πίτσα Παπαδοπούλου. Η Ελένη Βιτάλη θα τραγουδούσε, στις 28 Μαΐου, στο πλευρό πασίγνωστου τραγουδιστή, μια συναυλία που είχε «κλειστεί» από τον Οκτώβριο του 2023. Αλλά πριν

Τηλεθέαση Δευτέρας: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών

Τηλεθέαση Δευτέρας: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών Τηλεθέαση Δευτέρας: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών Ποιες εκπομπές προτίμησαν οι τηλεθεατές - Ποια δελτία ειδήσεων επέλεξαν για την ενημέρωσή τους την Δευτέρα 21.05.2024 * τελικά νούμερα Δείτε αναλυτικά τα νούμερα τηλεθέασης των καναλιών την Δευτέρα 21.05.2024 Δυναμικά κοινά (ηλικίες 18-54) (%) Γενικό σύνολο τηλεθέασης (%) Mega 10,8

Θάνος Λέκκας: “Γέμισα κοριούς και έκανα εκνέφωση”

Καλεσμένος στην εκπομπή "Πρωίαν σε είδον" ήταν την Τρίτη ο Θάνος Λέκκας. Ο ηθοποιός αναφέρθηκε και στην περίοδο που το σπίτι του γέμισε κοριούς.

Βάσια Τριφύλλη για Μαρίνα Σάττι: «Χασμουρήθηκε; Δεν βρέθηκε ένας Χριστιανός να της δώσει μια μπούφλα;»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» και τον Ηλία Σκουλά έδωσε η Βάσια Τριφύλλη. Η ηθοποιός απάντησε, μεταξύ άλλων, και για...

Η Ελένη Βιτάλη ακύρωσε συναυλία στο Ισραήλ και στη θέση της θα πάει η Πίτσα Παπαδοπούλου – Οργή από ισραηλινό τραγουδιστή

Συναυλία στο Ισραήλ ακύρωσε η Ελένη Βιτάλη, η οποία είχε προγραμματίσει από τον Οκτώβριο του 2023 να βρεθεί στο πλευρό του πασίγνωστου ισραηλινού τραγουδιστή, σε εκδήλωση που θα γινόταν προς τιμήν του στις 28 Μαΐου. Όπως αναφέρθηκε στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1, η τραγουδίστρια ακύρωσε την εμφάνισή της μια εβδομάδα πριν τη συναυλία, σκορπώντας δυσαρέσκεια στους

Τα καλλίγραμμα πόδια της Δούκισσας Νομικού τράβηξαν την προσοχή – Δείτε τις φωτογραφίες της

Η Δούκισσα Νομικού δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram φωτογραφίες, όπου τα καλλίγραμμα πόδια της κέρδισαν τις εντυπώσεις Η παρουσιάστρια φόρεσε ένα μίνι στράπλες φόρεμα και ψηλοτάκουνες γόβες, κρατώντας τις βαλίτσες της καθώς αποχωρούσε από το ξενοδοχείο όπου έμενε στις Κάννες. Οι θαυμαστές την αποθέωσαν για το καλλίγραμμο κορμί της και η ίδια πρόσθεσε ακόμα

Η ανάρτησή της Ελένης Μενεγάκη με φιλιά στον κόσμο που της εύχεται για τη γιορτή της – «Να μας χαίρεστε»

Τη γιορτή της έχει η Ελένη Μενεγάκη και από το πρωί της Τρίτης (21.05.2024) όπως είναι φυσικό δέχεται αμέτρητες ευχές. Η Ελένη Μενεγάκη έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη και δεν το κρύβει. Η παρουσιάστρια μοιράζεται τη χαρά της για την ημέρα της γιορτής της με τους ακόλουθούς της στο Instagram. Μάλιστα νωρίς το πρωί