Μεταμοσχεύσεις: Τεχνική διατηρεί το ήπαρ ζωντανό για 1 εβδομάδα έξω από το σώμα

Date:

Επιστήμονες από την Ελβετία ανέπτυξαν τεχνική που διατηρεί το ήπαρ ζωντανό για μία εβδομάδα έως ότου μεταμοσχευθεί στον κατάλληλο ασθενή.

Μία νέα τεχνική που διατηρεί το ήπαρ ζωντανό επί μέρες πριν μεταμοσχευθεί, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ελβετία. Με τη μέθοδο αυτή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων ήπατος, δεδομένου ότι σήμερα, αν δεν γίνει η μεταμόσχευση μέσα σε 24 ώρες, το ήπαρ χάνεται.

Οι ερευνητές λένε επίσης ότι η διατήρηση του ήπατος επί μία εβδομάδα, δίνει στο ήπαρ τη δυνατότητα να αυτοεπιδιορθωθεί, εάν αυτό είναι εφικτό. Το πλεονέκτημα αυτό επίσης αυξάνει τον αριθμό των οργάνων που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση.

«Ξέρουμε από εγχειρήσεις σε ασθενείς ότι το ήπαρ χρειάζεται μία εβδομάδα για να αναγεννηθεί πλήρως», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Pierre-Alain Clavien, καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. «Η τεχνική που αναπτύξαμε, μας δίνει αυτό ακριβώς το χρονικό περιθώριο».

Ο Dr Clavien και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν την τεχνική τους στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Biotechnology.

Σαν το ανθρώπινο σώμα

Όπως εξηγούν, δημιούργησαν μία συσκευή η οποία διατηρεί υγιές το ήπαρ εκτελώντας λειτουργίες παρόμοιες με αυτές του ανθρώπινου σώματος. Μεταξύ άλλων, η συσκευή:

  • Τροφοδοτεί το ήπαρ με αίμα, θρεπτικά συστατικά και ορμόνες.
  • Ανακυκλώνει το αίμα και το καθαρίζει από τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα οξυγόνου και την πίεση του αίματος
  • Επιτρέπει στο ήπαρ να κινείται ρυθμικά, καθώς μιμείται την αναπνοή.

Οι ερευνητές δοκίμασαν αρχικά το σύστημα σε ζώα. Πραγματοποίησαν σε χοίρους τρεις μεταμοσχεύσεις ήπατος έπειτα από διατήρηση των οργάνων για μία εβδομάδα. Λίγες ώρες μετά τις μεταμοσχεύσεις, δεν υπήρχε διαφορά στη λειτουργικότητα των οργάνων, σε σύγκριση με εκείνη που παρατηρείται με την κλασική μεταμόσχευση.

Οι επιστήμονες προχώρησαν ύστερα σε έλεγχο του συστήματος σε 10 ανθρώπινα ήπατα, τα οποία είχαν απορριφθεί για μεταμόσχευση επειδή είχαν φτωχή ποιότητα. Όλα παρουσίασαν μείωση του βάρους τους στη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η λειτουργία των 4 επιδεινώθηκε. Τα έξι όμως άρχισαν να βελτιώνονται και, στο τέλος της εβδομάδας, ήταν κατάλληλα για μεταμόσχευση.

Πιθανές χρήσεις για το συντηρημένο ήπαρ

Η όλη έρευνα έχει περιορισμούς, διότι ορισμένες παράμετροι της ηπατικής λειτουργίας μπορούν να αξιολογηθούν μόνο όταν περάσουν αρκετοί μήνες από τη μεταμόσχευση. Ωστόσο το σύστημα μπορεί αρχικά να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώνεται η ποιότητα οργάνων που αρχικά φαίνονται φτωχής ποιότητας για μεταμόσχευση.

Μία άλλη πιθανή χρήση θα ήταν σε πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα στο ήπαρ, όπως ο καρκίνος. Θα μπορούσε, λ.χ., να αφαιρείται ένα υγιές τμήμα του οργάνου, να καλλιεργείται στη συσκευή και ύστερα να μεταμοσχεύεται πίσω στο σώμα, έπειτα από αφαίρεση του καρκινικού ήπατος.

Οι γιατροί προγραμματίζουν τώρα τις πρώτες μεταμοσχεύσεις ήπατος χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μεταμοσχεύσεων (GODT), το 2017 έγιναν σε όλο τον κόσμο 32.348 μεταμοσχεύσεις ήπατος. Στο 19% των περιπτώσεων η μεταμόσχευση έγινε από ζώντες δότες, δεδομένου ότι το ήπαρ είναι ένα από τα λιγοστά όργανα του σώματος που έχουν αναπλαστική ικανότητα.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Παντρεύονται και πήγαν για πρόβα νυφικού και γαμπριάτικου στο ατελιέ

Με τα ιερά δεσμά του γάμου αναμένεται να ενωθούν ο Λάζος Μαντικός και η Αθηνά Κουρή το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και μάλιστα με κουμπάρο τον Φοίβο Παπαδάκη. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς μαζί με τον γάμο θα βαφτίσουν τη μονάκριβη κόρη τους, με νονό τον Γιώργο Παπαδάκη. Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί μέσα

Πατριαρχέας για Βίβαν Δράκου: «Έμεινε έγκυος στους πρώτους δύο μήνες της γνωριμίας μας»

Στο Στούντιο 4 της ΕΡΤ βρέθηκε καλεσμένος ο Θανάσης Πατριαρχέας το μεσημέρι της Πέμπτης 19/9.

Άκης Σακελλαρίου: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες και βελόνες» – Η εξομολόγηση μετά την εγχείρηση

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο Άκης Σακελλαρίου, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε με τη μηχανή του. Ο ηθοποιός, σύμφωνα με όσα είπε...

Έφη Σαρρή για Λάκη Λαζόπουλο: “Δεχόμουν κανονικό μπούλινγκ, δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι μου”

"Δεν θεωρώ ότι σατιριζόμουν από τον Λάκη Λαζόπουλο, υπήρχε χλευασμός και τρομερή ύβρις εναντίον μου" δηλώνει η Έφη Σαρρή.

Ιωάννα Τούνη: O γιος της παίζει με τη γιαγιά του και εκείνη μας χαρίζει το πιο τρυφερό βίντεο

Στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους βρίσκεται αυτή την περίοδο η Ιωάννα Τούνη μαζί με τον μονάκριβο γιο της, Πάρη. Η γνωστή influencer και επιχειρηματίας αποκάλυψε πρόσφατα πως ο γιος της θα ξεκινήσει βρεφικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα επειδή το πρόγραμμα της είναι αρκετά φορτωμένο φώναξε τη γιαγιά του Πάρη, τη θεία της, η οποία είναι

Παππά – Λάζαρης: Το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο όρος & το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η Δανάη

Το πρωινό σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι η Δανάη Παππά και ο Λάμπρος Λάζαρης προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω οικονομικών διαφωνιών τους. Και μπορεί ο Λάμπρος να μην παραδέχεται ότι υπάρχει πόλεμος ανάμεσά τους, το Πρωινό με ένα νέο ρεπορτάζ αναφέρει την οικονομική διαμάχη του πρώην ζευγαριού. Όπως τόνισε η Άρια Καλύβα, υπέγραψαν πριν από

Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική

Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική Η 50χρονη ηθοποιός αποσύρθηκε από το Χόλιγουντ για να επικεντρωθεί στα παιδιά της με τον Ράιαν Γκόσλινγκ Η Εύα Μέντες έδωσε μια ενημέρωση σχετικά με το μέλλον της στο Χόλιγουντ. Αφού αποσύρθηκε από την υποκριτική

My Style Rocks: Κουδουνάρης σε Κατερίνα – Χθες ήσουν Σταχτοπούτα σήμερα είσαι Λεοπάρ Σκουφίτσα

Δείτε όσα είπε ο κριτής για το στυλ της παίκτριας

ΕΟΔΥ: 595 εισαγωγές με Covid 19, 8 νέες διασωληνώσεις και 23 θάνατοι

Υποχωρεί σταδιακά η αυξημένη δραστηριότητα του SARS-CoV2 που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 9-15 Σεπτεμβρίου. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ίδιο και οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από Covid 19. Γριπώδης συνδρομή

Η κόρη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να γίνει «σαν την Τέιλορ Σουίφτ» – Τι της απάντησε ο ιδρυτής του Facebook

Ο συνιδρυτής της Meta και ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του, το πώς «χάλασε» το όνειρο της κόρης του να γίνει μια μέρα σαν την σταρ της ποπ Τέιλορ Σουιφτ. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας καλεσμένος στο podcast «Acquired» αποκάλυψε μια συζήτηση όπου φαινομενικά κατέπνιξε την επιθυμία του μεσαίου του παιδιού να

Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά για την απώλεια του Ντίνου Καρύδη

Ο Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Απολαυστικός Νόβακ Τζόκοβιτς: Διασκέδασε τραγουδώντας… Τριαντάφυλλο στη Βουλγαρία

Ο Σέρβος πρωταθλητής έβγαλε την αυθεντική βαλκανική του πλευρά, δίνοντας... ρέστα με την ερμηνεία του.