Τα ευρήματα μελέτης στα πρώτα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ενεργοποιούνται μόλις συμβεί λοίμωξη.
Το φως της ημέρας μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Μελετώντας τα πιο άφθονα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (λέγονται ουδετερόφιλα) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως διαθέτουν ένα εσωτερικό «ρολόι» που τα «ενημερώνει» για την ώρα της ημέρας. Έτσι προσαρμόζουν αναλόγως τη δραστηριότητά τους.
Τα ουδετερόφιλα είναι τα πρώτα κύτταρα του ανοσοποιητικού που σπεύδουν στο σημείο μιας λοίμωξης για να σκοτώσουν τα βακτήρια-εισβολείς.
«Σε προγενέστερες έρευνές μας είχαμε παρατηρήσει ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι ισχυρότερη το πρωί. Σκεφτήκαμε ότι αυτό είναι ένα εξελικτικό χαρακτηριστικό, διότι το πρωί είναι πιο δραστήριοι οι περισσότεροι ζωικοί οργανισμοί, επομένως είναι πιθανότερο να βρεθούν αντιμέτωποι με τα βακτήρια», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Christopher J. Hall, αναπληρωτής καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ.
Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν και πως συγχρονίζεται το ανοσοποιητικό με το φως της ημέρας.
Η μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Science Immunology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, διεξήγαγαν την έρευνά τους στο ψάρι ζέβρα. Είναι ένα μικρό ψάρι του γλυκού νερού, του οποίου το γενετικό υλικό είναι παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων.
Επιπλέον, τα ψάρια ζέβρα μπορούν να αναπτυχθούν ώστε να έχουν διαφανές σώμα. Αυτό διευκολύνει την παρατήρηση των βιολογικών διεργασιών σε αληθινό χρόνο.
Όπως διαπίστωσαν, τα ουδετερόφιλα διαθέτουν κιρκάδιους ρυθμούς (βιολογικό ρολόι) που τα «ενημερώνει» για την ώρα της ημέρας. Αναλόγως με αυτήν, μεταβάλλεται η ικανότητά τους να σκοτώνουν τα βακτήρια.
Τα περισσότερα σωματικά κύτταρα διαθέτουν ανάλογο βιολογικό ρολόι, είπε ο Dr. Hall. Αυτό είναι απαραίτητο για να γνωρίζουν την ώρα στον εξωτερικό κόσμο και να προσαρμόζουν τις λειτουργίες τους. Ο μεγαλύτερος ρυθμιστής του ρολογιού αυτού είναι το φυσικό φως.
Η ανακάλυψη ότι το ίδιο ισχύει για τα ουδετερόφιλα, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις θεραπευτικές επιλογές για πολλές φλεγμονώδεις νόσους, εκτίμησε ο καθηγητής. Και αυτό, διότι όταν ένα βακτήριο εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα, προκαλείται φλεγμονή. Αυτή έλκει τα ουδετερόφιλα για να καταπολεμηθεί η λοίμωξη.
Εφ’ όσον όμως τα ουδετερόφιλα διαθέτουν βιολογικό ρολόι που ανταποκρίνεται στο φως, μπορούν να σχεδιαστούν φάρμακα που θα το στοχεύουν. Έτσι θα ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τις ώρες της ημέρας με μειωμένο φωτισμό.
Φωτογραφία: iStock