Το παυσίπονο άγγιγμα που ηρεμεί τα παιδιά

Η δερματική επαφή του γονέα με το νεογέννητο μωρό μειώνει την ένταση της εγκεφαλικής απόκρισης του παιδιού στον πόνο, υποστηρίζει νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο York του Καναδά.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη σχετική δημοσίευση στο European Journal of Pain, στη μελέτη παρατηρήθηκε περισσότερη δραστηριότητα στον εγκέφαλο των νεογέννητων μωρών ως απόκριση στον πόνο, όταν ο γονέας τα κρατούσε πάνω από τα ρούχα, σε σύγκριση με όταν η επαφή γινόταν δέρμα με δέρμα.

«Βρήκαμε ότι όταν ένα μωρό είναι στην αγκαλιά του γονιού του, με δερματική επαφή, το υψηλότερο επίπεδο επεξεργασίας του εγκεφάλου ως απόκριση στον πόνο είναι κάπως εξασθενημένο και ότι ο εγκέφαλος του μωρού χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μονοπάτι για να επεξεργαστεί την απόκριση στον πόνο. Παρόλο που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν το μωρό όντως αισθάνεται λιγότερο πόνο, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν εκ νέου τον σημαντικό ρόλο του αγγίγματος μεταξύ των γονέων και των νεογέννητων μωρών τους», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Lorenzo Fabrizi.

Η μελέτη περιελάμβανε 27 βρέφη από 0 έως 96 ημερών που είχαν γεννηθεί πρόωρα ή μετά τις 37 εβδομάδες της κύησης. Οι ερευνητές μέτρησαν την απόκρισή τους σε ένα επώδυνο αλλά κλινικά απαραίτητο τεστ αίματος και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Τα μωρά τα κρατούσε η μητέρα τους, κάποια ήταν ντυμένα, άλλα όχι, ενώ ορισμένα βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αρχική εγκεφαλική απόκριση στον πόνο ήταν η ίδια, αλλά καθώς το τεστ προκαλούσε μια σειρά τεσσάρων έως πέντε κυμάτων εγκεφαλικής δραστηριότητας, τα μετέπειτα κύματα δραστηριότητας επηρεάστηκαν από το εάν η επαφή του μωρού με τη μητέρα ήταν δερματική ή πάνω από τα ρούχα.

«Η ελαφρώς καθυστερημένη απόκριση ήταν εξασθενημένη όταν υπήρχε δερματική επαφή με τη μητέρα, πράγμα που δείχνει ότι το γονεϊκό άγγιγμα επηρεάζει το υψηλότερο επίπεδο επεξεργασίας του εγκεφάλου. Ο πόνος μπορεί να είναι ο ίδιος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο βρεφικός εγκέφαλος επεξεργάζεται και αντιδρά σε αυτόν εξαρτάται από την επαφή του με τον γονέα. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία πως η δερματική επαφή του νεογέννητου με τον γονέα είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών», αναφέρει η επίσης συγγραφέας και καθηγήτρια, Rebecca Pillai Riddell.

Ο εγκέφαλος των μωρών που παρέμειναν στη θερμοκοιτίδα επίσης αντέδρασε λιγότερο ισχυρά στον πόνο από εκείνα που είχαν επαφή μέσω ρούχων, με τους επιστήμονες να το εξηγούν λέγοντας πως ίσως τα μωρά δεν ταράζονταν από τη διακομιδή τους πριν τη διαδικασία ή λόγω της επιτυχίας της ευαίσθητης, εξατομικευμένης φροντίδας που τους παρείχαν. Τέλος, η συμπεριφορά των μωρών δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετική μεταξύ των δύο ομάδων, αν και η ομάδα της δερματικής επαφής παρουσίασε ελαφρώς μειωμένη απόκριση στο πλαίσιο της έκφρασης του προσώπου και του καρδιακού ρυθμού.

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η δερματική επαφή με έναν γονέα επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού και μπορεί να μειώνει την ένταση της αντίδρασης στον πόνο, αλλά οι μελέτες αυτές είχαν διερευνήσει την απόκριση του εγκεφάλου. Στην παρούσα μελέτη, η εγκεφαλική απόκριση των μωρών όχι μόνο ήταν εξασθενημένη στην ομάδα της δερματικής επαφής, αλλά ακολουθούσε και διαφορετικό νευρικό μονοπάτι.

Διαβάστε επίσης

Top tips για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί σωστά τη μάσκα

Η κίνηση που μειώνει τον πόνο, τη φλεγμονή και επουλώνει ταχύτερα τις πληγές

Αυτά τα παιδιά έχουν 24 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας – Τι κάνουν λάθος οι γονείς τους

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συλλεκτικό: Όταν η Χατζηβασιλείου «πάγωσε» τη Βουγιουκλάκη on air: «H πρόγιαγιά μου σας θαύμαζε…»

Στο μακρινό 1994 σας ταξιδεύουμε σήμερα και συγκεκριμένα σε μία σπάνια εκπομπή του ΑΝΤ1, το Καλημέρα Ελλάδα όταν βρέθηκε καλεσμένη η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη

Θάνος Κιούσης: Oι στιγμές μελαγχολίας & το «αυτοάνοσο» – «Έχω ένα σύστημα που μου λέει «μην πέφτεις»

Καλεσμένος στην εκπομπή Καλύτερα Δε Γίνεται με την Ναταλία Γερμανού βρέθηκε ο Θάνος Κιούσης το μεσημέρι του Σαββάτου 27/4.

Ο 26χρονος influencer Χάρι Τζόουσι διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος – «Φορέστε αντηλιακό»

Ο influencer Χάρι Τζόουσι προέτρεψε τον κόσμο να «φοράει αντηλιακό» αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος. Ο 26χρονος, ο οποίος στο παρελθόν εμφανίστηκε στο Dancing With The Stars του ABC και στο Too Hot To Handle του Netflix, δήλωσε ότι ήταν στον ώμο του για ένα ή δύο χρόνια, αλλά «δεν είχε ιδέα». «Θέλω απλώς

Eurovision 2024: Έβαλε φωτιά στη σκηνή του Μάλμε η Silia Kapsis – Το βίντεο από την πρώτη πρόβα!

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της Silia Kapsis στην Eurovision 2024. Η τραγουδίστρια θα εκπροσωπήσει την Κύπρο από τις 7 έως τις 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Οι πρώτες αποστολές των χωρών έχουν φτάσει στο Μάλμε, καθώς σήμερα, Σάββατο 27/4 ξεκίνησαν οι τεχνικές πρόβες των αποστολών που θα πάρουν μέρος στον Α΄ ημιτελικό. Πρώτη πρόβα

Τσουρός: «Με κυνηγούσε για μήνες, εμφανίστηκε μπροστά μου και μου είπε θέλω να μου δώσεις χρήματα»

Μία απίστευτη ιστορία μοιράστηκε με το τηλεοπτικό κοινό ο Κώστας Τσουρός στην εκπομπή του το μεσημέρι του Σαββάτου 27/4.

Οι 5 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή

Οι 5 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή Από τον Τζέικομπ Ελόρντι στον Πολ Μέσκαλ, αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι νεαροί σταρ που κυριαρχούν στον κινηματογράφο Αντιγόνη Κούτση 27.04.2024, 21:14 Οι παρακάτω ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη σκηνή του Χόλιγουντ και εντυπωσιάζουν τόσο με την εμφάνισή τους και την αίσθηση του στυλ τους, όσο και με

Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν

Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν Τζίμι Φάλον: Μίλησε για το φλερτ με τη Νικόλ Κίντμαν στο παρελθόν Η ηθοποιός είχε αποκαλύψει στο talk show του παρουσιαστή ότι κάποια στιγμή είχαν βγει ραντεβού Ο Τζίμι Φάλον μίλησε για το φλερτ που είχε κάποτε με τη Νικόλ Κίντμαν. Ο 49χρονος

Στέφανος Κωνσταντινίδης: “Έκανα σωστά που έφυγα από την Κατερίνα Καινούργιου”

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης μίλησε στην κάμερα του «Καλύτερα Δε Γίνεται» και στον Σπύρο Ραφαήλ Κεραμίδα για το πρόωρο τέλος