Τοκετός: Η μέθοδος που μειώνει τον φόβο και βελτιώνει την εμπειρία της γυναίκας

Date:

Ονομάζεται hypnobirthing , απευθύνεται σε μέλλοντες γονείς και στοχεύει στην βέλτιστη εμπειρία τοκετού. Η δημιουργός του HypnoBirthing Greece, Ευτυχία Τοπούζη, μας εξηγεί το πού, πώς, πότε και γιατί… «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας τοκετού για μητέρες και ζευγάρια, που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι η hypno προετοιμασία που, με τη χρήση εργαλείων της υπνοθεραπείας  -τεχνικές αναπνοής, καθοδηγούμενο οραματισμό, κατάλληλη γλώσσα -, αξιοποιεί τις φυσικές δυνατότητες του σώματος και του νου της μητέρας, τη βοηθά να χαλαρώνει, να απελευθερώνει ενδεχόμενες εντάσεις και φόβους γύρω από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και να υποδέχεται με χαρά και προσμονή το μωρό αλλά και τη νέα φάση της ζωής της που ξεκινά. Το δεύτερο εξίσου πολύ σημαντικό κομμάτι, είναι αυτό της επιμόρφωσης» εξηγεί η κ. Τοπούζη.

Η θεματολογία της προετοιμασίας hypnobirthing προσφέρει γνωριμία και εξοικείωση με τις λειτουργίες του γυναικείου σώματος και τη φυσιολογία του τοκετού, επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, και απόλυτα έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το μαιευτικό σύστημα στην Ελλάδα, έτσι ώστε οι μέλλοντες γονείς να κάνουν συνειδητές επιλογές και να σχεδιάσουν τον τοκετό τους όπως ταιριάζει στη δική τους οικογένεια.

Η συνέργεια των δύο αυτών μερών μάς οδηγεί στον ορισμό: Το hypnobirthing είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προγεννητικής προετοιμασίας που λειτουργεί στο νοητικό, το συναισθηματικό και το σωματικό επίπεδο, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία τοκετού, όπου και όπως αυτός συμβαίνει: στο σπίτι ή στο μαιευτήριο, μέσα στο νερό, φυσιολογικά ή με καισαρική. Απευθύνεται σε μέλλοντες γονείς που επιθυμούν να βιώσουν το «εδώ και τώρα» του τοκετού τους, με ηρεμία, σιγουριά και απόλυτο έλεγχο της ψυχοσωματικής τους κατάστασης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το hypnobirthing δεν αποτελεί θεραπευτική μέθοδο, ιατρική πράξη ή συμβουλή και, σε καμία περίπτωση, δεν αντικαθιστά το ρόλο των επαγγελματιών υγείας.

Από ποιους γίνεται; Τι έχουν σπουδάσει οι instructors;

To hypnobirthing διδάσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές hypnobirthing και υπνοθεραπευτές, με την εκπαίδευση όλων να γίνεται προς το παρόν στο εξωτερικό. Οι πρώτοι μπορεί να έχουν υπόβαθρο στον τομέα της υγείας ή της περιγεννητικής φροντίδας των οικογενειών και οι δεύτεροι να έχουν εκπαιδευτεί πρώτα στην κλινική ύπνωση.

Γιατί να το κάνει μία γυναίκα;

Ως ολοκληρωμένη σωματική, νοητική και συναισθηματική προετοιμασία, η μέθοδος HypnoBirthing περιλαμβάνει στην ύλη της τη φυσιολογία του τοκετού, μέσα από την οποία τα ζευγάρια εξοικειώνονται με τη φυσική λειτουργία του σώματος και αποκτούν εμπιστοσύνη στη διαδικασία. Εξηγεί τον μηχανισμό του άγχους και του φόβου, καθώς και τη σημασία της χαλάρωσης και της ηρεμίας, βοηθώντας μητέρες και συντρόφους να συνειδητοποιήσουν τις συνθήκες που ευνοούν ή δυσχεραίνουν τη φυσική εξέλιξη του τοκετού. Προσφέρει επίσης τεκμηριωμένη πληροφορία ώστε οι μέλλοντες γονείς να κάνουν συνειδητές επιλογές. Κατέχοντας την απαραίτητη γνώση, αλλά και όλα τα εργαλεία που προσφέρει, μέσα από το HypnoBirthing Greece κάθε ζευγάρι λαμβάνει την κατάλληλη υποστήριξη ώστε να ανακαλύψει τις εγγενείς ικανότητές του και να δημιουργήσει το δικό του ασφαλές, αρμονικό και ενδυναμωτικό περιβάλλον για μια θετική εμπειρία γέννας και τοκετού.

«Η εμπειρία μου δείχνει πως όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την προετοιμασία hypnobirthing για τη γέννηση του παιδιού τους. Πολλές από αυτές έχουν ως βασικό ζητούμενο την εξάλειψη του φόβου που τους έχει δημιουργηθεί γύρω από τον τοκετό. Επιθυμούν να βιώσουν την εγκυμοσύνη τους με την ίδια χαρά που ένιωσαν τη στιγμή που έμαθαν ότι θα γίνουν μητέρες, και να ζήσουν τον τοκετό τους ως μια ενδυναμωτική και θετική εμπειρία τόσο για τις ίδιες όσο και για το παιδί που φέρνουν στον κόσμο» σχολιάζει η κ.Τοπούζη.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα διαφέρει για την κάθε γυναίκα. Αν πραγματικά η γυναίκα ασχοληθεί συνειδητά, κατανοήσει το σκοπό των όσων διδάσκονται και ακολουθήσει την πρακτική σύμφωνα με τις οδηγίες, τότε η εφαρμογή του hypnobirthing είναι όντως ουσιαστική. Αν και πολλές γυναίκες βιώνουν τον τέλειο γι’ αυτές τοκετό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως «γεννάω με hypnobirthing» δεν σημαίνει «προετοιμάζομαι για την “τέλεια” γέννα».


«Γεννάω με hypnobirthing» σημαίνει «κατέχω τη γνώση, είμαι σε βαθιά ηρεμία και διατηρώ τον απόλυτο έλεγχο της σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής μου κατάστασης κατά τη διάρκεια της γέννας μου, ανεξαρτήτως συνθηκών».


Η εξάσκηση που η μέλλουσα μητέρα θα κάνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της καθώς επίσης και το περιβάλλον του τοκετού της, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της εμπειρίας της με το hypnobirthing.


Επιπλέον, είναι βοηθητικό να γνωρίζετε τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας σχετικά με τα οφέλη του hypnobirthing, μερικά από τα οποία είναι:

• Μείωση της διάρκειας του τοκετού


• Μικρότερη αναφορά αίσθησης του πόνου


• Μείωση των ιατρικών παρεμβάσεων και χρήσης βεντούζας και εμβρυουλκών


• Μείωση των πιθανοτήτων καισαρικής τομής


• Λιγότερη ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή


• Τα μωρά που γεννιούνται με hypnobirthing τείνουν να έχουν υψηλότερη βαθμολογία APGAR (αξιολόγηση της γενικής υγείας των νεογέννητων στο 1 λεπτό και ξανά στα 5 λεπτά μετά τη γέννησή του.

Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει μια γυναίκα;

Αν και για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες η προετοιμασία hypnobirthing συμπίπτει με την έναρξη του 2ου τριμήνου της κύησης, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας επίσημος κανόνας και κανένας περιορισμός. Βεβαίως, υπάρχει η πεποίθηση πως, όσο νωρίτερα αρχίσει την εξάσκηση των τεχνικών χαλάρωσης και αναπνοής, τόσο το καλύτερο. Όμως, η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει μια μέλλουσα μητέρα το hypnobirthing είναι η στιγμή που η ίδια θα νιώσει την ανάγκη και την επιθυμία. Ακόμη κι αν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη, υπάρχει πάντα χρόνος για να απολαύσει τα οφέλη του hypnobirthing, μέσα από την εξάσκηση, ακόμα και λίγες μέρες πριν από τον τοκετό.

Info: Η δημιουργός του HypnoBirthing Greece , Ευτυχία Τοπούζη, είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Hypnobirthing & Hypnofertility, έχοντας λάβει την εκπαίδευση της από τον Βρετανικό οργανισμό KG Hypnobirthing και τον Αμερικανικό φορέα The Leclaire Method®. Είναι επίσης Εκπαιδεύτρια Περιγεννητικής Αγωγής Lamaze (LCCE) και Βοηθός Μητρότητας, Εκπαιδεύτρια και μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ιρλανδής τραγουδίστριας

Eurovision 2024 Ιρλανδία: Με τους Bambie Thug και το τραγούδι «Doomsday Blue» εκπροσωπείται φέτος η Ιρλανδία στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού και θεωρείται ένα από τα φαβορί, παρόλο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις η εμφάνισή τρους.  Το κομμάτι είναι σε μουσική και στίχους των Bambie Ray Robinson, Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock και Tyler Ryder. Η συμμετοχή επιλέχθηκε

Παναγιωτακοπούλου: «Δεν καταλαβαίνω γιατί μας βγάζουν συνέχεια χωρισμένους με τον Πηλαδάκη»

Η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου μιλά για την προσωπική της ζωή και τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για κρίση στη σχέση της με τον Κώστα Πηλαδάκη .

Eurovision: Ένα λάθος του τηλεοπτικού σταθμού Rai «πρόδωσε» πού έδωσαν τις ψήφους τους οι Ιταλοί

Το Ισραήλ εντυπωσίασε το κοινό της Ιταλίας - Δείτε βίντεο

Eurovision: Απογοητευμένο το κοινό με τον σχολιασμό – Σαν να είναι η πρώτη φορά που βλέπουν, γράφουν στο Twitter

O Ζερόμ Καλούτα και ο Θανάσης Αλευράς έχουν αναλάβει φέτος τον σχολιασμό του διαγωνισμού - Τα σχόλια στο Twitter

Με φανέλα του Ολυμπιακού εμφανίστηκε ο Κώστας Φραγκολιάς στο «Happy Day» – «Νιώθω ότι ζούμε εποχές 2004»

Ο Κώστας Φραγκολιάς εμφανίστηκε στο πλατό της εκπομπής «Happy Day», με φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Φραγκολιάς είναι οπαδός του «ερυθρόλευκου» που έγραψε ιστορία το βράδυ της Πέμπτης, καθώς επικράτησε με 2-0 της Άστον Βίλα και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Conference League στην OPAP Arena. Με την έναρξη της σημερινής εκπομπής του «Happy

Οι backstage φωτογραφίες της Έλενας Παπαρίζου λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Malmö Arena

Στο Μάλμε της Σουηδίας για τον β’ ημιτελικό της Eurovision βρέθηκε η Έλενα Παπαρίζου. Η κυρία «My Number One», έκανε μία εντυπωσιακή εμφάνιση, τραγουδώντας το κομμάτι που της χάρισε την πρώτη θέση με την Ελλάδα, το 2005. Η νικήτρια του μουσικού διαγωνισμού του 2005, η Έλενα Παπαρίζου, ξεσήκωσε το κοινό στη Malmö Arena, αλλά και

Η Ευρυδίκη θυμήθηκε όταν πήγε στην Eurovision το 1992 με τραγούδι του Θεοφάνους – Δείτε το βίντεο

Η Ευρυδίκη γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμήθηκε όταν πήγε στην Eurovision το 1992, εκπροσωπώντας την Κύπρο με το τραγούδι «Ταιριάζουμε» του Γιώργου Θεοφάνους. «Σαν σήμερα πριν 32 χρόνια στο Malmö της Σουηδίας. Η πρώτη μου σόλο συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Ταιριάζουμε» του Γιώργου Θεοφάνους. Σάββατο 9 Μαΐου 1992.Πήραμε την ενδέκατη

Ματίνα Παγώνη για AstraZeneca: Καλώς αποσύρθηκε το εμβόλιο γιατί δεν επικαιροποιήθηκε

Για την απόφαση να αποσυρθεί το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε το πρωί της Παρασκευής 10/5 η Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας πως το σκεύασμα δεν επικαιροποιήθηκε. Αναφερόμενη στην εταιρεία AstraZeneca η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε πως καλά έκανε και απέσυρε το εμβόλιο εξηγώντας: «Πρώτον το απέσυρε για εμπορικούς λόγους διότι στο εμβόλιο δεν υπάρχει αναβάθμιση για τα

8 τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και να καίτε περισσότερες θερμίδες

Ο μεταβολισμός είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει ο οργανισμός σε «καύσιμα». Μέσω αυτή της διαδικασίας παρέχεται στο σώμα η ενέργεια που απαιτείται για την αναπνοή, την κίνηση, το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά κάθε λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ο όρος «μεταβολισμός» χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τον βασικό ρυθμό καύσης θερμίδων

Καλλιόπη Χάσκα: «Είχα καθηγήτρια τη Μαρίνα Σάττι-Τρελαίνομαι για το “Ζάρι”»

Στην κάμερα της εκπομπής "Γεια σου" έκανε δηλώσεις η Καλλιόπη Χάσκα. Η ηθοποιός που μας εντυπωσίασε με το ρόλο της στη Μάγισσα μίλησε για την επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 αλλά και για τις σπουδές της στην Αμερική. Όσα είπε η Καλλιόπη Χάσκα «Έδωσα Πανελλήνιες, είμαι μεγάλο φυτουκλάκι. Πέρασα Φιλολογία, πέρασα τα μαθήματα και είπα "ξέρω ότι δεν

Συγκλονίζει η Μαρία Μενούνος: «Μου λείπεις μαμά»

Η Μαρία Μενούνος βιώνει την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της μετά από σειρά δυσκολιών. Ανάμεσα σε αυτές και η απώλεια της μητέρας της που έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου του 2021. Ο ερχομός της κόρης της, Αθηνάς έχει γεμίσει με φως της ζωή της και οι αναρτήσεις της ξεχειλίζουν από ευτυχία. Στη

Eurovision 2024: Ο Θανάσης Αλευράς έδωσε πάσα να ψηφίσουν οι Έλληνες ενώ η ψηφοφορία είχε ολοκληρωθεί

Παρασκευή, 10.5.2024, 00:04 Zappit@ZAPPIT_ Το λάθος του Θανάση Αλευρά στην Eurovision. 16 χώρες διαγωνίστηκαν απόψε στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024 για να διεκδικήσουν μία θέση στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου. Στη συνέχεια σειρά είχε η ψηφοφορία των χωρών που συμμετείχαν, η οποία μετά από δέκα λεπτά ολοκληρώθηκε. Ενώ οι σχολιαστές της Ελλάδας μέτρησαν αντίστροφα