Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι είναι οι μισοί ασθενείς – Πόσο γρήγορα εξελίσσεται

Date:

Τι αναφέρει Έλληνας καθηγητής με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα (9-15 Μαρτίου 2025).

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν γλαύκωμα – μία σοβαρή, χρόνια οφθαλμοπάθεια που αν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στα μάτια που μπορεί να οδηγήσουν στην τύφλωση. Ωστόσο οι μισοί από αυτούς στις ανεπτυγμένες χώρες είναι αδιάγνωστοι, αφού δεν υποβάλλονται σε προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Δυστυχώς το γλαύκωμα στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Έτσι οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξή του μόνον όταν προχωρήσει πολύ, έχοντας πια μειώσει για πάντα την περιφερειακή όρασή τους.

Τις επισημάνεις αυτές κάνει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα (9-15 Μαρτίου 2025). Η Εβδομάδα αυτή έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος (World Glaucoma Association – WGA) σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η ενημέρωση για τη νόσο.

Όπως αναφέρει η WGA, συνολικώς ένα στα 200 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχει από γλαύκωμα. Η συχνότητά του, όμως, αυξάνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα μετά τα 80 έτη να προσβάλλει έναν στους οκτώ ηλικιωμένους.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι πάσχουν σε όλο τον κόσμο 78 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός τους, όμως, αυξάνεται διαρκώς, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Έτσι, έως το 2040 εκτιμάται ότι θα πλησιάζει τα 112 εκατομμύρια. Από τους ασθενείς αυτούς, τα 22 εκατομμύρια θα πάσχουν από τύφλωση λόγω της νόσου.

«Το γλαύκωμα είναι η συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης, αλλά δυστυχώς μεγάλος αριθμός πασχόντων παραμένουν αδιάγνωστοι», αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος. «Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι η άγνοια για τη σοβαρότητά του, η μη συμμόρφωση στις συστάσεις για προσυμπτωματικό οφθαλμολογικό έλεγχο και η ανίχνευσή του σε προχωρημένο και κατ’ επέκταση πιο σοβαρό στάδιο».

Κανένα σύμπτωμα στην αρχή

Με το όρο «γλαύκωμα» περιγράφεται μία ομάδα χρόνιων, προοδευτικά εξελισσόμενων εκφυλιστικών παθήσεων, που προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο οπτικό νεύρο.

Στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα, με συνέπεια να μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνον όταν πια έχει προχωρήσει πολύ. Η συνέπεια είναι σημαντικό ποσοστό ασθενών να παραμένουν αδιάγνωστοι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες αδιάγνωστο είναι το 50% των ασθενών, ενώ στις αναπτυσσόμενες το 90%. Παγκοσμίως, εξάλλου, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας της όρασης, γεγονός που απειλεί την όρασή τους.

Οι παράγοντες κινδύνου

Εκτός από την ηλικία, ένας άλλος πολύ ισχυρός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό. Έχει βρεθεί πως τα μέλη των οικογενειών των ασθενών διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να το αναπτύξουν και τα ίδια, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, από τον οποίο πάσχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας.

Πόσο συχνά χρειαζόμαστε εξετάσεις

Όσο πιο νωρίς, όμως, διαγνωστεί το γλαύκωμα, τόσο λιγότερες βλάβες θα προκληθούν στα μάτια και τόσο περισσότερη όραση θα σωθεί, τονίζει WGA.

Η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο, επισημαίνει ο δρ Κανελλόπουλος. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο για πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο:

  • Τουλάχιστον μία φορά στις ηλικίες 20 έως 29 ετών και τουλάχιστον δύο φορές από τα 30 έως τα 39 έτη. Ιδανικά θα έπρεπε να πηγαίνουμε κάθε 2 έως 4 χρόνια πριν από την ηλικία των 40 ετών, τονίζει ο καθηγητής
  • Τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 έως 3 χρόνια στις ηλικίες 40 έως 60 ετών. Ιδανικά ο έλεγχος πρέπει να είναι ετήσιος
  • Κάθε 1 έως 2 χρόνια μετά τα 60 έτη

Οι γενικές αυτές συστάσεις ισχύουν για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ή διαβήτη, καθώς και για όσους έχουν φυσιολογικά ευρήματα στις προληπτικές εξετάσεις.

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό πρέπει να αρχίζουν τον τακτικό έλεγχο σε μικρότερη ηλικία. Αν κάποιος έχει παθολογικά ευρήματα, η συχνότητα του επανελέγχου διαφέρει αισθητά. Στους ασθενείς αυτούς η ηλικία έναρξης του συστηματικού ελέγχου και η συχνότητα της επανάληψης καθορίζονται εξατομικευμένα. Τέλος, οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν προληπτικά την όρασή τους σε ετήσια βάση.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται

Γιατί όμως είναι τόσο σοβαρό το γλαύκωμα; «Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί βλάβες στο οπτικό νεύρο των πασχόντων είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Οι νευρικές απολήξεις του οπτικού νεύρου είναι πολύ ευαίσθητες στην αύξησή της και υφίστανται βλάβες από αυτήν», απαντά ο κ. Κανελλόπουλος.

Όταν αρχίσουν οι βλάβες στις νευρικές απολήξεις, αρχίζει πρώτα να μειώνεται η περιφερειακή όραση. Οι πρώτες ενδείξεις είναι η εμφάνιση περιφερειακών σκοτωμάτων. Τα σκοτώματα είναι σκοτεινά σημεία στο περιφερειακό οπτικό πεδίο.

Αν δεν γίνει θεραπεία, η απώλεια της περιφερειακής όρασης θα ενταθεί και κάποια στιγμή ο ασθενής θα συνειδητοποιήσει ότι είναι σαν να βλέπει μέσα από τούνελ. Αν πάλι δεν γίνει θεραπεία, οι βλάβες θα επεκταθούν σε όλο το οπτικό νεύρο και τελικά θα πληγεί και η κεντρική όρασή του, οπότε κινδυνεύει από ολική τύφλωση.

Αυτό όμως συνήθως δεν συμβαίνει σε μία μέρα. Γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πολλές ευκαιρίες να σταματήσουν ή έστω να επιβραδύνουν τη νόσο. Τυπικά, το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας που είναι η πιο κοινή μορφή εξελίσσεται βαθμιαία επί πολλά χρόνια. Με την κατάλληλη θεραπεία οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν ικανοποιητική όραση ακόμα και για 20 ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.

Μερικοί ασθενείς, όμως, εκδηλώνουν οξύ γλαύκωμα, το οποίο είναι επείγον περιστατικό γιατί μπορεί να προκαλεί μόνιμη απώλεια της όρασης μέσα σε ώρες ή μέρες.

Η θεραπεία

Η θεραπεία που συνιστάται στους ασθενείς συνήθως είναι φαρμακευτική με ειδικά αντιγλαυκωματικά φάρμακα ή/και κολλύρια, επεμβατική (π.χ. με λέιζερ) ή συνδυασμός αυτών.

«Οι θεραπείες μπορούν να διατηρήσουν την εναπομείνουσα όραση, αλλά δεν βελτιώνουν όση έχει ήδη χαθεί από το γλαύκωμα», ξεκαθαρίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Επιπλέον, οι περισσότεροι πάσχοντες χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία για την υπόλοιπη ζωής τους, η οποία όμως για να είναι αποτελεσματική απαιτεί την επιμελή τήρηση της αγωγής. Η ελλιπής συμμόρφωση στην θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ή και απώλεια της όρασης», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μακροζωία: Ο συνδυασμός που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

WELLNESS FITNESS Αν ακόμα δεν έχετε προσθέσει τη μυϊκή ενδυνάμωση στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα γυμναστικής, ήρθε η ώρα να πιάσετε τα βαράκια και να αυξήσετε τα push ups, εάν θέλετε να αυξήσετε το προσδόκιμο της ζωής σας. Δείτε ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός ασκήσεων που παρατείνει τη ζωή Μόλις 30 με 60 λεπτά εβδομαδιαίων άσκησεων

Μελάνωμα: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε για να εντοπιστεί έγκαιρα

Το μελάνωμα, αν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι θεραπεύσιμο, αρκεί να ελέγχου όλα τα πιθανά σημεία και να αναγνωρίσουμε σωστά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που προκαλεί το μελάνωμα περιλαμβάνουν έναν νέα σπίλο που φαίνεται ασυνήθιστος ή έναν υπάρχοντα σπίλο που αλλάζει εμφάνισή ή αίσθηση. Αν και το μελάνωμα είναι λιγότερο συχνό από ορισμένους άλλους τύπους

Πατέρας μετά τα 40: Αυξάνεται η τάση της καθυστερημένης πατρότητας – Ποιες οι βιολογικές προκλήσεις

Στις σύγχρονες κοινωνίες, όλο και περισσότεροι άνδρες αποφασίζουν να γίνουν πατέρες μετά τα 40, μια ηλικία που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες θεωρούνταν προχωρημένη για τη δημιουργία οικογένειας. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: σύμφωνα με στατιστικές του CDC στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πατέρων ηλικίας 40-49 που απέκτησαν παιδί αυξήθηκε κατά 15% την περίοδο 2009-2019. Στην Ευρώπη

Συναγερμός για την παραλλαγή «Frankenstein» της Covid-19: Η πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα

Οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά την εμφάνιση νέας παραλλαγής της Covid-19, που ανεπίσημα έχει ονομαστεί «Frankenstein». Η νέα παραλλαγή της Covid-19, με το όνομα «Frankenstein», έχει τετραπλασιάσει τα ποσοστά των λοιμώξεων μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιστημονικά, η παραλλαγή αυτή ονομάζεται XFG (ή

Ρικατόνι με καπνιστό σολομό

Υλικά 500 γρ. Ρικατόνι Μιτσίδη 1 πακέτο καπνιστό σολομό σε κύβους 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από 1 λεμόνι 1 ½ φλ. κρέμα πιπέρι και αλάτι 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. βούτυρο 1 κ.γ. chives ψιλοκομμένα chives για γαρνιρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τα Ρικατόνι Μιτσίδη σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες ψησίματος του πακέτου και τα

Χτένια «St Jacques» µε κρέµα κουκιών

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 6 χτένια από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND 1 ½ κιλό κουκιά φρέσκα 100 γρ. κρέµα γάλακτος Aργκανέλαιο (προαιρετικό) Αρεσκοτριµµένο πιπέρι, θαλασσινό αλάτι ½ κουταλάκι βούτυρο κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου (για γαρνίρισµα) Λίγο θυµάρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουµε τα κουκιά, τα ξεφλουδίζουµε, τα ζεσταίνουµε για λίγο µαζί µε την κρέµα γάλακτος και τα βάζουµε στο

Ναταλία Αργυράκη: “Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερα να μπαίνουν τελείες και μετά να γίνονται ανακοινώσεις”

Ναταλία Αργυράκη: «Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερα να μπαίνουν τελείες και μετά να γίνονται ανακοινώσεις» Παρασκευή, 4.7.2025, 15:22 Zappit@ZAPPIT_ "Νομίζω ότι και πολύ συζητήθηκα, βλέποντας γύρω μου τι γίνεται" παραδέχθηκε, παράλληλα, η Ναταλία Αργυράκη. Η Ναταλία Αργυράκη παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star και τη Σοφία Μανουσακίδου το πρωινό της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων, δε

Συγκινημένη η Ελένη Τσολάκη, αποχαιρέτησε το Open μετά από 5 χρόνια – Τίτλοι τέλους για το Πρωινό ΣουΣου

Τίτλοι τέλους στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» έπεσαν σήμερα στο Open. Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η Ελένη Τσολάκη είπε αντίο...

Πνευμοθώρακας: H πάθηση που είχε ο Ντιόγκο Ζότα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι είναι και που οφείλεται ο πνευμοθώρακας. Τι συμπτώματα προκαλεί και τι ισχύει για τα αεροπορικά ταξίδια. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής Ντιόγκο Ζότα (Diogo Jota), που σκοτώθηκε σε ένα φρικτό τροχαίο στη βόρεια Ισπανία μαζί με τον 26χρονο αδελφό του Αντρέ, έπασχε από μία πάθηση των πνευμόνων που δεν του επέτρεπε να ταξιδέψει με αεροπλάνο. Η

Ζήνα Κουτσελίνη: «Είμαι η ambassador του cheeseburger στην Ελλάδα – Τρώγοντας ένα, ξεχνάς τα πάντα»

Με αυτοσαρκασμό επέλεξε να αποχαιρετήσει τους τηλεθεατές η Ζήνα Κουτσελίνη. Το πλατό της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» γέμισε με cheeseburger κι εκείνη είπε: «Μου το φυλάγατε για την τελευταία εκπομπή. Δεν ήμουν ενήμερη για αυτό. Αν ήταν έξυπνοι οι διαφημιστές, θα έπρεπε να με κάνουν ambassador του cheeseburger στην Ελλάδα. Θα μπορούσα και διεθνώς». Στη

Γιάννης Πάριος: Αν ζούσε ο Καζαντζίδης δεν θα επέτρεπε να γίνει η ζωή του ταινία, εκμεταλλευόμαστε ανθρώπους για να κόψουμε εισιτήρια, φτάνει

Μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Πάριος και μίλησε για όλες τις πλευρές της ζωής του, τους έρωτες, τα παιδιά του, ενώ παράλληλα σχολίασε το γεγονός ότι γίνονται ταινίες και συναυλίες για σπουδαίους καλλιτέχνες που έχουν «φύγει» από τη ζωή. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής έδωσε συνέντευξη στη Φαίη Σκορδά και την εκπομπή «Buongiorno» και μίλησε

Η Αντελίνα Βαρθακούρη με λευκό μπικίνι από τις διακοπές της – Δείτε την ολόσωμη φωτογραφία της

H Αντελίνα Βαρθακούρη βρίσκεται στο εξωτερικό και απολαμβάνει τις διακοπές της μαζί με τις κόρες της. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία από την παραλία ποζάροντας με λευκό μπικίνι. «Με μια καινούργια φίλη, που είπαμε τις αλήθειες μας και με έκανε σοφότερη και πλουσιότερη σε αγάπη. Ο πραγματικός πλούτος κρύβεται στις καρδιές των ανθρώπων»