«Ώρα για ύπνο»: Μέχρι πότε πρέπει να το λέμε στο παιδί – Πολύ αργότερα από όσο νομίζετε

Date:

Οι γονείς θα πρέπει να ορίζουν αυστηρά την ώρα του ύπνου για τα παιδιά τους έως και την ηλικία των 18 ετών, καθώς ο επαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική ανάπτυξη του ατόμου.

Παρόλα αυτά, η ραγδαία ανεξαρτητοποίηση των εφήβων, με τα smartphones και τα βιντεοπαιχνίδια να τους κρατούν ξάγρυπνους μέχρι και αργά το βράδυ, είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επιδημία του ανεπαρκούς ύπνου στην εφηβεία».

Τα ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν στην περίοδο της εφηβείας, οι περισσότεροι γονείς σταματούν να τους λένε πότε να πάνε για ύπνο ή αν πρέπει να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών το απόγευμα.

Μια νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στο Sleep, υποδεικνύει τώρα ότι η διατήρηση των αυστηρών κανόνων στον ύπνο ακόμα και για τους μεγαλύτερους εφήβους μπορεί να έχει σημαντική επίδραση.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Rochester βρήκαν ότι οι έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών κοιμούνταν περισσότερο όταν οι γονείς τους συνέχιζαν να ορίζουν την ώρα που θα πρέπει να πάνε για ύπνο. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι ανέφεραν πως είχαν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερες καταθλιπτικής σκέψεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 193 εφήβους και τους γονείς τους για επτά νύχτες. «Στο 74% των βραδιών που εξετάσαμε, δεν υπήρχε συγκεκριμένο όριο για την ώρα ύπνου. Το 1/3 των γονιών δεν εφάρμοζε κανόνες ούτε για το χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο, ενώ το 48% δεν είχε κανένα κανόνα σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα.

Τα οφέλη παρατηρήθηκαν έμπρακτα στις οικογένειες που έβαζαν τέτοιους κανόνες, με το 16% των γονιών που εφάρμοζαν με συνέπεια τους κανόνες στην ώρα ύπνου να βλέπει τα παιδιά τους να κοιμούνται περίπου έξι λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ, αύξηση που μπορεί μεν να φαίνεται μικρή, είναι όμως υπεύθυνη για την περισσότερη ενέργεια και τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι όταν το σχολείο ξεκινούσε αργότερα, οι έφηβοι κοιμούνταν περισσότερο. «Οι γονείς που δημιουργούν σωστά και διατηρούν τις καθορισμένες ώρες ύπνου για τα έφηβα παιδιά τους αυξάνουν όχι μόνο τις ευκαιρίες για περισσότερο ύπνο, αλλά και την επαγρύπνηση και ψυχική κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας», σχολιάζουν σχετικά οι επιστήμονες.

Η αλήθεια είναι πως, ειδικά στη σύγχρονη εποχή με τα ερεθίσματα που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συσκευές να μη σταματούν καμία στιγμή της ημέρας, είναι δύσκολο για έναν γονιό να ελέγξει και να ορίσει την ώρα που το (αντιδραστικό λόγω εφηβείας) παιδί του θα κλείσει το κινητό ή το tablet και θα πέσει για ύπνο.

Παρά τις προκλήσεις, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γονείς μπορούν ακόμα να επηρεάσουν θετικά τα έφηβα παιδιά τους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες έτσι ώστε αυτά να κοιμούνται τις 8-9 ώρες που έχει ανάγκη ο εφηβικός οργανισμός για να αναπτυχθεί σωστά.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελένη Μενεγάκη – Ματέο: Το νέο τρυφερό καρέ – ύμνος στην «αγάπη»

Στιγμές χαλάρωσης με τα αγαπημένα της πρόσωπα περνάει η Ελένη Μενεγάκη λίγο πριν την επιστροφή της στο πλατό του MEGA. Η παρουσιάστρια έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media καθώς μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (6/5) η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο

Σταμάτης Φασουλής: Λύγισε on air για την Άννα Παναγιωτοπούλου–«Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ, Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένος ο Σταμάτης Φασουλής το μεσημέρι της Δευτέρας (6/5)

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει GALA Ντάνη Γιαννακοπούλου Εγκυμοσύνη Φωτογραφίες Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η φωτογραφία λίγο πριν γεννήσει – Λίγες ημέρες ακόμα, γράφει Δείτε την ανάρτηση 06.05.2024, 13:26 Λίγες ημέρες πριν υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί, η Ντάνη Γιαννακοπούλου έκανε μια νέα ανάρτηση στον λογαριασμό της στο

Ελένη Μενεγάκη – Ματέο Παντζόπουλος: Ποζάρουν αγκαλιά και “ρίχνουν” το Instagram

Η παρουσιάστρια περνά στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν την επιστροφή της στο πλατό του MEGA. Η Ελένη Μενεγάκη έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media, όπου μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Είτε πρόκειται για backstage από την εκπομπή της, είτε δικές της προσωπικές φωτογραφίες από

Συγκινεί η Ευδοκία Ρουμελιώτη για τον γιο της: “Θεέ μου, σε παρακαλώ να τον έχεις πάντα γερό”

Η ιδιαίτερη φωτογραφία της ηθοποιού από την ημέρα της γέννησης του μονάκριβου γιου της.

Η Ελένη Μενεγάκη ποζάρει με τον Ματέο Πανταζόπουλο, αναρτά τη λέξη «Αγάπη» και ρίχνει το Instagram

Η Ελένη Μενεγάκη έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μία μεγαλύτερη εξωστρέφεια στα social media, όπου μοιράζεται συχνότερα στιγμές από την καθημερινότητά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (6/5), και ενώ απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης λίγο πριν την επιστροφή της στα πλατό, η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία κοινή της

Μέγκαν Φοξ: Νέα αλλαγή στα μαλλιά της – Με καστανό καρέ αυτή τη φορά

Η ηθοποιός άφησε πίσω τη γαλάζια απόχρωση που είχε υιοθετήσει τελευταία

Eurovision 2024: Ο Α’ Ημιτελικός απευθείας από την ΕΡΤ1

Η Κύπρος με τη Silia Kapsis διεκδικούν το χρυσό εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό. Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena, μεταδίδει τον Α’ Ημιτελικό την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 22:00. O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Η Κύπρος εμφανίζεται στην 1η θέση του Α’ Ημιτελικού.

Σταμάτης Φασουλής: Φορτισμένος στον αέρα για την Άννα Παναγιωτοπούλου – “Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα”

"Είναι λίγο άγριο όταν το συνειδητοποιείς. Δεν υπάρχει έλλειψη από τη στιγμή που ζει μέσα σου", ανέφερε συγκινημένος ο Σταμάτης Φασουλής.

Φορτισμένος ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα»

Τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο συνάντησε ο Σταμάτης Φασουλής το απόγευμα της Δευτέρας (6/5). Τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη υποδέχθηκε το δίδυμο της ΕΡΤ στον καναπέ της εκπομπής «Στούντιο 4», μιλώντας μεταξύ άλλων για την Άννα Παναγιωτοπούλου, που «έφυγε» από τη ζωή το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου. «Με την Άννα γνωριστήκαμε στη Δραματική Σχολή. Από