Που βρισκόταν ο Χριστός από δεκατριών έως 30 ετών: Τα άγνωστα χρόνια της ζωής του Ιησού

Date:

Που βρισκόταν ο Χριστός από δεκατριών έως 30 ετών: Τα άγνωστα χρόνια της ζωής του Ιησού

Τα νεανικά χρόνια του Χριστού έχουν γίνει αντικείμενο αναζήτησης των συγγραφέων. Πού ήταν ο Χριστός από 13 έως 30 ετών; Υπήρξε στα αλήθεια Εσσαίος; Ποιά είναι η αλήθεια για τα θαύματά Του, τη διδασκαλία Του, αλλά και τη θεϊκή Του υπόσταση;

Τα νεανικά χρόνια του Χριστού: Δεν μαθήτευσαν στους Εσσαίους

Oρισμένοι συγγραφείς στην αναζήτησή τους για τα προεφηβικά και νεανικά χρόνια του Ιησού, ισχυρίζονται λανθασμένα ότι τόσο o Πρόδρομος Ιωάννης, όσο και ο Ιησούς Χριστός, ανήκαν στην Ιουδαϊκή αίρεση των Εσσαίων.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία ιστορική απόδειξη ότι ο άγιος Ιωάννης και ο Χριστός μαθήτευσαν στους Εσσαίους (ιουδαϊκή αίρεση με βάπτισμα, ευχαριστία, καθάρσεις, ποινές, έντονο ασκητικό χαρακτήρα και διαχωρισμό των ανθρώπων σε αγίους και βέβηλους). Η θέση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για να χτυπήσει την πίστη στον Ιησού Χριστό ως Υιό και Λόγο του Θεού.

Τα νεανικά χρόνια του Χριστού: Διαφορές της πρώτης χριστιανικής κοινότητας με τους Εσσαίους







Άλλωστε, ενώ στους Εσσαίους ίσχυε ότι: α) όλα τα μέλη της κοινότητας προετοίμαζαν τον ερχομό δύο Μεσσιών και όχι ενός, β) υποτιμούσαν τις γυναίκες, γ) εξαφανίζεται η προσωπικότητα στα μέλη τους, δ) εφάρμοζαν αυστηρό τελετουργικό με πολύ συχνές πλύσεις – καθάρσεις και διατάξεις Σαββάτου, ε) ετοιμάζονταν για πνευματικό πόλεμο,στ) ήσαν σωβινιστές Ισραηλίτες, ζ) επικεντρώνονταν στο Μωυσή, η) ερμήνευαν αριθμολογικά τις Γραφές, θ) το βάπτισμά τους είχε μαγική σημασία και ι) η ευχαριστία τους είχε έννοια ειδωλολατρικής ιερής τελετής….

Εντελώς αντίθετα, στον κύκλο της πρώτης χριστιανικής κοινότητας και του Αγίου Ιωάννη: α) μόνο ο Ιωάννης αποκαλείται «βαπτιστής», βαπτίζει μεγάλα πλήθη θρησκευόμενων και προετοιμάζει την οδό τού ενός και μοναδικού Μεσσία, β) οι μαθητές του Κυρίου και η πρώτη Εκκλησία σέβονται απόλυτα τις γυναίκες, γ) διατηρούσαν τα ονόματα και την προσωπικότητα τους, δ) ζούσαν ελεύθερα, ε) δεν εφάρμοζαν αυστηρά το τυπικό και τις διατάξεις του Νόμου, στ) αγαπούσαν όλους τους λαούς χωρίς διακρίσεις, ζ) δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τον Μωυσή, η) ούτε ερμήνευαν μυστικά τις Γραφές, θ) το βάπτισμα αφορούσε στη σωτηρία μέσω της πίστεως και ι) η Θεία Κοινωνία είναι Τράπεζα συνδεδεμένη με το υπερουράνιο θυσιαστήριο όπου παρατίθεται για τροφή ο ενανθρωπήσας Λόγος του Θεού (βλ. και «Ιωάννης ο Βαπτιστής βάσει των Πηγών», Γ.Σ. Γρατσέα, Αθ. 1968, σελ. 158-160, 182-200)

Τα νεανικά χρόνια του Χριστού: Θεωρία ότι μαθήτευσε σε αποκρυφιστικά κέντρα της Ανατολής

Κατά την απορριπτέα πίστη αποκρυφιστικων κύκλων, ο Ιησούς Χριστός ταξίδεψε μετά τα 12 χρόνια Του και πριν τα 30 Του, σε Ινδίες, Αίγυπτο, Θιβέτ, όπου και μαθήτευσε στη θεοσοφία και τον αποκρυφισμό.

Κάθε άλλο συνέβη ωστόσο:

α) Ο Ιησούς, αν και δωδεκαετής, άφησε άφωνους τους μορφωμένους νομοδιδασκάλους στο ναό της Ιερουσαλήμ, από την κατά Θεόν σοφία του, χωρίς να χρειάζεται γι’ αυτό να μαθητεύσει σε αποκρυφιστικά κέντρα της Ανατολής.

β) Το Ευαγγέλιο αναφέρει καθαρά ότι από 12 μέχρι 30 ετών, όταν δημόσια άρχισε το σωτηριώδες κήρυγμα του, «ην υποτασσόμενος» στον «Ιωσήφ και στη μητέρα του» (Λουκ. 2,51). Τον ονομάζουν μάλιστα «υιό τέκτονος» (Ματθ. 13,55) και «Ιησούς ο τέκτων» (Μαρκ. 6,3), πού σημαίνει ότι αναμφισβήτητα δούλευε μαζί με τον Ιωσήφ ως μαραγκός, αλλά και οικοδόμος, πριν τη δημόσια δράση του.

γ) Αν είχε πάει για σπουδές σε ανατολίτικα κέντρα θεοσοφίας, οι Γραμματείς και Φαρισαίοι θα το χρησιμοποιούσαν εναντίον του, παρουσιάζοντας στους οπαδούς Του τη δήθεν μαγική πηγή της δύναμης του, όταν ο Ιησούς επέμενε ότι θεράπευε με τη δύναμη του Πατρός Του.

δ) Οι συμπατριώτες του, όταν ο Χριστός επανειλημμένα θαυματουργούσε και κήρυττε, έλεγαν: «Πώς αυτός γνωρίζει τα ιερά γράμματα χωρίς να έχει σπουδάσει;» (Ίω. 7,15). Γνώριζαν καλύτερα βέβαια, από τους σύγχρονους αμαθείς άθεους και αποκρυφιστές ότι δεν είχε μεταβεί για σπουδές εκτός της φυσικής του πατρίδας (Πίστη και Λογική, Μανώλη Μελινού, Διαδρομή Α’, σελ. 81,82).

Τα νεανικά χρόνια του Χριστού: Τα θαυματά Του αποτέλεσμα φυσικών βιολογικών δυνάμεων ή υπερφυσικά;

Τα θαύματα του Χριστού, πλανεμένα γράφουν κάποιοι, πώς ήταν αποτέλεσμα φυσικών βιολογικών δυνάμεων και όχι υπερφυσικά. Τα θαύματα είναι συστατικά στοιχεία των ευαγγελικών διηγήσεων και λάμβαναν χώρα σε αναφορά πάντοτε προς τον Θεό, η Τριαδική Χάρη του οποίου είναι ή αιτία της υπερφυσικής πραγματοποίησής τους.

Τα θαύματα του Χριστού προϋποθέτουν και βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τη διδασκαλία του, την αλήθεια, αγάπη και ζωή, που παρέχει ο υπερουράνιος Πατέρας Του. Αν λοιπόν, ο Χριστός είχε συγκεκριμένη πηγή και περιεχόμενο διδασκαλίας και με διαφορετικό τρόπο, τελείως φυσικό ή μαγικό, επιτελούσε τα άπειρα θαύματα που έκανε στη διάρκεια της επίγειας διαμονής του, τότε θα ήταν… ο μεγαλύτερος δημαγωγός και βλάσφημος άνθρωπος της ιστορίας.

Επειδή, όμως, ο Ιησούς ήταν άγιος στη ζωή και στο έργο του και βρισκόταν σε τέλεια αρμονία με τη διδασκαλία του -η δε διδασκαλία και το κήρυγμα του υπήρξε το πλέον απαράμιλλο και το πλέον ανώτερο, πού ακούστηκε ποτέ από χείλη τόσο υπεύθυνου και συγκροτημένου (Θε)ανθρώπου- συμπεραίνει κανείς ότι τα θαύματα τα τελούσε με τη δύναμη της θεότητάς του και άρα ο τρόπος πραγματοποιήσεώς των ήταν υπερφυσικός.

Τις ψευτοθεραπείες του ειδωλολατρικού κόσμου χαρακτηρίζουν: η χρήση μαγικών τύπων, φαρμάκων και υπνωτισμού, η μυστικιστική ερμηνεία των ονείρων, η αλαζονεία του δήθεν θαυματουργού και η αναξιοπιστία των διηγήσεων, πρακτικές και ιδιότητες πού δεν συναντώνται στον Ιησού Χριστό (βλ. «Ψυχικαί Έρευναι» Γ, Αντ. Πισσάνου, έκδ. Πρόοδος, Αθ. 1975, σελ. 62,63 και Παν. Τρεμπέλα. όπου ανωτέρω, σελ. 493. 494, 497, 512, 513. 516-518).

Κανένας εξάλλου αποκρυφιστής δεν κατάφερε ποτέ να θεραπεύσει βλάβες οργάνων ανεπανόρθωτες (σαν τον τυφλό εκ γενετής π.χ. πού δεν είχε κόρες οφθαλμών και τον επί 38 χρόνια παράλυτο με φθορά των μελών του από την μακροχρόνια κατάκλιση), να υποτάξει τα στοιχεία της φύσεως (ειρήνευση της φουρτουνιασμένης θάλασσας και θαυμαστή αλιεία), να εκδιώξει δαιμόνια και να τα στέλνει στους χοίρους, να ανασταίνει νεκρούς (τον τετραήμερο Λάζαρο, αλλά και την κόρη του Ιαείρου και τον υιό της χήρας της Ναΐν), να χορταίνει χιλιάδες άτομα με λίγα ψωμιά και ψάρια και να ενεργεί τόσα άλλα θαύματα, όσα δεν θα χωρούσαν σε όλα τα βιβλία του κόσμου να γραφτούν (Ίω. 21,25) (βλ. «Πίστη και Λογική», Α’, Αθ. 1993 και «Απολογητικοί Μελέται Ε’», Παν. Τρεμπέλα).

Τα νεανικά χρόνια του Χριστού: Η διδασκαλία Του

Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού υπήρξε κατά τη γνώμη άσχετων ερευνητών μυστικιστική και εσωτεριστική. Αντίθετα, η διδασκαλία του Κυρίου υπήρξε πάντοτε φανερή, αφορούσε στον Ένα Θεό, Πατέρα Παντοκράτορα, τον Ιησού Χριστό, τον Υιόν του, τον οποίον απέστειλε στον κόσμο, ‘ίνα ο κόσμος σωθεί δι’ αυτού’ και στον Παράκλητο -Πνεύμα, το ζωοποιόν τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Η αγάπη υπήρξε η πρακτική, κατεξοχήν, διδασκαλία του Θεανθρώπου, χωρίς την οποία, και σε συνδυασμό με τη μετάνοια, ταπείνωση και την προσευχή, είναι κλειστή η οδός προς τη Βασιλεία των Ουρανών.

Αν το ευαγγέλιο της σωτηρίας, στο οποίο καλούσε ο Χριστός τους ανθρώπους, ήταν αποκρυφιστικό, θα τον είχαν κατηγορήσει οι εχθροί Του σαν μάγο και γητευτή στο Συνέδριο, βρίσκοντας πρόφαση για τη θανάτωση του, διότι η μαγεία, η μαντεία, η νεκρομαντεία, η οιωνοσκοπία, κ.λπ. τιμωρούνταν με τον δια λιθοβολισμού θάνατο (Λευϊτικόν 19,26 & 20-27- Ιερεμ. 34,9- Εξ. 22,18- Δανιήλ 2,27-28).

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες τιμωρούσαν επίσης με ποινή θανάτου τη μαγεία («Στο Γιάννη Κορδάτο, οφειλόμενη απάντηση», π. Ευ. Κ. Μαντζουνέα, Αθ. 1983, σελ. 43,44). Αλλά και ο απ. Παύλος, ο θαυμάσιος αυτός κήρυκας και μέγιστος ιεραπόστολος, πού διακηρύσσει ότι ‘έχει Πνεύμα Θεού’ και ‘φέρει στο σώμα του τα στίγματα του Ιησού’, επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον των Εθνικών Μυστηρίων, τα οποία ονομάζει ‘Τράπεζα δαιμονίων’ (Α’ Κορ. 10,19-21, αλλά και Β’ Κορ. 6,14 – Α’ Τιμ. 6,20).

Τα νεανικά χρόνια του Χριστού: Είχε πλήρη συνείδησή της θεϊκής Του υπόστασης και αποστολής

Οι Ορθολογιστές ισχυρίζονται ότι ο Ιησούς δεν είχε συνείδηση της θεϊκής του υπόστασης και ότι δεν είναι Υιός του Θεού κατά φύσιν. O Χριστός είχε πλήρη συνείδηση της θεϊκής Του υπόστασης και αποστολής. Ο ίδιος αποκαλύπτει: «Πριν γεννηθεί ο Αβραάμ εγώ υπάρχω (όχι υπήρχα)» (Ίω. 8,58) και «Εγώ και ο Πατέρας είμαστε Ένα» (Ίω. 10,30). Στην παράκληση του Φιλίππου να τους δείξει τον Πατέρα, του επισημαίνει: «Τόσο καιρό είμαι μαζί σας Φίλιππε και δεν με γνώρισες; Εκείνος πού έχει δει εμένα, έχει δει τον Πατέρα» (Ιω. 14,9).

Στον Όρο της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου (Χαλκηδόνα 451 μ.Χ.) διατυπώνεται η πίστη της Εκκλησίας ότι στο Χριστό υπάρχουν δύο φύσεις, η θεία και η ανθρώπινη. Ως προς τη θεϊκή του φύση, ο Χριστός είναι ομοούσιος με το Θεό Πατέρα, είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, πού γεννήθηκε από τον Πατέρα προ πάντων των αιώνων. Ως προς την ανθρώπινη φύση του είναι ομοούσιος με μας τους ανθρώπους, πλήρης και τέλειος άνθρωπος, χωρίς αμαρτία.

Όμως, αν και ο σαρκωμένος Χριστός υφίσταται με δύο φύσεις, είναι ένα πρόσωπο, το πρόσωπο του Υιού και Λόγου του Θεού.

- : -

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ιρλανδής τραγουδίστριας

Eurovision 2024 Ιρλανδία: Με τους Bambie Thug και το τραγούδι «Doomsday Blue» εκπροσωπείται φέτος η Ιρλανδία στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού και θεωρείται ένα από τα φαβορί, παρόλο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις η εμφάνισή τρους.  Το κομμάτι είναι σε μουσική και στίχους των Bambie Ray Robinson, Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock και Tyler Ryder. Η συμμετοχή επιλέχθηκε

Παναγιωτακοπούλου: «Δεν καταλαβαίνω γιατί μας βγάζουν συνέχεια χωρισμένους με τον Πηλαδάκη»

Η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου μιλά για την προσωπική της ζωή και τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για κρίση στη σχέση της με τον Κώστα Πηλαδάκη .

Eurovision: Ένα λάθος του τηλεοπτικού σταθμού Rai «πρόδωσε» πού έδωσαν τις ψήφους τους οι Ιταλοί

Το Ισραήλ εντυπωσίασε το κοινό της Ιταλίας - Δείτε βίντεο

Eurovision: Απογοητευμένο το κοινό με τον σχολιασμό – Σαν να είναι η πρώτη φορά που βλέπουν, γράφουν στο Twitter

O Ζερόμ Καλούτα και ο Θανάσης Αλευράς έχουν αναλάβει φέτος τον σχολιασμό του διαγωνισμού - Τα σχόλια στο Twitter

Με φανέλα του Ολυμπιακού εμφανίστηκε ο Κώστας Φραγκολιάς στο «Happy Day» – «Νιώθω ότι ζούμε εποχές 2004»

Ο Κώστας Φραγκολιάς εμφανίστηκε στο πλατό της εκπομπής «Happy Day», με φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Φραγκολιάς είναι οπαδός του «ερυθρόλευκου» που έγραψε ιστορία το βράδυ της Πέμπτης, καθώς επικράτησε με 2-0 της Άστον Βίλα και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Conference League στην OPAP Arena. Με την έναρξη της σημερινής εκπομπής του «Happy

Οι backstage φωτογραφίες της Έλενας Παπαρίζου λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Malmö Arena

Στο Μάλμε της Σουηδίας για τον β’ ημιτελικό της Eurovision βρέθηκε η Έλενα Παπαρίζου. Η κυρία «My Number One», έκανε μία εντυπωσιακή εμφάνιση, τραγουδώντας το κομμάτι που της χάρισε την πρώτη θέση με την Ελλάδα, το 2005. Η νικήτρια του μουσικού διαγωνισμού του 2005, η Έλενα Παπαρίζου, ξεσήκωσε το κοινό στη Malmö Arena, αλλά και

Η Ευρυδίκη θυμήθηκε όταν πήγε στην Eurovision το 1992 με τραγούδι του Θεοφάνους – Δείτε το βίντεο

Η Ευρυδίκη γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμήθηκε όταν πήγε στην Eurovision το 1992, εκπροσωπώντας την Κύπρο με το τραγούδι «Ταιριάζουμε» του Γιώργου Θεοφάνους. «Σαν σήμερα πριν 32 χρόνια στο Malmö της Σουηδίας. Η πρώτη μου σόλο συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Ταιριάζουμε» του Γιώργου Θεοφάνους. Σάββατο 9 Μαΐου 1992.Πήραμε την ενδέκατη

Ματίνα Παγώνη για AstraZeneca: Καλώς αποσύρθηκε το εμβόλιο γιατί δεν επικαιροποιήθηκε

Για την απόφαση να αποσυρθεί το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε το πρωί της Παρασκευής 10/5 η Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας πως το σκεύασμα δεν επικαιροποιήθηκε. Αναφερόμενη στην εταιρεία AstraZeneca η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε πως καλά έκανε και απέσυρε το εμβόλιο εξηγώντας: «Πρώτον το απέσυρε για εμπορικούς λόγους διότι στο εμβόλιο δεν υπάρχει αναβάθμιση για τα

8 τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και να καίτε περισσότερες θερμίδες

Ο μεταβολισμός είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει ο οργανισμός σε «καύσιμα». Μέσω αυτή της διαδικασίας παρέχεται στο σώμα η ενέργεια που απαιτείται για την αναπνοή, την κίνηση, το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά κάθε λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ο όρος «μεταβολισμός» χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τον βασικό ρυθμό καύσης θερμίδων

Καλλιόπη Χάσκα: «Είχα καθηγήτρια τη Μαρίνα Σάττι-Τρελαίνομαι για το “Ζάρι”»

Στην κάμερα της εκπομπής "Γεια σου" έκανε δηλώσεις η Καλλιόπη Χάσκα. Η ηθοποιός που μας εντυπωσίασε με το ρόλο της στη Μάγισσα μίλησε για την επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 αλλά και για τις σπουδές της στην Αμερική. Όσα είπε η Καλλιόπη Χάσκα «Έδωσα Πανελλήνιες, είμαι μεγάλο φυτουκλάκι. Πέρασα Φιλολογία, πέρασα τα μαθήματα και είπα "ξέρω ότι δεν

Συγκλονίζει η Μαρία Μενούνος: «Μου λείπεις μαμά»

Η Μαρία Μενούνος βιώνει την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της μετά από σειρά δυσκολιών. Ανάμεσα σε αυτές και η απώλεια της μητέρας της που έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου του 2021. Ο ερχομός της κόρης της, Αθηνάς έχει γεμίσει με φως της ζωή της και οι αναρτήσεις της ξεχειλίζουν από ευτυχία. Στη

Eurovision 2024: Ο Θανάσης Αλευράς έδωσε πάσα να ψηφίσουν οι Έλληνες ενώ η ψηφοφορία είχε ολοκληρωθεί

Παρασκευή, 10.5.2024, 00:04 Zappit@ZAPPIT_ Το λάθος του Θανάση Αλευρά στην Eurovision. 16 χώρες διαγωνίστηκαν απόψε στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024 για να διεκδικήσουν μία θέση στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου. Στη συνέχεια σειρά είχε η ψηφοφορία των χωρών που συμμετείχαν, η οποία μετά από δέκα λεπτά ολοκληρώθηκε. Ενώ οι σχολιαστές της Ελλάδας μέτρησαν αντίστροφα