Το παιδί έχει γρίπη: Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Date:

*Γράφει η κυρία Χαρά Ασημάκη, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου άρχισαν να καταγράφονται στη χώρα μας τα πρώτα κρούσματα γρίπης, καθυστερημένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Πρόκειται για περιπτώσεις γρίπης Α και τα στελέχη που έχουν προς το παρόν τυποποιηθεί ανήκουν όλα στον υπότυπο Η3Ν2.

Την προηγούμενη χρονιά δεν καταγράφηκε η αναμενόμενη εποχική επιδημία του ιού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Έρχεται λοιπόν φέτος την άνοιξη να προστεθεί και ο ιός της γρίπης στην ήδη υπάρχουσα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, που απασχολεί μικρούς και μεγάλους. Ακολουθούν σύντομες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σε σχέση με τη γρίπη στα παιδιά.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης, όπως και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδεται με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα. Επιπλέον, ο ιός έχει την ικανότητα να διατηρείται ζωντανός σε επιφάνειες, που μολύνονται για περίπου δύο ώρες άρα μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση επαφή.

Ποια είναι συνήθως τα συμπτώματα της γρίπης και σε τι διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα;





Καταρχήν τα δύο νοσήματα προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Το σημαντικό όμως είναι ότι το κοινό κρυολόγημα είναι πολύ πιο ήπια νόσος. Αντίθετα συνήθως η γρίπη προβάλει με πιο έντονη κλινική εικόνα και οι επιπλοκές είναι πολύ πιο συχνές σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα. Η γρίπη εκδηλώνεται με αιφνίδιας έναρξης υψηλό πυρετό συνοδευόμενο από κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και μυαλγίες, βήχα ο οποίος συνήθως είναι ξηρός, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εμέτους και διαρροϊκές κενώσεις.


Μπορούμε να διακρίνουμε κλινικά αν το παιδί που εμφανίζει συμπτώματα πάσχει από γρίπη ή από COVID-19;

Τόσο ο ιός της γρίπης, όσο και ο κορωνοϊός προκαλούν στα παιδιά παρόμοια συμπτώματα, όπως ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, η κεφαλαλγία αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές. Δεν είναι εύκολο κλινικά να διαπιστώσουμε αν πρόκειται λοίμωξη από τον έναν ή τον άλλο ιό. Ενδέχεται τα συμπτώματα της γρίπης να είναι πιο έντονα και να διαρκούν για περισσότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα συμπτώματα από τον Sars Cov 2 που υποχωρούν ταχύτερα και είναι μικρής έντασης στα παιδιά. Ο μόνος ασφαλής τρόπος, για να τεθεί οριστικά η διάγνωση είναι με εργαστηριακό έλεγχο. Υπάρχουν και για την γρίπη όπως και για τον κορωνοϊό γρήγορα τεστ που ανιχνεύουν την παρουσία του αντιγόνου του ιού της γρίπης και τον τύπο του ιού (Α ή Β) από το οποίο έχει προσβληθεί ο ασθενής. Επιπλέον κυκλοφορούν και rapid test για την ανίχνευση και των 2 ιών ταυτόχρονα.

Για πόσο διάστημα μεταδίδει τον ιό ο άρρωστος;





Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό μια μέρα, πριν αρχίσουν τα συμπτώματα μέχρι και επτά μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;

Πιο πιθανές είναι οι επιπλοκές της γρίπης στα βρέφη και τα μικρότερα παιδιά, σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (καρδιολογικά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη κ.τ.λ.), σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικιωμένους και στις εγκύους.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά;

Η γρίπη τις περισσότερες φορές είναι, όπως και οι υπόλοιπες ιώσεις, αυτοπεριοριζόμενη νόσος και οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές και χωρίς ειδική θεραπεία. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι η αφυδάτωση και η έντονη καταβολή, ως αποτέλεσμα των γαστρεντερικών διαταραχών που προκαλεί η γρίπη, η βρογχίτιδα, η βρογχοπνευμονία ή η πνευμονία, τόσο από τον ίδιο τον ιό ή λόγω βακτηριακής επιμόλυνσης, η οξεία μέση ωτίτιδα και η μυοσίτιδα. Πολύ σπάνια και συνήθως σε παιδιά με χρόνια προβλήματα η γρίπη προκαλεί βαρειά νόσο, που μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε θάνατο.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με τη γρίπη;

  • Χορηγούμε στα παιδιά αντιπυρετικά (όχι ασπιρίνη)
  • Προσφέρουμε άφθονα υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση του παιδιού με τον υψηλό πυρετό
  • Όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται πέραν του 3ημέρου ή αν προβληματίζει η κλινική κατάσταση του παιδιού, θα πρέπει οι γονείς να αναζητούν την ειδική γνώμη του παιδιάτρου. Συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς μπορεί να είναι η δύσπνοια, η θόλωση και η  υπνηλία που επιμένει και όταν το παιδί είναι απύρετο, πυρετός που επανεμφανίζεται ενώ έχει παρουσιάσει στο μεταξύ ύφεση, άρνηση λήψης τροφής και κυρίως υγρών ή συνεχείς έμετοι, καθώς και έντονο άλγος στα πόδια με αδυναμία βάδισης.
  • Ο παιδίατρος θα αποφασίσει ποιο παιδί με γρίπη θα λάβει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, ειδική αντιϊκή αγωγή ή άλλη θεραπεία σε περίπτωση επιπλοκής.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη γρίπη;

  • Το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι ασφαλώς ο εμβολιασμός.
  • Την εποχή της γρίπης αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.
  • Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχα καθαριστικά χεριών και διδάσκουμε και τα παιδιά μας να το κάνουν σωστά μετά την επιστροφή από κάθε εξωτερικό χώρο και πριν τα γεύματα.
  • Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε χρησιμοποιώντας χαρτομάντηλο το οποίο αμέσως απορρίπτουμε ή στο εσωτερικό του αγκώνα μας αν δεν έχουμε στη διάθεση μας χαρτομάντηλο.
  • Οι ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολικό ή το εργασιακό περιβάλλον όταν πλέον δεν μεταδίδουν τον ιό, δηλαδή όταν έχουν παραμείνει τουλάχιστον ένα 24ωρο απύρετοι χωρίς να έχουν λάβει αντιπυρετικά.

Διαβαστε επίσης

Ο Μάρτιος της εποχικής γρίπης και του κορωνοιού: Γιατί φέτος «συναντήθηκαν» οι δύο ιοί

Ανοδική τάση των κρουσμάτων της γρίπης – Κοινά τα συμπτώματα με την «Όμικρον»

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αρνίσια παϊδάκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Από τον σεφ Παντελή Σοφοκλέους ΥΛΙΚΑ 15 αρνίσια παϊδάκια 10 γρ. φρέσκια ρίγανη 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο 10 γρ. θυμάρι φρέσκο 5 γρ. μαντζουράνα φρέσκα 5 γρ. φασκόμηλο φρέσκο 4 σκελίδες σκόρδο 20 γρ. αλάτι 100 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το

Το Μαγικό Χαλί

Δεν είναι απίστευτο και συνάμα υπέροχο το πόσο εύκολα και γρήγορα μας ταξιδεύει το φαγητό; Σε τόπους μακρινούς, μυστήριους και εξωτικούς, χωρίς σύνορα και εμπόδια… Με τη φαντασία να μας καθοδηγεί και τις αισθήσεις μας επιβάτες, θα δημιουργήσουμε ένα πολυδιάστατο πιάτο με αραβικές επιρροές. Θα απλώσουμε μια ρόδινη, ξεροψημένη πίτα για μαγικό χαλί και θα

Ντέιβιντ Σουίμερ: Ο λόγος που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε χαρίσει στη μητέρα του ένα κολιέ της

Η πρώτη επαφή του Ντέιβιντ Σουίμερ με το Χόλιγουντ δεν ήταν τα «Friends», αλλά οι υποθέσεις της μητέρας του που συνεργαζόταν με της ελίτ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο ηθοποιός των «Friends» εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο podcast «Origins with Cush Jumbo» ότι η μητέρα του Αρλίν ήταν «μια μεγάλη, ισχυρή δικηγόρος διαζυγίων» που

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να με πετάξει στα τάρταρα και να με ανεβάσει στα ουράνια μέσα σε δευτερόλεπτα, ανέφερε ο σκηνοθέτης Λίγο καιρό μετά τον γάμο του με τη Σιμώνη Χριστοδούλου, βρέθηκε καλεσμένος ο

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αποκαλύπτει: “Την άνοιξη πέρασα ζόρια ψυχικά, έχασα κιλά”

"Πέρασα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, όλα καλύτερα τώρα. Κάνω ψυχοθεραπεία", εξομολογείται η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή;

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή; Παρασκευή, 20.9.2024, 10:17 Zappit@ZAPPIT_ "Να ξανανέβω μέχρι επάνω τόσες σκάλες; Δεν με λυπάστε;". Με έναν… ανορθόδοξο τρόπο ξεκίνησε τη σημερινή της εκπομπή η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha δεν ενθουσιάστηκε με το τραγούδι του Σάκη Ρουβά, με το οποίο επέλεξε ο ηχολήπτης να

Σπύρος Μπιμπίλας: Δεν υπάρχει το «το» κατά την άποψή μου – Τι προσδιορίζει, αντικείμενο;

Μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «Buongiorno» ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός έχει εκλεγεί βουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας από τον Ιούνιο του 2023 και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Εγώ αυτόν τον άνθρωπο τον έχω γνωρίσει λίγο, για μένα είναι

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όσα έγιναν στη συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στο κατάμεστο Ηρώδειο κάτω από τον βραδινό Αττικό ουρανό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στην οικουμενική ελληνίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που με τη ζωή και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο άγγιξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων προσφέροντας απλόχερα αγάπη, ελπίδα και φως. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι.

Καρκίνος του εγκεφάλου: Αντικαταθλιπτικό φάρμακο φαίνεται «πολλά υποσχόμενο» στη θεραπεία των όγκων

Οι ογκολόγοι αναζητούν εντατικά εδώ και καιρό καλύτερα φάρμακα που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να εξαλείψουν τον όγκο. Σε μιας μεγάλης κλίμακας έρευνα φαρμάκων εντοπίστηκε ότι ένα εγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η βορτιοξετίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, φαίνεται να αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες κατά του γλοιοβλαστώματος, ενός επιθετικού

Βαριατρική επέμβαση: Με ποιο τρόπο συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Η βαριατρική χειρουργική είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για την μακροπρόθεσμη ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο, την νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh (ΗΠΑ), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριατρική χειρουργική βελτίωσε

Μάνος Πίντζης: Σάλος μετά τη δήλωσή του – «Αν είσαι ρε φίλε χοντρός, κάνε κάτι να γίνεις αδύνατος»

 Μία δήλωση στο Πρωινό Σου Σου έκανε ο Μάνος Πίντζης και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Με αφορμή τον Μάρκο Σεφερλή και την πολιτική ορθότητα, είπε μεταξύ άλλων ο Μάνος Πίντζης: «Είναι πραγματικά χουντική λογοκρισία. Αν είσαι ρε φίλε χοντρός, είσαι χοντρός και κάνε κάτι να γίνεις αδύνατος. Εγώ γιατί κάνω οτιδήποτε θέλω για να είμαι έτσι

Κώστας Πρέκας: Παντρεύεται, παρά τις διαφωνίες, με την Μαίρη Βιντιάδου

Ο Κώστας Πρέκας αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα παντρευτεί με την αγαπημένη του, Μαίρη Βιντιάδου. «Με το χέρι στην καρδιά, ναι, θα παντρευτώ! Πολύ σύντομα θα γίνει αυτό. Παρά τις διαφωνίες μου, ο στόχος είναι αυτός. Να παντρευτούμε μέσα στο 2024 και αυτό η Μαίρη θα το μάθει μέσα από την Espresso.