Συνταγή για νηστίσιμα μηλοπιτάκια, που μπορείτε να τα συνδυάσετε με φρέσκες ροδέλες μήλου, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη γεύση σε κάθε μπουκιά είτε στο πρωινό είτε ως ένα θρεπτικό σνακ με λίγες θερμίδες.
Υλικά που θα χρειαστείτε για τα μηλοπιτάκια
- 2 μεγάλα μήλα
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά
- ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
- Λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα στο τέλος
Υλικά ζύμης για τα μηλοπιτάκια
- 1 φλιτζάνι κρασί
- 1 ½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
- 500-750 γραμμάρια αλεύρι από φαρίνα ολικής άλεσης (ή ½ πιτυρούχο αλεύρι ολικής άλεσης και ½ φαρίνα)
- 1 κουταλιά σόδα ή baking powder
- 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
- Λίγη κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ή καστανή ζάχαρη
Πώς να φτιάξετε τα μηλοπιτάκια
Κόψτε τα μήλα και βράστε τα με τον τρόπο που θα τα βράζατε αν κάνατε κομπόστα. Στη συνέχεια κάντε τα πολτό και προσθέστε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το καβουρδισμένο σουσάμι, την κανέλα, τα ψιλοκομμένα καρύδια και τη φρυγανιά για να ααπορροφήσει τα πολλά υγρά.
Κατόπιν φτιάξτε τη ζύμη με το λάδι και το κρασί χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης, τόσο όσο να γίνει σταθερή η ζύμη. Προσθέστε στο μείγμα την κανέλα, τη ζάχαρη, το σουσάμι και τη σόδα ή το baking powder.
Χωρίστε τη ζύμη σε 15-18 κομμάτια, τα οποία και πλάθετε με τα δάχτυλά σας, μέχρι να τα ανοίξετε. Προσθέστε σε κάθε πιτάκι μια κουταλιά από το μείγμα και κλείστε το καλά. Επαναλάβετε με την ίδια τεχνική έως ότου πλάσετε όλα τα μηλοπιτάκια.
Τοποθετήστε τα μηλοπιτάκια σε ένα ταψί, το οποίο έχετε αλείψει με λίγο βιτάμ για να μην κολλήσουν και ψήστε τα στους 250°C περίπου για μισή ώρα. Όταν ψηθούν, τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Απολαύστε τις γλυκές αυτές λιχουδιές οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
- Μηλοπιτάκια του Αδάμ - διατροφή.