Κοτόπουλο γαλλικό φρικασέ

Date:

Χρόνος: 1 ½ ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 5-6 άτομα):

1 κοτόπουλο τεμαχισμένο (2 κιλά περίπου) ή κομμάτια κοτόπουλου, όλα με πέτσα και κόκαλο (850-900 γρ. μηροί κοτόπουλου + 700 γρ. κνήμες (μπουτάκια) κοτόπουλου π.χ.)

2-3 κοφτές κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

250-300 γρ. άσπρα μανιτάρια (τα μικρά κομμένα στα δυο, το πιο μεγάλα στα τέσσερα)

2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα 2 κατά μήκος και ύστερα σε φετάκια

1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 φύλλο δάφνης

3 κλωναράκια θυμάρι, ξεφυλλισμένα (ή ½ κουταλάκι ξηρό θυμάρι)

3 κοφτές κουταλιές αλεύρι

½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί

3 φλ. ζωμός κότας (σπιτικός ή φτιαγμένος με κύβο)

2/3 φλ. κρέμα γάλακτος

1 γεμάτη κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένετε, στραγγίζετε καλά, στεγνώνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με απορροφητικό χαρτί και τα αλατοπιπερώνετε.

Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο με το ελαιόλαδο, και κοκκινίζετε μέσα το κοτόπουλο, σε 2-3 δόσεις, μέχρι να ροδίσει καλά (όσο καλύτερα μπορείτε σε όλες τις πλευρές), για 5-6 λεπτά, κάθε φορά.

Αφαιρείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα κρατάτε σε μια πιατέλα. Προσθέτετε, 1 ακόμα κοφτή κουταλιά βούτυρο στην κατσαρόλα, αν χρειάζεται και προσθέτετε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το θυμάρι. Τα σοτάρετε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα μανιτάρια (δεν θα ροδίσουν πολύ) και προσθέτετε τα σκόρδα. Τα σοτάρετε για ½ λεπτό και πασπαλίζετε το μίγμα με το αλεύρι. Το ανακατεύετε μέσα για 1 λεπτό να απορροφηθεί και περιχύνετε με το κρασί και το ζωμό. Ανακατεύετε το μίγμα ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσει ότι απέμεινε εκεί.  

Όταν το μίγμα κοχλάσει και επιστρέφετε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο, με την πλευρά της πέτσας προς τα πάνω. Όταν το φαγητό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο/χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε να το σιγοβράζετε για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και ανακατεύετε μέσα στη σάλτσα την κρέμα γάλακτος. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, ελέγχετε το αλατοπίπερο, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και επιστρέφετε μέσα το κοτόπουλο. Πασπαλίζετε το φαγητό με το μαϊντανό και το σερβίρετε είτε με πουρέ πατάτας (κλασική επιλογή), είτε με ρύζι.  

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Ιβάνκα Τραμπ αναδημιούργησε ένα εμβληματικό φόρεμα της Όντρεϊ Χέπμπορν για τo πάρτι ορκωμοσίας του πατέρα της

Η Ιβάνκα Τραμπ αναδημιούργησε ένα εμβληματικό φόρεμα της Όντρεϊ Χέπμπορν για τo πάρτι ορκωμοσίας του πατέρα της Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Χέπμπορν αποτελεί προσωπική έμπνευση για την κόρη του Τραμπ εδώ και χρόνια Η Ιβάνκα Τραμπ έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο Liberty Ball, στο πλαίσιο του εορτασμού για την ορκωμοσία του πατέρα της, Ντόναλντ

Καίτη Γκρέυ: Ο βιογράφος της, Γιώργος Χρονάς, μοιράστηκε κάποιες λεπτομέρειες από τη ζωή της

Ο Γιώργος Χρονάς, που έγραψε την πρώτη βιογραφία της Καίτης Γκρέυ με τίτλο «Καίτη Γκρέυ - Αυτή είναι η ζωή μου» το 1987, μοιράστηκε μερικές άγνωστες πτυχές από τη ζωή της τραγουδίστριας στην εκπομπή «Buongiorno». Όπως περιέγραψε ο βιογράφος, η σπουδαία τραγουδίστρια είχε μια έντονη ζωή και μια ιδιαίτερη σχέση με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον

Συγκινήθηκε η Ευλαμπία Ρέβη στον αέρα: «Ξέρετε πόσα χρόνια έχει να μου πάρει ένας άντρας λουλούδια;»

Συγκινήθηκε η Ευλαμπία Ρέβη στον αέρα: «Ξέρετε πόσα χρόνια έχει να μου πάρει ένας άντρας λουλούδια;» «Τα βλέπεις αυτά; Εκεί που πρέπει να τα δουν...», είπε η Ευλαμπία Ρέβη κοιτώντας όλο νόημα προς την κάμερα. Στην πανέμορφη Μακρυνίτσα βρέθηκαν σήμερα η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής, με την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα». Μία από

Δανάη Μπάρκα: «Έχουμε φάει κέρατο και το έχουμε συγχωρέσει»

Home / Ψυχαγωγία / Δανάη Μπάρκα: «Έχουμε φάει κέρατο και το έχουμε συγχωρέσει» Δανάη Μπάρκα: «Έχουμε φάει κέρατο και το έχουμε συγχωρέσει» Δείτε όσα είπε η Δανάη Μπάρκα. Τις δηλώσεις του Νίκου Κουρή σχετικά με την απιστία «έπαιξαν» σήμερα στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», με τη Δανάη Μπάρκα και τους συνεργάτες της να σχολιάζουν εκτενώς το

Γιώργος Μαργαρίτης: Η φωτογραφία με την Καίτη Γκρέυ – Δεν σε ξεχνώ ποτέ, γράφει

Γιώργος Μαργαρίτης: Η φωτογραφία με την Καίτη Γκρέυ - Δεν σε ξεχνώ ποτέ, γράφει Γιώργος Μαργαρίτης: Η φωτογραφία με την Καίτη Γκρέυ - Δεν σε ξεχνώ ποτέ, γράφει Ο τραγουδιστής αποκάλυψε πως η τελευταία φορά που την είδε ήταν πριν τρεις μήνες, όταν βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο Ο Γιώργος Μαργαρίτης έκανε μια ανάρτηση αφιερωμένη στην Καίτη Γκρέυ, που έφυγε

Λεωνίδας Κουτσόπουλος – Χρύσα Μιχαλοπούλου: Τίτλοι τέλους για το γνωστό ζευγάρι

"Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξαναγαπήσω. Έχει κλείσει το κεφάλαιο για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον" - Η Χρύσα Μιχαλοπούλου επιβεβαίωσε τον χωρισμό.

Ευδοκία Ρουμελιώτη: “Ήμασταν στο Πήλιο, ήμουν σίγουρη ότι έχω καρκίνο” – Άφωνη η Δανάη Μπάρκα

Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Ήμασταν στο Πήλιο, ήμουν σίγουρη ότι έχω καρκίνο» – Άφωνη η Δανάη Μπάρκα "Δεν ήμουν καλά, γύρισα. Το πήρα πολύ βαριά όλο αυτό". Σε μια προσωπική εξομολόγηση για το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί προχώρησε η Ευδοκία Ρουμελιώτη, στην εκπομπή Πάμε Δανάη. Η ηθοποιός περιέγραψε το περσινό της καλοκαίρι, όταν κατά τη διάρκεια

Ελιόπιτα

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ) • 3 φλ. (480γρ.) αλεύρι Φαρίνα• 2 κουταλάκια (18γρ.) μπέικιν πάουντερ• 1 2/3 φλ. (230γρ.) ελιές κομμένες• 2/3 φλ. (65γρ.) ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο• 1 φλ. (45γρ.) κόλιαντρο ψιλοκομμένο• 1/3 φλ. (8γρ.) δυόσμο ψιλοκομμένο• 5 αυγά (Μ)• ½ φλ. (120ml) σπορέλαιο• 1 φλ. (270ml) γάλα εβαπορέ Για την επικάλυψη • 3-4 κουταλιές

Πες το Ψέματα: Η παράσταση με… 17 άντρες και καμία γυναίκα επί σκηνής – Τι λένε οι κωμικοί Ήρα Κατσούδα και Δήμητρα Νικητέα

«Σάλος» για την παράσταση που θ' ανέβει στο θέατρο Ακροπόλ - Έντονες αντιδράσεις για το αποκλειστικά ανδρικό καστ

Andy Nicolas: Η μουσική καριέρα και ο συμβολισμός του τραγουδιού «Lost My Way» που θα διαγωνιστεί στον ελληνικό τελικό της Eurovision

Ο Andy Nicolas με το τραγούδι του «Lost My Way» βρίσκεται ανάμεσα στους 12 υποψήφιους που θα διαγωνιστούν στις 30 Ιανουαρίου στον ελληνικό τελικό για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Eurovision 2025. Tη μουσική τη συνέθεσε μαζί  με τον  Tim Aeby, ενώ τους στίχους τους έγραψε ο ίδιος.  Ο τελικός για την επιλογή του τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στο Christmas Theater

Σταύρος Ζαλμάς: «Όταν έκανα το “Άφρικα” το ’92 και τον παπά το ’98, αν έβαζα υποψηφιότητα θα έβγαινα πρωθυπουργός»

Καλεσμένοι στην εκπομπή της Αθηναΐδας Νέγκα ήταν το βράδυ της Τρίτης 21/1 ο Σταύρος Ζαλμάς και η Πέμη Ζούνη. Οι δύο ηθοποιοί είχαν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Τέχνη με την οικοδέσποινα, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Φθινοπωρινή Ιστορία», στην οποία συμμετέχουν. «Η δημοσιότητα μπορεί να τρελάνει ένα νορμάλ άνθρωπο αλλά για λίγο. Εγώ το