Είναι προετοιμασμένος ο κόσμος να αντιμετωπίσει την επόμενη πανδημία; Γιατί είναι αρκετά πολύπλοκο το ζήτημα

Date:

Πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση του Covid-19, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς και καταρράκωσε την παγκόσμια οικονομία, ο κόσμος, αν και καλύτερα προετοιμασμένος, απέχει πολύ από το να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια άλλη πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και με ειδικούς.

Είναι καλύτερα προετοιμασμένος ο κόσμος; «Η απάντηση είναι ναι και όχι», δήλωσε πρόσφατα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, οργανισμού που βρέθηκε στο επίκεντρο της μάχης κατά της πανδημίας του Covid-19.

Αν η επόμενη πανδημία εμφανιζόταν σήμερα, ο κόσμος θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει μερικές από τις ίδιες αδυναμίες, είπε.

Όμως ο κόσμος έχει πάρει επίσης πολλά και οδυνηρά μαθήματα από την πανδημία και έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την άμυνά του, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Μαρία βαν Κερχόβε, την Αμερικανίδα επιδημιολόγο που διευθύνει το Τμήμα Πρόληψης και Ετοιμότητας για Επιδημίες και Πανδημίες του ΠΟΥ, «πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί χάρη στην πανδημία γρίπης του 2009 (Σ.τ.Σ: τον H1N1), αλλά και χάρη στον Covid».

«Αλλά νομίζω ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για άλλη πανδημία ή μαζική επιδημία», εξήγησε.

Η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, που συστάθηκε από τον ΠΟΥ, το περι- ξεκάθαρα: «Το 2025, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να καταπολεμήσει μια νέα πανδημική απειλή, λόγω των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στα εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών, όπως τα εμβόλια».

Η Ολλανδή ιολόγος Μάριον Κούπμανς εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιτυχία και η ταχύτητα παρασκευής εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλη διαφορά κατά την επόμενη παγκόσμια κρίση υγείας.

Ωστόσο, ανησυχεί ότι η χρήση τους απέναντι σε μια μελλοντική απειλή θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα», κυρίως λόγω του «σοκαριστικά υψηλού» επιπέδου παραπληροφόρησης.

Από την πλευρά του ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, θεωρεί ότι η πιθανότητα πανδημίας γρίπης των πτηνών H5N1 πρέπει να ληφθεί «πολύ στα σοβαρά». Προς το παρόν, ο ιός δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, αλλά κυκλοφορεί μαζικά σε πολλά είδη ζώων.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε πιο προετοιμασμένοι από ό,τι ήμασταν με τον Covid», επισημαίνει στο AFP η Μεγκ Σέφερε, επιδημιολόγος στο αμερικανικό ινστιτούτο SAS. Εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα τέσσερα έως πέντε χρόνια για να εντοπίσουν και να μοιραστούν πληροφορίες πιο γρήγορα οι αρχές δημόσιας υγείας.

Αλλά έχει «εμπιστοσύνη» στα μαθήματα που πήρε ο πληθυσμός κατά τη διάρκεια του Covid-19 για να προστατευθεί, όπως η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας.

Το νέο κέντρο του ΠΟΥ για την πρόληψη των πανδημιών, που εγκαινιάστηκε το 2021 στο Βερολίνο, είναι αφιερωμένο στη συλλογή πληροφοριών για τον καλύτερο εντοπισμό και τον περιορισμό των απειλών.

Το Ταμείο για την αντιμετώπιση των πανδημιών της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο συστάθηκε το 2022, έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα χρηματοδότηση ύψους 885 εκατομμυρίων δολαρίων, που διατίθεται για σχεδόν 50 έργα σε 75 χώρες.

Ένα κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας για εμβόλια mRNA εγκαινιάστηκε στη Νότια Αφρική το 2023 με την υποστήριξη κυρίως του ΠΟΥ, ενώ το 2022 συστάθηκε ένα παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης για τη βιοκατασκευή στη Νότια Κορέα με στόχο την ενίσχυση της τοπικής φαρμακευτικής παραγωγής.

Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία (PHEIC) σχετικά με τον Covid-19, αλλά με υπερβολικά γραφειοκρατικούς τόνους.

Και οι περισσότερες χώρες και το ευρύ κοινό αντέδρασαν μόνο όταν ο επικεφαλής του ΠΟΥ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον πολύ πιο σαφή όρο «πανδημία» στις 11 Μαρτίου 2020.

Για να ενεργοποιηθεί μια πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν στην έννοια της «έκτακτης ανάγκης εξαιτίας πανδημίας», που τώρα είναι το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού.

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών και την ετοιμότητα αντιμετώπισής τους για την αποφυγή σοβαρών λαθών στη διαχείριση του Covid.

Ωστόσο, μείζονα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής στοιχείων σχετικά με τα αναδυόμενα παθογόνα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό για να αποκτήσουμε πληροφορίες για συγκεκριμένα εμβόλια, τεστ και θεραπείες, αλλά και για την επιτήρηση των πανδημιών.

Οι διαπραγματευτές έθεσαν τον Μάιο του 2025 ως προθεσμία για την επίτευξη συναίνεσης.

Επιπλέον, περισσότεροι από 200 επιστήμονες από πάνω από 50 χώρες αξιολόγησαν στοιχεία για 1.652 παθογόνα – κυρίως ιούς – επιτρέποντας στον ΠΟΥ να καταρτίσει φέτος μια λίστα με περίπου 30 παθογόνα που ενδέχεται να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες, όπως Covid-19, πυρετός Λάσα και οι ιοί Έμπολα, Ζίκα και Μάρμπουργκ.

-: ΑΠΕ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Chloe Malle: Ποια είναι η 39χρονη που παίρνει τη θέση της Anna Wintour στη Vogu;

Μετά από σχεδόν 40 χρόνια στο τιμόνι της αμερικανικής Vogue, η θρυλική Anna Wintour παραδίδει τη σκυτάλη στη γυναίκα που επέλεξε προσωπικά για διάδοχό της. Το όνομα αυτής; Chloe Malle, 39 ετών, κόρη της ηθοποιού Candice Bergen και του Γάλλου σκηνοθέτη Louis Malle. Η Anna Wintour αποχωρεί από τη Vogue μετά από 37 χρόνια πορείας

Eurovision 2026: Όλα όσα αποκάλυψε ο JJ για την επιστροφή του στη σκηνή

Ανατροπή για τη Eurovision 2026! Ο περσινός νικητής JJ, που χάρισε στην Αυστρία τη νίκη με το «Wasted Love», ξεκαθάρισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι δεν θα αναλάβει την παρουσίαση του φετινού show. «Η έλλειψη χρόνου σε συνδυασμό με την προετοιμασία που απαιτείται γι’ αυτή τη θέση, δεν μου επιτρέπουν να πάρω μέρος στην παρουσίαση

Η Ρίτα Γουίλσον έκανε διακοπές στη Μύκονο – Δείτε φωτογραφίες

Η Ρίτα Γουίλσον έκανε διακοπές στη Μύκονο - Δείτε φωτογραφίες Η Ρίτα Γουίλσον έκανε διακοπές στη Μύκονο - Δείτε φωτογραφίες Η ηθοποιός επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά την προτίμησή της στα ελληνικά νησιά Στη Μύκονο βρέθηκε η Ρίτα Γουίλσον συνεχίζοντας τις διακοπές της στα ελληνικά νησιά, τα οποία συχνά προτιμάει μαζί με τον σύζυγό της, Τομ

Τζον Κράιερ για το «Two and a Half Men»: Έπαιρνα το ένα τρίτο της αμοιβής του Τσάρλι Σιν

Τζον Κράιερ για το «Two and a Half Men»: Έπαιρνα το ένα τρίτο της αμοιβής του Τσάρλι Σιν Ο Κράιερ πρωταγωνιστούσε στη δημοφιλή σειρά μέχρι και τη 12η και τελευταία σεζόν Η αμοιβή του Τζον Κράιερ για τη συμμετοχή του στη σειρά «Two and a Half Men» ήταν μόλις το ένα τρίτο αυτής του Τσάρλι Σιν, όπως

Άννα Βίσση: Κατάμεστο το Καλλιμάρμαρο για τη sold out συναυλία – “Έπεσε” το στάδιο στην εντυπωσιακή έναρξη

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι θαυμαστές που συρρέουν στο Καλλιμάρμαρο απόψε (13/9) προκειμένου να απολαύσουν την Άννα Βίσση και τις μεγάλες της διαχρονικές

Route 360 – Ο Γιάννης Αποστολάκης για το νέο λουκ: «Οι μηχανές ήταν βρώμικες, ντράπηκα να φύγω, οπότε είπα να το ζήσω»

Στο νέο επεισόδιο για το Route 360, που προβλήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο STAR, ο Γιάννης Αποστολάκης αποφάσισε να ανανεώσει την εμφάνισή του, μετά από ένα χρόνο εν πλω κατά την άφιξη του στα νησιά Φίτζι. Στην πρώτη στάση στο Savusavu μπήκε στο πρώτο κουρείο και η εμπειρία του δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, όπως σχολίασε. 

Ανδρομάχη για τα πρώτα γενέθλια του γιου της: Σε ευχαριστώ που είμαι η μανούλα σου

Η τραγουδίστρια και ο Γιώργος Λιβάνης πριν από έναν χρόνο απέκτησαν το πρώτο τους παιδί

Επικό σκηνικό στην παράσταση του Τσουβέλα στη Στυλίδα – Εμφανίστηκε πίσω του παπάς και του τραγούδησε το σάουντρακ του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»

Επικό σκηνικό στην παράσταση του Τσουβέλα στη Στυλίδα - Εμφανίστηκε πίσω του παπάς και του τραγούδησε το σάουντρακ του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» Επικό σκηνικό στην παράσταση του Τσουβέλα στη Στυλίδα - Εμφανίστηκε πίσω του παπάς και του τραγούδησε το σάουντρακ του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» Δείτε βίντεο - «Δεν ξέρω τι άλλο θα μου

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Τραγούδησε στη σκηνή με τον σύζυγό της, Φώτη Μπερνάντο – Το φιλί και η τρυφερή εξομολόγηση

Μία ξεχωριστή στιγμή έζησε το βράδυ της Παρασκευής (12/9) η Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Η γνωστή ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή σε συναυλία που έδωσε το συγκρότημα στο οποίο συμμετέχει ο σύζυγός της, Φώτης Μπερνάντο, στο Ρέθυμνο και τραγούδησε μαζί του. Στη σχετική ανάρτηση που έκανε λίγες ώρες μετά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Γιούλικα Σκαφιδά: «Το πρώτο βράδυ με το νεογέννητο στο σπίτι ήταν καταστροφικό»

Ποδαρικό στην εκπομπή "Μαμάδες" έκανε για τη νέα τηλεοπτική σεζόν η Γιούλικα Σκαφιδά. Τη γνωστή ηθοποιό υποδέχθηκε η Αρετή Πασχάλη, με τις δύο γυναίκες να

Η Μαράια Κάρεϊ θα δώσει συναυλία σε μια πλωτή σκηνή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Η Μαράια Κάρεϊ θα δώσει συναυλία σε μια πλωτή σκηνή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου Η Μαράια Κάρεϊ θα δώσει συναυλία σε μια πλωτή σκηνή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου Η εμφάνισή της θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για τις συνεχείς προσπάθειες διατήρησης του τροπικού δάσους Η Μαράια Κάρεϊ πρόκειται να συμμετάσχει σε συναυλία

Δημήτρης Φραγκιόγλου: Μετανιώνω που δεν ζήτησα να μπει το όνομά μου ως σεναριογράφος στους «Απαράδεκτους»

Δημήτρης Φραγκιόγλου: Μετανιώνω που δεν ζήτησα να μπει το όνομά μου ως σεναριογράφος στους «Απαράδεκτους» Δημήτρης Φραγκιόγλου: Μετανιώνω που δεν ζήτησα να μπει το όνομά μου ως σεναριογράφος στους «Απαράδεκτους» Το έκανα από ηλίθια σεμνότητα, σχολίασε ο ηθοποιός Η απόφαση του Δημήτρη Φραγκιόγλου να μην ζητήσει την αναφορά του ονόματός του ως σεναριογράφος στους «Απαράδεκτους»