Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

Date:

Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

Η χύτρα ταχύτητας είναι ένα χρήσιμο μαγειρικό σκεύος, το οποίο βρίσκεται σε κάθε σπίτι και μας βοηθά να επιταχύνουμε τον χρόνο μαγειρέματος.

Η χύτρα κλείνει ερμητικά μη επιτρέποντας στον ατμό ή τα υγρά να διαφύγουν κατά τον βρασμό.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στην χύτρα, επιλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.

Λαχανικά

Τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα χόρτα είναι μερικά παραδείγματα πράσινων λαχανικών που μαγειρεύονται καλύτερα σε κατσαρόλα.

Σε περίπτωση που βάλετε λαχανικά σε χύτρα ταχύτητας, τότε θα χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά τους και είναι πιο πιθανόν να τα παραβράσετε, λόγω της αυξημένης πίεσης και των υδρατμών κατά την διάρκεια του βρασμού.

Τα περισσότερα λαχανικά, άλλωστε, χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά βράσιμο και είναι έτοιμα για να σερβιριστούν στο πιάτο.

Ζυμαρικά και ρύζι

Κατά την διαδικασία του μαγειρέματος, αρκετές φορές δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι έτοιμο.

Μπορεί η χύτρα να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να μαγειρέψουμε φαγητό, ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με τα ζυμαρικά, τα οποία είναι έτοιμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Και, φυσικά, για τα ζυμαρικά al dente (στα ιταλικά, το δόντι) σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός χρόνος βρασίματος, κάτι που σημαίνει δεν πρέπει να έχουν σκληρή υφή.

Επίσης, δεν πρέπει να βάζετε ποτέ ρύζι στην χύτρα, αφού περιέχει άμυλο, επομένως μπορεί να χυλώσει γρήγορα.

Κρέας η κοτόπουλο

Η νοστιμιά του κρέατος κρύβεται σε μια αντίδραση που λαμβάνει χώρα μόνο κατά την διάρκεια του ψησίματος σε σιγανή φωτιά, που είναι γνωστή ως αντίδραση Maillard.

Όταν βάζουμε το κρέας στο φούρνο, τότε, διατηρεί την υγρασία του και γίνεται ζουμερό στο εσωτερικό του, αφού οι πρωτεϊνες διασπώνται ομοιόμοφα.

Παράλληλα, το κρέας ροδίζει και αποκτά την χαρακτηριστική καραμελωμένη υφή. Μπορεί η χύτρα να προσφέρει πιο γρήγορο αποτέλεσμα, ωστόσο, το κρέας δεν θα έχει αυτή την νόστιμη και «χρυσή» κρούστα στη επιφάνεια του. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το κοτόπουλο. 

Θαλασσινά

Τα ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος, γλώσσα) έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα κρέατα. Επίσης, τα μόρια πρωτεΐνης των ψαριών είναι μικρότερα και διασπώνται πιο εύκολα, επομένως, πρέπει να μαγειρεύονται στον φούρνο ή στον ατμό. Επιπλέον, τα ψάρια απαιτούν λίγο χρόνο για να μαγειρευτούν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να «στεγνώσουν».

Η χύτρα ταχύτητας, όμως, και η έντονη θερμότητα στο εσωτερικό του σκεύους μπορεί να διασπάσει τις πρωτεΐνες τους πολύ γρήγορα.

Η ιδανική επιλογή για να μαγειρέψετε τα ψάρια (π.χ. σολωμό) είναι να τα τοποθετήσετε μέσα σε λαδόκολλα. Μ’αυτό τον τρόπο, το ψάρι θα διατηρήσει τα υγρά του και θα γίνει νόστιμο, χωρίς να να υπάρχει κίνδυνος να το παραψήσετε.

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά και λαχανικά μέσα στην λαδόκολλα για να απογειώσετε την γεύση του. Επίσης, αποφύγετε να βάλετε στην χύτρα θαλασσινα, όπως χτένια ή γαρίδες.

Φακές

Πριν βράσουμε τα φασόλια συνήθως τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ για να μαλακώσουν και να βράσουν πιο γρήγορα. Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά, όπως λεκτίνες και τανίνες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Το μούλιασμα επιτρέπει τη διάσπαση αυτών των ενώσεων και διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδάργυρου.

Ωστόσο, ορισμένα όσπρια, όπως, οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα, λόγω του μεγέθους τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να τις μαγειρέψουμε στην χύτρα καθώς πρόκειται να διαλυθούν και θα χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.

To άρθρο Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

ΙΦΕΤ: Σε 7-10 ημέρες οι περισσότερες παραδόσεις των φαρμάκων ειδικών παραγγελιών

Το 2025 το 69% των συνολικών φαρμάκων που διακίνησε το ΙΦΕΤ, αφορούσε φάρμακα για σπάνιες παθήσεις. Σημαντικά μειωμένος είναι ο αριθμός των φαρμάκων ειδικών παραγγελιών με οριακό ή μηδενικό απόθεμα στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος παράδοσης στους ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 με ελάχιστο

Πόνος στον αυχένα από κινητό και υπολογιστή: Όλα τα μυστικά, από έναν γιατρό

Πως το κινητό και ο υπολογιστής επιβαρύνουν  τον αυχένα και συγκεκριμένα την Αυχενική  μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Είναι γνωστό ότι περνάμε ολοένα και περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες, είτε για δουλειά είτε για επικοινωνία και ψυχαγωγία. Αυτό που συχνά δεν συνειδητοποιούμε είναι πως το σώμα μας «πληρώνει» κυρίως τη διάρκεια και τη στάση, όχι την

Όταν η Ζωζώ κάθισε στο εδώλιο! «Έπεσα θύμα ενός άτυχου έρωτα…»

Η δίκη που έμεινε στην ιστορία αφορούσε τον έρωτα της Ζωζώς Σαπουντζάκη με τον Θύμιο Παπαναστασίου, που τη γέμιζε δώρα, κοσμήματα και άλογα. Η Πειραϊκή-Πατραϊκή κατήγγειλε οικονομική ζημία, ενώ η Ζωζώ αρνήθηκε εμπλοκή. Τελικά καταδικάστηκε μόνο για ψευδορκία και τα δώρα επιστράφηκαν μετά τον χωρισμό τους. Ζωζώ Σαπουντζάκη: Η απουσία από την αποτέφρωση του συντρόφου

Μαρία Κίτσου: Η κομψή εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μία από τις σπάνιες δημόσιες εξόδους της πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου η Μαρία Κίτσου. Με αφορμή το μεγαλειώδες Μουσικό Γκαλά "Ελπίδα και Αγάπη" από το Σωματείο "ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο" σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην κατάμεστη "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης", η ηθοποιός πόζαρε στον φωτογραφικό φακό.

Βραζιλιάνα influencer 27 ετών έχασε τη ζωή της μετά από χειρουργική επέμβαση αισθητικής

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο των influencers της Βραζιλίας η είδηση του θανάτου της Μπιάνκα Ντίας, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών, λίγες ημέρες μετά από επέμβαση αισθητικής χειρουργικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του TMZ, η νεαρή influencer φέρεται να υπέστη πνευμονική εμβολή, επιπλοκή που συγκαταλέγεται στους γνωστούς κινδύνους σοβαρών επεμβάσεων

Κιμ Καρντάσιαν για Κάνιε Γουέστ: «Θα είμαστε πάντα οικογένεια»

Τη σχέση με τον πρώην σύζυγό της Κάνιε Γουέστ περιέγραψε η Κιμ Καρντάσιαν, τονίζοντας ότι πάντα θα είναι οικογένεια και ότι συνεργάζονται για την ανατροφή των π

Λεμπεσόπουλος: Με τους γιους μου κάνω οπισθοχώρηση. Λέω μόνο, αν αισθάνομαι κάτι να πω…

Ο ηθοποιός Άρης Λεμπεσόπουλος μιλά με ειλικρίνεια για τον γάμο του, τη σχέση με τους εφήβους γιους του και μια καθοριστική επαγγελματική στιγμή, όταν μια πόρτα

Οι φωτογραφίες με την Κιμ Καρντάσιαν σε ηλικία επτά ετών

Η τηλεπερσόνα δημοσίευσε στιγμιότυπα από την παιδική της ηλικία

Ο Βασίλης Λογοθετίδης σε μία αδημοσίευτη φωτογραφία από παράσταση του 1958

Ο Βασίλης Λογοθετίδης σε μία αδημοσίευτη φωτογραφία από παράσταση του 1958 Το studio Κλεισθένης δημοσίευσε το στιγμιότυπο με αφορμή τη συμπλήρωση 66 χρόνων από τον θάνατο του αείμνηστου ηθοποιού Με αφορμή τη συμπλήρωση 66 χρόνων από τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη, το Studio Κλεισθένης ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram μία αδημοσίευτη φωτογραφία του

Έλλη Τρίγγου: Έχω επιτρέψει στον εαυτό μου να πιστέψει κάτι που είναι εμφανώς ψέματα

Το πρωινό της Παρασκευής, η Έλλη Τρίγγου φιλοξενήθηκε από την Τζένη Μελιτά και τον Φώτη Σεργουλόπουλο, όπως παρακολουθήσαμε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, με αφορμή τη διπλή θεατρική της παρουσία φέτος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η νεαρή ηθοποιός αναφέρθηκε στον τρόπο που βλέπει την πίστη, αλλά και στην εμπιστοσύνη που τρέφει κυρίως στις ανθρώπινες δυνατότητες

Άγκαθα Κρίστι: 8.000 λίρες για προσωπικά αντικείμενα της οικονόμου της – Επιστολές και υπογεγραμμένα βιβλία σε δημοπρασία

Αντικείμενα που συνδέονται με την καθημερινότητα της Άγκαθα Κρίστι στο εξοχικό της στο Ντέβον άλλαξαν χέρια σε δημοπρασία, με το τελικό ποσό να αγγίζει τις 7.889 λίρες, περίπου 8.000 σε στρογγυλοποίηση. Η συλλογή ανήκε στη Φίλις Ράις, οικονόμο της συγγραφέως στο Greenway House, και διατηρούνταν από την οικογένειά της μέχρι πρόσφατα. Η πώληση πραγματοποιήθηκε από

Ιωάννα Τούνη: Η αποκριάτικη στολή που επέλεξε για φέτος ο 3χρονος γιος της, Πάρης

Μια τρυφερή φωτογραφία με τον γιο της, Πάρη, και την αποκριάτικη στολή που επέλεξε για φέτος μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους η Ιωάννα Τούνη μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η γνωστή influencer και επιχειρηματίας έγινε μητέρα πριν από τρία χρόνια και από τότε ο μικρός Πάρης αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά της.