Gen Beta: Με τα μωρά του 2025 ξεκινά η νέα γενιά – Πώς θα μεγαλώσουν – Πώς τα επηρεάζει το όνομα που θα τους δώσετε

Date:

Τον ερχομό της Gen Beta, της νέας γενιάς της ανθρωπότητας σηματοδοτεί το 2025, που θα περιλαμβάνει τους ανθρώπους που γεννήθηκαν από το 2025 έως περίπου το 2039. Σύμφωνα με τον κοινωνικό ερευνητή και μελλοντολόγο Mark McCrindle,  εμπνευστή του όρου «Generation Alpha» για την αμέσως προηγούμενη γενιά, στην Gen Beta (θα) ανήκουν τα παιδιά των νεότερων millennials και των μεγαλύτερων Gen Ζers, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2035.

Οι εκτιμήσεις του McCrindle για τους ανθρώπους που έρχονται τώρα στον κόσμο προβλέπουν μια ζωή γεμάτη από τα αγαθά της τεχνολογίας: «η Γενιά Beta θα ζήσει σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση θα έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινή ζωή, από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και την ψυχαγωγία». Θα τους επιβαρύνουν ωστόσο οι προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε σήμερα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «με την κλιματική αλλαγή, τις παγκόσμιες πληθυσμιακές μετατοπίσεις και την ταχεία αστικοποίηση στο προσκήνιο, η βιωσιμότητα δεν θα είναι απλώς προτίμηση αλλά προσδοκία».

Για τον παραπάνω λόγο, αξίζει να γνωρίζετε ποια θα είναι χαρακτηριστικά της νέας γενιάς αναφορικά με την υγεία, ευεξία, εκπαίδευση και κοινωνικές σχέσεις, αλλά και πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τα παιδιά της Gen Beta στη μελλοντική ζωής τους, προσέχοντας απλώς τι όνομα θα τους δώσετε.

Στο επίκεντρο η υγεία και ευεξία

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στην ολιστική υγεία και ευεξία της γενιάς Beta. Φορητές συσκευές υγείας, όπως έξυπνα ρολόγια, ανιχνευτές φυσικής κατάστασης ή ακόμα και «έξυπνα» ρούχα θα καταγράφουν δεδομένα για τη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο και τα ζωτικά σημεία των παιδιών από μικρή ηλικία, επιτρέποντας σε γονείς και γιατρούς να δημιουργούν εξατομικευμένα προγράμματα ευεξίας και πρόληψης της υγείας.

Κομβική θα παραμείνει η σωματική άσκηση, εξελιγμένη εντούτοις χάρη στις τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Εικονικά γυμναστήρια και ψηφιακές αθλητικές προπονήσεις θα γίνουν οι νέες συναρπαστικές εμπειρίες παράλληλα με τα ηλεκτρονικά αθλήματα (e-sports) και ψηφιακά αγωνίσματα.

Αντίστοιχα, η ψυχική υγεία θα αποτελέσει προτεραιότητα, με σύγχρονα εργαλεία, όπως εφαρμογές ενσυνειδητότητας και διαχείρισης του άγχους και ψηφιακές ψυχοθεραπείες, να ενισχύουν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα.

Βιωσιμότητα και διατροφικές συνήθειες

Η βιωσιμότητα δε θα αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για τη γενιά Beta. Εκτιμάται ότι θα γίνει μεγαλύτερη στροφή προς τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και τις βιώσιμες πρακτικές, αξίες που θα τους έχουν ήδη ενσταλάξει οι γονείς τους. Στη διατροφή, η πρόοδος στη βιοτεχνολογία θα επιτρέψει εξατομικευμένα πλάνα βασισμένα στο γενετικό προφίλ, ενώ και εδώ θα κυριαρχήσουν οι χορτοφαγικές και βιώσιμες επιλογές.

Ψηφιοποίηση των κοινωνικών δεσμών

Η εκπαίδευση της γενιάς Beta θα είναι εξατομικευμένη και διαδραστική, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε μορφή online παιχνιδιών. Επιπροσθέτως, η κοινωνική τους ζωή θα συνδυάζει φυσικές και ψηφιακές αλληλεπιδράσεις και, ενώ οι προσωπικές σχέσεις θα παραμείνουν σημαντικές, οι διαδικτυακές κοινότητες και οι φιλίες στον εικονικό κόσμο θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο, οπότε θα καταστεί αναγκαία η καθοδήγηση από γονείς και εκπαιδευτικούς για ισορροπημένη χρήση της τεχνολογίας και δημιουργία ασφαλών και προσεκτικών ψηφιακών ταυτοτήτων, σύμφωνα με τον McCrindle.

Χείρα βοηθείας το σωστό όνομα

Ο Jason Dorsey, ερευνητής γενεών, υπογραμμίζει ότι η γενιά Beta θα αντικρίσει έναν κόσμο μετά την πανδημία, κάτι που θα την επηρεάσει βαθιά: «Αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν μαθαίνοντας για την πανδημία ως ιστορικό γεγονός, σε έναν κόσμο που διαμορφώθηκε από τις αλλαγές που έφερε». Ίσως γι’ αυτό θα πρέπει οι γονείς να σκεφτούν προσεκτικά πώς μπορούν να τα βοηθήσουν στην πορεία της ζωής τους, ακόμα και με το όνομα που θα τους δώσουν.

Στη χώρα μας η κατάσταση είναι αναμενόμενη, εξ ου και δεν εκπλήσσει ότι ο Γιώργος και η Μαρία είναι τα δημοφιλέστερα ονόματα στην Ελλάδα και με μεγάλη διαφορά, όπως επιβεβαίωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το 2021, μέσα από τα στοιχεία της τότε απογραφής. Πρόκειται για ονόματα που, το πιθανότερο, επελέγησαν λόγω κάποιου παππού ή γιαγιάς. Στη χώρα μας, ο κανόνας το πρώτο παιδί να παίρνει το όνομα του παππού από τη μεριά του πατέρα κ.ο.κ. είναι βαθιά ριζωμένος.

Μια νέα τάση ωστόσο, ευθυγραμμισμένη με πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου και σε άμεση σχέση με το ότι οι νέοι γονείς προέρχονται ουσιαστικά από τους millennials και Gen Z, δείχνει απόκλιση από την παράδοση· αργή αλλά υπαρκτή.

Περίεργα ονόματα για τους millennials

«Γιατί οι millennials επιλέγουν παράξενα ονόματα για τα παιδιά τους;» ήταν ο τίτλος άρθρου στο BBC αφιερωμένου στους ολοένα περισσότερους γονείς που καταλήγουν σε πιο μοναδικά ή ασυνήθιστα ονόματα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανάγκης για ατομικότητα και αυτοέκφραση, επιδιώκοντας μια νέα ταυτότητα –ό,τι, άλλωστε, αποζητούν και οι νεότεροι της Gen Z.

Στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Δυτική Ευρώπη, τα ιδιαίτερα ονόματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος, με την επιρροή της παράδοσης ισχυρή όχι μόνο σε χώρες με ισχυρό θρησκευτικό χαρακτήρα, όπως η Ελλάδα, αλλά και σε σκανδιναβικά κράτη που επιδιώκουν τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας. Η οικονομική κατάσταση και το ιστορικό υπόβαθρο μιας χώρας, καθώς και ο βαθμός του πλουραλισμού και πολυπολιτισμικότητας των κοινωνιών διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο.

Κάποιοι γονείς θα αναζητήσουν το ιδανικό όνομα στα social media και το διαδίκτυο. Άλλοι θα ανατρέξουν σε λίστες με ονόματα χαμένα στους αιώνες για να βρουν το πλέον αντισυμβατικό, που θα κάνει το παιδί να ξεχωρίζει. Και κάποιοι θα επιμείνουν στο όνομα του πατέρα ή της μητέρας τους, ακόμα και αν τους προκαλεί απέχθεια. «Η επιλογή ενός ονόματος για ένα παιδί αποτελεί μία από τις πρώτες πράξεις γονεϊκής φροντίδας» εξηγεί ο Δρ Frank McAndrew, καθηγητής Ψυχολογίας στο Knox College, προσθέτοντας ότι «το όνομα που θα επιλέξουν δεν είναι απλώς μια ταμπέλα· είναι ένα στοιχείο που θα συνοδεύει το παιδί σε όλη του τη ζωή, επηρεάζοντας τη σχέση του με την κοινωνία και τον ίδιο του τον εαυτό».

Ανατρέχοντας σε μελέτες, εξηγεί γιατί τα συνηθισμένα ονόματα ίσως κερδίζουν στα σημεία:

1. Δημοτικότητα και αποδοχή:

  • Παιδιά με κοινά ονόματα τείνουν να είναι πιο δημοφιλή στο σχολείο.
  • Στις διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών, οι άνθρωποι με κοινά ονόματα έχουν λιγότερες πιθανότητες απόρριψης.

2. Έλξη και φιλαλληλία:

  • Οι άνθρωποι τείνουν να έλκονται περισσότερο από άλλους με ονόματα παρόμοια με τα δικά τους.
  • Είναι πιθανότερο να φερθούμε αλτρουιστικά σε άτομα με κοινά ονόματα.

Τα ασυνήθιστα ονόματα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες:

1. Μοναδικότητα και κοινωνική απόρριψη:

  • Ασυνήθιστα ονόματα μπορεί να επιλέγονται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης για να προσδώσουν μοναδικότητα. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή συχνά αποτυγχάνει.
  • Τα άτομα με ασυνήθιστα ονόματα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική απόρριψη.

2. Προκαταλήψεις στην εκπαίδευση και την εργασία:

  • Μολονότι το φαινόμενο δεν έχει διερευνηθεί στην Ελλάδα, έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι οι δάσκαλοι έχουν χαμηλότερες προσδοκίες από παιδιά με ονόματα που ακούγονται αφροαμερικανικά.
  • Τα παιδιά με αφροαμερικανικά ονόματα είναι πιο πιθανό να υποστούν διακρίσεις από τον κοινωνικό περίγυρο και το εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Βιογραφικά με αφροαμερικανικά ονόματα έχουν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν μια συνέντευξη.
  • Γερμανοί με επώνυμα που ακούγονται «ευγενή», όπως Kaiser, König ή Fürst (δηλαδή αυτοκράτορας, βασιλιάς και πρίγκιπας, αντίστοιχα), έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν διευθυντικά στελέχη.

Η γενιά Beta αναμένεται να πρωτοστατήσει σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία και πολύ πιθανώς να μην την απασχολούν τα ονόματα. Παρ’ όλα αυτά, «ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν»…

*Με πληροφορίες από το New York Post, το news.com.au, το Generation ZAlpha και το Psychology Today.

Διαβάστε επίσης

Μελέτη: Οι φωνές στα παιδιά μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς με τη σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση

Γονείς: Μιλάτε «μωρουδίστικα» στα μωρά; Πώς αυτό αποκαλύπτει τον κίνδυνο αυτισμού

Τοξικές ή «δύσκολες» μητέρες: Ποια η διαφορά και πώς τις διαχειριζόμαστε; Η ψυχολόγος απαντά

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κέιτ Μπέκινσεϊλ: «Ναι, έχω πρόβλημα» – Η απάντηση σε φαν που σχολίασε την απώλεια βάρους της

Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ απάντησε δημόσια σε φαν που σχολίασε την αδυνατισμένη της εμφάνιση, υπονοώντας πως έχει πρόβλημα. Η 51χρονη σταρ δημοσίευσε φωτογραφίες της με μπικίνι στο Instagram, όμως διέγραψε λίγο αργότερα την ανάρτηση, αφήνοντας πίσω της έντονα σχόλια. Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Το νέο καρέ από το κρεβάτι του νοσοκομείου, τα δάκρυα και ο «επισκέπτης» Instagram /

«Fired Up»: Η αναβίωση ενός κλασικού House Anthem με έμπνευση από τα 90’s

Ο καταξιωμένος DJ και παραγωγός Βασίλης Τσιλιχρήστος, ένας από τους πρωτοπόρους και σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής house μουσικής σκηνής, επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό νέο μουσικό project. Σε συνεργασία με τον ιδιαίτερα ταλαντούχο παραγωγό Pink Noisy και την πολυσύνθετη και δημοφιλή τραγουδίστρια και ηθοποιό Αγγέλα Σιδηροπούλου, παρουσιάζουν το single «Fired Up», μια αναβίωση ενός κλασικού και

Μελίνα Μακρή: Μόλις σαράντισα πήρα ευχή από ιερέα, από εκείνη την ημέρα εξαφανίστηκαν οι φοβίες που είχα

Μελίνα Μακρή: Μόλις σαράντισα πήρα ευχή από ιερέα, από εκείνη την ημέρα εξαφανίστηκαν οι φοβίες που είχα Μελίνα Μακρή: Μόλις σαράντισα πήρα ευχή από ιερέα, από εκείνη την ημέρα εξαφανίστηκαν οι φοβίες που είχα Πέρασα επιλόχειο θυμό, ανέφερε η τραγουδίστρια Στην περίοδο της λοχείας αναφέρθηκε η Μελίνα Μακρή, δηλώνοντας ότι μόλις πέρασαν σαράντα ημέρες από

Παντρεύτηκαν ο Απόστολος Λύτρας και η Θεοδώρα Παπαδοπούλου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Είμαι πολύ χαρούμενος, είναι μία στιγμή που την περίμενα, δήλωσε ο ποινικολόγος όσο περίμενε τη νύφη

Πέθανε ο Τζούλιαν ΜακΜάχον σε ηλικία 56 ετών – Πρωταγωνίστησε στις Μάγισσες και το Nip/Tuck

Ο Τζούλιαν ΜακΜάχον, γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις σειρές Nip/Tuck του FX και FBI: Most Wanted του CBS και των Charmed, πέθανε σε ηλικία 56 ετών στις 2 Ιουλίου μετά από μια δύσκολη μάχη με τον καρκίνο. Ο θάνατός του ηθοποιού επιβεβαιώθηκε από τη σύζυγό του, Κέλι ΜακΜάχον, με δήλωση

Κατερίνα Γερονικολού: «Δεν κάνω ψυχοθεραπεία, δεν έχω κάνει ποτέ – Aπό ταμπού ξαφνικά έγινε μόδα»

Η Κατερίνα Γερονικολού μίλησε στην κάμερα του «Πρωινού» την Παρασκευή και ανέφερε πως δεν έχει κάνει ποτέ ψυχοθεραπεία, εξηγώντας ότι δεν το έχει νιώσει ως ανάγκη μέχρι σήμερα. «Δεν κάνω ψυχοθεραπεία, δεν έχω κάνει ποτέ. Δεν έχει τύχει γιατί δεν το έχω νιώσει. Ελπίζω να μην το νιώσω αλλά και αν το νιώσω ξέρω ότι

Μακροζωία: Ο συνδυασμός που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

WELLNESS FITNESS Αν ακόμα δεν έχετε προσθέσει τη μυϊκή ενδυνάμωση στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα γυμναστικής, ήρθε η ώρα να πιάσετε τα βαράκια και να αυξήσετε τα push ups, εάν θέλετε να αυξήσετε το προσδόκιμο της ζωής σας. Δείτε ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός ασκήσεων που παρατείνει τη ζωή Μόλις 30 με 60 λεπτά εβδομαδιαίων άσκησεων

Μελάνωμα: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε για να εντοπιστεί έγκαιρα

Το μελάνωμα, αν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι θεραπεύσιμο, αρκεί να ελέγχου όλα τα πιθανά σημεία και να αναγνωρίσουμε σωστά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που προκαλεί το μελάνωμα περιλαμβάνουν έναν νέα σπίλο που φαίνεται ασυνήθιστος ή έναν υπάρχοντα σπίλο που αλλάζει εμφάνισή ή αίσθηση. Αν και το μελάνωμα είναι λιγότερο συχνό από ορισμένους άλλους τύπους

Πατέρας μετά τα 40: Αυξάνεται η τάση της καθυστερημένης πατρότητας – Ποιες οι βιολογικές προκλήσεις

Στις σύγχρονες κοινωνίες, όλο και περισσότεροι άνδρες αποφασίζουν να γίνουν πατέρες μετά τα 40, μια ηλικία που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες θεωρούνταν προχωρημένη για τη δημιουργία οικογένειας. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: σύμφωνα με στατιστικές του CDC στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πατέρων ηλικίας 40-49 που απέκτησαν παιδί αυξήθηκε κατά 15% την περίοδο 2009-2019. Στην Ευρώπη

Συναγερμός για την παραλλαγή «Frankenstein» της Covid-19: Η πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα

Οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά την εμφάνιση νέας παραλλαγής της Covid-19, που ανεπίσημα έχει ονομαστεί «Frankenstein». Η νέα παραλλαγή της Covid-19, με το όνομα «Frankenstein», έχει τετραπλασιάσει τα ποσοστά των λοιμώξεων μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιστημονικά, η παραλλαγή αυτή ονομάζεται XFG (ή

Ρικατόνι με καπνιστό σολομό

Υλικά 500 γρ. Ρικατόνι Μιτσίδη 1 πακέτο καπνιστό σολομό σε κύβους 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από 1 λεμόνι 1 ½ φλ. κρέμα πιπέρι και αλάτι 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. βούτυρο 1 κ.γ. chives ψιλοκομμένα chives για γαρνιρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τα Ρικατόνι Μιτσίδη σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες ψησίματος του πακέτου και τα

Χτένια «St Jacques» µε κρέµα κουκιών

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 6 χτένια από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND 1 ½ κιλό κουκιά φρέσκα 100 γρ. κρέµα γάλακτος Aργκανέλαιο (προαιρετικό) Αρεσκοτριµµένο πιπέρι, θαλασσινό αλάτι ½ κουταλάκι βούτυρο κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου (για γαρνίρισµα) Λίγο θυµάρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουµε τα κουκιά, τα ξεφλουδίζουµε, τα ζεσταίνουµε για λίγο µαζί µε την κρέµα γάλακτος και τα βάζουµε στο