Νιώθετε ότι πλησιάζει κρυολόγημα; Κάντε αυτά τα 4 άμεσα

Date:

Κοντεύουμε να κλείσουμε ήδη δύο δεκαετίες στον 21ο αιώνα και οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Αν μη τι άλλο, οι ιοί του κρυολογήματος φαίνεται να είναι περισσότεροι και πιο απειλητικοί από ποτέ!

Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές πίστευαν υπήρχαν περίπου 100 είδη ρινοϊών, που αποτελούν την πιο πιθανή αιτία για ένα κρυολόγημα.

Ακόμα κι αν δεν έχουν βρει μια θεραπεία για το κρυολόγημα, οι ερευνητές έχουν μάθει πολλά για το πώς οι ιοί του κρυολογήματος εξαπλώνονται. Ο βήχας και το φτάρνισμα εξακολουθούν να είναι οι πιο προφανείς και διαδεδομένοι τρόποι μετάδοσης.

Όλα τα σημάδια είναι εκεί: ο λαιμός σας είναι τραχύς, έχετε αρχίσει να φτερνίζεστε συχνά, νιώθετε το κεφάλι σας “βαρύ” και έναν πονοκέφαλο που μοιάζει να αυξάνεται σιγά-σιγά. Ξέρετε, δηλαδή, ότι θα αρρωστήσετε.

Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να κάνετε άμεσα

Αλλά δεν χρειάζεται να “παραδοθείτε” ακόμα στο κρυολόγημα. Αυτές οι τέσσερις εύκολες μέθοδοι πρόληψης μπορεί να σας βοηθήσουν να γλιτώσετε την αρρώστια, ή, τουλάχιστον, να μειώσετε αισθητά τα ενοχλητικά της συμπτώματα.

  1. Προμηθευτείτε παστίλιες ψευδαργύρου με οξικό, ή γλυκονικό ψευδάργυρο και πάρτε μία κάθε δύο ώρες, για όσο έχετε αυτά τα συμπτώματα.
  2. Επιλέξτε κοτόσουπα για το επόμενο γεύμα σας. Όσο και αν σας μοιάζει ότι αυτό είναι απλά ένα “γιατροσόφι”, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η κοτόσουπα βοηθάει πάρα πολύ στο κρυολόγημα. Δεν ξέρουμε ακόμα το “πώς”, αλλά είναι σίγουρο ότι βοηθάει.
  3. Πάρτε βιταμίνη C. Άλλο ένα γνωστό… αντίμετρο στο κρυολόγημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί η βιταμίνη C να μην προλαμβάνει την ασθένεια, αλλά αν παίρνετε 1.000mg καθημερινά από την στιγμή που θα νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα, τότε η συνολική χρονική διάρκεια που θα είστε άρρωστοι θα μειωθεί κατά 8% τουλάχιστον.
  4. Κοιμηθείτε καλά και πολύ. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το ανοσοποιητικό σας σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες και οι οποίες είναι γνωστό ότι καταπολεμούν κάθε είδους λοίμωξη. Επίσης, αν έχετε γενικότερα καλή ποιότητα ύπνου, θα αρρωσταίνετε πιο σπάνια από κρυολόγημα.

Κρυολόγημα και διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και κατ’ επέκταση στην θωράκιση του οργανισμού σας απέναντι στις ασθένειες είναι επιστημονικά καταγεγραμμένος. Ορισμένες τροφές έχουν τέτοιες ιδιότητες, ώστε όχι μόνο προστατεύουν, αλλά και καταπολεμούν ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Όταν, μάλιστα, αυτές ανήκουν και στην οικογένεια των “υπερτροφών” χάρη στις πρόσθετες ιδιότητές τους, τότε γίνονται απαραίτητες ειδικά αυτή την περίοδο που τα κρυολογήματα αρχίζουν και εξαπλώνονται. Δείτε μερικές από αυτές τις τροφές:

Σκόρδο

Περιέχει αλλικίνη, ένα θειικό συστατικό που παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά όταν αποσυντίθεται. Έρευνα του 2001 έδειξε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα σκόρδου για 12 εβδομάδες μεταξύ του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου έχουν λιγότερα κρυολογήματα. Και από εκείνους που τελικά αρρωσταίνουν, όσοι παίρνουν συμπλήρωμα σκόρδου αισθάνονται καλύτερα γρηγορότερα. Το σκόρδο σας δίνει πολλά αντιοξειδωτικά, όταν καταναλώνεται ωμό. Αλλά η γεύση του είναι πολύ δυνατή για τα γούστα σας, μπορείτε κάλλιστα να προμηθευτείτε κάψουλες με εκχύλισμα σκόρδου.

Μάραθο

Όπως και ο γλυκάνισος, το μάραθο είναι ένα φυσικό αποχρεμπτικό και μπορεί να σας βοηθήσει με τη συμφόρηση στο στήθος και να απαλύνει τον επίμονο βήχα. Η ρίζα του μάραθου μπορεί να καταναλωθεί ωμή, ή ψητή, αλλά μπορείτε να πάρετε όλα τα θρεπτικά του στοιχεία και με ένα τσάι από από τους σπόρους μάραθου. Βάλτε 1,5 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 15 λεπτά, σουρώστε και βάλτε και λίγο μέλι.

Καθαρό κρέας γαλοπούλας

Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το στήθος της γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, είναι ψηλά στη λίστα των τροφών που καταπολεμούν τη γρίπη και το κρυολόγημα. Χρειάζεστε πρωτεΐνες όχι μόνο για την οικοδόμηση των μυών, αλλά και για τη δημιουργία αντισωμάτων και την καταπολέμηση της λοίμωξης στον οργανισμό. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι επίσης τα φασόλια, τα καρύδια και τα γαλακτοκομικά.

Μαύρη σοκολάτα

Αφήσαμε το… καλύτερο για το τέλος. Επιδόρπιο είναι άλλωστε! Το καθαρό κακάο περιέχει περιέχει (ανά γραμμάριο) περισσότερα αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν ασθένειες (πολυφαινόλες) από τα μούρα, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Πολύ συχνά, όμως, τα διατροφικά οφέλη του κακάο “επισκιάζονται” από τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε σοκολάτες και άλλες λιχουδιές. Για να πάρετε στο μέγιστο τα οφέλη του καθαρού κακάο, μην ξεπερνάτε τα 7 γραμμάρια την ημέρα της μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

-: http://www.health.com

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συγκλονίζει η αυτοβιογραφία του Βασίλη Καρρά: «Αγαπώ τη ζωή και θα παλέψω…» – Η μάχη με τον καρκίνο

Η αυτοβιογραφία του Βασίλη Καρρά συγκλονίζει. Αφηγείται τη δύσκολη μάχη με τον καρκίνο και αποκαλύπτει το μήνυμα που έστειλε στην κόρη του.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Αγνώριστη στην παιδική της ηλικία – Η νέα φωτογραφία που κυκλοφόρησε

Ο θάνατος της Άννα Παναγιωτοπούλου έχει προκαλέσει θλίψη σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο.  Ο γνωστός συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε μία φωτογραφία της σπουδαίας ηθοποιού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αυτός είναι ο λόγος που δεν ρώτησε τον Ευθυμιάδη για την Άννα Παναγιωτοπούλου Όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς παρακάτω, ο Άρης Λουπάσης μας

Βλαδίμηρος Κυριακίδης για τη «Μουρμούρα»: Το τελευταίο γύρισμα θα είναι οδυνηρό για όλους μας

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήταν καλεσμένος της Μπέττυς Μαγγίρα στον ΑΝΤ1. Ο δημοφιλής ηθοποιός μίλησε για το τέλος της σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» και χαρακτηρίζει την απόφαση ξαφνική. Μιλώντας στην Μπέττυ Μαγγίρα και την εκπομπή «I Love Σου Κου» στον ΑΝΤ1 για το αιφνιδιαστικό φινάλε του αγαπημένου σίριαλ «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Είναι η Τζένιφερ Λόπεζ η πιο αγενής ηθοποιός του Hollywood; Η αποκάλυψη Ελληνίδας που έγινε viral

Το ότι η Τζένιφερ Λόπεζ είναι αγενής το γνωρίζαμε, το ότι η αγένειά της δεν έχει όρια, είναι κάτι καινούριο.

Κόρα Καρβούνη: «Εγώ μιλάω. Πάντα αυτό έκανα. Ό,τι με ενοχλεί το λέω»

Για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στο χώρο και για το πώς τις αποφεύγει, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Κόρα Καρβούνη. Μίλησες κι εσύ για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο. Μα όλοι έχουν υποστεί. Όταν ήμουν εγώ στη σχολή, υπήρχε αυτή η νοοτροπία ότι το θέατρο είναι κάτι πολύ σκληρό και ότι ακολουθούμε μια αυθεντία, κάτι

Γιώργος Γρηγοριάδης: Η Χριστίνα ήταν το 13ο παιδί του σωλήνα παγκοσμίως και η Εκκλησία αντιδρούσε

Την Τζένη Θεωνά συνάντησε ο Γιώργος Γρηγοριάδης, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μαμα-δες» στην ΕΡΤ, για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Μιλώντας στην Τζένη Θεωνά ο Γιώργος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε με τρυφερότητα για τη μακρόχρονη σχέση με τη σύζυγό του, Χριστίνα, εξηγώντας, παράλληλα, γιατί η γέννησή της αποτέλεσε κοσμοϊστορικό γεγονός για τη χώρα μας. Πιο

Ασημίνα Χατζηανδρέου για Χρήστο Δάντη: Ο γάμος θα είναι πάρα πολύ κλειστός

Η πρώην παίκτρια του Survivor εμφανίστηκε με μονόπετρο σε εκπομπή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν ο τραγουδιστής της έκανε πρόταση γάμου

Ραμόνα Βλαντή για Eurovision: Λυπάμαι πάρα πολύ που αυτή η ομάδα πληρώθηκε για αυτό το αποτέλεσμα – Ήταν τραγικό όλο

Η Ραμόνα Βλαντή δεν είχε και τα καλύτερα λόγια να πει για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision και τις στυλιστικές επιλογές της. Η πρώην νικήτρια του «My Style Rocks» έδωσε την άποψή της για τη φετινή εκπρόσωπο στον μουσικό διαγωνισμό, λέγοντας ότι τόσο η αισθητική του βίντεο-κλιπ του τραγουδιού, όσο και του ρούχου

Ιεροκλής Μιχαηλίδης για Στέφανο Κασσελάκη: Οι απόψεις του είναι λίγο… της σχολής Τραμπ

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης βρέθηκε «Τετ Α Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος. Μεταξύ άλλων, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής εκφράστηκε με αιχμηρό τρόπο για τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης μιλώντας στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Τάσος Τρύφωνος, εκμυστηρεύτηκε αρχικά πως «ο Κασσελάκης είναι μέσα στο τοπ 5 των σκετς

Survivor 2024: Η αναταραχή που προκάλεσε η αλλαγή μπαντάνας της Δώρας και ο πρώτος του τάκου – Δείτε βίντεο

Η Δώρα Νικολή μπορεί να έχει ακόμα μια ευκαιρία να μονομαχήσει για την παραμονή της στο Survivor 2024, όμως η αλλαγή μπαντάνας έδειξε να την επηρεάζει και πλέον να την έχει φέρει απέναντι στην πρώην ομάδα της. Μάλιστα ο πρώτος μονομάχος για την 20η εβδομάδα του ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΙ προέκυψε από την νέα ομάδα

Survivor: Δίχως περιθώρια πολλά τον πέταξαν στην πυρά τον υποψηφιοτήτων

Δευτέρα, 20.5.2024, 00:45 Zappit@ZAPPIT_ Ποιος είναι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση στο Survivor; Για πολλοστή φορά στο φετινό Survivor, το βράδυ της Κυριακής, οι εναπομείναντες παίκτες της μπλε και της κόκκινης ομάδας συνάντησαν στο συμβούλιο του νησιού τον Γιώργο Λιανό. Εκεί δηλαδή όπου ο παρουσιαστής του ριάλιτι επιβίβωσης του ΣΚΑΪ θα ανακοίνωνε στο τέλος του νέου