Πόσα λεπτά χρειάζεται για να βράσετε σωστά ένα αυγό

Date:

Πόσα λεπτά χρειάζεται για να βράσετε σωστά ένα αυγό

Το βράσιμο ενός αυγού μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια, ειδικά αν θέλετε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είτε προτιμάτε τα αυγά σας σφιχτά, μελάτα, ή κάπου ενδιάμεσα, ο χρόνος βρασμού και ο τρόπος προετοιμασίας κάνουν τη διαφορά. Σε αυτόν τον οδηγό, θα ανακαλύψετε πόσα ακριβώς λεπτά χρειάζεται να βράσετε ένα αυγό για να είναι τέλειο κάθε φορά.

Γιατί είναι σημαντικός ο χρόνος βρασμού;

Το αυγό αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, η υφή και η γεύση του αλλάζουν ανάλογα με το πόση ώρα το βράζετε.

Ένα αυγό που έχει βράσει λιγότερο θα έχει ρευστό κρόκο, ενώ ένα που έχει βράσει περισσότερο θα έχει πιο συμπαγή υφή. Αν βράσετε το αυγό υπερβολικά, μπορεί να εμφανιστεί μια πρασινωπή απόχρωση γύρω από τον κρόκο, που είναι αποτέλεσμα αντίδρασης θείου και σιδήρου. Παρόλο που είναι ασφαλές να φαγωθεί, επηρεάζει την εμφάνιση και τη γεύση.

Οδηγός χρόνου για τέλειο βράσιμο αυγών

Ακολουθούν οι βασικοί χρόνοι βρασμού που χρειάζεστε, ανάλογα με το πώς θέλετε το αυγό σας:

1. Μελάτο αυγό

Χρόνος βρασμού: 4-5 λεπτά.
Υφή: Ο κρόκος είναι ρευστός και ζεστός, ενώ το ασπράδι είναι σταθερό αλλά όχι εντελώς συμπαγές.
Ιδανικό για: Σαλάτες, ψωμί με βούτυρο ή ως σνακ.

2. Ημι-σφιχτό αυγό

Χρόνος βρασμού: 6-7 λεπτά.
Υφή: Ο κρόκος είναι ελαφρώς μαλακός στο κέντρο, ενώ το ασπράδι είναι πλήρως μαγειρεμένο.
Ιδανικό για: Πρωινό, ρύζι ή νουντλς.

3. Σφιχτό αυγό

Χρόνος βρασμού: 9-12 λεπτά.
Υφή: Ο κρόκος είναι πλήρως μαγειρεμένος και σφιχτός, χωρίς υγρότητα.
Ιδανικό για: Σαλάτες, σάντουιτς ή αυγά τουρσί.

Πώς να βράσετε ένα αυγό σωστά

Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

Επιλέξτε το σωστό μέγεθος κατσαρόλας:
Τα αυγά πρέπει να χωράνε άνετα και να καλύπτονται πλήρως με νερό.

Χρησιμοποιήστε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου:
Αν τα αυγά σας είναι κρύα από το ψυγείο, αφήστε τα εκτός για 10-15 λεπτά. Αυτό βοηθά να αποτραπεί το σπάσιμο κατά το βράσιμο.

Γεμίστε την κατσαρόλα με κρύο νερό:
Το νερό πρέπει να καλύπτει τα αυγά κατά 2-3 εκατοστά.

Φέρτε το νερό σε βρασμό:
Αφήστε το νερό να φτάσει σε έντονο βρασμό.

Ρυθμίστε τον χρόνο:
Μόλις το νερό βράσει, μειώστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει και ρυθμίστε τον χρόνο σύμφωνα με το αποτέλεσμα που θέλετε.

Ψύξτε τα αυγά:
Μεταφέρετε τα αυγά αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 5 λεπτά. Αυτό σταματά τη διαδικασία μαγειρέματος και διευκολύνει το ξεφλούδισμα.

Μυστικά για τέλειο ξεφλούδισμα

Χρησιμοποιήστε αυγά λίγων ημερών:
Τα αυγά που έχουν αποθηκευτεί για 5-7 ημέρες ξεφλουδίζονται πιο εύκολα.

Προσθέστε ξίδι ή αλάτι στο νερό:
Αυτό βοηθά να αποφευχθεί το σπάσιμο και διευκολύνει το ξεφλούδισμα.

Ρολάρετε το αυγό απαλά:
Μετά το βράσιμο, ρολάρετε το αυγό σε μια επίπεδη επιφάνεια για να χαλαρώσει το κέλυφος.

Συχνές ερωτήσεις

1. Πώς μπορώ να καταλάβω αν ένα αυγό είναι βρασμένο;
Γυρίστε το αυγό σε μια επιφάνεια. Αν περιστρέφεται γρήγορα και ομαλά, είναι βρασμένο. Αν σταματά ή τρεμοπαίζει, είναι ωμό.

2. Μπορώ να βράσω πολλά αυγά ταυτόχρονα;
Ναι, αλλά φροντίστε να μην είναι στριμωγμένα στην κατσαρόλα και να καλύπτονται ομοιόμορφα με νερό.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αυγά

Το βράσιμο αυγού είναι από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις μαγειρικής παγκοσμίως.

Τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ένα αυγό μέτριου μεγέθους περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

To άρθρο Πόσα λεπτά χρειάζεται για να βράσετε σωστά ένα αυγό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Διαβήτης τύπου 1: Οι επιστήμονες βρήκαν γιατί είναι πιο επιθετικός στα μικρά παιδιά

Τι ανακάλυψαν αναλύοντας δείγματα παγκρέατος από εκατοντάδες ασθενείς με και χωρίς τη νόσο. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο σοβαρός και επιθετικός όταν εκδηλώνεται στα μικρά παιδιά και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιτέλους το γιατί. Το κλειδί είναι οι επιπτώσεις από την επίθεση του ανοσοποιητικού στα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη.

Γρίπη: Αναμένεται να είναι πιο μεταδοτική και πιο βαριά εφέτος – Καμπανάκι από Έλληνες και ξένους ειδικούς

Τι έχει αλλάξει εφέτος και γιατί είναι απολύτως απαραίτητος ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Αν δεν έχετε κάνει ακόμα το αντιγριπικό εμβόλιο, μην το αναβάλλετε άλλο. Η γρίπη αναμένεται να είναι εφέτος πιο μεταδοτική και πιο σοβαρή απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προειδοποιούν

Καρδιακές βαλβίδες: Οι νέες τεχνικές που ανεβάζουν το προσδόκιμο ζωής

Η καρδιά μας αποτελεί το κέντρο της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργεί σωστά. Ένα από τα βασικά της στοιχεία είναι οι τέσσερις βαλβίδες στο εσωτερικό της. Οι καρδιακές βαλβίδες διαχωρίζουν τις κοιλότητες της καρδιάς μεταξύ τους, αλλά και τη συνδέουν με τα μεγάλα αγγεία του σώματος. Ο ρόλος

Οι 10 καρκίνοι με τη χαμηλότερη επιβίωση: Γιατί παραμένουν τόσο δύσκολοι στη θεραπεία

Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε πολλές μορφές του, όμως υπάρχουν ορισμένοι τύποι που εξακολουθούν να εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Στοιχεία πενταετίας που παρουσιάζονται στο LiveScience δείχνουν ποιοι είναι οι «πιο δύσκολοι» καρκίνοι σήμερα και γιατί η οριστική «θεραπεία» για τους συγκεκριμένους καρκίνους παραμένει στόχος. Γιατί, όμως, κάποιοι καρκίνοι δεν «θεραπεύονται» πλήρως; Ο καρκίνος

Αναστασία Σταϊκοπούλου: Η φωνή που «ενώνει» ήχο και σιωπή

Η Αναστασία Σταϊκοπούλου ερμηνεύει με μουσική και λόγια, ενώ παράλληλα αφηγείται τους στίχους της στη νοηματική. Κάθε λέξη, κάθε κίνηση, μια οπτικοακουστική εμπειρία ψυχής. Η viral καλλιτέχνις Θελξιέπεια ενώνει τον ήχο και τη σιωπή, τη φωνή και την κίνηση, δημιουργώντας μια νέα γλώσσα μουσικής επικοινωνίας. «Μισό-μισό, αυτό το τραγούδι λέγεται…» — έτσι ξεκινούν τα περισσότερα

Μαρία Ηλιάκη: Η μητρότητα με έχει γεμίσει με εκατομμύρια συναισθήματα

Για το πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια αλλά και για τον λόγο που στις σπάνιες συνεντεύξεις της είναι τόσο αποκαλυπτική, μίλησε η Μαρία Ηλιάκη.

Τα κουκλάκια Labubu προσεχώς στους κινηματογράφους

Τα κουκλάκια Labubu προσεχώς στους κινηματογράφους H Sony Pictures έκλεισε συμφωνία για την παραγωγή ταινίας βασισμένης στα τερατάκια με τα μεγάλα δόντια, αναφέρει το δημοσίευμα Έχοντας γίνει μόδα παγκοσμίως, τα κουκλάκια Labubu αναμένεται προσεχώς να πρωταγωνιστήσουν σε ταινία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Hollywood Reporter. Τις προηγούμενες ημέρες, η Sony Pictures έκλεισε συμφωνία για την παραγωγή

Ο Έντι Μέρφι μίλησε για το πώς «επέζησε» στο Χόλιγουντ: Η μεγαλύτερη ευλογία μου είναι ότι αγαπώ τον εαυτό μου

Σε μια δουλειά όπου ο κόσμος έρχεται και φεύγει, οι περισσότεροι δεν φτάνουν τα 50 χρόνια, δήλωσε ο διάσημος κωμικός

«Ευχαριστώ για την συμπαράσταση στο πένθος μου» – Το μήνυμα της Αγγελικής Νικολούλη για την απώλεια της μητέρας της

Η Αγγελική Νικολούλη απηύθυνε ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους τηλεθεατές και της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη και την κατανόησή τους, καθώς όπως αποκάλυψε «έχασε» την μητέρα της και βρίσκεται σε κατάσταση πένθους. Υπενθυμίζεται ότι η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» δεν μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Καλησπέρα. Θα ήθελα φίλοι μου τώρα στην

Ασιατικός μπακαλιάρος με μπρόκολο, μπιζέλι και φασολάκι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κατεψυγμένου μπακαλιάρου (μοιρασμένα) 2 φλ. κατεψυγμένο μπρόκολο 1 φλ. κατεψυγμένος αρακάς 1 φλ. φασολάκια πλατιά και κομμένα 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο Για τη σος: 1 κ.σ. πάστα ντομάτας 1 κ.γ. κόλιανδρο 1 κ.γ. κάρυ 1 κ.γ. πάπρικα 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. χυμό λεμόνι 3/4 φλ.

Κοχύλια με γαρίδες και πάπρικα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 250γρ γαρίδες καθαρισμένες και ψημένες (χωρίς τα κεφάλια)• 20γρ ελαιόλαδο• 2 σκελίδες σκόρδο• 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού πάπρικα γλυκιά• Θαλασσινό αλάτι• 250γρ μακαρόνια κοχύλια ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζετε τις γαρίδες σε γυάλινη λεκάνη και προσθέτετε το ελαιόλαδο και την πάπρικα. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο, αφαιρείτε αν θέλετε τα φύτρα, το τρίβετε ή ψιλοκόβετε

Συγκλονίζει ο Δημήτρης Σταρόβας: «Ξυπνούσα και έλεγα: “Πω πω! Τι όνειρο είδα… Ότι έπαθα εγκεφαλικό”»

Ο Δημήτρης Σταρόβας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος για την εκπομπή «Τετ α Τετ», η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου