Η τεχνική για top αθλητικές επιδόσεις χωρίς προσπάθεια

Date:

Η πρακτική του mindfullness ή αλλιώς της ενσυνειδητότητας προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε όλους, ακόμα και στον ύπνο των παιδιών. Μια νέα διάστασή της όμως κατάφεραν να διακρίνουν  ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι συμπέραναν ότι μια παρόμοια τεχνική που έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Κίνα μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον ψυχισμό των αθλητών αλλά και την απόδοσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, η τεχνική Wu wei, που στην κινεζική γλώσσα σημαίνει «το να μην κάνεις τίποτα», μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει τους αθλητές ως μια προέκταση της πρακτικής της ενσυνειδητότητας.

Τα τελευταία χρόνια η πρακτική της ενσυνειδητότητας έχει «κερδίσει» αρκετούς αθλητικούς ψυχολόγους, οι οποίοι τη συστήνουν στους αθλητές ως μέρος της ψυχικής τους προετοιμασίας για αγώνες. Όχι αδίκως θα προσθέσουμε εμείς, καθώς με την πρακτική αυτή επικεντρώνονται στο παρόν, απορρίπτοντας όσο το δυνατόν τις περιττές σκέψεις. Έχοντας λοιπόν μετέπειτα καθαρό μυαλό, μπορούν πιο εύκολα να επικεντρωθούν στον στόχο τους, στη νίκη.

Ο κύριος συγγραφέας της επισκόπησης αυτής, που δημοσιεύτηκε στο Asian Journal of Sport and Exercise Psychology, ο Ying Hwa Kee, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, εξηγεί ότι «υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την ομοιότητα μεταξύ του wu-wei και της ενσυνειδητότητας στη βιβλιογραφία. Θα θέλαμε όμως να πείσουμε τους συναδέλφους να εξετάσουν και την εναλλακτική του wu-wei».

Εκτός από την ανάδειξη της συσχέτισης μεταξύ wu-wei και ενσυνειδητότητας, η ανασκόπηση διερεύνησε επίσης το wu-wei στο πλαίσιο της μη προσπάθειας, της ροής, της μη δυαδικότητας, του Zen, του Mushin, των κινήτρων, των στόχων και της ακούσιας μάθησης. Μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να είναι απλώς η ζωγραφική. Η μελέτη ρίχνει μάλιστα φως και σε προηγούμενες μελέτες που περιγράφουν τα οφέλη από την υιοθέτηση μιας τέτοιας προσέγγισης στην ιαπωνική ξιφομαχία και στη τοξοβολία.

Ο Δρ. Ying Hwa Kee επισημαίνει ωστόσο ότι οι επιδόσεις των αθλητών αποτελεί μόνο τη μια όψη του νομίσματος, φωτίζοντας και ακόμα μια πτυχή που τροποποίησε η πανδημία στους επαγγελματίες αθλητές. Κατά τη διάρκεια λοιπόν αυτής της αδράνειας, όσοι δεν μπορούσαν να προπονηθούν, έφτασαν στη συνειδητοποίηση ότι η νίκη είναι μόλις μια στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκλεισμός άλλαξε την οπτική τους γωνία όσον αφορά τον αγώνα, τον ανταγωνισμό και τα τρωτά τους σημεία, κάνοντας μια ενδοσκόπηση.

Συμπερασματικά, μια περαιτέρω κατανόηση του wu-wei και της μη-προσπάθειας θα μπορούσε κάλλιστα να προσθέσει νέες διαστάσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η «επιτυχία» στον αθλητισμό. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις για αυτό το θέμα, μια κατεύθυνση που επιθυμούν να αναδείξουν οι ερευνητές με τη συγκεκριμένη ανασκόπηση.

Διαβάστε επίσης: 

Τέσσερα μέρη του σώματος που όλοι ξεχνάμε να γυμνάσουμε – Τι να κάνετε

Χρόνιος πόνος: Δύο εναλλακτικές πρακτικές που ανακουφίζουν και νικούν την κατάθλιψη

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δανάη Μπάρκα: Στο χωριό για Πάσχα! Αγουροξυπνημένη με μια… καρδούλα στον καφέ της

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα. «Όταν ο καφές σου υπενθυμίζει την αγάπη»

Σίσσυ Φειδά: Στη Μύκονο με την κόρη της, σε μια σπάνια εμφάνισή τους

Η Σίσσυ Φειδά κάνει ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και απολαμβάνει μερικές μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης στην Μύκονο. Μαζί της είναι η πολυαγαπημένη κόρη της, Διώνη. Η κάμερα του Mykonos Live TV τις εντόπισε να βολτάρουν στα γραφικά σοκάκια μαζί με μια φίλη της interior designer. Σίσσυ Φειδά: «Όταν πηγαίνω επίσκεψη σε κάποιο

Αναστασία: “Με φλερτάρoυν με μηνύματα αλλά από κοντά με σέβονται περισσότερο”

Παρασκευή, 3.5.2024, 12:05 Zappit@ZAPPIT_ "Ο έρωτας είναι από τα πιο ωραία συναισθήματα και πρέπει να τον ζούμε στο 100%" παραδέχεται η Αναστασία. Με αφορμή την επερχόμενη συνεργασία με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, το φετινό καλοκαίρι, η Αναστασία παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Hello και τη δημοσιογράφο Σόνια Μαγγίνα. Μέσα σε όλα, η νεαρή τραγουδίστρια αναφέρθηκε στο κομμάτι του

Τερέζα: “Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη”

"Μετά η σχέση μεταμορφώθηκε και έγινε αγάπη, έγινε φιλία. Τώρα πια, όποτε τον βλέπω, θέλουμε πέντε, έξι ώρες για να μιλάμε..."