Φάρμακα που προκαλούν πονοκεφάλους

Date:

Αν ψάχνετε το τι φταίει για τους πιο συχνούς πονοκεφάλους τελευταία, ίσως πρέπει να ψάξετε λίγο τα φάρμακα που παίρνετε.

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και μερικές φορές ο πονοκέφαλος είναι μία από αυτές.

Μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αλλά αν το κεφάλι σας αρχίσει να πονάει, μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας. Πάντα να μιλάτε πρώτα με τον γιατρό σας, ώστε εκείνος να βρει την λύση για εσάς. Μπορεί να σας προτείνει να αλλάξετε τη δόση σας ή να μεταβείτε σε άλλο φάρμακο.

Φάρμακα για τον πονοκέφαλο

Εντάξει, μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένατε να ακούσετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των πονοκεφάλων μπορούν εν τέλει να τους προκαλέσουν!

Αυτό ονομάζεται rebound headache. Συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε αναλγητικά φάρμακα πολλές φορές την εβδομάδα. Καθώς η επίδρασή τους τελειώνει, έχετε ξανά πονοκέφαλο, ο οποίος σας οδηγεί να πάρετε ακόμη περισσότερα φάρμακα. Τελικά, βρίσκετε τον εαυτό σας να έχει πονοκεφάλους όλο και περισσότερο και συχνά με μεγαλύτερο πόνο.

Το πρόβλημα μπορεί να συμβεί τόσο με τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή όσο και με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μερικά παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιους πονοκεφάλους (rebound) είναι:

  • Ασπιρίνη
  • Ακεταμινοφαίνη
  • Υπνωτικά χάπια
  • Ιβουπροφαίνη
  • Ναπροξένη
  • Κωδεΐνη και συνταγογραφούμενα αναλγητικά
  • Φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη
  • Φάρμακα κατά της ημικρανίας (τριπτάνες)

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τους rebound πονοκεφάλους είναι να μην παίρνετε πλέον το φάρμακο. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να απαλλαγείτε από το φάρμακο που μπορεί να σας προκαλεί πονοκέφαλο.

Να έχετε υπόψη, ότι όταν σταματήσετε το “ένοχο” φάρμακο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης, όπως ναυτία, προβλήματα ύπνου, διάρροια, ή χειρότερους πονοκεφάλους. Τα καλά νέα είναι ότι μόλις σταματήσετε το φάρμακο και οι rebound πονοκέφαλοι υποχωρήσουν, τα φάρμακα που παίρνετε για τους πονοκεφάλους μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά.

Αντισυλληπτικά χάπια

Έχουν μικτό ιστορικό όσον αφορά τους πονοκεφάλους. Ορισμένες γυναίκες που παρουσιάζουν ημικρανίες διαπιστώνουν ότι η ορμονική αντισύλληψη βοηθά στη θεραπεία τους. Άλλες διαπιστώνουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλες ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης, όπως το έμπλαστρο, ή ο κολπικός δακτύλιος, προκαλούν ημικρανίες.

Εάν έχετε πονοκεφάλους και παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, οι πονοκέφαλοί σας μπορεί να οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων που εμφανίζεται κατά τις ημέρες που παίρνετε τα ανενεργά (εικονικό φάρμακο) χάπια. Τα ακόλουθα μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Χρησιμοποιήστε ένα αντισυλληπτικό χάπι που έχει λιγότερες ημέρες ανενεργού χαπιού.
  • Χρησιμοποιήστε ένα είδος αντισυλληπτικού χαπιού που έχει χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.
  • Αλλάξτε σε ένα μία ενδομήτρια συσκευή ως αντισυλληπτική μέθοδο.
  • Αναζητήστε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ή φάρμακα για τον πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια των ημερών του ανενεργού χαπιού.
  • Δοκιμάστε ένα αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει μόνο προγεστίνη (progestin), αντί για συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστίνης.
  • Πάρτε μια χαμηλή δόση χαπιών οιστρογόνων, ή βάλτε ένα έμπλαστρο οιστρογόνων κατά τη διάρκεια των ημερών ανενεργού χαπιού.

Νιτρικά (νιτρογλυκερίνη)

Είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου στο στήθος που συμβαίνει όταν έχετε καρδιακή νόσο. Διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει πιο εύκολα.

Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή παρενέργεια των νιτρικών. Μπορεί να έχετε έναν ήπιο έως μέτριο πονοκέφαλο αμέσως μετά την λήψη του φαρμάκου, ή μπορεί να εμφανίσετε έντονη ημικρανία περίπου 3 έως 6 ώρες αργότερα. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία, έμετο ή ευαισθησία στο φως. Ο πονοκέφαλος μπορεί να υποχωρήσει καθώς ο οργανισμός συνηθίζει στο φάρμακο.

Εάν παίρνετε νιτρικά και αρχίσετε να έχετε πονοκέφαλο, συνεχίστε να παίρνετε το φάρμακό σας και μιλήστε με τον γιατρό σας. Μην προσπαθείτε να βρείτε λύση μόνοι σας. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ημικρανίας, όπως οι τριπτάνες, μπορεί να μην είναι ασφαλείς για όσους έχουν καρδιακές παθήσεις.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) αντιμετωπίζει συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Μπορεί, όμως, να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Εάν ακολουθείτε τέτοια θεραπεία και έχετε πονοκεφάλους, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί ο πονοκέφαλος.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια χαμηλότερη δόση, ή να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους θεραπείας, για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Για παράδειγμα, ένα δερματικό έμπλαστρο οιστρογόνων, απελευθερώνει χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσει πονοκεφάλους.

-: https://www.webmd.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πονοκέφαλος: Κάντε αυτό ΠΡΙΝ πάρετε κάποιο παυσίπονο

Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού: Όλες οι πιθανές αιτίες – Τα συμπτώματα ότι πρέπει να σας δει γιατρός

Πονοκέφαλος και ημικρανία συνδέονται με τα Ω λιπαρά οξέα: Η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Επίμονος πονοκέφαλος: Πότε είναι ενδοκρανιακή υπέρταση

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άννα Παναγιωτοπούλου: Από τη Μαντάμ Σου Σου στο Ντόλτσε Βίτα και από την Ελβετία στο σανίδι

Το ελληνικό θέατρο και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05.  Τη δυσάρεστη είδηση την έκανε γνωστή ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γράφοντας: «Έφυγε η Άννα» και ακριβώς από κάτω έβαλε μία ηλεκτρονική διεύθυνση

Γαρμπή-Σχοινάς: Το τρυφερό φιλί & το μήνυμα για την επέτειό τους: «Πρώτη φορά στα 27 χρόνια που…»

Σήμερα, ο Διονύσης Σχοινάς και η Καίτη Γαρμπή γιορτάζουν την ευτυχία τους, η οποία κρατάει εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια.

Κέβιν Σπέισι: Υπήρχαν στιγμές που φλέρταρα με 20χρονους – Ο ηθοποιός αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο

O ηθοποιός θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ «Spacey Unmasked»

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών 

Η ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της - Το κοινό την λάτρεψε μέσα από τους ρόλους της στη «Μαντάμ Σουσού», τις «Τρεις Χάριτες» και την «Ντόλτσε Βίτα»

Άννα Παναγιωτοπούλου: Οι ρόλοι «σταθμοί» της καριέρας της και οι εξετάσεις στο Εθνικό που έδωσε κρυφά από τους γονείς της

Στα 76 της έφυγε το Μεγάλο Σάββατο από τη ζωή η Άννα Παναγιωτοπούλου με την είδηση του θανάτου της να σκορπίζει θλίψη στο πανελλήνιο. Η σπουδαία ηθοποιός άφησε το στίγμα της όλα αυτά τα χρόνια τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση. Η Άννα Παναγιωτοπούλου από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Την τελευταία της πνοή άφησε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών. Την θλιβερή είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Έφυγε η Άννα» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Κραουνάκης και πόσταρε ένα βίντεο με την ηθοποιό από παλιότερη συναυλία στο Ηρώδειο. Ποια ήταν η Άννα

Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν ήξερα τον γιο μου, θα νόμιζα ότι είναι εραστής σου»

Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν ήξερα τον γιο μου, θα νόμιζα ότι είναι εραστής σου» Γιάννης Βογιατζής: Λάτρεψα τη μάνα μου, ο πατέρας μου της έλεγε «αν δεν ήξερα τον γιο μου, θα νόμιζα ότι είναι εραστής σου» Είμαι πεντάρφανος και είμαι μόνος μου, πρόσθεσε ο ηθοποιός

Γιάννης Βογιατζής για Δαλιανίδη: «Έβαλε τις φωνές στη Μάρθα Καραγιάννη, έπεσε στην αγκαλιά μου κι έκλαιγε»

Ο Γιάννης Βογιατζής παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Δύο στις 10» και τον Ιορδάνη Παπακυριακού. Ο γνωστός και σπουδαίος...

Πάρις Καρβουνόπουλος: Έπαθε εγκεφαλικό ο δημοσιογράφος και μεταφέρεται από την Πάρο στην Αθήνα

Πάρις Καρβουνόπουλος: Έπαθε εγκεφαλικό ο δημοσιογράφος και μεταφέρεται από την Πάρο στην Αθήνα Στο νησί μεταβαίνει αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η αεροδιακομιδή. Σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του έχει ο δημοσιογράφος, Πάρις Καρβουνόπουλος, ο οποίος έπαθε, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα, ο Πάρις Καρβουνόπουλος όπως εκτιμούν οι γιατροί υπέστη αγγειακό

Θα ψήσετε στα κάρβουνα; Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας – Οι πρώτες βοήθειες για ατυχήματα

Οι πιθανοί κίνδυνοι από καπνό, σπίθες, μισοψημένο κρέας και πρακτικές συμβουλές προστασίας. Το ψήσιμο σε ανοικτή φλόγα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τα μάτια και να απειλήσει ακόμα και την όραση. Καπνός, στάχτη, ακόμα και μικρές σπίθες μπορεί εύκολα να μπουν στα μάτια σας στη διάρκειά του, ειδικά εάν έχει και λίγο αέρα. Επιπλέον, όταν καίγονται

Παντρεύεται ο Γιάννης Παπαμιχαήλ – Ποια είναι η γυναίκα που του έκλεψε την καρδιά;

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του. Πότε θα ανέβει το ζευγάρι τα σκαλιά της εκκλησίας;  Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ και η σύντροφός του ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους, το οποίο είναι ο γάμος. Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Πραγματοποιήθηκε η τελευταία του επιθυμία! NDPPHOTO www.ndpphoto.gr Σύμφωνα με την αναγγελία που εξέδωσε ο 54χρονος