Πέθανε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Date:

Πέθανε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας







Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Καθηγητής Καρδιολογίας και θεμελιωτής στην Ελλάδα της σύγχρονης Καρδιολογίας, Παύλος Τούτουζας.

Συγκινεί η ανάρτηση του συναδέλφου του Καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος τον αποκαλεί «Μεγάλο».

Συγκεκριμένα - ο Χριστόδουλος Στεφανάδης:







«Έφυγε» σήμερα ένας Μεγάλος.

Ο Παύλος Τούτουζας.

…Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία…

…Που μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη…

…Που «έβλεπε» πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του…

…που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ισως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα…

Καλό σου ταξίδι»

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος µε την Ελένη Τούτουζα Πανταζοπούλου. Απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μέλος της «Nominating Committee», επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ήταν µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α. Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων, εκ των ιδρυτικών µελών του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Είχε δηµοσιεύσεις σε επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και ιατρούς, έκανε δεκάδες διαλέξεις, συνέταξε ερευνητικά άρθρα και ελληνικά σε ξένα περιοδικά. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. «στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία», διευθυντής συντάξεως των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη, πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών από το 2000, αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι τιµητικές διακρίσεις του ήταν πολλές όπως: Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Τιµητική διάκριση από τον δήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους δήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η νοσηλεία του Γιάννη Ρίτσου στο σανατόριο του «Σωτηρία»,το πιάνο & η γνωριμία με τη Μαρία Πολυδούρη

Η εκπομπή Φάσμα ασχολήθηκε με το νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο πριν από πολλά χρόνια είχε λειτουργήσει ως σανατόριο.  Ο Γιάννης Ρίτσος είχε νοσηλευτεί για δύο χρόνια στο εν λόγω σανατόριο ως φυματικός και μάλιστα τότε είχε γνωρίσει και την αγαπημένη του, Μαρία Πολυδούρη. Παρακάτω θα δείτε όσα αναφέρονται για εκείνη την περίοδο, τις άθλιες συνθήκες

Eurovision 2024: Σε ποια θέση δίνουν τα στοιχήματα τη Μαρίνα Σάττι, μετά την δεύτερη πρόβα

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι, έκανε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, τη δεύτερη πρόβα στη σκηνή του Μάλμε Αρένα.

Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά»

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΣ ΜΗΤΕΡΑ Μαρία Μενούνος για τον θάνατο της μητέρας της: «Μου λείπεις τόσο πολύ μαμά» Συμπληρωθήκαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που η Μαρία Μενούνος έχασε την μητέρα της μετά από μάχη με τον καρκίνο και η γνωστή Ελληνοαμερικανή παρουσιάστρια εξέφρασε τις σκέψεις της με μια ανάρτηση της στο Instagram Τζωρτζίνα Φράγκου 03.05.2024 | 08:07

Άσθμα: Συμπτώματα, θεραπεία και η σημασία της αυτοφροντίδας

Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο και περισσότεροι από 800.000 στην Ελλάδα πάσχουν από βρογχικό άσθμα, που προσβάλλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά αποτελεί την πιο κοινή χρόνια νόσο. Το άσθμα προκαλείται από φλεγμονή και στένωση των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, έντονο βήχα, συριγμό και