Με απλά λόγια τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Date:

Η νέα παραλλαγή B.1.1.529 του κορονοϊού SARS-CoV-2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και έξι περιπτώσεις εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική.

Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής αυτής εντοπίστηκαν στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και το πρώτο κρούσμα στη Νότια Αφρική καταγράφηκε μόλις τρεις ημέρες αργότερα. Ένα ακόμα κρούσμα που βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ ήταν ένας 36χρονος άνδρας που είχε αρνητικό τεστ PCR πριν πετάξει από το Χονγκ Κονγκ στη Νότια Αφρική, όπου έμεινε από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου. Βγήκε αρνητικός κατά την επιστροφή του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά βρέθηκε θετικός στις 13 Νοεμβρίου κι ενώ βρισκόταν ήδη σε καραντίνα.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη νέα παραλλαγή για τυχόν σημάδια ότι κερδίζει δυναμική και εξαπλώνεται ευρύτερα. Ορισμένοι ιολόγοι στη Νότια Αφρική ανησυχούν ήδη, ιδίως δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων στο Gauteng, μια αστική περιοχή που περιέχει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα B.1.1.529.

Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για την παραλλαγή B.1.1.529

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος παραθέτει τα βασικά στοιχεία που ξέρουμε αυτήν την στιγμή:

Υπάρχει ανησυχία διεθνώς για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που την αποκαλούν παραλλαγή Μποτσουάνα μέχρι να μετονομαστεί και να της αποδοθεί ελληνικό γράμμα. Είναι λάθος βέβαια να την αποκαλούμε παραλλαγή Μποτσουάνα, γιατί ναι μεν η ύπαρξή της ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα, αλλά η παραλλαγή μπορεί να ξεκίνησε σε άλλη αφρικανική χώρα.

Είχα επισημάνει ήδη από τις αρχές της πανδημίας, ότι αν δεν έχουμε μαζικό εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων θα είναι μεγάλη. Δυστυχώς, στην Αφρική μόνο το 6.5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για αυτή την παραλλαγή;

Είχαμε αρχικά 4 περιπτώσεις στην Μποτσουάνα σε εμβολιασμένους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις και σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Δεν ισχύει επίσης αυτό που έγραψαν διαφορά διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι 4 περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς με HΙV. Το διέψευσε αυτό με ανακοίνωση της η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της νόσου Κόβιντ-19 της Μποτσουάνα. Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις στη Νότια Αφρική και μια στο Χονγκ Κονγκ που αφορά σε ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική

Γιατί όμως ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές στην Αφρική και σε άλλες χώρες;

Στη νέα παραλλαγή συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Επειδή επίσης ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις όμως συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων.

Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα και αποτρέπουν την σοβαρή λοίμωξη στην συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασθέντων. Πάρα ταύτα ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, γύρω στο 10-20% θα νοσήσει ήπια.

Γιατί ανησυχούν επομένως οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή;

Γιατί φοβούνται ότι ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων ίσως καταστήσει τη νέα παραλλαγή και πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής;

Γνωρίζουμε ήδη αρκετές από τις 32 μεταλλάξεις γιατί τις βρήκαμε σε προηγούμενες παραλλαγές.

Άρα, γιατί ανησυχούμε τότε;

Γιατί υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις που συνυπάρχουν με τις ήδη γνωστές.

Θα μάθουμε από εργαστηριακά πειράματα αν είναι επικίνδυνη η νέα παραλλαγή;

Ίσως αλλά δεν θα είμαστε απολύτως σίγουροι

Γιατί το λέω αυτό;

Γιατί και τους προηγούμενους μήνες ακούσαμε για άλλες παραλλαγές όπως αυτές

της Καλιφόρνια,

του Περού (Λάμδα)

της Νέας Υόρκης,

της Νιγηρίας,

της Βραζιλίας,

της Νότιας Αφρικής,

ακόμα και τη Δέλτα plus, και όπως βλέπετε δεν τις αναφέρω όλες.

Η εμφάνισή τους είχε ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές αρκετά, αλλά ευτυχώς τελικά δεν είχαν καμία σοβαρή υγειονομική επίπτωση.

Για ορισμένες από αυτές τα εργαστηριακά ευρήματα έδειχναν ότι είτε θα είναι πιο επικίνδυνες ή ότι θα είχαν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.

Τι έγινε όμως τελικά;

Επικράτησε η Δέλτα γιατί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τις άλλες παραλλαγές και όχι απλά προσπέρασε, αλλά κυριολεκτικά ‘κατάπιε’ -για να το πω απλά- τους ανταγωνιστές της.

Όμως καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Εκεί τι γίνεται με την Δέλτα, θα αναρωτηθεί κάποιος;Ισχύει

πως υπάρχει αύξηση. Αλλά μιλάμε για αύξηση σε μια χώρα που είχε μειώσει σημαντικά τη διασπορά της πανδημίας. Όποτε η νέα παραλλαγή ίσως να βρήκε έδαφος να επεκταθεί γιατί δεν κυκλοφορούσε πολύ η Δέλτα.

Το ίδιο έγινε και με άλλες παραλλαγές για ένα διάστημα στο παρελθόν, αλλά εξαφανίστηκαν στον ανταγωνισμό με την Δέλτα.

Άρα, να μην ανησυχούμε καθόλου;

Προφανώς και δεν λέω αυτό. Χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και πιστεύω απαγόρευση των πτήσεων από ορισμένες χώρες της Αφρικής μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης.

Επισημαίνω επίσης ότι και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχαμε ανησυχήσει πολύ αλλά τελικά, με εξαίρεση των Άλφα και Δέλτα παραλλαγών, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όποτε αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Να τονίσω τέλος ότι ο ρόλος των υγειονομικών αρχών και των ειδικών δημόσιας υγείας δεν είναι η δημιουργία πανικού. Ο ρόλος τους έγκειται στην έγκαιρη διαπίστωση των προβλημάτων, την ψύχραιμη ανάλυσή τους με διεπιστημονική προσέγγιση, αλλά και στην έγκαιρη λήψη μέτρων όταν χρειάζονται.

Πηγές: https://www.facebook.com, https://www.theguardian.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Στη «μάχη» από σήμερα τα 2 χιλιάδες μονοκλωνικά, για ασθενείς χωρίς αντισώματα – Πλήρης η ανοσία με την τρίτη δόση

Τα εμβόλια δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο “μακράς» Covid-19, σύμφωνα με έρευνα

Γκάγκα: Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στο γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα

Ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 αυξάνεται σταδιακά μετά τους 3 μήνες από τη β’ δόση, γι’ αυτό χρειάζεται γ’ δόση

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χριστίνα Μπόμπα: Όλες οι φορές που βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων στα social

Δέκτης αρνητικών σχολίων γίνεται κατά καιρούς η Χριστίνα Μπόμπα, όμως απ' ό,τι φαίνεται ξέρει να χειρίζεται την κατάσταση με ψυχραιμία, όπως ακριβώς της αρμόζει.  Πρόσφατα η Χριστίνα Μπόμπα μοιράστηκε με τους followers της στο Instagram ορισμένες φωτογραφίες από την φωτογράφιση της, στην οποία ήταν... γυμνή! Χριστίνα Μπόμπα: Έτσι περνά την καθημερινότητά της όταν είναι άρρωστες

Γιώργος Αμούτζας: Σήκωσε τον Επιτάφιο και φέτος στην γενέτειρά του

Στη γενέτειρά του τη Ροδόπη βρέθηκε για ένα ακόμη Πάσχα ο Γιώργος Αμούτζας και ασφαλώς σήκωσε τον Επιτάφιο για άλλη μια φορά.  Ο ηθοποιός παρευρέθηκε στην περιφορά του Επιταφίου στον Ίασμο Ροδόπης και ασφαλώς οι στιγμές ήταν μοναδικές. Ο ίδιος μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram σχετική φωτογραφία από την περιφορά. Το πρώτο τους

Νικόλας Βαφειάδης: Το “καρφί” για τους συναδέλφους του που κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εκλογές

"Την άλλη μέρα διάβασα ανακρίβειες για το θέμα στις εφημερίδες. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ, για να το κάνω όσο πιο σωστά μπορούσα", περιγράφει ο Νικόλας Βαφειάδης.

Κάτια Ταραμπάνκο: “Δεν κυνηγάμε το όνειρό μας καταπατώντας ανθρώπους αλλά πάντα καθαρά, με την αξία μας”

Κάτια Ταραμπάνκο: «Δεν κυνηγάμε το όνειρό μας καταπατώντας ανθρώπους αλλά πάντα καθαρά, με την αξία μας» Παρασκευή, 3.5.2024, 18:24 Zappit@ZAPPIT_ "Σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα λένε "πού πάει αυτή να μπλέξει;" αλλά αν ακούμε μόνο τα αρνητικά σχόλια, δεν θα φτάσουμε ποτέ πουθενά". Την Κάτια Ταραμπάνκο συνάντησε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ξυνόπουλος για λογαριασμό της

Γιάννα Τερζή για την κακοποίησή της: Βγήκαν λέξεις που με βάρυναν 6 χρόνια, ναι τώρα μπόρεσα

Η κακοποίηση έχει καλύτερους φίλους τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση και σε μένα έπιασε, τόνισε

Σασμός Spoiler: Η Μαρίνα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας – Σε κίνδυνο και η Βασιλική

Παρασκευή, 3.5.2024, 22:22 Zappit@ZAPPIT_ Σασμός, Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00 στον Alpha. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια της δραματικής σειράς του Alpha Σασμός. Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Σοφίας Τσίρκα για το περιοδικό MyTV, η Μαρίνα δεν αντέχει το βάρος της αποκάλυψης πως ο Μαθιός είναι ο δολοφόνος του Στεφανή και επιχειρεί να

Καθηλώνει η Τερέζα: “Εγώ σκόρπισα τις στάχτες του πατέρα μου στο Σούνιο”

"21 Μαΐου του 2000. Μπήκα 12 τα μεσάνυχτα να κάνω εκπομπή. 12:05 με παίρνουν από την Αμερική και μου λένε ότι ο πατέρας μου πέθανε", θυμάται η Τερέζα.

Μπραντ Πιτ: Ζει τον έρωτά του με την Ινές ντε Ραμόν στη Σάντα Μπάρμπαρα

Εθεάθησαν αγκαλιασμένοι στη βόλτα που έκαναν σε παραλία

Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος»

Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος» GALA Έλενα Τοπαλίδου Χορός Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος» Το κλιπ που μοιράστηκε η χορεύτρια και σύζυγος του Νίκου Κουρή με τους ακολούθους της, τη Μεγάλη Πέμπτη 03.05.2024, 14:23 40 ΣΧΟΛΙΑ Η Έλενα Τοπαλίδου

Eurovision 2024 – Μαρίνα Σάττι: H Ελλάδα σαρώνει στα προγνωστικά του televoting

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει στο Μάλμε της Σουηδίας 7-9 και 11 Μαίου. Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 11/5 συνεχίζονται πυρετωδώς και το πρώτο πλούσιο υλικό έχει κλέψει τις εντυπώσεις στα social media. Ανάμεσα στα στοιχήματα για

Η Ελένη Μενεγάκη με ατημέλητο λουκ – Το νέο καρέ που ανέβασε από τις πασχαλινές της διακοπές

Ένα νέο φωτογραφικό καρέ από τις πασχαλινές της διακοπές θέλησε να μοιραστεί το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η Ελένη Μενεγάκη