Αδελφές Μιραμπάλ: Οι πεταλούδες που τα έβαλαν με τη δικτατορία

Date:

Αδελφές Μιραμπάλ: Οι πεταλούδες που τα έβαλαν με τη δικτατορία







‘Τρουχίγιο: Κι αν στείλω τους ανθρώπους μου να σε κατακτήσουν;

Μινέρβα: Κι αν εγώ κατακτήσω τους ανθρώπους σου;”

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Miguel A. Garcia «Tres Heroínas y un Tirano»).







Στις 25 Νοεμβρίου 1960 δολοφονούνται έπειτα από εντολές του δικτάτορα Τρουχίγιο οι αδελφές Μιραμπάλ. Ο θάνατός τους υπήρξε η αφορμή να καθιερωθεί αυτή η ημέρα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αρχικά από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας και το 1993 από τον ΟΗΕ, ενώ οι ίδιες οι αδελφές Μαριμπάλ αποτελούν σύμβολο για τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί. Κι αυτό γιατί, όπως θα δούμε παρακάτω, υπέστησαν διάφορες μορφές κακοποίησης μέχρι τον θανάτο τους.


Ποιές ήταν οι αδελφές Μιραμπάλ

Πρόκειται για τέσσερις αδελφές, τη Μινέρβα (María Argentina Minerva Mirabal Reyes), την Πάτρια (Patria Mercedes Mirabal Reyes), τη Μαρία Τερέσα (Antonia María Teresa Mirabal Reyes) και την Ντέντε (Bélgica Adela Mirabal Reyes), οι οποίες ζούσαν στον Άγιο Δομίνικο την εποχή που κυβερνούσε ο δικτάτορας Τρουχίγιο.  Προέρχονταν από έυπορη οικογένεια κι έτσι είχαν όλες την ευκαιρία να μορφωθούν σε αντίθεση με τις περισσότερες γυναίκες της εποχής τους. Οι τρεις από τις τέσσερεις μάλιστα (εκτός από τη Ντέντε) έλαβαν και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Τα κορίτσια μεγάλωσαν σε μία εποχή που στον Άγιο Δομίνικο επικρατούσε ο φόβος, αφού ο Τρουχίγιο εφάρμοζε διάφορες τακτικές, για να τρομοκρατεί τον λαό, ώστε να μην υπάρχει αντίσταση. Συγκεκριμένα,  είχε δημιουργήσει μία μυστική αστυνομία, της οποίας ο ρόλος ήταν να εκφοβίζει τον λαό και να ελέγχει τα ΜΜΕ και τους πλούσιους επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα. Φυσικά, τα βασανιστήρια, οι «εξαφανίσεις» και οι εκτελέσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο. Οι ιστορίες σχετικά με τα βασανίστηρια που είχαν υποστεί φίλοι και μέλη της οικογένειας των Μιραμπάλ, σε συνδυασμό με την πολιτική δράση του θείου τους ενάντια στον Τρουχίγιο επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα κορίτσια και περισσότερο τη Μινέρβα.

 

Ο Ράφαελ Τρουχίγιο.

Εκτός όλων των άλλων εγκλημάτων του, ο Τρουχίγιο ήταν γνωστός για την αδυναμία του στα νεαρά κορίτσια και πολλές φορές έβαζε τους ανθρώπους του να ψάχνουν για όμορφα κορίτσια (πολύ) μικρής ηλικίας, τα οποία απήγαγε και βίαζε. Μία ανάλογη περίπτωση ήταν και αυτή της Μινέρβα. Λόγω του γεγονότος ότι οι Μιραμπάλ ήταν μία εύπορη οικογένεια, ο Τρουχίγιο προτίμησε να τους καλέσει σε ένα πάρτι του και εκεί να κάνει γνωστές τις προθέσεις του στη Μινέρβα. Όταν εκείνη αρνήθηκε, ο Τρουχίγιο την πίεσε με αποτέλεσμα να τον χαστουκίσει και να φύγει με την οικογένειά της από το πάρτι. Ο Τρουχίγιο εκμεταλλεύτηκε την αποχώρησή τους, για να κατηγορήσει την οικογένεια ότι τον προσέβαλε φεύγοντας νωρίς από το πάρτι του και προχώρησε στη φυλάκισή τους. Ωστόσο, οι γυναίκες και οι σύζυγοί τους  αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα λόγω των ισχυρών διασυνδέσεων των Μιραμπάλ.

Από τότε ο Τρουχίγιο αποφάσισε να εκδικηθεί τη Μινέρβα, καθώς δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτή την απόρριψη. Έτσι, όταν η Μινέρβα τελείωσε τη νομική, δεν εγκρίθηκε η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός της, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να εργαστεί ως δικηγόρος ποτέ. Εκτός από την ίδια τη Μινέρβα όμως, ο Τρουχίγιο έβαλε στο στόχαστρο όλη την οικογένεια Μιραμπάλ. Λίγο καιρό αργότερα, κράτησε σε ομηρία τη Μινέρβα και τη μητέρα της σε ένα ξενοδοχείο και σε αντάλλαγμα για την ελευθερία τους, ζητούσε να υποκύψει η Μινέρβα στις ορέξεις του. Εκείνη αρνήθηκε και πάλι και τελικά οι δύο γυναίκες κατάφεραν να αποδράσουν. Ο Τρουχίγιο συνέχισε να καταδιώκει την οικογένεια, καταστρέφοντας την περιουσία τους και καταγράφωντας κάθε κίνηση όλων των μελών. Η οργή των Μιραμπάλ εναντίον του όλο και δυνάμωνε, ώσπου, έπειτα από μία αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του από κάποιους εξόριστους Δομινικανούς, αποφάσισαν να αναλάβουν ενεργό δράση. Έτσι, στην κουζίνα της Μινέρβα ετοίμαζαν φυλλάδια κατά του Τρουχίγιο και αυτοσχέδια όπλα. Στην ομάδα συμμετείχαν οι τρεις αδελφές εκτός από την Ντεντέ που της το είχε απαγορέψει ο άνδρας της (!) και οι σύζυγοί τους. Μάλιστα, οι τρεις αδελφές ήταν γνωστές στο αντιστασιακό κίνημα με το ψευδώνυμο «Las Mariposas» (οι πεταλούδες).

Το τέλος που αποτέλεσε την αρχή

Las Mariposas.

Μία αποτυχημένη τους προσπάθεια να τον δολοφονήσουν το 1960 τις οδήγησε στη φυλακή. Λίγο καιρό αργότερα όμως, αποφυλακίστηκαν λόγω διεθνών πιέσεων. Ωστόσο, ο Τρουχίγιο διαισθανόταν ότι είχε αρχίσει να χάνει τη δύναμή του και, έχοντας φυλακίσει όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους του, θεωρούσε τις Μιραμπάλ υπεύθυνες για την πτώση του. Έτσι, αποφάσισε να τις ξεφορτωθεί καταστρώνοντας ένα σχέδιο εξόντωσης τους, ώστε να θεωρηθεί ότι ο θάνατος τους ήταν ατύχημα.  Η παγίδα ήταν απλή: φυλάκισε τους συζύγους τους σε μία απομακρυσμένη φυλακή κι έτσι, για να τους επισκεφθούν, έπρεπε να περάσουν μέσα από μία οροσειρά. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους, τις σταμάτησε η μυστική αστυνομία και αφού τις ξυλοκόπησε, τις στραγγάλισε, τις έβαλε και πάλι μέσα στο τζιπ τους και το έριξε σε έναν βράχο, ώστε να φανεί σαν ατύχημα. Τα σημάδια της κακοποίησης στο σώμα τους όμως, σε συνδυασμό με τα δακτυλικά αποτυπώματα στο τζιπ αποκάλυψαν την αλήθεια.

Η δολοφονία των αδελφών Μαριμπάλ εξαγρίωσε τους Δομινικανούς κι έτσι, έξι μήνες μετά, αρχηγικά στελέχη του στρατού σκότωσαν τον Τρουχίγιο. Σύμφωνα με έναν ιστορικό της εποχής:

Ο ΔΕΙΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΑΔΕΡΦΕΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΥΧΙΓΙΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Μετά τον θάνατο των αδελφών της, η Ντέντε αφιέρωσε τη ζωή της στην ανατροφή των παιδιών τους και στην ανάδειξη του έργου τους. Γι’ αυτό τον σκοπό, μάλιστα, ίδρυσε το Μουσείο των αδελφών Μιραμπάλ, το οποίο στεγάζεται στο σπίτι που έζησαν οι αδελφές. Για τις αδελφές Μιραμπάλ έχει, επίσης, γραφτεί το βιβλίο «In the time of butterflies» πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ομόνωμη ταινία.

Πρακτικά, οι οργανώσεις υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων είχαν καθιερώσει την επέτειο θανάτου των αδελφών Μιραμπάλ ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών περίπου δέκα χρόνια πριν τον ΟΗΕ. Από τότε όμως, μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο η περίοδος από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 10 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είναι αφιερωμένη σε δράσεις κατά της βίας λόγω φύλου (πορτοκαλί μέρες).

Ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο για τις αδελφές Μιραμπάλ:

- : maxmag.gr

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπραντ Πιτ: Ζει τον έρωτά του με την Ινές ντε Ραμόν στη Σάντα Μπάρμπαρα

Εθεάθησαν αγκαλιασμένοι στη βόλτα που έκαναν σε παραλία

Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος»

Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος» GALA Έλενα Τοπαλίδου Χορός Έλενα Τοπαλίδου: Ανέβασε βίντεο που χορεύει Έμινεμ και έγραψε στην ανάρτησή της «Επιτάφιος» Το κλιπ που μοιράστηκε η χορεύτρια και σύζυγος του Νίκου Κουρή με τους ακολούθους της, τη Μεγάλη Πέμπτη 03.05.2024, 14:23 40 ΣΧΟΛΙΑ Η Έλενα Τοπαλίδου

Eurovision 2024 – Μαρίνα Σάττι: H Ελλάδα σαρώνει στα προγνωστικά του televoting

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει στο Μάλμε της Σουηδίας 7-9 και 11 Μαίου. Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 11/5 συνεχίζονται πυρετωδώς και το πρώτο πλούσιο υλικό έχει κλέψει τις εντυπώσεις στα social media. Ανάμεσα στα στοιχήματα για

Η Ελένη Μενεγάκη με ατημέλητο λουκ – Το νέο καρέ που ανέβασε από τις πασχαλινές της διακοπές

Ένα νέο φωτογραφικό καρέ από τις πασχαλινές της διακοπές θέλησε να μοιραστεί το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η Ελένη Μενεγάκη

Μικρό Ταρανδάκι: Απαγόρευσα στους γονείς μου να το δουν, αποκαλύπτει ο δημιουργός και πρωταγωνιστής

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ δεν θέλει ο πατέρας και η μητέρα του, να δουν όλα όσα του συνέβησαν

Μιχάλης Αεράκης: Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί

Μιχάλης Αεράκης: Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί GALA Μιχάλης Αεράκης Πουλώντας λαχεία και σε οικοδομές, πρόσθεσε ο πρωταγωνιστής του Σασμού 03.05.2024, 19:30 1 ΣΧΟΛΙΑ Ο Μιχάλης Αεράκης έδωσε μία συνέντευξη στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για τις δουλειές που έκανε παλαιότερα, αλλά και το γεγονός ότι θα δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρωβουλή. «Αυτό

Κατερίνα Παναγοπούλου: “Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι”

Κατερίνα Παναγοπούλου: «Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι» Παρασκευή, 3.5.2024, 21:18 Zappit@ZAPPIT_ "Αν ανοίξεις την "πόρτα" στη ζωή σου, μετά δεν θα υπάρχει τέλος, ούτε είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις a la carte". Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Vita και

Ο Πέτρος Γαϊτάνος “καίει” τον Στέφανο Κασσελάκη: “Πολύς ντόρος για το τίποτα”

"Η τραπ μουσική είναι φαινόμενο της εποχής. Είναι χάσιμο χρόνου να σπαταλήσουμε λόγια και σκέψη για αυτό", σχολιάζει ο Πέτρος Γαϊτάνος.

6 Εντυπωσιακά καθημερινά παπούτσια Zara για την άνοιξη

Η άνοιξη είναι μια μεταβατική περίοδος κι αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο ντύσιμο. Ειδικά μάλιστα όταν ψάχνουμε τι παπούτσια να φορέσουμε κάθε μέρα τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα δυσκολότερα. Μια ματιά όμως στη φετινή ανοιξιάτικη collection των Zara θα σου λύσει τους προβληματισμούς σου! Κι αυτό γιατί στα Zara βρήκαμε υπέροχα παπούτσια που μπορείς να

Αναστασία για τις κρίσεις πανικού: “Είναι το ψυχολογικό τίμημα της επιτυχίας”

"Κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια. Έχω καθημερινά σκαμπανεβάσματα και αυτό είναι αποδεκτό. Σημασία έχει να μην τα αφήνεις να σε ρίχνουν", εξομολογείται η Αναστασία.

Πάνος Σταθακόπουλος: “Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη”

Πάνος Σταθακόπουλος: «Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη» Παρασκευή, 3.5.2024, 17:54 Zappit@ZAPPIT_ "Με έχουν πληγώσει πάρα πολύ άνθρωποι που δεν το περίμενα, κυρίως στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Δεν θέλω όμως να πω περισσότερα". Για όλους και για όλα μιλά ο Πάνος Σταθακόπουλος στην εφημερίδα OnTime και τη δημοσιογράφο Σίσσυ

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα για τον μεγάλο νικητή του διαγωνισμού Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν ολοκληρωθεί κι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στους ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα στοιχήματα