«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους

Date:

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους

ΠΑΙΔΙ

Η ευεξία και η σωματική υγεία γίνονται αλληλένδετες μέσα από τις εμπειρίες των εφηβικών σχέσεων, αρκεί να βιωθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή 

-

Το να είσαι έφηβος είναι μια δύσκολη και μπερδεμένη περίοδος, αλλά και εξαιρετικά καθοριστική. Νεότερη έρευνα στον τομέα της κοινωνικοποίησης των εφήβων έδειξε ότι οι φιλίες σε αυτή την ηλικία μπορούν να δημιουργήσουν τις βάσεις για την ευημερία τους στο μέλλον. Όχι μόνο το είδος των σχέσεων που δημιουργούν οι έφηβοι, αλλά και ο χρόνος που αυτές οι σχέσεις διαμορφώνονται, αποδεικνύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο.

Η Δρ Emily Shah από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, η οποία είναι η κύρια συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Developmental Psychology, ανέφερε ότι «η αντίληψη που έχει ένας έφηβος για το πόσο κοινωνικά αποδεκτός νιώθει από τους συνομηλίκους του στην αρχή της εφηβείας είναι πολύ σημαντική για την πρόβλεψη της μελλοντικής του ευημερίας». Από την άλλη πλευρά, στην πιο ώριμη φάση της εφηβείας, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιότητα των στενότερων φιλικών του σχέσεων.

Οι σχέσεις μας με τους άλλους διαμορφώνουν το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας, πώς λειτουργούμε μέσα στην κοινωνία και επηρεάζουν την ψυχολογική μας υγεία, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει και τη σωματική μας κατάσταση. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την εφηβεία, όταν αρχίζουμε να βασιζόμαστε στην υποστήριξη των συνομηλίκων μας και το σώμα μας περνά από σημαντικές αλλαγές. Οι σχέσεις παίζουν επίσης βασικό ρόλο στη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, από τις σχολικές εξετάσεις μέχρι την έναρξη μιας νέας δουλειάς ή την αποχώρηση από το σπίτι.

Ο Δρ David Szwedo από το Πανεπιστήμιο James Madison, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Οι φιλίες κατά την εφηβεία προσφέρουν στους νέους τις πρώτες τους εμπειρίες σε στενές, συναινετικές σχέσεις». Επειδή οι φιλίες μπορεί να αλλάζουν ή να τελειώνουν, οι έφηβοι αναπτύσσουν δεξιότητες για να διατηρούν και να ενισχύουν αυτές τις σχέσεις, ή αλλιώς διατρέχουν τον κίνδυνο να τις χάσουν. Αυτές οι δεξιότητες τους βοηθούν αργότερα να χτίσουν και να συντηρήσουν νέες φιλίες και μακροχρόνιες ρομαντικές σχέσεις.

Η μελέτη

Για τους σκοπούς της έρευνας, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 184 μαθητές από ένα αμερικανικό γυμνάσιο, ηλικίας 13-14 ετών και στη συνέχεια τους προσέγγισαν σε ηλικία 17-18 ετών, για να εκτιμηθεί η ποιότητα των στενών φιλικών τους σχέσεων, η αντίληψή τους για το πόσο κοινωνικά αποδεκτοί νομίζουν ότι είναι, αλλά και τελικά πόσο συμπαθείς τους βρίσκουν οι συμμαθητές τους. Σε τελικό στάδιο, οι ερευνητές συνάντησαν τους συμμετέχοντες ως ενήλικες (28-30 χρονών), για να αξιολογήσουν την ψυχική και σωματική τους ευεξία, την ικανοποίηση τους από το εργασιακό περιβάλλον, την ανασφάλεια στις ερωτικές τους σχέσεις και τον βαθμό επιθετικότητάς τους.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η αντιληπτή κοινωνική αποδοχή είναι ο ακριβέστερος παράγοντας πρόβλεψης της ευημερίας κατά την ενηλικίωση, καθώς αυτοί οι ενήλικες ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους και επιθετικότητας, καλύτερη σωματική υγεία, επαγγελματική και ερωτική ικανοποίηση και αισθάνονταν πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι.

Αντίθετα, η αίσθηση της συμπάθειας των φίλων του εφήβου, δεν προέβλεψε καλά καμία πτυχή της ενήλικης ευημερίας – πιθανώς υποδηλώνοντας ότι η αντίληψη των ίδιων των εφήβων για την κοινωνική τους αποδοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

Οι δύο «χρόνοι» επεξεργασίας ερεθισμάτων  

Ωστόσο, όταν οι συγγραφείς εξέτασαν ξεχωριστά τα δύο στάδια της εφηβείας, συνειδητοποίησαν ότι η ευημερία των ενηλίκων προβλεπόταν πιο πιστά από την κοινωνική αναγνώρισή τους ως νεαροί έφηβοι και τις στενές φιλίες για τους μεγαλύτερους εφήβους. Οι στενές φιλίες προέβλεπαν χαμηλότερο κοινωνικό άγχος και ρομαντική ανασφάλεια και υψηλότερη επαγγελματική ικανοποίηση. Συνεπώς το σωστό timimg των εμπειριών της φιλίας είναι αυτό που καθορίζει την ευτυχία.

Η διαφορετική επιρροή των φιλιών ανάμεσα στα δύο ηλικιακά στάδια της εφηβείας, υποδηλώνει επίσης ότι η σχέση χρόνου-εφηβικής αντίληψης είναι πολύ σημαντική. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι τα παιδιά στην πρώιμη εφηβεία που αυτο-αξιολογούνταν ως κοινωνικά αποδεκτά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κοινωνικό άγχος και συναφή προβλήματα υγείας, απεναντίας, η αίσθηση της κοινωνικής αποδοχής στους μεγαλύτερους εφήβους, δεν σήμαινε απαραίτητα και καλύτερη υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση 

Διστάζετε να τηλεφωνήσετε σε φίλους «από τα παλιά»; Γιατί να το τολμήσετε

Πιο ευτυχισμένοι με τους φίλους ή την οικογένεια; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τηλεθέαση: Υψηλές «πτήσεις» για την Εθνική Ελλάδας παρά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ

Μπορεί η Εθνική Ελλάδας να αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση για τη διοργάνωση του 2026.

Φαίη Σκορδά: Έκλεψε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της στην πασαρέλα

Η Φαίη Σκορδά έκλεψε τις εντυπώσεις το απόγευμα του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου, περπατώντας στην πασαρέλα στα πλαίσια του Athens Fashion Week, που φιλοξενήθηκε

Η εκθαμβωτική εμφάνιση της Φαίης Σκορδά στην παραρέλα της Athens Fashion Week

Η Φαίη Σκορδά κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα το απόγευμα του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου, καθώς εμφανίστηκε στην πασαρέλα στο πλαίσιο του Athens Fashion Week, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στο Καπνεργοστάσιο. Η δημοφιλής παρουσιάστρια πήρε μέρος στο fashion show της δημιουργού Χριστίνας Ζαφειρίου, που παρουσίασε τη νέα της συλλογή γεμάτη κομψότητα και σύγχρονη αισθητική. Ανάμεσα

Hμέρα γεμάτη χαμόγελα για Βασιλική Μιλλούση και Λευτέρη Πετρούνια: Γιόρτασαν τα γενέθλια της μικρής Σοφίας

Μια μέρα γεμάτη συναίσθημα ήταν η χθεσινή για τη Βασιλική Μιλλούση και τον Λευτέρη Πετρούνια, καθώς η πρωτότοκη κόρη τους, Σοφία, γιόρτασε τα γενέθλιά της. Το ζευγάρι των σπουδαίων αθλητών έχει καταφέρει με τα χρόνια να δημιουργήσει μια δεμένη και τρυφερή οικογένεια, όπου οι δύο τους κόρες, η Σοφία και η Λένια, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

3 βασικές ενδείξεις ότι η σχέση σας οδεύει προς το τέλος

Οι χωρισμοί σπάνια συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Συνήθως χτίζονται αργά, σταδιακά, μέσα από μικρές λεπτομέρειες που συχνά περνούν απαρατήρητες. Όταν είστε βαθιά δεσμευμένοι στη σχέση σας, είναι πιο εύκολο να συνεχίζετε μηχανικά τη ρουτίνα παρά να αντιμετωπίζετε όσα δεν λειτουργούν πια. Αν όμως δώσετε προσοχή στα μικρά σημάδια, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα

Γάλα σόγιας, βρώμης, αμυγδάλου: Τα φυτικά γάλατα είναι πολλά, αλλά ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Το ψυγείο με τα γάλατα δεν θυμίζει πια σε τίποτα την εποχή όπου η επιλογή γινόταν βάσει ενός απλού διαχωρισμού: «Πλήρες ή άπαχο». Σήμερα οι επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς στα γαλακτομικά μπορείτε να βρείτε και φυτικά γάλατα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν σε αριθμό τα ζωικά. Με όλη αυτή την ποικιλία, γεννιέται ένα βασικό

ΕΕ: Πράσινο φως στο πρώτο φάρμακο που καθυστερεί τον τύπου 1 διαβήτη

Διπλασιάζει τον χρόνο έως την πλήρη εκδήλωση της νόσου. Πόσα χρόνια χωρίς ινσουλίνη κερδίζουν οι ασθενείς. Θετική γνωμοδότηση για το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη του τύπου 1 διαβήτη σε ενήλικες και παιδιά, εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Ο τύπου 1 διαβήτης είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, δηλαδή προκαλείται από επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος

Εξαφανίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες την επόμενη τηλεοπτική σεζόν – Ανησυχητική η κατάσταση για τους τρανς χαρακτήρες

Ενδιαφεροντα ΛΟΑΤΚΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ Εξαφανίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες την επόμενη τηλεοπτική σεζόν – Ανησυχητική η κατάσταση για τους τρανς χαρακτήρες Η τηλεόραση έχει τη δύναμη να αλλάξει αντιλήψεις και το έχει ήδη αποδείξει. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να το κάνει. Ή αν θα αφήσει σχεδόν τους μισούς queer χαρακτήρες της να χαθούν στο

Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη – «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ

Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη - «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη - «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ Η Μελάνι Σιράζ καταγγέλλει αντισημιτικές επιθέσεις μετά το viral βίντεο του

Δανάη Μπάρκα για την ονομαστική γιορτή του Φίλιππου Τσαγκρίδη: Τους φίλους μας που αγαπάμε, τους γιορτάζουμε πάντα

Η παρουσιάστρια και ο επιχειρηματίας είχαν απαθανατιστεί τον Φεβρουάριο του 2024 να φιλιούνται σε κλαμπ

Τσιμτσιλή: «Είμαι καλό παιδί αλλά όχι θύμα, δεν πατάω επί πτωμάτων»

Στην κάμερα της εκπομπής της Σίσσυς Χρηστίδου, “Χαμογέλα και πάλι” και τη δημοσιογράφο Ρέα Ιωάννου παραχώρησε δηλώσεις η Σταματίνα Τσιμτσιλή το Σάββατο όπως είδαμε στον αέρα του MEGA. Μέσα σε όλα, μάλιστα, η παρουσιάστρια της πρωινής ζώνης του Alpha αναφέρθηκε τόσο στην αυτοναφορικότητα που πρωταγωνιστεί πλέον στην τηλεόραση όσο και στον ανταγωνισμό της φετινής σεζόν.

Γιάννης Τσορτέκης: «Μετά τα γυρίσματα του Maestro δεν μπορούσα να κοινωνικοποιηθώ ακόμα και με την ομάδα»

Για την περίοδο των γυρισμάτων στους Παξούς για το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τσορτέκης όταν φιλοξενήθηκε από την Ελένη Τσολάκη στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό Σαββατοκύριακο» στον ΑΝΤ1, (15.11.2025). «Θέλω να πω ότι στην απόδοση του ρόλου του Χαράλαμπου στη σειρά είχε πάρα πολύ να κάνει η γενικότερη συνθήκη μέσα